Seniko studio
Vijesti
17.06.2014. Prijevoznicima se novim prijedlogom Pravilnika smanjuje konkurentnost na tržištu
Traži se ne donošenje Pravilnika o visini godišnje naknade za uporabu javnih cesta koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila, primanje kod ministra Siniše Hajdaša Dončića te smanjivanje naknada sukladno okruženju i gospodarskoj situaciji.

Ukoliko se zahtjevi prijevoznika ne uvaže prijevoznici su spremni na prosvjede pa čak i na blokade vitalnih prometnica kako bi zaštitili svoju egzistenciju i opstanak na tržištu.
Naime, najavljeno prihvaćanje nacrta prijedloga Pravilnika o visini godišnje naknade za uporabu javnih cesta koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila, a koje je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture najavilo za 1. srpnja neprihvatljivo je jer hrvatskim prijevoznicima smanjuje konkurentnost na tržištu u odnosu na prijevoznike zemalja u okruženju. Osim toga, kod izrade Pravilnika nije traženo mišljenje prijevoznika.

„ Nama u Ricardu, troškovi nam se uz već dodatne namete, znatno povećavaju i do milijun kuna godišnje što nas dovodi u vrlo tešku tržišnu poziciju“, upozorio je Dario Majić, voditelj Grupacije teretnog prometa HGK, na zajedničkom sastanku Vijeća Grupacije teretnog prometa i Vijeća Grupacije putničkog prometa održanom u HGK.

Ljubica Herceg, direktorica Sektora za promet i veze HGK istaknula je kako se rješenja iz Pravilnika pod hitno moraju promijeniti jer njegova primjena može utjecati na, već ionako zbog velike konkurencije te dodatnih troškova, smanjeno i otežano poslovanje hrvatskih prijevoznika. Problem je i u tome što iz jednog dijela resornog ministarstva o tome se ne želi razgovarati, kazala je Herceg.

Naime, novim Pravilnikom osnovna naknada povećava se sa 215 kuna na 323 kune što za posljedicu ima povećanje troškova registracije vozila, ovisno o vrsti vozila, od 50 pa čak i do 100 posto. „Ovo povećanje, koje se nadovezuje na povećanje trošarina od 0,25 kn po litri goriva još jedan je od nameta u nizu ovoj grani gospodarstva. Neposredno će se povećanje ovih nameta odraziti i na sve vozače i vlasnike osobnih vozila (kojih je oko dva milijuna u Hrvatskoj), kojima će se cijena registracije vozila značajno povećati, kao i na prodaju vozila“, ističe Dario Soldo, zamjenik direktorice Sektora za promet i veze HGK napomenuvši kako se od 2008. do 2013. godine bilježi pad prijevoza putnika do 38 posto, a prijevoza roba do 30 posto. „Također, naknadu za uporabu javnih cesta plaćat će se i za mopede, ali i traktore, kojih je u Hrvatskoj oko 110 tisuća te im se registracija za primjerice teže traktore povećava i do dvije tisuće kuna, što će pogoditi i sektor poljoprivredne proizvodnje“, rekao je Soldo.

Anton Kolak iz tvrtke Koltrans napominje kako je suglasnost Pravilniku dala udruga HUP-HCP koja ne predstavlja prijevoznike, a Davor Vidmar, voditelj Grupacije putničkog prometa HGK smatra kako će povećanje naknada dovesti do propadanja poslovnih subjekata ili prebacivanja poslovanja prijevoznika u susjedne zemlje, primjerice Sloveniju gdje su ove naknade znatno niže.
Slijedom toga, HGK predlaže smanjenje obveze plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta za sve kategorije vozila, a posebno za vozila koja obavljaju međunarodni prijevoz kao i za teretna vozila bruto nosivosti 40 tona jer takva vozila ne prometuju po županijskim cestama zbog zabrana za teretna vozila, a snose najveći teret za troškove njihovog održavanja. HGK također smatra da sporne odredbe Pravilnika treba korigirati jer bi se takvim zakonskim prijedlogom Hrvatska približila zemljama u okruženju gdje su ovi troškovi puno manji, a time bi se doprinijelo boljoj konkurentnosti gospodarskih subjekata na koje se odnosi.

Zaključno je dogovoreno formiranje stručne skupine kao pregovaračkog tima, u kojem će uz predstavnike putničkog i teretnog prijevoza biti i predstavnici trgovine motornim vozilima, te će tražiti primanje kod ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Siniše Hajdaša Dončića, kojemu će se uputiti i dopis s traženim zahtjevima.

Za pregovarački tim izabrani su sljedeći predstavnici prijevoznika: Dario Majić – Ricardo d.o.o., Anton Kolak – Koltrans d.o.o., Darko Vukadinović – La Log d.o.o., Ante Kvasina – Brioni d.d., Zdravko Crnov – Crnov Commerce d.o.o., Davor Vidmar – Autotransport Karlovac d.d., Berislav Saraja – Čazmatrans d.o.o. Putnička agencija, predstavnici HOK-a, predstavnici Udruženja motornim vozilima i dijelovima te Društvo za zaštitu potrošača.

Povezani članci
08.07.13 Europska unija
Značajan posao za tvrtku Express Interfracht Croatia, kontejnerski terminal u Rijeci, Zagrebački Velesajam i hrvatske prijevoznike
28.09.12 Vijesti
U HGK održana regionalna konferencija "Intermodalni prijevoz i razvojni projekti"
14.05.12 Statistika
Pad prijevoza putnika i robe
27.04.12 Vijesti
Susret prijevoznika HOK-a o problemima i utjecaju krize na prijevoznike
23.04.12 Vijesti
HOK: 5. susret prijevoznika 26. i 27. travnja u Poreču
05.04.12 Financije i gospodarstvo
Hrvatski prijevoznici po operativnoj učinkovitosti na dnu europske ljestvice
17.01.12 Financije i gospodarstvo
Cestovni prijevoznici žele ojačani u EU
22.11.11 Seminari, konferencije
Eurotrans Forum 2011: prijevoznici za novu strategiju
04.11.11 Promocije
TimoComova platforma za natječaje izbor sve većeg broja korisnika u Europi
21.09.11 Vijesti
Susret prijevoznika HOK-a
14.06.11 Osiguranja
AZTN: Liberalizirati tržište osiguranja u prometu
29.03.11 Financije i gospodarstvo
Manje naknade za cestovne prijevoznike
11.10.10 Financije i gospodarstvo
Banelli: Uvođenje licenci u BiH odgovara hrvatskim prijevoznicima
18.06.10 Financije i gospodarstvo
Potpore za autoprijevoznike
19.05.10 Financije i gospodarstvo
Zašto propadaju hrvatski prijevoznici
08.04.10 Financije i gospodarstvo
Potpisan sporazum o intermodalnom prijevozu
01.04.10 Vijesti
Rad na crno najveći problem prijevoznika
06.10.09 Carine
Bez dogovora o naplati carinskog parkinga
01.10.09 Carine
Prijevoznici traže ukidanje plaćanja carinskog parkinga
07.09.09 Financije i gospodarstvo
Baneli: Pohlepni vozači su svjesno odlazili u Pevec
22.08.09 Financije i gospodarstvo
Hrvatski cestovni prijevoznici najavili rast cijena 4 do 7 posto
18.03.09 Vijesti
Ceh prijevoznika HOK-a od države traži obećana rješenja
03.02.09 Vijesti
Nova imenovanja u HOK-u
02.10.08 Financije i gospodarstvo
Hrvatskim prijevoznicima 500 dodatnih dozvola za Rusiju
24.09.08 Vijesti
Imenovana vodstva novih Cehova i Suda časti HOK-a
17.09.08 Seminari, konferencije
Održan okrugli stol o logističkim uslugama u regiji
08.09.08 Korisne informacije
Ministarstvo: Uskoro dozvole za srbijanske prijevoznike
25.08.08 Vijesti iz regije
Niža cestarina za strane šlepere u Srbiji
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa