Info
Seniko studio
Karijere
24.02.2014. Ivica Kovačević izabran za predsjednika Udruženja vinarstva HGK
Na sjednici Skupštine Udruženja vinarstva HGK održanoj 19. veljače u HGK za predsjednika Udruženja za 2014. godinu izabran je Ivica Kovačević, Jako vino d.o.o., Brač koji je ujedno predsjednik Udruge Vino Dalmacija.

Tom prigodom Ivica Kovačević je naglasio kako će se nastaviti sa započetim projektima pri čemu će odluke biti usuglašene odnosno donošene konsesusom jer se na taj način promiču interesi svih gospodarskih subjekata.

U narednom razdoblju jedna od najvažnijih aktivnosti bit će vezana uz izradu prijedloga novog Zakona o vinu te je neophodno da se u taj proces uključe svi zainteresirani. Pored toga od iznimne je važnosti marketing te sustavno i plansko unaprjeđivanje prodaje na domaćem a prije svega na inozemnom tržištu.

Josip Ređo, dosadašnji predsjednik Udruženja osvrnuo se na prošlogodišnji rad istaknuvši kako su vidljivi pozitivni pomaci u ovoj branši. Vijeće za praćenje i unapređenje stanja u vinarstvu i vinogradarstvu bilo je aktivno a o stanju u ovom poljoprivrednom segmentu raspravljalo se i u Hrvatskom saboru.

Kao jedan od rezultata napora Udruženja i ostalih relevantnih subjekta je Nacionalni program pomoći sektoru vina 2014. – 2018. koji je Vlada RH usvojila prošle godine. Pored ostalog rješavao se problem postupanja sa zalihama vina. Josip Ređo je ukazao na važnost provednih edukacijskih programa za vinare i vinogradare

O aktivnostima provedenim u sklopu projekta Vina Croatia – Vina Mosaica govorio je Igor Barbarić poslovni tajnik Udruženja vinarstva HGK. Istaknuo je kako je realizirano niz promocijskih aktivnosti (nastup na specijaliziranim sajmovima, godišnja kušanja vina, izrada promotivnog materijala) a uskoro će se početi prikazivati serijal o vinima na HRT-u. Događaje koji su se organizirali pratilo je u prosjeku oko 20-ak novinara.

Žaklina Jurišić, zamjenica direktorice Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK govorila je o prijedlogu odredbi novog Zakona o vinu, a kojega je na Skupštinu uputio Izvršni odbor Udruženja.

Taj prijedlog regulira problematiku koja nije obuhvaćena europskim propisima, odnosno regulira nacionalne specifičnosti i potrebe, u skladu s EU pravilima. Četiri su temeljna pitanja razrađena ovim aktom: redefiniranje regija, korištenje tradicionalnih izraza, vizualno označavanje hrvatskih vina znakom „Vina Croatia – Vina Mosaica“ te decentralizacija postupka puštanja vina u promet.

Pisane primjedbe i prijedloge članovi udruženja mogu dostaviti Sektoru do 28. veljače, a oni će biti razmotreni na Izvršnom odboru Udruženja. Usuglašeni prijedlog odredbi novog Zakona o vinu uputiti će se Ministarstvu poljoprivrede.
Prezentirana je informacija o Europskom vinskom udruženju CEEvV (Comité européen des enterprises vins)), s čijim je predstavnikom održan sastanak koncem studenoga 2013. godine na temu mogućeg učlanjenja Udruženja vinarstva HGK.To udruženje osnovano je 1960. godine i okuplja proizvođače i trgovce vina te ima preko 7.000 članica.

Odlučeno je da se Udruženje učlani u tu asocijaciju koje ima jak utjecaj u tijelima Europske unije te će se u tom smislu započeti s formalnim pripremama. Skupština je potvrdila Ivicu Matoševića za predstavnika Udruženja u izvršnom tijelu CEEV-a.

Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK rekla je da će jedna od aktivnosti u ovoj godini biti nastupi na specijaliziranim sajmovima pri čemu će europski biti najzastupljeniji. Planirane aktivnosti su na razini prošlogodišnjih a Komora će i dalje pružati i financijsku potporu.

Članice Udruženja trebaju što hitnije utvrditi glavna tržišta za svoje promocijske aktivnost te odrediti treća tržišta koja će također biti obuhvaćena tom aktivnošću.

U ovoj godini sudjelovat ćemo u realizaciji EU projekata, tiskati brošure, izraditi baze podataka, provoditi edukacijske programe te se konstruktivno uključiti u izradu normativnih akata što će biti neke od važnijih aktivnosti, rekao je Igor Barbarić,

Đuro Horvat izvršni direktor za vinarstvo Agrokora d.d. rekao je kako su stvoreni preduvjeti za realizaciju održive konkurentnosti u okviru EU i trećim tržištima.

Nužno je što hitnije izraditi detaljnu analizu postojećeg stanja u ovom poljoprivrednom segmentu. Svaka vinska regija mora razraditi svoju strategiju. Marketinške aktivnosti trebaju biti povezane te je u njih potrebno uključiti i Ministarstvo turizma, Hrvatsku turističku zajednicu, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Ministarstvo poljoprivrede.

HGK treba biti ne samo inicijator već i koordinator aktivnosti koje su dugoročne te iziskuju efikasnost te efektivnost. Valja razmisliti o profesionalnom angažiranju marketinškog stručnjaka koji bi svojom kompetentnošću unaprijedio rad Udruženja.

Povezani članci
18.03.16 Izvoz
Vinarima isplaćeno 3,2 milijuna kuna iz EU za investicije u vinarije i marketing vina
16.02.16 Sajmovi i izložbe
Devet hrvatskih izlagača na međunarodnom sajmu vina BeoWine
06.08.15 Vijesti
HGK: niska konkurentnost poljoprivrednih proizvoda
24.11.14 Vijesti
Hrvatski prozori od hrasta u Francuskoj hit
09.04.14 Vijesti
Vizije razvoja ribarstva, vinogradarstva i vinarstva moraju biti ambiciozne i ostvarive
25.03.14 Sajmovi i izložbe
Hrvatski vinari na svjetskom sajmu vina Prowein prvi puta na zajedničkom tržištu EU
14.01.14 Vijesti
Hrvatski parketi od slavonskog hrasta traženi na sajmu Domotex 2014
28.11.13 Promocije
VINA CROATIA – VINA MOSAICA
21.10.13 Vijesti
U okviru Ambiente predstavljena akcija „Dajmo djeci korijene i krila“
16.10.13 Tvrtke i tržišta
Suradnja s IKEA-om jača konkurentnost hrvatskih proizvođača
22.05.13 Sajmovi i izložbe
Brand hrvatskih vina «Vina Croatia – Vina Mosaica» predstavljen na sajmu London International Wine Fair 2013
26.03.13 Vijesti
Hrvatski vinari na svjetskom sajmu vina Prowein u Dusseldorfu predstavili novi vizualni identitet i brand „Vina Croatia – Vina Mosaica“
27.02.13 Vijesti
Američko tržište spremno za hrvatska vina
22.01.13 Financije i gospodarstvo
Agrokor u Vupik uložio 560 milijuna kuna
11.09.12 Financije i gospodarstvo
Slavonskim vinskim cestama milijun eura iz fonda IPA
06.03.12 Sajmovi i izložbe
Hrvatski vinari na sajmu "ProWein 2012" u Dusseldorfu
01.03.12 Sajmovi i izložbe
Hrvatski vinari na sajmu "ProWein 2012"
08.12.11 Promocije
U Akademiji vina Klaudio Jurčić održao radionicu
18.05.11 Sajmovi i izložbe
Još jedan uspjeh hrvatskih vinara na sajmu u Londonu
03.01.07 Prikazi knjiga
Poduzetnička ekonomija
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa