Trgovina
Seniko studio
Trgovina motornim vozilima
09.07.2013. AZ Crobus potpisao izvozni ugovor vrijedan više od dvije milijarde kuna
Tvrtka AZ Crobus danas je potpisala desetogodišnji ugovor o isporuci autobusa za Republiku Irak u vrijednosti većoj od dvije milijarde kuna. U prvih pet godina ugovora ukupno će biti isporučeno 2000 autobusa. Tom je prilikom održano i službeno otvorenje tvornice u Sesvetskom Kraljevcu.

Tvornicu je službeno otvorio g. Branko Grčić, potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova EU. Otvorenju su pristustvovali i ostali predstavnici Vlade Republike Hrvatske: gđa. Anka Mrak-Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja RH, g. Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva RH, g. Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta RH, g. Evelin Tonković, zamjenik ministra unutarnjih poslova RH, g. Jerko Vukas, veleposlanik RH u Republici Irak, gđa Vedrana Gujić, savjetnica u kabinetu ministrice vanjskih i europskih poslova, g. Dražen Margeta, voditelj odjela za bilateralne poslove te g. Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba.

„Uistinu smo ponosni na ovaj posao, posebice što smo ga, pored ostaloga, dobili u konkurenciji sa renomiranim svjetskim tvrtkama. Isporuka međugradskog autobusa visoke i više klase je tek početak suradnje.

Posebno se radi na razvoju minibusa i razvoju gradskog autobusa, a u budućnosti će iračkom tržištu biti ponuđen i turistički autobus kao i autobus za prijevoz osoba s invaliditetom kojeg su stručnjaci u Crobusu već razvili za europsko tržište. Sve u svemu, uvjereni smo da ćemo desetogodišnjim ugovorom brojku od 2000 autobusa uvelike premašiti i razviti još nekoliko vidova suradnje sa prijateljima iz Iraka.“ – izjavio je, prilikom potpisivanja ugovora, g. Pavo Zubak.

Sa tim komentarom slažu se i predstavnici iračkih investitora, g. Kadhim Talib Ghazi Al-Sammary, direktor kompanije Đebel-Co g. Jasim Daher, voditelj Hrvatske gospodarske kuće u Iraku te g. Adnan Ahmed Razzen, generalni direktor za automobilsku industriju pri Ministarstvu industrije i minerala Republike Irak i g. Adeeb Shakir Shamkhi, direktor marketinga za direkciju automobilske industrije pri Ministarstvu industrije minerala u Iraku.

Do sada je u tvornicu i razvoj investirano 180 milijuna kuna te je plan nastaviti sa ulaganjem. Za početak će radna mjesta naći 60 djelatnika, a plan je da taj broj u sljedeće dvije godine naraste na 180. Kako je u planu razvoj što više sklopova s domaćim kooperantima posao će naći dodatnih 100 djelatnika.
Tvrtka AZ Crobus kao dio Zubak Grupe sa radom je započela 2006. godine. Glavna djelatnost je i projektiranje i proizvodnja autobusa. Na pogonskoj grupi SCANIA je isprojektiran, dizajniran i proizveden međugradski autobus visoke klase. Projekt je rađen potpuno samostalno i rezultat je rada hrvatskih stručnjaka. Prototip je nakon uspješnog testiranja i dobivanja svih europskih certifikata i homologacije, javnosti pokazan 2010. godine.

Tvornica je građena po najvišim ekološkim standardima što podrazumijeva već izrađenu studiju utjecaja na okoliš te redovita mjerenja kvalitete zraka i buke. Rezultati svih mjerenja daleko su ispod granica dozvoljenih EU normama. Pored međugradskog autobusa sa 49 ili 51 sjedišta, ovisno o opremi, ističe se i prototip autobusa namijenjenog za prijevoz osoba sa invaliditetom. Radi se o proizvodu sa desnim volanom namijenjenom za sada za englesko tržište.

Povezani članci
14.03.12 Trgovina motornim vozilima
Kamion&Bus uručio nagrade za gospodarska vozila 2012.
05.04.11 Trgovina motornim vozilima
Uskoro serijska proizvodnja Crobusa
22.04.10 Trgovina motornim vozilima
AutoZubak predstavio autobus "AZCrobus"
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa