Seniko studio
Europska unija
13.03.2014. Dvorci i kurije Hrvatske: Daljnja propast ili spas u zadnji čas iz EU fondova
Virovitičko - podravska županija kroz EU projekte spašava dvorce: Prilika za razvoj turizma i otvaranje novih radnih mjesta

Iako Hrvatska slovi kao „zemlja 1000 otoka“, malo je poznato da smo i zemlja koja ima preko 1300 dvoraca i kurija. Većina njih je u devastiranom i ruševnom stanju, naravno uz iznimke kao što su dvorac Trakošćan, Veliki Tabor ili Bežanec.

Na području Virovitičko - podravske županije također se nalazi desetak dvoraca i kurija koji su ruševni, a neke od njih planiraju obnoviti novcem iz EU fondova. Ono sto su neki vidjeli kao ruševinu, virovitičko - podravski župan Tomislav Tolušić vidi kao priliku za razvoj turizma i otvaranje novih radnih mjesta.

Prije dvije godine Virovitičko - podravska županija kupila je ruševno zdanje kurije Janković, u Kapeli Dvoru kraj Virovitice, te ga nominirala za financiranje iz EU fondova u sklopu Programa prekogranične suradnje Mađarska - Hrvatska 2007-2013.

Nositelj projekta je Virovitičko - podravska županija, a partneri na projektu su VIDRA Razvojna agencija Virovitičko - podravske županije i mađarski Grad Szentlőrinc, a pridruženi partner na projektu je Turistička zajednica Virovitičko - podravske županije.

Vrijednost projekta iznosi 2,18 milijuna eura, a kompletan završetak radova očekuje se u rujnu ove godine, uz otvaranje desetak novih radnih mjesta.

Obnovljena kurija Janković postat će Turističko – edukativni centar sa 20 soba, konferencijskom dvoranom i restoranom te ujedno i centar za razvoj biciklističkog turizma na području Virovitičko - podravske županije, ali i cijele regije.

U sklopu projekta, obnovit će se i označit 70 kilometara biciklističke rute uz rijeku Dravu, organizirati edukacije i trening programi za turističke vodiče, a i održat će se i biciklistički maraton Kapela Dvor – Szentlőrinc.

“Definitivno je to priča kontinentalnog turizma koja može imati uspjeh, mi nemamo more, ali imamo ponudu prirodnih ljepota, kulturnih dobara.

Obnovljena kurija Janković bit će centar za razvoj biciklističkog turizma na području Virovitičko - podravske županije, ali i cijele regije.

Imat će smještajne kapacitete, restoran, konferencijsku dvoranu, uredit će se okoliš, a najvažnije od svega otvorit će se 10 novih radnih mjesta i to sve uz pomoć EU fondova”, istaknuo je Tomislav Tolušić, virovitičko - podravski župan.

Povezani članci
28.10.16 Sajmovi i izložbe
Na 2. sajmu zimnice i autohtonih proizvoda predstavlja se 118 izlagača
30.06.16 Financije i gospodarstvo
Manjim poduzetnicima novi krediti iz EU fondova s povoljnim kamatama
31.05.16 Vijesti
Turska želi ulagati u velike infrastrukturne projekte u Hrvatskoj
13.05.16 Strateški savezi
Povjerenica Europske komisije Corine Cretu u Dubrovniku
11.05.16 Financije i gospodarstvo
Poljsko-hrvatska suradnja za bolji regionalni i gospodarski razvoj
27.11.14 Ekologija
U Slatini počinje izgradnja solarne elektrane vrijedne 6,6 milijuna kuna
06.03.14 Korisne informacije
Hrvatske županije razvijaju svoje komparativne prednosti i postaju lideri razvoja Hrvatske
19.02.14 Prehrambeni proizvodi
Virovitičko-podravska županija gradi Centar za razvoj mliječnih proizvoda
19.09.13 Vijesti
Svim realnim projektima osigurana državna sredstva
17.09.13 Sajmovi i izložbe
Kako plasirati hrvatski proizvod na tržište Europske unije?
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa