Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
31.05.2013. Međunarodne duhanske kompanije upozoravaju na neizdavanje trošarinskih markica
Četiri međunarodne duhanske kompanije koje djeluju na hrvatskom tržištu upozorile su danas da Ministarstvo financija "i dalje odbija izdati trošarinske markice za uvozne cigarete te time onemogućava opskrbu cigareta na hrvatskom tržištu".

U današnjem zajedničkom priopćenju tvrtke BAT Hrvatska, Imperial Tobacco Zagreb (IT), JT International Zagreb i Philip Morris Zagreb (PMZ) tvrde i da je odbijanje izdavanja trošarinskih markica protivno zakonu, kao i da to ugrožava lanac opskrbe i uzrokuje gubitak prihoda od duhanskih trošarina državnog proračuna.

Suočene s nemogućnošću preuzimanja trošarinskih markica posljednja četiri tjedna te su kompanije, kako ističu, prisiljene i zaustaviti proizvodnju i uvoz proizvoda u Hrvatsku.

Ako se situacija odmah ne riješi kažu i da će, uz poremećaj opskrbe tržišta, doći i do materijalne štete s obzirom da prihodi od duhanskih proizvoda čine gotovo 5 posto prihoda državnog proračuna.

Iz kompanije PMZ napominju da ih to spriječava i u obavljanju normalnih poslovnih aktivnosti, kao i da je time stvorena određena nesigurnost na tržištu te pozivaju Vladu da čim prije razriješi nastalu situaciju.

I iz JTI-ja pozivaju Vladu da to razriješi što prije jer se, kako navode, pravno neopravdana zabrana izdavanja trošarinskih markica ponavlja već drugi put u proteklih šest mjeseci čime su spriječeni u opskrbi i trgovini proizvodima u jeku sezone.

Zabrana preuzimanja trošarinskih markica nanosi štetu, kako kažu, i njihovim poslovnim rezultatima.

IT se također protivi odbijanju izdavanja trošarinskih markica za uvozne cigarete od strane Ministarstva financija, bez obrazloženja i u ovako dugom vremenskom razdoblju dodajući da im je ta zabrana onemogućila planiranje.

Iz BAT-a ističu da su, zbog zaustavljanja izdavanja trošarinskih markica koje traje već tjednima, već propustili prethodno zakazane proizvodne termine, kao i da su zbog netransparentnog i nepredvidivog okruženja suočeni s poteškoćama u organizaciji idućih proizvodnih planova.

U slučaju da se trošarinske markice ne počnu normalno izdavati u najkraće mogućem roku, BAT će, kako upozoravaju, pretrpjeti direktnu štetu u vidu gubitka prodaje i prihoda, što će im oslabiti položaj na tržištu zbog čega će biti prisiljeni iskoristiti i pravne mogućnost za zaštitu vlastitih prava.

Na novinarski upit o navodima iz priopćenja četiri kompanije danas se iz Odnosa s javnošću Ministarstva financija nije mogao dobiti nikakav komentar.
Prije nekoliko dana, 28. svibnja u Narodnim novinama objavljen je novi Pravilnik o trošarinama, koji većim dijelom stupa na snagu ulaskom u EU, dok je manji dio odredbi stupio na snagu dan nakon objave u Narodnim novinama.

Neki su mediji prije nedavno upozorili na problem trošarinskih markica za cigarete, a tada su špekulirali kako se čeka da Vlada donese uredbu o povećanju trošarina na cigarete koje bi navodno, zbog usklađenja s EU propisima, trebale poskupjeti 1. lipnja i to za oko jednu kunu.

Mediji su pritom neizdavanje markica povezivali s prošlogodišnjim povećanjem trošarina kada je već nakon prve najave jedna kompanija unaprijed povukla markice i to za količinu potrebnu za dva mjeseca. (H)

Povezani članci
21.07.15 Tvrtke i tržišta
Philip Morris pregovara o kupnji Fabrike duhana Sarajevo
10.07.15 Promocije
Virginia White otkriva sastav E-cigarete
17.04.15 Propisi
Izjava ministra Lalovca o povećanju poreznog opterećenja na cigarete
10.11.14 Financije i gospodarstvo
Novi zakon o duhanu trebao bi smanjiti sivo tržište
04.06.13 Vijesti
Vlada: Uredba o trošarinama na cigarete
25.03.13 Neprehrambeni proizvodi
Završeno ugovaranje ovogodišnje proizvodnje duhana
19.02.13 Seminari, konferencije
Dodijeljene diplome polaznicima prve „JTI Akademije za trgovce“
29.11.12 Trgovina na malo
Nove trošarine poskupljuju kutiju cigareta za kunu
02.11.12 Financije i gospodarstvo
Najavljeni novi zakonski prijedlozi o trošarinama
20.08.12 Trgovina na malo
Promjene navika: Raste prodaja cigareta, ali jeftinijih brendova
15.06.12 Tvrtke i tržišta
TDR povećao izvoz i širi poslovanje
05.04.12 Vijesti iz svijeta
WHO: Dogovor za iskorjenjivanje krijumčarenja duhana
14.03.12 Vijesti iz regije
Slovensko ministarstvo financija predlaže veće trošarine na pivo i alkohol
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa