Trgovina
Seniko studio
Turizam
29.01.2014. Prijedlozi Ceha ugostitelja na zakon o ugostiteljskoj djelatnosti
Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtičke komore (HOK) na svojoj je ovotjednoj sjednici raspravljao o izmjenama zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, čije donošenje očekuje u ovoj godini, a zalaže se da Ministarstvo turizma uvaži njihove prijedloge kojim bi taj zakon omogućio fleksibilnije poslovanje sa što manje administriranja te maksimalnu posvećenost struci, unapređenje kvalitete usluga i smanjenje troškova poslovanja.

Iz Ceha podsjećaju da je nacrt prijedloga izmjena tog zakona iz prošle godine uveo i pojam liberalizacije obavljanja ugostiteljske djelatnosti, odnosno omogućavanje obavljanja te djelatnosti i subjektima koji se bave zdravstvenim djelatnostima (wellness, stomatološke usluge) ili, primjerice, pružanje ugostiteljskih usluga na plovnim objektima.

To, kako navode, načelno podržavaju, ali smatraju da uvjeti poslovanja trebaju biti izjednačeni kako bi se onemogućila nelojalna konkurencija ugostiteljima, jer se već pokazalo da su se ugostiteljskom djelatnošću primjerice bavile i udruge građana koje nisu bile registrirane za to, kao i trgovački lanci.

Pritom ističu i da se svako pripremanje i usluživanje toplih i hladnih napitaka, bezalkoholnih pića i jela koje pravne ili fizičke osobe organiziraju za potrebe svojih djelatnika ili članova u poslovnim prostorijama smatraju ugostiteljskom djelatnošću, pa stoga traže i izmjene Zakona o udrugama.

U vezi trgovačkih lanaca i njihovih 'gastro pultova' Ceh smatra da bi se trebala eventualno omogućiti priprema i prodaja samo jednostavnih i hladnih jela, a ne cjelokupnih obroka, kao što je to slučaj sada, dok za određivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata traže da država i dalje treba biti nadležna za generalni okvir, a da se po potrebi, zbog nužnosti produljenja radnog vremena, u to mogu uključiti i gradovi i općine.

Prijedlog Ceha je i da se sada propisano radno vrijeme za barove i restorane produži za jedan sat, kao i da se uz ugostiteljski objekt veže stručna sprema, da se seljačkim domaćinstvima dopusti prodaja samo iz vlastite proizvodnje i ograniči na 50 izletnika istodobno.

Predlažu i povećanje dopuštene granice na 200 metara između 'tvrdih' i mobilnih objekta koji nude istu uslugu, te da se gostu dopusti konzumacija plaćene usluge do 30 minuta nakon završetka radnog vremena i smanji iznos za otkup pečata radi zatvaranja objekata. (H)

Povezani članci
30.10.16 Turizam
Ceh ugostitelja: S PDV-om od 25 posto ne bismo mogli opstati
03.08.15 Vijesti
Ceh ugostitelja podržava Ministarstvo financija u rješavanju problema oko fiskalizacije
25.11.14 HOK
27. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a
26.04.12 Turizam
Održana sjednica Turističkog poslovnog vijeća pri HGK
05.04.12 Vijesti iz svijeta
NL: Pušači se vraćaju u restorane
10.02.12 Vijesti
Podrška HOK-a izmjenama poreznih zakona
05.01.12 Financije i gospodarstvo
Udruženja ugostitelja zadovoljna najavama nižeg PDV-a
15.11.11 Vijesti
Zaključci 24. kongresa ugostitelja HOK-a
07.11.11 Vijesti
Kongres ugostitelja HOK-a 14. i 15. studenog u Dubrovniku
08.07.11 Vijesti
Počelo zaprimanje zahtjeva za znakom "Hrvatska autohtona kuhinja"
16.06.11 Financije i gospodarstvo
HNB: Ugostiteljske usluge u eurima samo iznimno
10.06.11 Financije i gospodarstvo
Ugostitelji usluge mogu naplaćivati i u eurima
11.05.11 Vijesti
Inicijativa osnivanja Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK
24.11.10 Vijesti
Ugostitelji HOK-a traže niži PDV
27.09.10 Financije i gospodarstvo
Nastavak pada prometa u ugostiteljstvu
25.08.09 Financije i gospodarstvo
U tri mjeseca promet ugostitelja slabiji za 50 do 60 posto
01.04.09 Vijesti
Ceh ugostitelja i dalje traži odgodu zabrane pušenja
20.02.09 Vijesti
HOK: Ugostitelji nemaju mogućnosti za smanjenje cijena
03.02.09 Vijesti
Nova imenovanja u HOK-u
18.11.08 Vijesti
Zaključci 21. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a
25.09.08 Turizam
Porasti ugostiteljskog prometa
24.09.08 Vijesti
Imenovana vodstva novih Cehova i Suda časti HOK-a
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa