Info
Seniko studio
Carine
26.07.2013. U carinskoj akciji kraj riječke tržnice oduzeto 3000 kilograma voća, povrća i mesa
Više od 3000 kilograma robe, najviše voća i povrća te mesa, duhana i alkoholnih pića, oduzeto je u akciji naziva "Riva B", u kojoj su carinici noćas i jutros od 3 do 7 sati u blizini riječke tržnice prekontrolirali 54 vozila i 61 osobu, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare u Rijeci pomoćnik ministra financija i ravnatelj Carinske uprave Zlatko Grabar.

Od osoba koje su zatečene s vozilima i robom, njih oko 10 posto imalo je potrebne isprave, koje ukazuju da imaju tvrtku ili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ili dokazuju podrijetlo robe, pa im je omogućeno da nastave raditi, a oko 90 posto nije imalo nikakve isprave.

Predočene isprave tek će se provjeriti, kao i to prozvodi li se roba zaista tamo gdje je navedeno i je li legalno ustupljena prijevoznicima. Dio će u određenom roku dostaviti dokumentaciju, dok će se protiv onih koji dokumentaciju nemaju pokrenuti prekršajni postupci.

Ostale podatke, za koje carinska služba nije mjerodavna, dostavit će inspekcijskim službama i mjerodavnim ministarstvima, budući da dio zatečenih, primjerice, koristi državne poticaje.

Osim oko 1300 kilograma voća i oko 1900 kilograma povrća, zatečeno je 36 kilograma mesa, od toga 33 kilograma janjetine, koja se prevozila na podu dostavnog vozila, prekrivena plahtom i bez ikakvih sanitarnih ili drugih isprava. Pronađeno je oko 10 kilograma duhana za kojeg se pretpostavlja da je, bez isprava, dovezen iz Podravine te pet litara rakije bez oznaka.

Roba je, prema registracijskim tablicama, vjerojatno dovezena s područja Ploča, Dubrovnika, Zadra, Zagreba i Varaždina, ali će se njeno točno podrijetlo tek utvrditi.

Grabar je naglasio da će veliki dio od oko 3000 kilograma robe vjerojatno biti trajno oduzet te da će u suradnji s riječkom gradskom upravom tu robu pokloniti potrebitima i javnoj kuhinji.

Akciju otkrivanja neregistrirane djelatnosti trgovine i usluga i nezakonitog prometa trošarinskih roba provelo je 36 djelatnika mobilnih carinskih jedinica iz Rijeke i Zagreba te djelatnici središnje Carinske uprave i riječkog područnog ureda, a sudjelovala su i dva obučena carinska psa za otkrivanje duhanskih prerađevina.
Opisujući akciju, Grabar je rekao da vozila s robom noću dolaze na javni prostor, otvaraju vrata i izravno prodaju robu osobama koje ju, pak, prodaju na štandovima na tržnici ili drugdje. Dio krajnjih prodavača radi legalno, a neki su nelegalni, a o svemu će obavijestiti gradske službe koje rade na suzbijanju tog oblika poslovanja.

Istaknuo je da većih problema tijekom nadzora nije bilo, ali da su vozači triju vozila pobjegli, da su se dvojica vratila, a da u carini očekuju i trećega, budući da mu je vozilo ostalo na mjestu akcije.

Naveo je da je utvrđeno kršenje više zakona - o trgovini, trošarinama, poljoprivredi, sanitarnoj inspekciji, sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, zakona o hrani i drugih propisi, da su za prekršaje u nadležnosti carine predviđene kazne od najmanje 3000 kuna te da je broj nelegalnih trgovaca, od kojih neki ponavljaju prekršaje, teško procijeniti.

Grabar je naglasio da je cilj akcije, poduzete na osnovi saznanja, provjera na terenu i u suradnji s riječkom gradskom upravom, suzbijanje sive ekonomije.

Napomenuo je da je Carinska uprava, na osnovi zakona, dobila nove ovlasti i da ih aktivno provodi.

Po podacima iz Carinske uprave, u prvoj polovici ove godine obavljeno je 108 nadzora na hrvatskim tržnicama tijekom kojih je otkriveno 100 nepravilnosti u vezi s trošarinskom robom, kao što su cigarete i duhan, te uz neregistriranu djelatnost osoba na tržnicama. (H)

Povezani članci
20.02.14 Carine
Ponovna primjena preferencijalnog statusa kod uvoza roba hrvatskog podrijetla u Rusiju, Bjelorusiju i Kazahstan
30.12.13 Carine
Srbija: Od 2014. ukidaju se carine na proizvode iz EU
02.07.13 Carine
Linić: za europsku granicu treba prilagodba
04.04.13 Carine
Vlada: novi zakon o carinskoj službi
02.11.12 Financije i gospodarstvo
Najavljeni novi zakonski prijedlozi o trošarinama
03.08.11 Carine
BiH: Milijunske štete zbog carine
17.09.10 Carine
Carinska uprava: Projekt sustava za nadzor kretanja trošarinske robe
23.03.09 Carine
Nastavak usklađivanja carinskog sustava s EU standardima
23.04.08 Carine
BiH novim trgovinskim sporazumom s EU gubi 50 posto prihoda od carina
13.02.08 Carine
Započeli CARDS programi TARIC i EMCS
08.05.07 Carine
EU blizu "carine bez papira"
25.01.07 Carine
Predstavljena knjiga "Carinski sustav"
18.01.07 Carine
Uspješno završen CARDS-ov twinning projekt za Carinsku upravu
03.10.06 Carine
RH spremna za pregovore u poglavlju "carinska unija"
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa