Seniko studio
Vijesti
17.04.2013. Otvoren projekt “Jačanje hrvatskih administrativnih kapaciteta za implementaciju Direktive o uslugama”
Formalna svečanost otvaranja obilježila će početak Twinning projekta “Jačanje hrvatskih administrativnih kapaciteta za implementaciju Direktive o uslugama”.

Nazočnima su se obratili Nataša Mikuš Žigman, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, Paolo Berizzi, prvi vijećnik Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, Vedran Kružić, pomoćnik ministra gospodarstva, predstavnik Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj te voditelji projekta Tomislav Curman.

Partneri Twinning projekta izložili su glavne ciljeve i očekivanja projekta te informirali nazočne o ulozi pojedinog partnera u projektu.

Ciljevi ovog projekta uključuju jačanje hrvatskih administrativnih kapaciteta za učinkovitu i održivu implementaciju Direktive o uslugama kako bi se razvilo i liberaliziralo unutarnje tržište usluga u Hrvatskoj.

Projektom su obuhvaćene sljedeće glavne komponente:
1. Smjernice za implementaciju Direktive o uslugama i sudjelovanje u Informacijskom sustavu unutarnjeg tržišta
2. Izobrazba djelatnika za implementaciju Direktive o uslugama
3. Izobrazba djelatnika za uspostavu elektroničkih procedura za jedinstvenu kontaktnu točku
4. Poboljšanje poslovnih informacija na internetskoj stranici jedinstvene kontaktne točke
5. Informiranje hrvatskih pružatelja usluga

Projekt vrijedan 222.222,00 € financira Europska unija te će trajati 6 mjeseci.

Očekivani rezultati projekta usmjereni su na praktičnu implementaciju Direktive o uslugama i na jačanje administrativnih i kadrovskih kapaciteta u Ministarstvu gospodarstva i u drugim nadležnim institucijama. Isto tako, poboljšanje internetske stranice jedinstvene kontaktne točke te informacije hrvatskim pružateljima usluga o učincima Direktive pridonijet će vrijednosti projekta.

Sukladno navedenom, projekt ima veliku važnost za Hrvatsku u okviru procesa pristupanja Europskoj uniji te će doprinijeti potpunoj integraciji u unutarnje tržište Europske unije.

Vedran Kružić, pomoćnik ministra gospodarstva, tom je prilikom istaknuo važnost početka tog projekta koji spremno dočekuje tim u Ministarstvu gospodarstva, te potrebu za konkurentnošću u privlačenju investicija u gospodarstvu.

S obzirom na važnost sektora usluga koji čini 70% BDP-a i zapošljavanja u većini država članica EU-a, Europski parlament i Vijeće su u prosincu 2006. godine usvojili Direktivu 2006/123/EZ o uslugama na unutarnjem tržištu (Direktiva o uslugama). Uslugama se u Hrvatskoj bavi 75% što većih što manjih tvrtki i u tom je segmentu moguć dodatni iskorak u svrhu gospodarskog napretka.

Postoje velika očekivanja kao i interes javnosti, tako da su pozvani svi partneri da se maksimalno uključe kako bi se iskoristile prednosti koje pruža Twinning projekt.

Područje usluga naša je komparativna prednost koju treba dodatno ojačati, a Ministarstvo gospodarstva biti će snažna potpora ovom projektu, dodao je Kružić.

Povezani članci
06.05.13 Financije i gospodarstvo
Iz programa IPA 2009 ugovoreno 93 posto dodijeljenih sredstava
11.09.12 Financije i gospodarstvo
Slavonskim vinskim cestama milijun eura iz fonda IPA
12.07.12 Financije i gospodarstvo
Novac čeka, projekata - nema
07.05.12 Financije i gospodarstvo
Projekt liberalizacije tržišta poštanskih usluga
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa