29.11.2013.
Ljubiteljima vina predstavljena „Frankovka kroz vrijeme“
Vinarija Feravino iz Feričanaca je u sklopu 8. ZAGREB VINOCOM-a, Međunarodnog festivala vina i kulinarstva, u hotelu Esplanade održala radionicu imena „Život jedne Frankovke“.
Pod stručnim vodstvom enologa predstavljeno je pet vina vinarije Feravino iz Feričanaca od kojih se neka mogu naći i u prodaji. U radionici je sudjelovao velik broj zainteresiranih ljubitelja i poznavatelja vina koji su kušali Frankovke koje nemaju često priliku probati. Brojnim pitanjima otkrivali su svijet frankovke, sorte koju Feravino posebno njeguje i kojom se ponosi.
Kroz zanimljivo ispričanu prču o Frankovki, uspoređujući je s privlačnom ženom, predstavljena je ljepota ove sorte kroz vrijeme, berbe i bačve - Frankovka 2012 iz hrastove bačve, Frankovka 2011 iz barrique bačve, Frankovka Miraz 2009, Frankovka 2006 te kupažu 6 vrhunskih vina Grand cuvee 2012 koji sadrži 50% frankovke. Od djevojke savršenog tijela (berba 2012) i mladenke spremne za nove izazove (berba 2011), preko žene čvrstog karaktera (berba 2009.), do uspješne zrele žene (berba 2006.).
Feravino je ispričalo zanimljivu priču o životu žene i vinu. Svi prisutni složili su se, da su žene poput vina, svu ljubav i njegu koju im pruži, vratit će višestruko, one ne stare, samo postaju ozbiljnije, mudrije, složenije i malo kompleksnije!
U Frankovki Miraz 2009. je ove godine osobno uživao i princ Charles, jer je uz brojne nagrade i priznanja koja je Feravino dobilo, posebnu čast predstavljao odabir njihovih vina za ovogodišnji prestižni Polo turnir u Windsoru.
|
O Feravinu:
Feravino je, sa svojih 100 djelatnika, vodeći gospodarski subjekt feričanačkog kraja i nastavlja tradiciju vinarstva kojemu počeci sežu u 1962. godinu. Feravino trenutačno uzgaja vinovu lozu na 170 hektara, a od sorti u vinogradima prevladavaju graševina i frankovka, uz koje su još zastupljeni bijeli pinot, chardonnay, rajnski rizling, zweigelt i syrah, cabernet sauvignon i merlot.
Godišnja proizvodnja Feravina kreće se između 800 i 900 tisuća litara. Cilj Feravina je postati vodećom kontinentalnom vinarijom crvenih vina te proizvođačem vrhunskih bijelih vina, o čijoj kvaliteti već svjedoče brojna domaća i međunarodna priznanja.
Kako bi pridonijelo daljem razvoju vinogradarstva u Feričancima, Feravino je u suradnji s Hrvatskim šumama sagradilo i šest kilometara vinskih cesta, u što je dosad uloženo 1,1 milijun kuna. Kako bi najbolje iskoristilo potencijal slavonskog teritorija, Feravino istodobno ulaže u nove vinograde i u razvoj podruma, koji danas spada među tehnološki najmodernije podrume u Slavoniji.
Uz to, Feravino je prije dvije godine obnovilo Vincilirsku kuću, poznati ugostiteljski objekt na prestižnom vinskom položaju Goveđa glava, a u narednih nekoliko godina otvorit će novi restoran u sastavu poznatog Starog podruma kao i potpuno novi reprezentativni barrique podrum koji će se protezati na površini od čak 1.000 metara četvornih.
|
|
|
|