Seniko studio
Vijesti
12.07.2013. Slobodno kretanje roba na unutarnjem tržištu EU - Tribina ISO Forum Croaticum
Slobodno kretanje roba na unutarnjem tržištu EU bila je tema tribine ISO Forum Croaticum održane 11. srpnja u Vijećnici HGK kao prve tribine nakon ulaska Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije.

Tribinu ISO Forum Croaticum suorganiziraju Državni zavod za mjeriteljstvo, Hrvatski zavod za norme, Hrvatska akreditacijska agencija, Hrvatski mjeriteljski institut, Hrvatsko društvo za kvalitetu, Hrvatsko društvo menadžera kvalitete, Hrvatsko mjeriteljsko društvo, Udruga Hrvatski laboratoriji – CROLAB i Hrvatska gospodarska komora. Tribinu je vodio direktor Centra za kvalitetu HGK Trpimir Župić.

Načelnica Sektora za koordinaciju unutarnjeg tržišta u Upravi za trgovinu i unutarnje tržište Ministarstva gospodarstva mr. sc. Ladislava Čelar istaknula je Zakon o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanje sukladnosti (NN 80/13), Uredbu EZ-a br. 765/2008, Pravilnik za prijavljivanje tijela za ocjenjivanje sukladnosti (NN 34/11), Uredbu o postupcima službenog obavješćivanja u području norma, tehničkih propisa te propisa o uslugama informacijskog društva, Uredbu EZ-a br. 764/2008 te Solvit.

Funkcioniranje jedinstvenog europskog tržišta temelji se na četiri slobode - sloboda kretanja roba, osoba, kapitala i sloboda pružanja usluga. Neusklađeni tehnički zahtjevi kojima proizvod ili usluga moraju udovoljiti često predstavljaju zapreku funkcioniranju jedinstvenog europskog tržišta.

Europsko tehničko zakonodavstvo usvojeno je za proizvodne sektore većeg rizika kako bi se osigurala jednaka razina sigurnosti i zaštite života i zdravlja ljudi, domaćih životinja, biljaka, okoliša, prirode, potrošača i drugih korisnika, kazala je Čelar.

Zakon o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanje sukladnosti osigurava pravni temelj za transponiranje direktiva novog i direktiva starog pristupa, pravni temelj za donošenje neharmoniziranih tehničkih propisa (propisa koji se ne usklađuju sa zakonodavstvom EU) kao i propisa o redovnim i izvanrednim pregledima proizvoda u uporabi.

Zakon utvrđuje nadležna tijela i zadaće nadležnih tijela za provedbu Uredbe (EZ) br. 765/2008 i Uredbe (EZ) br. 764/2008, obveze gospodarskih subjekata sukladno ulozi u opskrbnom lancu, pretpostavljanje sukladnosti s propisanim tehničkim zahtjevima, propisivanje minimalnih i posebnih zahtjeva koje moraju ispuniti tijela za ocjenjivanje sukladnosti itd., napomenula je mr. Čelar

Među ostalim, istaknula je i sustav EU za brzu razmjenu informacija o opasnim proizvodima Rapex te internetski komunikacijski sustav kojeg koristi EU u nadzoru nad tržištem u području tehničkih proizvoda ICSMS. Kontakt točka za Rapex i ICSMS u Hrvatskoj ustrojena je pri Državnom inspektoratu.

Osvrnula se i na CE oznaku kao poseban element europskog novog pristupa. Proizvod treba biti označen oznakom CE samo ukoliko se stavlja na tržište europskog ekonomskog prostora koji čine zemlje članice EU te Island, Norveška i Lihtenštajn.
Solvit je on line mreža za rješavanje problema nastalih zbog neprikladne primjene prava koje uređuje unutarnje tržište bez pokretanja sudskog postupka i bez naknade.

Državni službenici u Solvit centrima putem elektronske baze podataka Solvit rješavaju probleme građana i tvrtki kada tijela državne uprave u drugim zemljama članicama uskraćuju njihova prava u sklopu jedne od četiriju sloboda, istaknula je mr. Čelar.

Povezani članci
28.10.15 Seminari, konferencije
Izazovi i prilike promijenjenog okruženja u fokusu osiguratelja na ovogodišnjoj konferenciji Dani hrvatskog osiguranja
14.04.15 HGK
HGK: digitalna inicijativa EU-a važna i za hrvatsko poduzetništvo
12.03.15 Turizam
Hrvatska bi od zdravstvenog turizma mogla ostvarivati milijardu eura prihoda
11.12.14 Vijesti
Održan okrugli stol o Nacrtu prijedloga Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina
11.12.14 Vijesti
Dinamika rasta izvoza od srpnja usporenija
11.12.14 Vijesti
Komentar HGK na BDP Q3 2014.
05.11.14 Vijesti
Burilović: HGK priprema paket novih usluga
11.03.14 Vijesti
B2B susreti austrijskih i hrvatskih tvrtki: Interes metalaca nadmašio sva očekivanja - u tijeku gotovo 300 poslovnih razgovora
17.12.13 Vijesti
Dodijeljene Zlatne kune HGK - Komore Zagreb
22.10.13 Vijesti
"Sajam ideja 2013" - Pokrenimo industriju i poduzetništvo
02.07.13 Vijesti
Konferencija „Zastupanje interesa hrvatskog gospodarstva na europskoj razini“
19.06.13 Vijesti
HGK zatvara predstavništva u Beogradu, Prištini, Sarajevu, a otvorio bi u Washingtonu
12.06.13 Vijesti
„Be CROative“
04.06.13 HGK
Predstavljen program Erasmus za poduzetnike-početnike
22.05.13 Vijesti
Okrugli stol u organizaciji HGK: Kriza u lancu prehrane
22.05.13 Sajmovi i izložbe
Brand hrvatskih vina «Vina Croatia – Vina Mosaica» predstavljen na sajmu London International Wine Fair 2013
02.05.13 Vijesti
HGK će 'edukativnim sadržajima' obilježiti ulazak u EU
26.04.13 Vijesti
HACCP radionica za voditelje HACCP tima
09.04.13 Tvrtke i tržišta
Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo krajem travnja u Kanadi
08.04.13 Vijesti
Brown Forum 2013: Pred Hrvatskom je ključnih 18 mjeseci
08.04.13 Vijesti
Izvanredan uspjeh hrvatskih inovatora na Arhimedu 2013. u Moskvi
08.04.13 Vijesti
Akcije “Kupujmo hrvatsko” i “Vrijedne ruke”
09.11.12 Seminari, konferencije
Obilježen 10. hrvatski Dan kvalitete
22.12.11 Vijesti
HGK: Akciji "Kupujmo hrvatsko" podrška građana i tvrtki
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa