Info
Seniko studio
Sajmovi i izložbe
25.05.2013. (Branko Žalac) Novosadski sajam poljoprivrede prepun noviteta
Na ovogodišnjim priredbama jubilarnog 80. međunarodnog novosadskog sajma - jednog od najvećih poljoprivrednih sajmova u jugoistočnoj Evropi, bilo je niz atraktivnih događanja - prezentacija najpoznatijih svjetskih proizvođača, ali također i više stručnih skupova, tematskih izložbi i promocija novih proizvoda.

Kako je sajam poznat po izložbi živih životinja, posjetioci su mogli vidjeti vrhunska grla prije svega iz Srbije, ali i okolnih zemalja.

U organizaciji hrvatskog Ministarstva poljoprivrede i Gospodarske komore ovogodišnja zemlja-partner sajma bila je Hrvatska.

Dvadesetak hrvatskih izlagača predstavilo se na zajedničkom atraktivnom i moderno dizajniranom štandu, a koncern „Agrokor“ svoju je prezentaciju imao na vlastitom štandu koji je odskakao kako veličinom i dizajnom tako i tematskim sadržajima.

Partnerstvo je ujedno i iskorišteno za organizaciju poslovnog foruma “Hrana-što nas spaja to nas povezuje“.

Sudionici foruma bili su ministri poljoprivrede Goran Knežević i Tihomir Jakovina, te predsjednici komora Željko Sertić i Nadan Vidošević.

Hrvatske gospodarstvenike zastupali su Ljerka Puljić iz „Agrokora“, Emil Tedesci iz „Atlatic“ grupe, te Zvonimir Mršić iz „Podravke., dok su sa srbijanske strane sudjelovali Miodrag Kostić vlasnik MK grupe i Zoran Mitrović iz koncerna „Viktorija“.


Na forumu je istaknuto uvjerenje da će Srbija vrlo brzo dobiti datum za početak pregovora sa EU, a u postupku pristupanja svakako će koristiti iskustva i poznavanje problema Hrvatske koja uskoro postaje članica unije.

Također je istaknuto da bi Srbija i Hrvatska mogle realizirati zajedničke projekte za treća tržišta, a resorna ministarstva i gospodarske komore će podržati svaku dobru ideju u tom pravcu.

Vanjsko–trgovinska razmjena između dviju zemalja, narasla je gotovo na milijardu dolara, a nakon izlaska iz recesije predviđa se daljnje povećanje.

Po riječima Ljerke Puljić regionalno pozicioniranim velikim tvrtkama poput „Agrokora“ najveći je problem malo tržište i zato je potrebna koncentracija i međusobna suradnja.

Ulazak u EU prilika je za druge zemlje da priključenjem na tržište Hrvatske dođu na europsko tržište, a na tome će se posebno raditi u narednom razdoblju.

Povezani članci
18.05.15 Sajmovi i izložbe
ABC svježi krem sir šampion kvalitete Novosadskog sajma
18.02.14 Sajmovi i izložbe
U HGK predstavljene ovogodišnje manifestacija Novosadskog sajma
23.05.12 Vijesti
Uspješan nastup hrvatskih tvrtki na sajmu u Novom Sadu
15.05.12 Brandovi
Novosadski sajam: ABC sir šampion kvalitete
14.05.12 Sajmovi i izložbe
Tvrdim sirevima Milsa priznanja za kvalitetu u Novom Sadu
08.02.12 Sajmovi i izložbe
U HGK predstavljen 79. međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu
03.02.11 Vijesti
Predstavljen Novosadski sajam
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa