Info
Seniko studio
Inspekcijske službe
20.08.2014. Turistički inspektori ove godine odradili 6.000 nadzora
Od početka godine do 10. kolovoza 59 turističkih inspektora obavilo je ukupno 6.003 inspekcijska nadzora pružatelja usluga u ugostiteljstvu i turizmu, u kojima su utvrdili 1.945 raznih povreda propisa, podaci su Ministarstva turizma.

Ujedno, nadležnim prekršajnim sudovima inspektori su podnijeli 943 optužnih prijedloga, izdali 310 prekršajnih naloga u iznosu od 1,1 milijun kuna, a sličan iznos naplatili su i za 520 kazni na 'licu mjesta'.

Iz Ministarstva ističu da su s prestankom rada Državnog inspektorata početkom ove godine preuzeli dio djelatnika te ustanove, turističke inspektore, koji su od početka godine do 10. kolovoza obavili i 435 nadzora kod privatnih iznajmljivača te utvrdili ukupno 57 raznih povreda propisa.

Temeljem toga su nadležnim prekršajnim sudovima podnijeli šest optužnih prijedloga, izdali 17 prekršajnih naloga u iznosu od 17,6 tisuća kuna te na licu mjesta naplatili 30 kazni u iznosu od 30 tisuća kuna.

Napominjući da turistički inspektori provode inspekcijske nadzore nad registriranim pružateljima turističkih i ugostiteljskih usluga, iz ministarstva podsjećaju da su inspekcijske nadzore u slučaju neregistriranog obavljanja tih djelatnosti kao i nadzor nad prikupljanjem boravišne pristojbe preuzeli inspektori pod 'kapom' Ministarstva financija–Carinske uprave.

Iako su se zadnjih dana mogle čuti kritike na račun turističke inspekcije, primjerice da inspektora nema dovoljno i da rada i pružanja usluga na 'crno' ima i više nego zadnjih godina, iz Ministarstva za Hinu komentiraju da se inspekcije provode tijekom cijele godine a pojačano u razdoblju ljetne sezone.

Turistička inspekcija pritom surađuje i s kolegama iz drugih tijela državne uprave (sanitarnom inspekcijom, djelatnicima MUP-a, carinskom upravom i drugima) te inspekcijske nadzore provodi tijekom cijelog dana, a ovisno o vrstama ugostiteljskih usluga i usluga u turizmu koje se kontroliraju i po potrebi i u jutarnjim, večernjim i noćnim satima.

Postupke pokreću po službenoj dužnosti u skladu s Planom rada za ovu godinu, a uzimaju u obzir i predstavke odnosno druge obavijesti koje upućuju na potrebu zaštite javnog interesa. Tako uz redovne aktivnosti turistički inspektori provode akcijske i ciljane inspekcijske nadzore u sklopu kojih kontroliraju određene segmente poslovanja ugostiteljskih i smještajnih objekata, primjerice sanitarne prostorije, te određena područja.

Najviše kontrola iznajmljivača
Sukladno ovogodišnjem Planu rada Samostalnog sektora turističke inspekcije te operativnih planova pet Službi turističke inspekcije (područnih jedinica u Zagrebu, Osijeku, Puli, Rijeci i Splitu) u ljetnom razdoblju najviše kontroliraju iznajmljivače, utvrđujući da li sobe, apartmani, kuće za odmor i kampovi ispunjavaju uvjete u skladu s rješenjem nadležnog ureda te pružaju li usluge prehrane gostima kojima koji koriste usluge smještaja, ispunjavaju li uvjete u skladu s Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, izdaju li račune gostima za pružene usluge i drugo.

Pojačano kontroliraju i pružanje turističkih usluga u ostalim oblicima turističke ponude te pružanje ostalih turističkih usluga koje uključuju sportsko–rekreativne ili pustolovne aktivnosti. Uz to, kontroliraju i objekte seljačkih domaćinstava, hotele, kampove, luke nautičkog turizma i druge. (H)

   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa