Info
Seniko studio
Vijesti iz svijeta
18.12.2013. Stope rasta u zemljama EU11 polako se oporavljaju, ali postizanje ravnomjernijeg prosperiteta i dalje predstavlja izazov, kažu u Svjetskoj banci
VARŠAVA — U svom najnovijem Redovnom ekonomskom izvješću za zemlje EU11 (EU11 RER), Svjetska banka ističe kako su, nakon sporog ulaska u 2013. godinu, stope gospodarskog rasta u zemljama EU11 postupno krenule put oporavka.

“Uz pad ulaganja i smanjenu potrošnju, zemlje EU11 su se početkom godine približile nultoj stopi rasta”, izjavio je Theo Thomas, glavni ekonomist Svjetske banke zadužen za regiju Europe i srednje Azije i voditelj tima za izradu izvješća EU11 RER.“No, gospodarski su se izgledi tijekom godine popravili jer se stanje u eurozoni stabiliziralo, izvoz je krenuo put oporavka, a rast su poduprle i domaće politike .”

Prema izvješću, gospodarska aktivnost na prostoru EU11 počela je jačati u drugom tromjesečju uslijed porasta povjerenja potaknutog znakovima oporavka u eurozoni, koja je u drugom tromjesečju izašla iz recesije. Ukupni BDP na prostoru EU11 se u prvoj polovici 2013. povećao za 0,3 posto. I procjene BDP-a za treće tromjesečje 2013. i visokofrekventni pokazatelji ukazuju na nastavak skromnog gospodarskog oporavka.

“Kako je proizvodnja u zemljama EU15 pala za 1,5 posto, eurozona se u 2013. nastavila kretati silaznom putanjom, da bi tijekom trećeg tromjesečja ponovno krenula put rasta”, izjavila je Mamta Murthi, regionalna direktorica Svjetske banke za srednju Europu i zemlje Baltika.

“U međuvremenu”, pridodala je Murthi, “skroman oporavak u zemljama EU11 u početku se oslanjao na rast neto izvoza, poglavito u Rumunjskoj, Slovačkoj i Poljskoj, koji je dao protutežu padu ulaganja i smanjenoj osobnoj potrošnji diljem čitave regije. U idućem razdoblju, očekuje se kako će 2014. gospodarski rast u svim zemljama EU11 krenuti put oporavaka i postati uravnoteženiji, pri čemu se neće toliko oslanjati na izvoz jer će se domaća potražnja, a osobito ulaganja, pojačati. No, očekuje se kako će oporavak potrajati, a rastu će trebati neko vrijeme prije no što dosegne stope koje je bilježio u razdoblju prije krize.”
U izvješću se upozorava na razlike u gospodarskim ostvarenjima pojedinih zemalja EU11 u prva tri tromjesečja 2013. Latvija i Litva su zabilježile najviše stope rasta ne samo među zemljama EU11, već i u čitavoj Europskoj uniji. No, čak i ta dobra ostvarenja predstavljala su silazno kretanje u usporedbi s 2012. jer je u Latviji zabilježen pad privatnih ulaganja, dok je u Litvi došlo do usporavanja izvoza.

Rast u Poljskoj se uslijed pada ulaganja i potrošnje u prvom tromjesečju godine spustio na najnižu stopu još od 2001. U Rumunjskoj su rast uglavnom pokretala dobra izvozna ostvarenja u autoindustriji, unatoč stagniranju potrošnje i padu ulaganja. Slovenija i Hrvatska su se u prva tri tromjesečja 2013. nalazile u recesiji i bile snažno pogođene padom domaće potražnje, dok je Mađarska u trećem tromjesečju zabilježila rast nakon pet uzastopnih tromjesečja silaznih kretanja.

Ove početne naznake oporavka još se nisu bitnije odrazile na tržište rada jer su stope nezaposlenosti i dalje na najvišoj razini od početka 2007. godine, pri čemu su osobito visoke među mladima i niskokvalificiranom radnom snagom. U zemljama EU11 bez posla je trenutno 4,9 milijuna ljudi, što je za 1,8 milijuna više od povijesno negativnog rekorda iz kolovoza 2008. Prem izvješću, za smanjivanje nezaposlenosti u okolnostima slabog oporavka bit će potreban snažniji rast i reforme na tržištu rada.

Unatoč daljnjem ublažavanju monetarne politike u sprezi s niskom inflacijom na cijelom prostoru regije i u eurozoni, u izvješću se ističe kako je rast kredita i nadalje slab. Za ublažavanje pritisaka presudno je riješiti pitanje visoke razine loših plasmana, otkloniti financijsko-regulatornu nesigurnost i poboljšati poslovno okruženje. No, u izvješću se upozorava kako će kreditni uvjeti u srednjoročnom razdoblju možda i dalje biti teški.

U 2014. će se nastaviti i s fiskalnom prilagodbom, pri čemu će oporavku na strani prihoda pripomoći domaća potražnja, ali uz razmjerno postupnu dinamiku radi podupiranja gospodarskog rasta. No, u Hrvatskoj i Sloveniji prisutna je potreba za veći prilagodbama ne bi li se dosegla održiva razina deficita i duga.

U izvješću se upozorava kako su zemlje EU11 još uvijek suočene sa znatnim rizicima nepovoljnih kretanja. Rast globalnih kamatnih stopa bi, u sprezi s kolebanjima na tržištima kapitala, mogao usporiti oporavak eurozone, a u zemljama EU11 sputati domaću potražnju, a osobito ulaganja. K tome, prevladavanje sistemskih rizika u financijskom sektoru bi, srednjoročno gledano, u zemljama EU11 moglo dovesti do pooštravanja kreditnih uvjeta bude li se javila potreba za dodatnim kapitalom, što će ograničiti i ulaganja.
U izvješću se razmatraju i pitanja smanjivanja siromaštva i postizanja ravnomjernijeg prosperiteta u zemljama EU11, što se nadovezuje na dva institucionalna cilja Svjetske banke, a to su smanjivanje krajnjeg siromaštva i promicanje ravnomjernijeg prosperiteta.

U izvješću se napominje kako su, premda su mnoge zemlje prije krize bile uspješne u promicanu ravnomjernijeg prosperiteta (tj. podizanju dohotka među najsiromašnijih 40 posto stanovništva), pozitivni učinci tih nastojanja otada umanjeni u na cijelom prostoru EU11, a posve su izbrisani u Mađarskoj, Latviji i Litvi. Iako je rast dohotka za najsiromašnijih 40 posto stanovništva i drugdje bio pozitivan, u četiri je zemlje bio iznad prosjeka: u Bugarskoj, Estoniji, Poljskoj i Rumunjskoj.

Postizanje ravnomjernijeg prosperiteta neupitno ovisi o gospodarskom rastu, radnim mjestima i dobro usmjerenim programima socijalnog osiguranja.“Jedan od nadolazećih izazova je i promicanje ravnomjernijeg prosperiteta tijekom možebitno dugotrajnog razdoblja slabog rasta”, istaknuo je Kenneth Simler, viši ekonomist Svjetske banke zadužen za regiju Europe i srednje Azije i koautor izvješća EU11 RER.

“Zemlje trebaju pronaći načine za ubrzavanje gospodarskog rasta i otvaranje radnih mjesta te se pobrinuti da rast bude inkluzivan u okolnostima u kojima su fiskalna i kreditna ograničenja sve stroža, a mehanizmi uzdržavanja kućanstava su oslabljeni uslijed krize.”

Simler je naglasio kako “ostvarivanje takvog inkluzivnog i održivog rast iziskuje politike kojima će se razvijati vještine, osigurati mobilnost radne snage i promicati konkurentnost privatnog sektora, uz bolje usmjerene mehanizme socijalne zaštite kojima će se štititi ugrožene skupine i uz istodobno izbjegavanje prepreka i mjera koje destimuliraju rad.”

EU11 RER je polugodišnje izvješće što ga objavljuje sektor Svjetske banke zadužen za regiju Europe i Srednje Azije. U izvješću se promatraju makroekonomska i reformska kretanja u zemljama EU11 te se daje iscrpna analiza ključnih pitanja politike. Želite li dobiti primjerak novog izvješća u elektroničkom obliku, posjetite:
http://issuu.com/world.bank.europe.central.asia/stacks/db73be1583804ed98137badc4136f127

Povezani članci
26.04.16 Financije i gospodarstvo
Potpredsjednik SB za Europu i srednju Aziju završio posjet Hrvatskoj
22.12.15 Vijesti iz svijeta
Svjetska banka – Snažniji oporavak i smanjenje siromaštva u Europskoj uniji i Hrvatskoj, ali uz prepreke bržem i održivijem rastu
08.07.15 Financije i gospodarstvo
Podrška Svjetske banke malom i srednjem poduzetništvu
29.05.14 Strateški savezi
Vlada potvrdila ugovor sa Svjetskom bankom o zajmu za jačanje gospodarskog oporavka
30.04.14 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka sa 150 mil. eura podržava gospodarski oporavak Hrvatske
24.03.14 Istraživanja
Po kvaliteti logistike Hrvatska 55. u svijetu
24.01.14 Vijesti iz regije
Hrvatska prolazi kroz teško razdoblje, reforme su ipak prioritet - SB
28.11.13 Edukacija
Globalne ekonomske i klimatske promjene glavna tema ZŠEM-ovog skupa „Globalni izazovi 21. stoljeća“
12.08.13 Vijesti iz regije
Banke u EU zatvorile 5.500 poslovnica u 2012.
28.06.13 Financije i gospodarstvo
Nova strategija Svjetske banke za Hrvatsku
17.01.13 Istraživanja
Svjetska banka nam za ovu godinu prognozira rast od 0,8%
13.12.12 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka predstavila prijedlog strategije partnerstva za Hrvatsku
08.11.12 Financije i gospodarstvo
Međunarodni zajmodavci najavili 30 milijardi eura pomoći srednjoj i jugoistočnoj Europi
29.10.12 Financije i gospodarstvo
HBOR-u zajam Svjetske banke od 50 milijuna eura
10.10.12 Financije i gospodarstvo
Hrvatsko izaslanstvo na godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a
05.06.12 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Hrvatska ne smije preslaba u EU
21.05.12 Financije i gospodarstvo
Harrold: Hrvatska Vlada na vrijeme prepoznala izazove
24.04.12 Financije i gospodarstvo
Linić: Domaći analitičari ruše nam rejting kod Svjetske banke i MMF-a
16.04.12 Vijesti iz svijeta
Amerikanac Kim izabran za predsjednika Svjetske banke
26.03.12 Vijesti iz svijeta
Dr. Kim na čelu Svjetske banke
02.02.12 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Tri izazova za novu Vladu
18.01.12 Vijesti iz svijeta
Svjetska banka snizila prognoze globalnog rasta na 2,5%
04.01.12 Financije i gospodarstvo
Linić: Dugove možemo vratiti samo od imovine
28.06.11 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Hrvatskoj potrebne reforme za snažni gospodarski rast
06.05.11 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka odobrila Hrvatskoj 150 mil. eura zajma
24.02.11 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Skroman oporavak Hrvatske
11.11.10 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Vladin gospodarski program je prespor
11.10.10 Financije i gospodarstvo
Harrold: Svjetska banka spremna pomoći oporavak Hrvatske
11.10.10 Vijesti iz svijeta
MMF i Svjetska banka bez rješenja za valutne napetosti
28.08.10 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka nezadovoljna rebalansom
23.08.10 Vijesti iz regije
Svjetska banka u BiH financira projekte vrijedne 440 mil. dolara
22.07.10 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: U Hrvatskoj nema povjerenja u oporavak
07.04.10 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka odobrila 26 milijuna eura kredita pravosuđu
15.01.10 Financije i gospodarstvo
Šuker o zajmu Svjetske banke: Dijelom i za otplatu obveza
13.01.10 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka odobrila Hrvatskoj 200 mil. eura kredita
14.09.09 Zaposlenost / plaće
Svjetska banka: Socijalne naknade sputavaju tržište rada
05.06.09 Vijesti iz regije
Kosovo primljeno u članstvo Svjetske banke
23.04.09 Financije i gospodarstvo
Šuker i Rohatinski na skupštini Svjetske banke i MMF-a
31.03.09 Statistika
Svjetska banka snizila prognoze rasta
09.03.09 Vijesti iz svijeta
Svjetska banka: U 2009. prva globalna recesija od II. svjetskog rata
12.12.08 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Istočna Europa suočena s dubljom krizom
28.11.08 Financije i gospodarstvo
Međunarodne institucije nastavljaju ulagati u Hrvatsku
12.11.08 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka snizila prognoze rasta za zemlje u razvoju
24.10.08 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka uskratila 350 milijuna kuna
07.10.08 Vijesti iz svijeta
Svjetska banka: G7 više nije učinkovit, potreban novi sustav
01.10.08 Strateški savezi
Svjetska banka: Nova strategija partnerstva s Hrvatskom
14.07.08 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Hrvatski gradovi uspješni reformatori
06.06.08 Financije i gospodarstvo
Novi krediti Svjetske banke za PIK Vrbovec i Belje
02.06.08 Financije i gospodarstvo
Hrvatskoj prestižna nagrada Svjetske banke za najuspiješnijeg europskog reformatora
06.05.08 Financije i gospodarstvo
Ukupni zajmovi Svjetske banke u Hrvatskoj 2,3 milijarde dolara
14.04.08 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Hrvatskoj pohvale, ali zajam za reforme opet je odgođen
11.03.08 Financije i gospodarstvo
Darovnica Svjetske banke za zaštitu okoliša od pet milijuna dolara
01.02.08 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Bivše komunističke članice EU-a mogle bi uspješno prebroditi krizu
25.01.08 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka Hrvatskoj stopirala 150 milijuna eura kredita
05.12.07 Financije i gospodarstvo
Južnoamerički kontinent pokreće vlastitu alternativu MMF-u i Svjetskoj banci
27.09.07 Strateški savezi
Svjetska banka preporuča fiskalnu konsolidaciju
03.07.07 Strateški savezi
Potpisan ugovor o zajmu Svjetske banke za projekt modernizacije Porezne uprave
14.06.07 Turizam
EBRD i IFC financiraju Štrokove Jadranske luksuzne hotele
11.06.07 Statistika
Šuker: Deficit, unatoč umirovljenicima, ostaje 2,8% BDP-a
14.02.07 Strateški savezi
WB Hrvatskoj predlaže racionalniju raspodjelu novca za socijalnu zaštitu
12.12.06 Vijesti
V.d. predsjednice SSSH Ana Knežević s čelnicima međunarodnih financijskih organizacija
21.11.06 Strateški savezi
Svjetska banka: gospodarski rast Hrvatske od 4 posto je nedovoljan
15.11.06 Strateški savezi
Novi kredit Svjetske banke Hrvatskoj u iznosu od 75,3 mil dolara
06.09.06 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Hrvatska na 124. mjestu
26.07.06 Strateški savezi
Svjetska banka: RH postigla značajan napredak u borbi protiv korupcije
19.07.06 Izravna strana ulaganja
Potpisan Ugovor o darovnici japanske vlade
11.07.06 Strateški savezi
Svjetska banka: Hrvatska dobro napreduje u integraciji u svjetski trgovinski sustav, ali neke reformske izazove tek treba riješiti
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa