Info
Seniko studio
Zdravlje
19.08.2014. EKOZONA ljetna kuhinja bez kuhanja
Ljetni obrok pripremljen od sirovih sastojaka ili kraćom termičkom obradom sačuvat će više nutritivnih sastojaka, a obogaćen orašidima, sezonskim povrćem i maslinovim uljem dodatno će pomoći tijelu da bolje apsorbira zaštitne fitokemikalije poput likopena iz rajčice ili luteina iz tamnozelenog povrća.

Priroda je u toplo doba godine naročito darežljiva pa donosi obilje svježih namirnica, koji na mnoge kuhare djeluju kao izvor maštovitih ideja za ljetne obroke.

Oni su zdravi, niskokalorični i, osim što utažuju glad, osvježavaju nakon plaže ili na povratku iz prevrućeg grada. Osim svježine namirnica u ljetnoj pripremi hrane cijeni se jednostavnost. Bitno je odreći se dugotrajnog nakuhavanja, prženja, pohanja i posvetiti se radije sjeckanju i miksanju.

Raznovrsne, svježe pripremljene salate, hladne juhe i energetski šejkovi mogu biti odličan izbor ljetnog obroka. EKOZONA, prva hrvatska ekološka robna marka, podsjeća na važnost uravnotežene prehrane tijekom ljetnih mjeseci te donosi savjete za pripremu jela bez kuhanja.

Prehrana tijekom ljeta trebala bi se bazirati na laganijoj hrani s naglaskom na obilje voća i povrća koje je tijekom ljetnih mjeseci dostupnije.

Jasmina Vrbanec, nutricionistica savjetuje: „U ljetnim mjesecima ne treba zaboraviti na osnovno pravilo zdrave prehrane – u tanjuru se trebaju naći sezonske namirnice bogate vitaminima, mineralima, proteinima, ugljikohidratima i ostalim nutritivnim sastojcima, tim više što pojačanim znojenjem gubimo mnogo navedenih sastojaka.“

Ne bi trebalo zaboraviti niti na neophodnu hidrataciju tijekom ljetnih mjeseci. Količina potrebne vode ovisi o dobu, kilaži i visini te naravno količini tekućine koja se unosi kroz druge izvore u organizmu.

S obzirom da znojenjem pojačano gubimo minerale, kalij i magnezij, dobro je znati u kojim ih namirnicama možemo pronaći i tako nadoknaditi. Kalij ćemo pronaći u krušci, jabuci, banani te kupusu i cvjetači, dok se magnezij nalazi u sojinim i suncokretovim sjemenkama, bademima, mahunarkama i žitaricama.

Imajući na umu potrebe organizma tijekom ljetnih mjeseci EKOZONA je pripremila recepta za obroke koje se spravljaju brzo, a tijelo opskrbljuju energijom i hranjivim tvarima. Kao brzi obrok, predlažemo EKOZONA hladnu juhu u čaši, svježe ražnjiće te koktel od aronije i kokosovog ulja.

EKOZONA hladna juha u čaši: Ova juha zapravo je vrlo nalik tipičnoj španjolskoj hladnoj juhi gazpacho. Takve juhe idealno su rješenje u ljetno doba godine, a osim što su osvježvajuće i nadoknađuju tekućinu, bogat su izvor vitamina i kalija.
Potrebni sastojci
  • 500 ml EKOZONA soka od pasirane rajčice
  • 2 češnja organskog češnjaka
  • 1 organski krastavac
  • 2 žlice EKOZONA jabučnog octa
  • 5 žlica EKOZONA maslinovog ulja
  • listići bosiljka te sol i papar prema želji

Dodajte češnjak, krastavac koji ste sitno nasjeckali, listiće bosiljka i ocat. Sve sastojke propasirajte i izmiksajte u kašu štapnim mikserom ili u blenderu. Smjesu zalijte uljem i miješajte, a potom dodajte sol i papar te ostavite juhu u hladnjaku barem tri sata. Servirajte u visoke čaše.

EKOZONA Pasirana rajčica (700 ML): Plodovi rajčice jedan su od glavnih izvora likopena (snažni antioksidans), a zanimljivo je da ga u prerađevinama rajčice ima nekoliko puta više nego u svježem plodu. EKOZONA pasirana rajčica proizvedena je od organski uzgojenih plodova čijom preradom nisu uništene hranjive tvari, a kupcima Konzuma dostupna je po informativnoj cijeni od 13, 99 kn.

EKOZONA djevičansko maslinovo ulje: Iznimno je termostabilno, samim time idealno za kulinarstvo. Djevičansko maslinovo ulje po kvaliteti je odmah iza ekstra djevičanskog, također se dobiva hladnim prešanjem maslina, a kiselost iznosi do 2%. EKOZONA djevičansko maslinovo ulje proizvedeno je hladnim prešanjem organski uzgojenih maslina, ne sadrži aditive ni pesticide, a možete ga pronaći na policama najbližeg Konzuma u pakiranju od 250 ml po informativnoj cijeni od 19,90 kuna.
EKOZONA svježi ražnjići u egzotičnoj marinadi: Na duge drvene štapiće redajte namirnice narezane na kockice: povrće kao što je rajčica, paprika, krastavac. Dodajte marinirani tofu, lagano prepečeni integralni kruh, dimljeni seitan te masline prema želji. Marinirajte ražnjiće po želji nekim od EKOZONA umaka – Tamari ili Shoyu.

EKOZONA shoyu umak - Shoyu je japanski naziv za sojin umak. Tradicionalno se shoyu dobiva dugotrajnom fermentacijom soje i pšenice, posredstvom kultura mikroorganizama „koji“ (lat. Aspergillus oryzae). Može se upotrebljavati u pripremanju juha, variva, umaka, salata, pirjanog povrća, a tijekom ljetne sezone njegova prodaja se povećava jer služi kao brza i iznimno ukusna roštilj marinada. EKOZONA shoyu umak dostupan je kupcima Konzuma u pakiranju od 250 ml po informativnoj cijeni od 29,99 kn.

EKOZONA tamari umak - Tamari umak od soje izrađen je od čiste soje, vode i morske soli bez dodatka pšenice. Ne sadrži gluten, a nastaje kao "nus-proizvod" pri proizvodnji sojinog misoa. Ima iste hranjive vrijednosti kao i shoyu, ali tamniju boju i slaniji okus i stoga se koristi u dvostruko manjoj količini u odnosu na shoyu. Dobar je izvor bjelančevina i aminokiselina. Slanog je okusa i stoga se može upotrijebiti kao zamjena za sol u pripremanju mnogih jela od žitarica i povrća, ali i u proizvodnji hrane. EKOZONA Tamari dostupan je kupcima Konzuma u pakiranju od 250 ml po informativnoj cijeni od 35,99 kn.
EKOZONA koktel od aronije i kokosovog ulja

Potrebni sastojci:
2 dl EKOZONA napitka od zobi
0,5 dl EKOZONA soka od aronije
1 jušna žlica EKOZONA kokosovog ulja
1 jušna žlica EKOZONA agavinog sirupa

Sve sastojke staviti u blender i miksati. Piti ohlađeno.

EKOZONA matični sok od aronije sadrži 100 posto čisti matični sok aronije, kojeg odlikuje jedinstveni slatko-trpki okus koji ga čini dobrim izborom za šejkove, smoothieje ili kao čaša čistog zadovoljstva. Kupcima Konzuma dostupan je po cijeni od 69,99 kuna za pakiranje od 700ML.

EKOZONA ekstra djevičansko kokosovo ulje: Sadrži laurinsku kiselinu koja blagotvorno djeluje na razinu kolesterola u krvi, a budući da je niskokalorično, lako probavljivo te ne sadrži transmasne kiseline, kokosovo ulje pogodno je i za radukcijske dijete. Ne sadrži kemikalije, konzervanse, umjetne okuse i boje. 100% vegetarijanski proizvod, kupcima Konzuma dostupno je u pakiranju od 300 ml po cijeni od 49, 90 kuna.

Povezani članci
29.07.16 Promocije
Obilježen „Dan rajčice“ u Umagu
05.11.14 Seminari, konferencije
Velika prilika Hrvatske na tržištu ekoproizvoda vrijednom 23 milijarde eura
21.10.14 Vijesti
Ekozona vam čestita dane kruha
18.09.14 Promocije
Predstavljen Podravkin projekt uzgoja rajčice novim tehnološkim modelom
11.03.14 Zdravlje
EKOZONA super bobice: Mali plodovi, veliki izvor antioksidansa
14.01.14 Prehrambeni proizvodi
EKOZONA lanene sjemenke: Povratak prirodnoj ravnoteži organizma
17.12.13 Promocije
EKOZONA predstavila višestruku primjenu kokosovog ulja u svakodnevnom životu
21.10.13 Promocije
Pirovo brašno vrijedan izvor vitamina, minerala proteina i celuloznih vlakana
17.09.13 Promocije
U Konzumu predstavljena tri nova okusa EKOZONA biljnih napitaka
16.04.13 Zdravlje
EKOZONA orašidi i suho voće: hranjivim grickalicama iz ekološkog uzgoja u borbi protiv proljetnog umora
04.04.13 Ekologija
EKOZONA Trend Report: Organski uzgojena hrana - velika hrvatska prilika
07.03.13 Zdravlje
Uoči Međunarodnog dana žena EKOZONA podsjeća na važnost uravnotežene prehrane bogate fitoestrogenima
28.02.13 Prehrambeni proizvodi
EKOZONA super prehrambene namirnice osvajaju hrvatsko tržište
06.02.13 Ekologija
EKOZONA predstavila nove proizvode iz linije organske zimnice kiseljene ekološkim octom
18.01.13 Ekologija
EKOZONA: Nova linija domaćih ekoloških pekmeza
05.11.12 Promocije
EKOZONA Trend Report: Organski proizvodi sve popularniji
26.09.12 Trgovina na malo
Biovega predstavila ekološki beskvasni kruh Piraž
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa