Trgovina
Seniko studio
Trgovina na malo
14.08.2014. Makroekonomija: pad potrošačkih cijena šesti mjesec zaredom
U srpnju su potrošačke cijene u Hrvatskoj pale 0,1 posto na godišnjoj razini, zabilježivši pad već šesti mjesec zaredom, što dosad nikad nije zabilježeno.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u srpnju su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku bile niže u odnosu na lipanj za 0,4 posto, dok su u odnosu na srpanj prošle godine pale za 0,1 posto.

To je već šesti mjesec zaredom da cijene u Hrvatskoj padaju, pri čemu je pad nešto usporio, s obzirom da je u lipnju iznosio 0,4 posto na godišnjoj razini.

Negativne međugodišnje stope rasta cijena posljedica su kretanja na domaćem tržištu, odnosno slabe domaće agregatne potražnje, ali i deflatornih kretanja zemalja u okruženju, kažu analitičari Raiffeisenbank Austrie (RBA).

Na godišnjoj razini, cijene prehrane i bezalkoholnih pića u srpnju zabilježile su pad od 2,9 posto, pri čemu je njihov udio u ukupnom indeksu potrošačkih cijena iznosi 29,2 posto.

U usporedbi sa srpnjem 2013., cijene ulja i masti su manje za čak 15,1 posto, cijene voća 11,2 posto, dok su cijene mesa zabilježile blaži pad, od 2 posto, a cijene kruha i žitarica su niže za 1,6 posto godišnje.

Godišnji rast cijena u srpnju ostvaren je u kategoriji cijena alkoholnih pića i duhana i to za 3,6 posto. Na mjesečnoj razini, pak, porasle su za blagih 0,2 posto.

„Takva kretanja su očekivana s obzirom na bazni učinak, budući je u okviru rebalansa državnog proračuna donesena odluka o izmjenama u obračunu trošarina na duhan i duhanske prerađevine“, kažu analitičari RBA.

Na mjesečnoj razini, najveći doprinos padu indeksa potrošačkih cijena u srpnju imale su cijene odjeće i obuće (za -0,52 posto) te cijene prehrane i bezalkoholnih pića (za 0,12 posto).

„Iako do kraja godine očekujemo iščezavanje negativnih stopa rasta, pritisak na rast cijena bit će minimalan, pa bi prosječna godišnja stopa inflacije u ovoj godini mogla zabilježiti tek blagi rast u odnosu na 2013.“, zaključuju u RBA.

U prvih sedam mjeseci potrošačke su cijene u prosjeku bile za 0,3 posto niže u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a pad cijena šest mjeseci zaredom nije zabilježen otkad su dostupni podaci DZS-a. (H)

Povezani članci
17.03.16 Statistika
DZS: Potrošačke cijene u veljači pale rekordnih 1,4 posto
24.02.16 Statistika
DZS: Potrošačke cijene u siječnju pale 0,8 posto
15.09.15 Statistika
Potrošačke cijene u kolovozu pale 0,6 posto, najviše od siječnja
14.08.15 Vijesti
DZS: pad potrošačkih cijena u srpnju za 0,4 posto
20.02.15 Statistika
Makroekonomija: U siječnju potrošačke cijene pale rekordnih 0,9 posto
14.11.14 Statistika
Makroekonomija: Potrošačke cijene blago porasle nakon osam mjeseci pada
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa