Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Tvrtke i tržišta
15.05.2013. Grupa Mercator je u prvom tromjesečju 2013. ostvarila više od 658 milijuna Eura čistih prihoda od prodaje
U prva tri mjeseca Mercator-H uložio je 16,6 milijuna kuna u povoljnije cijene za potrošače i PIKA popuste te je izdano 106.000 novih PIKA kartica.

U prvom tromjesečju 2013., Mercator Grupa je ostvarila 658.417 tisuća Eura čistih prihoda od prodaje, što je 2,6% manje nego u istom razdoblju prošle godine. U ovom razdoblju, Mercator Grupa stabilizirala je tržišne udjele u Sloveniji i Hrvatskoj te ostvarila rast u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Uspješno je nastavljen proces racionalizacije troškova i ostvareno je smanjenje troškova veće od planiranog.

Zbog strukturalnih promjena i teških uvjeta na tržištima na kojima posluje ostvarena je manja marža od planirane. Preostali projekti koji su navedeni u dugoročnom strateškom planu odvijaju se u skladu s predviđenim rasporedom. Grupa Mercator je u prvom tromjesečju 2013. zabilježila negativan poslovni rezultat u visini 8.634 tisuća Eura, što je u okviru godišnjeg plana poslovanja.

Mercator-H se u prvom kvartalu fokusirao na ulaganja u niže cijene te je u prvom tromjesečju uložio 16,6 milijuna kuna u zadržavanje cijena usprkos povećanju PDV-a, povoljnije kupovine i posebne pogodnosti za korisnike PIKA kartica.

U ožujku su inicirane brojne aktivnosti: u Getrou je pokrenuta kampanja „1500 artikala najnižih cijena na tržištu“ kao i „Garancija najnižih cijena svježeg mesa u gradu“ koja rezultira porastom prodaje te kategorije indeksa 206; u tijeku je transformacija Getro trgovina u Getro trgovačke centre pri čemu se optimiziraju prodajne površine i uvode zakupci te se povećala produktivnost prodajnih površina Mercatora za 11%, a Getroa za 25%. Povodom ulaska Hrvatske u EU, u Mercatoru je pokrenuta kampanja Okusi domaće u kojoj se podsjeća kupce na važnost domaće proizvodnje, pri čemu svježi asortimani ostvaruju rast.

U Q1 2013. ulistano je ukupno 115 novih proizvoda trgovačke marke. 01. veljače lansiran je i novi sustav PIKA kartica koja sada omogućuje građanima ostvarivanje boda za svakih 10 kuna te je povećan broj PIKA kartica za 106.000, a u istom se periodu povećala i lojalnost kupaca. U prvom kvartalu Mercator-H proveo je reorganizaciju društva te pripajanje društava Intersport, Modiana i Tehnika

Negativan rast BDP-a, nastavak nepovoljnih gospodarskih uvjeta i negativnih trendova potrošnje te otežani izvori financiranja imali su u prvom tromjesečju negativni utjecaj na poslovanje grupe Mercator. Grupa je prvo tromjesečje 2013. zaključila s negativnim poslovnim rezultatom u iznosu od -8.634 tisuća Eura. Operativni gubitak planiran za navedeno razdoblje iznosio je -7.729 tisuća Eura, a manji je nego u istom razdoblju prošle godine kada je iznosio -9. 098 tisuća Eura.
"Nakon godina pada tržišnog udjela, odlučnim operativnim mjerama smo ga stabilizirali i na nekim tržištima povećali. Uspješno nastavljamo stabilizaciju poslovanja kroz racionalizaciju troškova i fokusiranje na osnovnu djelatnost na strateškim tržištima u regiji, kao i niz mjera za poboljšanje poslovanja kroz jačanje naših konkurentskih prednosti.

Tako smo u prvom kvartalu ove godine premašili vrijednost planirane troškovne racionalizacije. Također, strateške mjere koje su bile planirane uvrštene su u dugoročan strateški plan te se odvijaju u skladu s rasporedom. Negativan poslovni rezultat u prvom tromjesečju ove godine planiran je za navedeno razdoblje. Svjesni smo da se zbog nepovoljnog makroekonomskog stanja i složenosti procesa restrukturiranja pozitivni učinci mjera ne mogu ostvariti u kratkom roku.

Daljnjim mjerama nastaviti ćemo proces restrukturiranja, a istovremeno pripremiti nove aktivnosti kao odgovor na zaoštrene ekonomske uvjete i stoga vjerujem da će se rezultati naših napora vidjeti do kraja godine " - rekao je Toni Balažič, predsjednik Uprave Mercator Grupe.

Grupa Mercator je provedbom mjera u području marketinških aktivnosti, upravljanja imovinom, racionalizacijom troškova i upravljanjem dugoročne strukture financiranja uspjela ograničiti negativne posljedice trenutne ekonomske situacije i postići stabilizaciju tržišnog udjela, rast broja Pika kartice, te jačanje percepcije konkurentskih prednosti za potrošače kao i širinu ponude i veliki izbor domaćih proizvoda, ljubaznost osoblja, kvalitetu svježih proizvoda posebno u Sloveniji zbog dostupnosti trgovina.

Mercator Grupa će nastaviti s procesom troškovne racionalizacije u svim segmentima i strateškog restrukturiranja. Nepovoljne ekonomske uvjete također će pratiti budućim marketinškim aktivnostima. Prvenstveno u smjeru prilagodbe formata trgovina i stvaranja dobre ponude kojom će se zadovoljavati dnevne potrebe potrošača s naglaskom na lokalne proizvode koje kupci doista kupuju, te u smjeru daljnjeg razvoja trgovačke marke i nadogradnje lojalnost sustava Pika koji omogućava korisnicima dodatne pogodnosti i konkretne uštede.
U prva tri mjeseca Mercator-H uložio je 16,6 milijuna kuna u povoljnije cijene za potrošače i PIKA popuste te je izdano 106.000 novih PIKA kartica

Poslovanje u prvom kvartalu bilo je fokusirano na provedbu mjera sanacije i optimizacije te su vidljivi pozitivni pomaci. Mercator-H se u prvom kvartalu fokusirao na ulaganja u niže cijene za građane te je u prvom tromjesečju uložio 16,6 milijuna kuna u zadržavanje cijena usprkos povećanju PDV-a, povoljnije kupovine i posebne pogodnosti za korisnike PIKA kartica. U ožujku su inicirane brojne aktivnosti za potrošače: u Getrou je pokrenuta kampanja „1500 artikala najnižih cijena na tržištu“ kao i „Garancija najnižih cijena svježeg mesa u gradu“ koja rezultira porastom prodaje; u dva zagrebačka Getro centra proširena je ponuda zakupcem JYSK.

Povodom ulaska Hrvatske u EU, u Mercatoru je pokrenuta kampanja Okusi domaće u kojoj se podsjeća kupce na važnost domaće proizvodnje, pri čemu svježi asortimani ostvaruju rast. U Q1 2013. ulistano je ukupno 115 novih proizvoda trgovačke marke. 01. veljače lansiran je i novi sustav PIKA kartica koja sada omogućuje građanima ostvarivanje boda za svakih 10 kuna te je povećan broj PIKA kartica za 106.000, a u istom se periodu povećala i lojalnost kupaca. U prvom kvartalu Mercator-H proveo je reorganizaciju društva te pripajanje društava Intersport, Modiana i Tehnika.

„U periodu Q1 brend Mercator zadržava stabilna kretanja, te su u brendu Getro pokrenute brojne aktivnosti za stabilizaciju poslovanja čiji će efekti biti veći u travnju i svibnju. Pokazatelji prvog kvartala upućuju na poboljšanja: u tijeku je transformacija Getro trgovina u Getro trgovačke centre pri čemu se optimiziraju prodajne površine i uvode zakupci poput JYSKA te se povećala produktivnost prodajnih površina Mercatora za 11%, a Getroa za 25%.

Ulaganja u cijene donose i prve rezultate; samo kampanja Garancija najnižih cijena svježeg mesa u gradu u trgovinama Getroa rezultirala je rastom prometa svježeg mesa indeksa 206 u odnosu na isti period 2012. Kontinuiranim ulaganjima u širenje ponude i niske cijene želimo jačati percepciju Getroa kao najpovoljnije destinacije za kupnju.“ - izjavio je Samo Gorjup, predsjednik Uprave Mercatora-H

Povezani članci
25.11.14 Tvrtke i tržišta
Pevec ulazi u šest trgovina Mercatora H
06.08.14 Strateški savezi
Konzum i Mercator oglasili prodaju/davanje u zakup 95 trgovina
26.06.14 Strateški savezi
Agrokor kupio Mercator
23.06.14 Strateški savezi
NLB tvrdi da prodaja dionica Mercatora spada u obveze prema EK
25.04.14 Tvrtke i tržišta
Mercator s bankama do dogovora o restrukturiranju duga
22.04.14 Trgovina na malo
Slovenci još uvijek ne podržavaju prodaju Mercatora
15.04.14 Promocije
Nove čokolade u Mercatoru
26.03.14 Promocije
Mercator - Tradicija koja traje već 65 godina
06.02.14 DOP
15 domova za djecu od Mercatora dobilo 5 tona voća
30.01.14 Tvrtke i tržišta
Mercator u 2013. s gubitkom od 26,8 milijuna eura
11.01.14 Strateški savezi
Vlasnici Mercatora traže od Agrokora dodatna pojašnjenja
02.01.14 Vijesti iz regije
Mercator H izbjegao blokadu nakon otplate kredita KBZ-u
13.11.13 Financije i gospodarstvo
Grupa Mercator nastavlja trend smanjenja gubitka
18.06.13 Tvrtke i tržišta
Todorić: Mercator će raditi s profitom, ostaju i slovenski dobavljači
06.06.13 Tvrtke i tržišta
Mercator-H će zadržati 70 posto proizvoda hrvatskih dobavljača
31.05.13 Strateški savezi
POP-TV: Agrokor pred dogovorom za Mercator
14.05.13 Šira regija
Finance: Mercator u prvom kvartalu s osam milijuna eura gubitka
13.05.13 Strateški savezi
Vlasnici Mercatora potvrdili da su pristigle dvije ponude
10.05.13 Trgovina na malo
Slovenski mediji: Mercator danas očekuje predaju ponuda, među njima i Agrokorovu
09.05.13 Trgovina na malo
Mercator nastavlja s prodajom nekretnina
24.04.13 Strateški savezi
Mercator-H dogovorio zakup s tvrtkom PEVEC za Getro Novi Zagreb
03.04.13 Zdravlje
Poticanje domaće proizvodnje i konzumacije zdravih namirnica
22.03.13 Strateški savezi
I Poljaci zainteresirani za Mercator
06.03.13 Statistika
Prihodi od prodaje Grupe Mercator u 2012. godini na istom nivou kao i prethodne godine
05.02.13 DOP
Mercator za dječje domove i 90 obitelji diljem Hrvatske
13.12.12 Trgovina na malo
Novi Mercator u velikogoričkom Kurilovcu
27.09.12 Trgovina na malo
Mirisi i jela Azije u Mercator centrima
22.09.12 DOP
Više od 5000 posjetitelja na rođendanu Mercator Centra u Zagrebu
20.09.12 Promocije
Mercatorova rođendanska proslava u Zagrebu
07.09.12 Promocije
Dani meksičke kuhinje u Mercatoru
27.07.12 Trgovina na malo
AZTN: Tržište maloprodaje lani raslo 5,3 posto, veleprodaje 2 posto
19.07.12 Trgovina na malo
Mercatorov Domax novi trgovački lanac za kuću i vrt
02.07.12 Trgovina na malo
Besplatna kupnja za svakog 50-og kupca Mercatorove internet trgovine
12.06.12 Trgovina na malo
Setovi za putovanje u novom programu lojalnosti Mercatora
08.06.12 Trgovina na malo
Domaći trgovački lanci u plusu, osim Keruma
31.05.12 Trgovina na malo
dm drži tri četvrtine drogerijskog tržišta
31.05.12 Trgovina na malo
Mercator-H otvorio trgovinu u Vodicama
28.05.12 Trgovina na malo
Mercator-H uložio dva milijuna kuna u obnovu prodavaonica
25.04.12 Korisne informacije
U zagrebačkom Mercator Centru obilježen “Zeleni Juraj”
11.04.12 Trgovina na malo
Ugovor o suradnji između Saveza udruga malih trgovaca i Mercatora-H
03.04.12 Trgovina na malo
Za pet godina polovica blagajni bit će samoposlužna
26.03.12 Trgovina na malo
Mercator registrirao tvrtku “M Tehnika” u Hrvatskoj
15.03.12 Trgovina na malo
Potrošači najviše troše u Konzumu
29.02.12 Trgovina na malo
Trgovci ne očekuju veće korekcije cijena zbog višeg PDV-a
22.02.12 Trgovina na malo
Udio malih trgovina na tržištu ispod 30 posto
18.01.12 Trgovina na malo
Međunarodna inicijativa za zdraviju prehranu “5 a day” ponovno u Hrvatskoj
17.01.12 Karijere
Tomislav Bagić direktor maloprodaje, veleprodaje i marketinga u Mercatoru-H
20.12.11 Karijere
Samo Gorjup od Nove godine predsjednik Uprave Mercatora-H
16.12.11 DOP
Mercator-H pomaže Domu za starije i nemoćne osobe Maksimir
29.11.11 Trgovina na malo
Blagdanski popusti u Mercatoru i Getrou
10.11.11 DOP
Talent natjecanje Mercatora nastavlja se u Samoboru
07.11.11 Trgovina na malo
Novi projekt lojalnosti Mercatora-H
14.10.11 Promocije
Heather Mills kuhala je u Mercatoru
12.10.11 Trgovina na malo
Heather Mills kuha u Mercatoru
28.09.11 Trgovina na malo
Mercator organizira natjecanje mladih talenata
30.08.11 Trgovina na malo
Mercator-H nastavlja s investicijama
23.08.11 Trgovina na malo
Prodaja školske opreme u Mercatoru porasla 25%
29.07.11 Trgovina na malo
Mercator-H dobio ekskluzivu za Helen Harper asortiman
20.07.11 Trgovina na malo
Mercator jača suradnju s domaćim proizvođačima voća i povrća
17.07.11 Trgovina na malo
Mercator nastavlja s intenzivnim ulaganjima
15.07.11 Trgovina na malo
Konzum i nadalje najveći trgovac, Kerum ispao iz TOP 10
11.07.11 Trgovina na malo
Dormeo jastuci i prekrivači u Mercatoru i Getrou
30.06.11 Trgovina na malo
Mercator otvorio supermarket u Biogradu na moru
28.06.11 Trgovina na malo
Mercator otvorio trgovački centar u Rovinju vrijedan 9 mil. eura
18.05.11 Trgovina na malo
Novi oblik in store oglašavanja u Mercatoru
06.04.11 Trgovina na malo
Mercator otvara hipermarket u Osijeku
30.03.11 DOP
Mercator donirao voće i povrće dječjim domovima
17.02.11 Trgovina na malo
Novi supermarket Mercatora u Zagrebu
26.01.11 Trgovina na malo
Mercator otvara supermarket u Dubravi
13.01.11 Zdravlje
Mercator započeo s kampanjom »5 na dan«
17.12.10 Karijere
Stanislav Brodnjak novi predsjednik Uprave Mercator Hrvatska
29.11.10 Trgovina na malo
Mercator proglasio najbolje djelatnike i dućane
18.11.10 Trgovina na malo
Mercator pokreće Getro market
18.09.10 Seminari, konferencije
U Sloveniji završen dvodnevni forum o menadžmentu
09.09.10 Trgovina na malo
“Naša je misija Getro pretvoriti u najpovoljniji lanac u Hrvatskoj”
13.07.10 Trgovina na malo
Mercator-Hrvatska uveo HACCP sustav
28.01.10 Trgovina na malo
Mercator otvorio novu trgovinu u Zagrebu
18.12.09 Trgovina na malo
Strateško povezivanje Mercatora-H i Getroa
12.11.09 Trgovina na malo
Mercator otvorio najveći hipermarket u Hrvatskoj
14.02.09 Trgovina na malo
U Mercator centru Zagreb uvedene samoposlužne blagajne
24.01.09 Karijere
Hrvoje Štorga novi predsjednik Uprave Mercatora Hrvatska
24.01.09 Trgovina na malo
Lidlu napokon krenulo
22.12.08 Trgovina na malo
Mercator: Nema pada prometa zbog bojkota
18.12.08 Trgovina na malo
Novi trgovački centar Mercator-H u Koprivnici
29.10.08 Trgovina na malo
Mercator otvorio trgovački centar u Križevcima
27.10.08 Trgovina na malo
Mercator trpi zbog neizvjesnosti nastale zbog dionica kojima raspolaže Pivovarna Laško
28.08.08 Trgovina na malo
Mercator ostvario 5 posto veću dobit
06.06.08 Vijesti iz regije
Raiffeisenu 23 posto Mercatora
16.05.08 Tvrtke i tržišta
Grupa Mercator povećala kvartalnu dobit
27.02.08 Tvrtke i tržišta
Mercator lani ostvario 2,45 milijardi eura prihoda od prodaje
09.01.08 Tvrtke i tržišta
BiH: Mercator ušao u strateško partnerstvo s Omegom
30.11.07 Tvrtke i tržišta
Mercator na tržištu Crne Gore
19.10.07 Trgovina na malo
Otvoren prvi Mercatorov centar u Rijeci
20.09.07 Trgovina na malo
Otvoren Mercator Centar u Zagrebu
18.09.07 Izravna strana ulaganja
Slovenci lani u inozemstvu investirali 3,5 mlrd. eura
12.09.07 Trgovina na malo
Mercator otvorio ekskluzivni supermarket u Zagrebu
06.09.07 Trgovina na veliko
Istrabenz prodao 12,56 posto dionica Mercatora Infond Holdingu
04.09.07 Trgovina na malo
Slovenija: Mercator se brani od optužbi da je kriv za nova poskupljenja hrane
24.08.07 Tvrtke i tržišta
Mercator povećao neto dobit za 26 posto
06.08.07 Izravna strana ulaganja
Srbija i BiH najzanimljivije slovenskim investitorima
30.07.07 Trgovina na veliko
Analitičari NLB: Dionica Mercatora vrijedna 330 eura
09.07.07 Trgovina na veliko
Dnevnik: Tuš preuzima Istrabenz
24.06.07 Tvrtke i tržišta
Slovenija: Revizija pokazala nepravilnosti u prodaji državnih udjela u Mercatoru
04.06.07 Tvrtke i tržišta
Slovenija: Mercator u prvom kvartalu s najvećom prodajom, slijede Petrol i Gorenje
23.05.07 Statistika
Mercator povećao promet u prvom tromjesečju 23 posto
22.05.07 Tvrtke i tržišta
Strateško povezivanje Presoflexa i Mercatora
01.03.07 Tvrtke i tržišta
Grupa Mercator u 2006. ostvarila 2,1 milijardu eura prihoda
21.12.06 Trgovina na malo
Mercator-H i Plodine osnovali zajedničko društvo
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa