Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
15.11.2013. Održani Stručni savjeti za praćenje stanja u proizvodnji i preradi žitarica i uljarica
U Ministarstvu poljoprivrede su, 13. studenog 2013. godine, održane dvije sjednice Stručnih savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi žitarica i uljarica na kojoj je razmatrano aktualno stanje u sektorima.

U sektoru žitarica u proizvodnji prednjače pšenica i kukuruz, u kojima smo, uz zob i mješavine, ječam i tritikale samodostatni. U sektoru uljarica, najviše se proizvode soja i suncokret s kojima smo uz uljanu repicu i ostale uljarice samodostatni u sirovini, no istaknut je problem u samodostatnosti ulja, koja je pokrivena samo sojinim i uljane repice, a ostalo se uvozi.

Predstavnicima Savjeta izložene su mogućnosti koje pružaju Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EAFRD) i Europski fond za jamstva u poljoprivredi (EAGF) iz kojeg se mogu povući sredstva za brojne aktivnosti. Jedna od pretpostavki za iskorištavanje navedenih sredstava je osnivanje proizvođačkih grupa i organizacija koje predstavljaju najvažniji iskorak za podizanje i postizanje konkurentnosti, ali i temelj za bolju organizaciju i zajednički nastup na tržištu u cilju unapređenja proizvodnje u sektoru žitarica i sektoru uljarica.

Nakon provedene rasprave i iznijetih nedostataka u sektoru, zaključeno je kako će se održati sastanak s nadležnim institucijama i javnim poduzećima po pitanju problema troškova prijevoza, izraditi analiza standarda otkupa i definirati zavisni troškovi, uz eventualnu objavu podzakonskih akata te će se pojačati kontakti s organizatorima proizvodnje s ciljem pravovremenog dobivanja informacija s terena.

Djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe će, zajedno s djelatnicima Ministarstva poljoprivrede, na svojim zimskim predavanjima i radionicama davati informacije o dobrim poljoprivrednim i okolišnim uvjetima (GAEC uvjetima) i obaveznim zahtjevima za upravljanje (SMR-ovima), s obzirom da se dio istih već provodi, a dio će se početi provoditi s 1. siječnjem 2014. godine. Pozvani su proizvođači na organizaciju i traženje održavanja sastanka/predavanja od strane Ministarstva poljoprivrede na temu sheme udruživanja – osnivanja proizvođačkih organizacija/grupa.

U rad Savjeta za žitarice imenovani su predstavnici Ministarstva poljoprivrede (predsjednica Savjeta zamjenica ministra Snježana Španjol i zamjenica predsjednice pomoćnica ministra Zvjezdana Blažić), Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, Poljoprivredne savjetodavne službe, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Poljoprivrednog instituta Osijek, GIU Hrvatsko sjeme te tvrtki Agrokor d.d., Žito d.o.o., Granolio d.d., Čakovečki mlinovi d.d., Žitozajednica d.o.o. i Podravka d.d.
U rad Savjeta za uljarice imenovani su predstavnici Ministarstva poljoprivrede (predsjednica Savjeta zamjenica ministra Snježana Španjol i zamjenica predsjednice pomoćnica ministra Zvjezdana Blažić), Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, Poljoprivredne savjetodavne službe, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, te tvrtki Agrokor d.d., Žito d.o.o., Zvijezda d.d. i Tvornica ulja Čepin.

Povezani članci
20.07.15 Financije i gospodarstvo
Poslovanje poduzetnika u djelatnosti uzgoja i trgovine žitaricama u 2014.
27.03.15 Sajmovi i izložbe
Na sajmu "Proizvodi hrvatskog sela" ove godine 240 izlagača
08.09.14 Sajmovi i izložbe
Vindijin nastup na Bjelovarskom sajmu
31.03.14 Vijesti
Intenzivnija suradnja HUP-a i Ministarstva poljoprivrede
07.03.14 Seminari, konferencije
Lider: Održana konferencija Prehrambena industrija - Prilike za rast
30.12.13 Statistika
Makroekonomija: proizvodnja pala osmi mjesec zaredom, za 0,8 posto
29.05.12 Tvrtke i tržišta
Uprava Badela 1862 kazneno prijavila nepoznatog počinitelja
02.04.12 Ekologija
Vjesnik: Neiskorištenim otpadom razbacujemo se kao 'pijani bogataši'
23.03.12 Tvrtke i tržišta
Osijek: Otvoren distributivni centar tvrtke Perutnina Ptuj-Pipo Čakovec
06.01.12 Karijere
Vladimir Ferdelji pomoćnik ministra
13.12.11 Karijere
Zvjezdana Blažić više nije na čelu Badela 1862
10.11.11 Tvrtke i tržišta
Badel 1862: Zastoj dokapitalizacije utječe na poslovanje
22.08.11 Tvrtke i tržišta
Predsjednica Uprave Badela Zvjezdana Blažić bez razrješnice
12.07.11 Tvrtke i tržišta
Polugodišnji prihodi Badela 1862 porasli 29 posto
30.08.10 Tvrtke i tržišta
Badel 1862: Spremna prodaja Kalničkih voda Atlantic grupi
22.12.09 Karijere
Zvjezdana Blažić nova predsjednica uprave Badela 1862
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa