Info
Seniko studio
Propisi
27.05.2014. HAKOM: povećaju li operatori cijene korisnici mogu raskinuti ugovor bez troškova
Povećaju li operatori mobilne telefonije cijene svojih usluga ili uvedu dodatne naknade za pristup mobilnoj mreži zbog povećanja naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra, korisnici usluga će moći raskinuti ugovore bez plaćanja naknada za prijevremeni raskid, objavila je danas Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM).

HAKOM je, naime, nakon najava operatera o promjenama cijena korištenja usluga u mrežama pokretnih komunikacija, a zbog stupanja na snagu izmjena Pravilnika o plaćanju naknada za pravo uporabe adrese, brojeva i radiofrekvencijskog spektra, donio stručno mišljenje u kojem se opisuju obveze operatora i prava korisnika u slučaju promjene cijena usluga.

"Svaka promjena cijena usluga operatora predstavlja izmjenu pretplatničkih ugovora s postojećim korisnicima, što znači da će operatori o namjeravanim izmjenama morati izvijestiti sve korisnike pisanim ili elektroničkim putem. Dodatno, korisnike koji imaju pretplatnički ugovor, morat će izvijestiti i o njihovom pravu na raskid ugovora", navodi HAKOM.

Korisnici, kako ističu, imaju pravo raskinuti pretplatnički ugovor bez naknade u roku od 30 dana od objave izmjena, ako su izmjene cjenika nepovoljnije za njih u odnosu na ugovorene cijene.

HAKOM u stručnom mišljenju podsjeća kako, sukladno Zakonu o elektroničkim komunikacijama, samo u tri slučaja izmjene cjenika ne daju pravo krajnjem korisniku na raskid pretplatničkog ugovora bez naknade - u slučaju kada je povećanje posljedica regulatornih usluga koje proizlaze iz Zakona, kada je posljedica izmjena PDV-a ili izmjena veleprodajnih cijena na koje operatori nemaju utjecaja.

Najavljene izmjene cijena (zbog izmjena Pravilnika o naknadi za uporabu radiofrekvencijskog spektra) ne predstavlja ni jednu od te tri okolnosti, smatraju u HAKOM-u.

Stoga će, kako ističu, u slučaju najavljene izmjene cijena i uvođenja dodatnih naknada za korisnike, korisnici imati pravo raskinuti pretplatnički ugovor bez plaćanja naknade.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture prošli je tjedna u Narodnim novinama objavilo izmjene Pravilnika o plaćanju naknada za pravo uporabe adrese, brojeva i radiofrekvencijskog spektra, a te su izmjene stupile na snagu 23. svibnja.

Tada su i sva tri operatera najavila povećanje cijena, koje se kreće od oko 10 do 15 posto, obrazlažući da im povećanje naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra izravno povećava troškove.

HT je tako najavio da će povećati cijene za pre-paid korisnike za 10 posto na iznos bona, dok će se post-paid korisnicima cijena povećati za 8 kuna mjesečno plus PDV (s PDV-om za 10 kuna), počevši od od srpnja.

Poskupljenje su nakon stupanja na snagu izmjena Pravilnika najavili i iz Vipneta, koji nije izišao s podacima koliko će točno povećanje biti, te iz Tele2 koji je najavio povećanje cijena između 10 i 15 posto, (H)

Povezani članci
08.01.16 Tvrtke i tržišta
Telekomi nastavljaju investirati i očekuju bolje poslovno okruženje
17.11.15 Tvrtke i tržišta
HAKOM dodijelio Vipnetu radiofrekvencijski spektar za 141 milijun kuna
09.07.15 Tvrtke i tržišta
HAKOM odobrio Vipnetu kupnju Amisa
24.02.15 Vijesti
HAKOM: od 1. svibnja nova pravila za bolju zaštitu potrošača
05.12.12 Korisne informacije
HAKOM smanjio naknade operatorima
08.11.12 Financije i gospodarstvo
HAKOM u 2013. s novom ravnateljicom
17.10.12 Financije i gospodarstvo
HAKOM uskoro u rad pušta HAKOMetar
20.09.12 Financije i gospodarstvo
Potpore za širokopojasne mreže dodijeljene HT-u i H1
07.05.12 Financije i gospodarstvo
Projekt liberalizacije tržišta poštanskih usluga
12.03.12 Seminari, konferencije
Započela konferencija Telekom Arena 2012.
01.03.12 Uvoz
HAKOM: Od danas jednostavniji uvoz i trgovina RiTT opremom
02.12.11 Financije i gospodarstvo
Tržište elektroničkih komunikacija raslo 11 posto
11.11.11 Financije i gospodarstvo
Telekom operaterima od 2012. još niže naknade
05.09.11 Financije i gospodarstvo
HAKOM: Nastavak pozitivnih trendova u elektroničkim komunikacijama
02.09.11 Financije i gospodarstvo
Telekom operateri će spuštati cijene
22.08.11 Vijesti
HAKOM o pravima pretplatnika na telekomunikacijske usluge
02.03.11 Statistika
Porast tržišta elektroničkih komunikacija u 2010. godini
17.12.08 Inspekcijske službe
HAKOM tužio HT zbog lokalne petlje
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa