O marketingu
Seniko studio
Istraživanja
17.01.2013. Svjetska banka nam za ovu godinu prognozira rast od 0,8%
Tijekom 2012. i 2013. u regiji EU11 očekuje se godišnji gospodarski rast od oko 1 posto; to je značajnije sporiji rast nego u 2011.

Tijekom 2012. i 2013. godine u regiji EU11 očekuje se godišnji gospodarski rast od oko 1 posto; to je značajnije sporiji rast nego u 2011. godini, ističe se u posljednjem Redovnome ekonomskom izvješću Svjetske banke za EU11.

Iz izvješća je vidljivo da Svjetska banka Hrvatskoj u 2012. prognozira pad od 1,8 posto, a u ovoj godini rast od 0,8 posto.

Recesija u eurozoni i dalje nepovoljno utječe na gospodarske rezultate skupine EU11 “Recesija u eurozoni i dalje nepovoljno utječe na gospodarske rezultate skupine EU11”, kaže Gallina Vincelette, viša ekonomistica u Svjetskoj banci te glavni autor izvješća.

“Očekuje se da će gospodarski rast u 2012. godini biti slabiji od stopa predviđenih prije šest mjeseci te u prosjeku neće doseći 1 posto.

I dalje očekujemo skroman oporavak i rast od 1,3 posto u 2013. godini. Uz pojačanu nesigurnost, čak je i ovaj skroman rast uvjetovan uspješnom provedbom politika koje su usvojene u eurozoni kako bi se izbjeglo ozbiljnije pogoršanje uvjeta na međunarodnom financijskom tržištu.”

Kako bi se zaštitio i ubrzao gospodarski rast, u izvješću se preporučuje odlučna provedba gospodarskih politika u dva područja.

Prvo, potrebno je zadržati razboritu makroekonomsku politiku kako bi se povjerenje financijskih tržišta ojačalo.

Drugo, srednjoročni potencijal gospodarskoga rasta u skupini EU11 zemalja može se ostvariti samo ukoliko se otklone strukturne prepreke gospodarskoj aktivnosti.

“Reforme i tržišta proizvoda i tržišta rada od ključne su važnosti za unapređenje produktivnosti i konkurentnosti država skupine EU11”, kaže Yvonne Tsikata, direktorica Sektora za smanjenje siromaštva i gospodarsko upravljanje za regiju Europa i Središnja Azija u Svjetskoj banci.

“Uvođenje jednostavnijih propisa koji uređuju gospodarsko poslovanje, jačanje učinkovitosti u pružanju javnih usluga te zaštita manjinskih dioničara od zloporabe korporativne imovine za stjecanje osobne koristi neka su od područja u kojima bi pojedine države skupine EU11 mogle provesti reforme. Na taj način osnažio bi se privatni sektor i privukla dodatna ulaganja i novi poslovi.”

U izvješću se isto tako preporučuju poticaji za mobilnost radne snage, povećanje održivosti javnih financija, prilagođavanje sustava socijalnog osiguranja demografskim promjenama te usklađivanje propisa.

Te mjere doprinijet će ublažavanju demografskih prijetnji te osigurati značajnu dohodovnu konvergenciju s ostatkom EU.
Skromnome rastu u skupini EU11 tijekom 2012. godine pogodovalo je više čimbenika.

Prvo, uspjeh skupine EU11 u diversifikaciji svojih tržišta i povećanju udjela izvoza na tržišta izvan EU doprinio je povoljnim rezultatima u trgovinskoj razmjeni.

Drugo, priljev izravnih stranih ulaganja ostao je stabilan, što znači da su zemlje skupine EU11 i dalje atraktivne ulagačima.

Treće, povjerenje financijskoga sektora u skupini EU11 počelo je donositi rezultate, potpomognuto trajnim naporima regulatora u očuvanju stabilnosti financijskoga sustava.

Četvrto, u drugoj polovini 2012. godine države skupine EU11 imale su pristup financijskim tržištima po rekordno niskim cijenama zahvaljujući poboljšanim domaćim uvjetima te donekle mirnijim financijskim tržištima.

Nadalje, u ozračju usporavanja rasta u cijeloj regiji, vlade zemalja skupine EU11 nastavile su s restriktivnom fiskalnom politikom u 2012. godini.

Zabilježeno je smanjenje fiskalnih deficita u cijeloj regiji EU11 te je 2012. godine dostignuta očekivana razina od 3,2 posto BDP-a.

Zahvaljujući naporima u provedbi fiskalne konsolidacije u regiji EU11 spriječeno je povećanje udjela javnoga duga u BDP-u i, unatoč restriktivnim proračunima, većina vlada zemalja skupine EU11 provela je svoje ambiciozne programe javnih investicija.

Međutim, u okruženju usporavanja gospodarske aktivnosti, tržište rada ostalo je tromo. Stope nezaposlenosti kretale su se oko brojki zabilježenih usred svjetske financijske krize 2008. godine, uz spori rast zaposlenosti i porast dugotrajne nezaposlenosti.

U Hrvatskoj i Bugarskoj stope nezaposlenosti sada prelaze stope zabilježene tijekom svjetske financijske krize, dok je u Estoniji, Latviji i Litvi zabilježen značajan pad nezaposlenosti zahvaljujući snažnome povratku rasta.

Kratkoročni izgledi za tržište rada ostaju nepovoljni te se usporavanje rasta nezaposlenosti očekuje tek u srednjem roku.
U izvješću se navodi da je rast kredita i dalje ograničen. Nasljeđe nenaplativih kredita doprinosi slabome rastu kreditiranja u skupini EU11.

Porast broja nenaplativih kredita i dalje opterećuje neke zemlje skupine EU11 dok su mnoge zemlje, uključujući Slovačku i Latviju, postigle određeni uspjeh zahvaljujući naporima uloženima u rješavanju problematičnih kredita.

Zemlje skupine EU11 trebale bi i nadalje predstavljati privlačnu destinaciju za izravna strana ulaganja, navodi se u izvješću, pogotovo ako se postigne dodatan napredak u unapređivanju poslovnoga okruženja.

Poljska, Slovačka i Bugarska zabilježile su najveći porast izravnih stranih ulaganja u 2012. godini u odnosu na 2011. godinu.

“Posebna tema” ovog izdanja izvješća za skupinu EU11 obrađuje pitanje posljedica starenja stanovništva u Europskoj uniji na gospodarski rast.

Prema izvješću, sadašnje te predviđene niske stope fertiliteta u Europi ukazuju da će regija prolaziti kroz dosad neviđeni proces starenja stanovništva, što će prouzročiti dramatične promjene dobne strukture europskih društava.

Zapravo se očekuje da će u iduća dva desetljeća omjer starog neaktivnog stanovništva i radno sposobnog stanovništva u regiji EU11 rasti većom brzinom nego u regiji EU17.

Osim toga, stope aktivnosti u skupini EU17 već sada zaostaju za onima u ostatku Europe, a pritom su razlike posebno izražene kod žena bez visokog obrazovanja.

To pokazuje da iz perspektive ponude radne snage, skupinu EU11 očekuju veći demografski izazovi nego ostatak Europe. Ako se sadašnji trendovi nastave, predviđa se da će se u državama skupine EU11 broj osoba na tržištu rada smanjiti za više od 35 posto do 2050. godine.

Nalazi empirijskih istraživanja navedeni u izvješću pokazuju da će, ukoliko sadašnji demografski trendovi ostanu nepromijenjeni, skupina EU11 vjerojatno zabilježiti zamjetno smanjenje rasta dohotka po glavi stanovnika, a samim time i usporavanje dohodovne konvergencije s ostatkom EU.

Međutim, povećanje produktivnosti rada i stope aktivnosti te poboljšavanje razine vještina radne snage u skupini EU11 predstavljaju snažnie instrumente koji društvima koja stare mogu pomoći u poticanju gospodarskoga rasta i daljnje konvergencije s EU.
Redovno ekonomsko izvješće za EU11 (EU11 RER) polugodišnja je publikacija Sektora za smanjenje siromaštva i gospodarsko upravljanje za regiju Europa i Središnja Azija u Svjetskoj banci.

Obrađuje makroekonomska kretanja i provedbu reformi u zemljama skupine EU11 te pruža iscrpne analize ključnih pitanja vezanih uz politike. (poslovni.hr)

Povezani članci
26.04.16 Financije i gospodarstvo
Potpredsjednik SB za Europu i srednju Aziju završio posjet Hrvatskoj
22.12.15 Vijesti iz svijeta
Svjetska banka – Snažniji oporavak i smanjenje siromaštva u Europskoj uniji i Hrvatskoj, ali uz prepreke bržem i održivijem rastu
08.07.15 Financije i gospodarstvo
Podrška Svjetske banke malom i srednjem poduzetništvu
29.05.15 Istraživanja
Hrvatska je tijekom Q1 2015. izašla iz recesije
30.12.14 Financije i gospodarstvo
Hrvatsko gospodarstvo - 2014. još jedna recesijska godina
29.05.14 Strateški savezi
Vlada potvrdila ugovor sa Svjetskom bankom o zajmu za jačanje gospodarskog oporavka
30.04.14 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka sa 150 mil. eura podržava gospodarski oporavak Hrvatske
24.03.14 Istraživanja
Po kvaliteti logistike Hrvatska 55. u svijetu
24.01.14 Vijesti iz regije
Hrvatska prolazi kroz teško razdoblje, reforme su ipak prioritet - SB
18.12.13 Vijesti iz svijeta
Stope rasta u zemljama EU11 polako se oporavljaju, ali postizanje ravnomjernijeg prosperiteta i dalje predstavlja izazov, kažu u Svjetskoj banci
28.11.13 Edukacija
Globalne ekonomske i klimatske promjene glavna tema ZŠEM-ovog skupa „Globalni izazovi 21. stoljeća“
14.08.13 Financije i gospodarstvo
Europsko gospodarstvo izašlo iz dosad najduže recesije
12.08.13 Vijesti iz regije
Banke u EU zatvorile 5.500 poslovnica u 2012.
28.06.13 Financije i gospodarstvo
Nova strategija Svjetske banke za Hrvatsku
05.04.13 Statistika
Makroekonomija: promet u maloprodaji u veljači pao 3,3 posto
04.01.13 Europska unija
Recesija u eurozoni vjerojatno dotaknula dno krajem 2012.
13.12.12 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka predstavila prijedlog strategije partnerstva za Hrvatsku
09.12.12 Financije i gospodarstvo
Euro pod pritiskom recesije u eurozoni
06.12.12 Šira regija
Trgovina spriječila dublju recesiju u eurozoni
15.11.12 Vijesti iz svijeta
Eurozona kliznula u recesiju
08.11.12 Financije i gospodarstvo
Međunarodni zajmodavci najavili 30 milijardi eura pomoći srednjoj i jugoistočnoj Europi
07.11.12 Financije i gospodarstvo
EK: Oporavak hrvatskog gospodarstva odgođen za 2014.
29.10.12 Financije i gospodarstvo
HBOR-u zajam Svjetske banke od 50 milijuna eura
10.10.12 Financije i gospodarstvo
Hrvatsko izaslanstvo na godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a
18.07.12 Financije i gospodarstvo
HNB: Hrvatska ponovno tone u recesiju
05.06.12 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Hrvatska ne smije preslaba u EU
21.05.12 Financije i gospodarstvo
Harrold: Hrvatska Vlada na vrijeme prepoznala izazove
30.04.12 Vijesti iz svijeta
EU priprema "Marshallov plan"
24.04.12 Financije i gospodarstvo
Linić: Domaći analitičari ruše nam rejting kod Svjetske banke i MMF-a
16.04.12 Vijesti iz svijeta
Amerikanac Kim izabran za predsjednika Svjetske banke
12.04.12 Financije i gospodarstvo
Eurozona 2012.: Prvi koraci na putu prema oporavku
04.04.12 Vijesti iz svijeta
Eurozona će ubrzo izaći iz recesije
26.03.12 Vijesti iz svijeta
Dr. Kim na čelu Svjetske banke
02.02.12 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Tri izazova za novu Vladu
31.01.12 Financije i gospodarstvo
Hrvatsku u 2012. očekuje drugi val recesije
18.01.12 Vijesti iz svijeta
Svjetska banka snizila prognoze globalnog rasta na 2,5%
04.01.12 Financije i gospodarstvo
Linić: Dugove možemo vratiti samo od imovine
03.01.12 Vijesti iz svijeta
CEBR: Crne prognoze za 2012.
22.11.11 Financije i gospodarstvo
Ekonomski rast: Mogućih 6 posto
27.10.11 Financije i gospodarstvo
EIZ: U Hrvatskoj moguća nova recesija
19.09.11 Vijesti iz svijeta
ECB: Moguća je nova recesija
18.08.11 Vijesti iz svijeta
Morgan Stanley: Svjetsko gospodarstvo blizu recesije
28.06.11 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Hrvatskoj potrebne reforme za snažni gospodarski rast
21.06.11 Vijesti iz svijeta
OECD: Neće biti recesije s dvostrukim dnom
26.05.11 Vijesti iz svijeta
Dvosmjerna ekonomija eurozone prijeti stabilnosti eura
06.05.11 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka odobrila Hrvatskoj 150 mil. eura zajma
26.04.11 Financije i gospodarstvo
RBAnalize: Buđenje gospodarstva tek u ljetnoj sezoni
19.04.11 Financije i gospodarstvo
Istraživanje: Hrvati su spremni na teške rezove
24.02.11 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Skroman oporavak Hrvatske
17.02.11 Vijesti
HUP predstavio Platformu za novi hrvatski dogovor
26.01.11 Šira regija
EU priprema nove protukrizne mjere
30.11.10 Financije i gospodarstvo
EK: Recesija u Hrvatskoj zaustavljena
29.11.10 Financije i gospodarstvo
PBZ analize: Prijeti li Hrvatskoj "dupli pad"?
22.11.10 Financije i gospodarstvo
Makroekonomisti: U trećem kvartalu izašli smo iz recesije
11.11.10 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Vladin gospodarski program je prespor
11.10.10 Vijesti iz svijeta
FT: Europa ne osjeća kraj recesije
11.10.10 Financije i gospodarstvo
Harrold: Svjetska banka spremna pomoći oporavak Hrvatske
11.10.10 Vijesti iz svijeta
MMF i Svjetska banka bez rješenja za valutne napetosti
30.09.10 Financije i gospodarstvo
BDP u drugom tromjesečju realno pao za 2,5 posto
24.09.10 Više i visoke škole (državne)
Poziv na skup: Izazovi trgovine u recesiji
28.08.10 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka nezadovoljna rebalansom
23.08.10 Vijesti iz regije
Svjetska banka u BiH financira projekte vrijedne 440 mil. dolara
14.08.10 Financije i gospodarstvo
Večernji list: Hrvatska će rasti na krilima rekordnog rasta Njemačke
10.08.10 Financije i gospodarstvo
Večernji list: Hrvatska u 3. kvartalu izlazi iz recesije, pravi oporavak 2011.
22.07.10 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: U Hrvatskoj nema povjerenja u oporavak
05.07.10 Vijesti iz svijeta
Trichet isključuje mogućnost nove recesije
30.06.10 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka i UNDP: Hrvatska pomaže krivim ljudima
10.06.10 Vijesti iz svijeta
Svjetska banka: Europa bi mogla povući bogate zemlje u recesiju
26.05.10 Vijesti iz svijeta
Dominique Strauss-Kahn: Euro nije u opasnosti
25.05.10 Vijesti iz svijeta
Svjetskom gospodarskom oporavku potrebne niže cijene nafte
21.05.10 Financije i gospodarstvo
Euro: Bliži li se kraj krize
21.05.10 Šira regija
Njemački parlament odobrio paket za spas članica eurozone
29.04.10 Financije i gospodarstvo
EIZ: Hrvatska blizu dna krize
07.04.10 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka odobrila 26 milijuna eura kredita pravosuđu
22.03.10 Šira regija
EU bi fond za spašavanje, a Nijemci porez za banke
08.03.10 Financije i gospodarstvo
Dun & Bradstreet: Hrvatska i dalje u borbi protiv recesije
23.02.10 Financije i gospodarstvo
Treća Vladina mjera: Osnivanje fondova rizičnog kapitala
15.01.10 Financije i gospodarstvo
Šuker o zajmu Svjetske banke: Dijelom i za otplatu obveza
13.01.10 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka odobrila Hrvatskoj 200 mil. eura kredita
13.11.09 Šira regija
Blagi oporavak BDP-a EU u trećem kvartalu
13.11.09 Šira regija
Rast javnog duga gura EU u novu recesiju
03.11.09 Financije i gospodarstvo
EK: Hrvatska u produljenoj recesiji
16.09.09 Vijesti iz svijeta
Bernanke: "Recesija je vjerojatno završila"
15.09.09 Vijesti iz svijeta
EBRD: Ključ oporavka sprječavanje nove financijske krize
14.09.09 Zaposlenost / plaće
Svjetska banka: Socijalne naknade sputavaju tržište rada
14.09.09 Šira regija
EK: Prije oporavka povećanje nezaposlenosti
03.09.09 Financije i gospodarstvo
OECD prognozira raniji od očekivanog gospodarski oporavak
23.08.09 Financije i gospodarstvo
Recesija pri kraju, burzovni indeksi na najvišim razinama u 2009.
29.06.09 Seminari, konferencije
Pozivamo Vas na:
05.06.09 Šira regija
ECB predviđa dublju recesiju u eurozoni
05.06.09 Vijesti iz regije
Kosovo primljeno u članstvo Svjetske banke
11.05.09 Financije i gospodarstvo
OECD: Slabljenje recesije u nekim velikim gospodarstvima
03.05.09 Vijesti iz svijeta
Slabljenje recesije ohrabrilo ulagače na svjetskim burzama
23.04.09 Financije i gospodarstvo
Šuker i Rohatinski na skupštini Svjetske banke i MMF-a
31.03.09 Statistika
Svjetska banka snizila prognoze rasta
19.03.09 Šira regija
EU najavila 10 mlrd eura veću pomoć za članice u nevolji
17.03.09 Financije i gospodarstvo
Pregovori Vlade i sindikata bez pomaka
16.03.09 Financije i gospodarstvo
Proračun: Sanader spreman na rezanje do 7 milijardi kuna
11.03.09 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Hrvatska se dobro snalazi u krizi
09.03.09 Vijesti iz svijeta
Svjetska banka: U 2009. prva globalna recesija od II. svjetskog rata
06.03.09 Financije i gospodarstvo
Rebalans proračuna: Rahodi manji za 4 mlrd kuna
06.03.09 Financije i gospodarstvo
Ministarstvo financija: Režu se operativni troškovi
03.03.09 Financije i gospodarstvo
Sanader: Rebalans proračuna između jedne i tri mlrd kuna
26.02.09 Financije i gospodarstvo
Rebalans proračuna u drugoj polovici ožujka
25.02.09 Financije i gospodarstvo
Ekonomsko vijeće: Vlada sutra predstavlja paket antirecesijskih mjera
25.02.09 Financije i gospodarstvo
Ekonomsko vijeće o paketu antirecesijskih mjera
24.02.09 Financije i gospodarstvo
Javna poduzeća do sutra će Vladi dostaviti prijedlog mjera štednje
13.02.09 Financije i gospodarstvo
Antirecesijski program: Hrvatska kao izuzetak
02.02.09 Financije i gospodarstvo
Hrvatskoj sve teže zbog eurozone
23.01.09 Financije i gospodarstvo
Ekonomsko vijeće o suzbijanju recesije
12.12.08 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Istočna Europa suočena s dubljom krizom
10.12.08 Vijesti iz svijeta
I Italija u recesiji
04.12.08 Šira regija
Eurostat potvrdio recesiju u eurozoni
28.11.08 Vijesti iz svijeta
Švedska u recesiji
28.11.08 Vijesti iz svijeta
Japansko gospodarstvo zapalo u još dublju recesiju
28.11.08 Financije i gospodarstvo
Međunarodne institucije nastavljaju ulagati u Hrvatsku
27.11.08 Šira regija
Almunia: Eurozona vjerojatno u recesiji 2009.
25.11.08 Vijesti iz svijeta
Njemačka i službeno u recesiji
14.11.08 Šira regija
Eurozona u recesiji
13.11.08 Vijesti iz svijeta
Eurozona i SAD u recesiji
12.11.08 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka snizila prognoze rasta za zemlje u razvoju
24.10.08 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka uskratila 350 milijuna kuna
07.10.08 Vijesti iz svijeta
Svjetska banka: G7 više nije učinkovit, potreban novi sustav
03.10.08 Šira regija
Francuska će ove godine ući u recesiju
01.10.08 Strateški savezi
Svjetska banka: Nova strategija partnerstva s Hrvatskom
25.09.08 Šira regija
Irska: Prva zemlja eurozone u recesiji
12.09.08 Šira regija
Europi prijeti recesija
14.07.08 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Hrvatski gradovi uspješni reformatori
06.06.08 Financije i gospodarstvo
Novi krediti Svjetske banke za PIK Vrbovec i Belje
02.06.08 Financije i gospodarstvo
Hrvatskoj prestižna nagrada Svjetske banke za najuspiješnijeg europskog reformatora
06.05.08 Financije i gospodarstvo
Ukupni zajmovi Svjetske banke u Hrvatskoj 2,3 milijarde dolara
14.04.08 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Hrvatskoj pohvale, ali zajam za reforme opet je odgođen
11.03.08 Financije i gospodarstvo
Darovnica Svjetske banke za zaštitu okoliša od pet milijuna dolara
01.02.08 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Bivše komunističke članice EU-a mogle bi uspješno prebroditi krizu
25.01.08 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka Hrvatskoj stopirala 150 milijuna eura kredita
10.01.08 Vijesti iz svijeta
Goldman Sachs najavio recesiju američkog gospodarstva u 2008.
12.12.07 Vijesti iz svijeta
Buffett: Američko gospodarstvo blizu recesije
05.12.07 Financije i gospodarstvo
Južnoamerički kontinent pokreće vlastitu alternativu MMF-u i Svjetskoj banci
27.09.07 Strateški savezi
Svjetska banka preporuča fiskalnu konsolidaciju
09.09.07 Vijesti iz svijeta
Strah od recesije u SAD-u trese globalna tržišta dionica
03.07.07 Strateški savezi
Potpisan ugovor o zajmu Svjetske banke za projekt modernizacije Porezne uprave
14.06.07 Turizam
EBRD i IFC financiraju Štrokove Jadranske luksuzne hotele
11.06.07 Statistika
Šuker: Deficit, unatoč umirovljenicima, ostaje 2,8% BDP-a
14.02.07 Strateški savezi
WB Hrvatskoj predlaže racionalniju raspodjelu novca za socijalnu zaštitu
12.12.06 Vijesti
V.d. predsjednice SSSH Ana Knežević s čelnicima međunarodnih financijskih organizacija
21.11.06 Strateški savezi
Svjetska banka: gospodarski rast Hrvatske od 4 posto je nedovoljan
15.11.06 Strateški savezi
Novi kredit Svjetske banke Hrvatskoj u iznosu od 75,3 mil dolara
06.09.06 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Hrvatska na 124. mjestu
26.07.06 Strateški savezi
Svjetska banka: RH postigla značajan napredak u borbi protiv korupcije
19.07.06 Izravna strana ulaganja
Potpisan Ugovor o darovnici japanske vlade
11.07.06 Strateški savezi
Svjetska banka: Hrvatska dobro napreduje u integraciji u svjetski trgovinski sustav, ali neke reformske izazove tek treba riješiti
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa