23.05.2014.
HGK okupila najznačajnije svjetske stručnjake maslinarskog sektora
Standardizacija kvalitete je prioritet
|
U organizaciji HGK, Međunarodnog vijeća za masline (IOC) i Ministarstva poljoprivrede u Splitu je 22. svibnja započeo 43. sastanak Savjetodavnog vijeća za maslinovo ulje i 44. sastanak potpisnica Sporazuma za kontrolu kvalitete maslina i maslinovih ulja koja se prodaju na uvoznim tržištima.
Ciljevi vijeća usmjereni su na održivi i odgovorni razvoj svjetskog maslinarstva, kreiranje politike maslinarskog sektora, edukacije, realizacije projekata u maslinarstvu i sl. Ključna rasprava vodila se o mogućnostima uvođenja novih metoda u određivanju parametara kvalitete, uz dosadašnje važeće, kao što su nezasićene masne kiseline, peroksidi i sl., te o uvođenju kontrole pesticida i slično.
Sastanak Međunarodnog vijeća za maslinovo ulje, najvažnije organizacije u Sektoru maslinarstva utemeljene 1959. godine u Madridu, ujedno je najznačajniji svjetski sastanak maslinarskog sektora održan ove godine. Na sastanku savjetodavnog vijeća IOC-a sudjeluje pedeset stručnjaka iz cijeloga svijeta. Osim članica IOC-a, zbog velikog utjecaja Međunarodnog vijeća za maslinovo ulje, na sastanku su bili i predstavnici ostalih zemalja kao što su SAD, Australija, Brazil, Japan, Indija i dr.
Na sastancima se raspravljalo o trenutnoj situaciji povezanoj s proizvodnjom maslina i maslinovog ulja, problematici trženja maslinovih ulja, parametrima kvalitete i projektima povezanima s edukacijom i unaprjeđivanjem kvalitete maslinovog ulja. Danas se u svijetu proizvodi više od 3 mil. tona maslinovog ulja.
Najveći su svjetski proizvođači Španjolska, Italija, Grčka, Portugal, Tunis, Turska i dr. Zbog sve veće svijesti o važnosti maslinovog ulja za zdravlje ljudi, povećava se potrošnja maslinovih ulja. Tako da su danas najveći potrošači i uvoznici maslinovih ulja SAD, Japan, Rusija i zemlje EU, osobito je povećana potrošnja u Velikoj Britaniji, Austriji, Nizozemskoj i Belgiji. Ove je godine zabilježen rast u proizvodnji maslinovog ulja, na što je najznačajnije utjecao porast proizvodnje u Španjolskoj gdje je danas gotovo 50 posto proizvodnje.
|
U određivanju zdravstvene ispravnosti, tržnih standarda i kreiranju politike određivanja vrijednosti maslinovog ulja veliku ulogu imaju metode određivanja parametara koje se utvrđuju kemijskim analizama i organoleptički (putem panela). Isto su tako bitne edukacije, brendiranje i znanstvene studije koje će potvrđivati važnost korištenja maslina i maslinovog ulja za zdravlje.
Zbog trenutne situacije na tržištu maslina i maslinovog ulja, na sastanku se raspravljalo i o usklađivanju metoda kemijskih i organoleptičkih analiza maslinovog ulja na svjetskoj razini, kao i o mogućnostima uvođenja novih parametara i analiza koje bi pridonijele standardizaciji kvalitete maslina i maslinovog ulja.
Stručnjaci smatraju da se treba bolje definirati kategorizacija maslinovog ulja, a osobito se raspravljalo o načinu deklariranja aromatiziranog maslinovog ulja. Bilo je riječi i o edukaciji potrošača, promociji maslinovog ulja, trgovinskim sporazumima (carine) i sl.
Nakon radnog dijela sudionici su posjetili mjesto Marina kod Trogira gdje se nalaze najveće hrvatske uljare te su obišli nekoliko maslinika. Izniman su interes za maslinova ulja pokazali predsjednik Japanskog udruženja za maslinovo ulje Ken Kuno te Eryn Balch, predsjednica Udruženja za masline iz SAD-a.
Sljedeći sastanak Vijeća održat će se u studenome u Madridu. Izvršni direktor Jean Louis Barjol izrazio je svoje zadovoljstvo organizacijom sastanka, potencijalima hrvatskog maslinarstva i ljepotama hrvatske agroturističke ponude.
Od hrvatskih su predstavnika u Vijeće za maslinovo ulje imenovani Zorica Jurišić (Zvijezda d.d), Jakša Najev (PZ Marina) i tajnik Grupacije za maslinarstvo HGK Dražen Miloloža koji je tom prigodom istaknuo važnost standardizacije kvalitete i trženja maslinovog ulja na svjetskoj razini, što će pridonijeti standardizaciji na domaćem tržištu - Ovaj je sastanak važan i za promociju hrvatskog maslinarstva, kao i hrvatskog turizma i gastronomske ponude, predstavnici maslinarskog sektora iz cijeloga svijeta imali su priliku uvjeriti se u kvalitetu hrvatskog maslinovog ulja.
Standardizacija proizvodnje, brendiranje, promicanje važnosti korištenja maslinovog ulja za zdravlje te prodaja putem turizma i izvoza dodatno će povećati konkurentnost hrvatske proizvodnje maslinovog ulja te stvoriti daljnje preduvjete za razvoj hrvatskog maslinarstva - istaknuo je Miloloža.
|
|
|
|