Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Šira regija
14.08.2014. Pad njemačkog gospodarstva; upitan oporavak eurozone
Njemačko gospodarstvo u drugom tromjesečju neočekivano je zabilježilo pad, i to po prvi puta u zadnjih više od godinu dana, objavio je danas njemački statistički ured.

Bruto domaći proizvod (BDP) tog najvećeg gospodarstva eurozone u drugom tromjesečju pao je 0,2 posto u odnosu na prethodno tromejsečje. Na godišnjoj razini, pak, njemački BDP porastao je 0,8 posto, što je ispod očekivanja analitičara, koji su procjenjivali njegov rast za 1,5 posto.

U međuvremenu, francuski statistički ured INSEE objavio je da je drugo po veličini gospodarstvo eurozone u drugom tromjesečju stagniralo. Ekonomisti su procjenjivali da će francusko gospodarstvo blago porasti, za 0,1 posto.

Ti podaci, zajedno s već ranije objavljenim o ponovnom klizanju Italije u drugom tromjesečju u recesiju, vjerojatno će potaknuti nove sumnje oko oporavka eurozone, koja se teško izvlači iz duboke financijske krize.

Eurostat će podatke o BDP-u eurozone i EU objaviti nešto kasnije danas.

Analitičari procjenjuju da je BDP eurozone porastao u drugom tromjesečju 0,1 posto. U prvom tromjesečju eurozona je bilježila slabašan rast, od svega 0,2 posto.

Na europskim burzama terminski indeksi jutros su utonuli u minus, po objavi razočaravajućih makroekonomskih pokazatelja dva najveća gospodarstva eurozone. Terminski londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks u minusu su trenutno između 0,3 i 0,4 posto.(H)

   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa