Seniko studio
Vijesti
25.06.2013. S „Be CROative“ proslavili ulazak u EU
Svečano obilježavanje ulaska Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije
Na otvorenju svjetski poznate izložbe „Be CROative“ na centralnom trgu ispred Europskog parlamenta nazočili su Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović sa suprugom Tatjanom, potpredsjednik Europskog parlamenta László Surján, glavni tajnik Eurochambresa Arnaldo Abruzzini, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić te predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.

„Dosta vremena prošlo je od početka pregovora do pristupanja Hrvatske EU. Ovo je četvrti put u povijesti da Hrvatska pristupa nekoj uniji, te se nadamo kako će ovaj put biti i najuspješniji. Cilj ovog događanja je proslava našeg ulaska u EU kao i predstavljanje hrvatskih inovatora, inovativnih proizvoda, naše prirodne raznolikosti te Hrvatske općenito.

Put Hrvatske prema Europskoj Uniji bio je predug iz hrvatske perspektive s obzirom da je Hrvatima Europska Unija u srcu, svi dijelovi Hrvatske povezani su s EU na različite načine, a tu je vjekovna pripadnost Europi u kojoj Hrvatska predstavlja centar Mediterana. Hrvatsko naslijeđe, kao dio europskog naslijeđa, važno je zbog doprinosa naših inovatora razvoju Europe u svim segmentima društva.

Naših 5 elemenata (zemlja, zrak, voda, drvo i kamen) te naše 3 klimatske zone na malom prostoru čine nas zemljom koja na 56 tisuća četvornih kilometara nudi veliku raznolikost i bogatstvo što je samim time čini vrlo atraktivnom. Nadam se da ćemo biti važan dio ovog trajnog mirovnog i ljudskog procesa koji EU predstavlja.“, rekao je predsjednik HGK Nadan Vidošević na otvorenju izložbe „Be CROative“ povodom svečanog obilježavanja povijesnog dana ulaska Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije na centralnom trgu Esplanade de la Solidarité ispred zgrade Europskog parlamenta.

Tom prilikom pozdravio je Predsjednika Republike Hrvatske dr. Ivu Josipovića i suprugu Tatjanu, potpredsjednika Europskog parlamenta Laszla Surjana, gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića te glavnog tajnika Eurochambresa Arnalda Abruzzinia.
Potpredsjednik Europskog parlamenta Laszlo Surjan pozdravio je sve nazočne u ime predsjednika Europskog parlamenta Martina Schultza, koji je i podržao održavanje izložbe „Be CROative“. Naglasio je važnost ulaska Hrvatske u EU s obzirom na dugotrajan proces pregovora i pretpristupnih aktivnosti.

Suprotno mišljenjima euroskeptika koji misle da je razilaženje u stajalištima slabost EU, naglasio je da je debata oko problema i raznolikost mišljenja jedna od temeljnih sastavnica na kojima EU i počiva. „EU je trenutno u procesu gospodarskog nadmetanja s ostalim igračima na međunarodnoj sceni, poput Kine, Japana, SAD-a i Indije te je "kroativnost" naše nove članice Republike Hrvatske veliki doprinos europskoj konkurentnosti“ rekao je Surjan te je izrazio dobrodošlicu Republici Hrvatskoj kao novoj, 28. članici te nam poželio uspjeh u korištenju instrumenata Europske unije s ciljem postizanja što veće razine konkurentnosti.

Izložba „Be CROative“ u Bruxellesu je predstavljena kao kombinacija najboljih izdanja izložbi koje su do sada održane diljem svijeta.

Koncept izložbe sastoji se od nekoliko zasebnih objekata u obliku kocke koji simbolički predstavljaju Hrvatsku, gdje su prikazani hrvatski kvalitetni proizvodi (nosioci znakova „Izvorno hrvatsko“ i „Hrvatska kvaliteta“), svjetski poznati hrvatski znanstvenici i izumitelji te zasebna postava „5 elemenata“ koja predstavlja hrvatske najvažnije prirodne resurse: zrak, vodu, zemlju, kamen i drvo. Kako bi posjetitelje upoznali s ljepotama Hrvatske, ovoga puta je u izložbu uklopljen novi koncept „Prozori Hrvatske" koji simbolički prikazuje prozore iz raznih krajeva naše zemlje kroz koje se putem video snimki mogu pregledati prirodne ljepote i znamenitosti krajeva Istre, Dalmacije, Hrvatskog zagorja, Like, Slavonije i Baranje te gradova Dubrovnika i Zagreba.

Jedan od prozora je posvećen prikazu najvećih hrvatskih sportskih velikana, odnosno prikazu njihovih rezultata u individualnim i kolektivnim sportskim disciplinama od osnutka hrvatske države.

Od 2007. godine do danas održano je 27 iznimno uspješnih izložbi u 17 zemalja na 5 kontinenata, a posjetilo ih je više od 1.000.000 posjetitelja. Originalnost promocije putem izložbe „Be CROative“ prepoznali su Vlada RH i Ured Predsjednika RH koji su izložbu koristili u sklopu raznih akcija i događanja koja su bila od velikog značaja za našu zemlju (Zagreb Summit, lobiranje za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a, zajedničke promocije s HTZ-om, godišnja skupština EBRD-a, Generalna skupština udruženja gospodarskih Komora Mediterana ASCAME.
Izložba u Bruxellesu jedna je od tri koje je Hrvatska gospodarska komora organizirala povodom obilježavanja ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Izložba koja održana od 11. do 14. lipnja u Berlinu polučila je ogroman uspjeh i izazvala veliko oduševljenje brojnih posjetitelja, a nakon Bruxellesa u kojem će dočekati svečani ulazak Hrvatske u EU planira se i izložba u Strasbourgu koja će se od 1. do 4. srpnja predstaviti u Europskom parlamentu gdje će se održati prvo zasjedanje s hrvatskim predstavnicima.

Više o izložbi možete doznati na stranici www.becroative.com.

Povezani članci
28.06.13 Vijesti
„Be CROative“ - 28. izložba za 28. EU zvjezdicu
12.06.13 Vijesti
„Be CROative“
23.04.13 Vijesti
Be CROative na 8. svjetskom kongresu komora u Dohi
09.10.12 Vijesti
Be CROative: Hrvatski dan na sajmu EXPO REAL u Münchenu
05.06.12 Vijesti
Be CROative: Hrvatski dan na sajmu EIRE u Milanu
03.06.12 Vijesti
Be CROative na sajmu EIRE u Milanu
30.11.11 Vijesti
Održana Skupština Hrvatske gospodarske komore
30.05.11 Vijesti
Predstavljanje Hrvatske u Parizu
29.05.11 Vijesti
Predstavljanje Hrvatske u centru Pariza
07.05.11 Vijesti
Izložba "Be CROative" u Švedskoj
06.05.11 Vijesti
Izložba Be CROative u Bratislavi pobudila velik interes
14.02.08 Vijesti
HGK: Novih 39 znakova Hrvatska kvaliteta i 19 Izvorno hrvatsko
30.06.07 Vijesti
Akcija ''Kupujmo hrvatsko'' u Zagrebu
14.06.07 Vijesti
Split: "Kupujmo hrvatsko" privuklo mnoštvo građana
13.06.07 Istraživanja
GfK istraživanje: 90 posto građana zna za akciju "Kupujmo hrvatsko"
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa