Info
Seniko studio
Vijesti iz svijeta
07.01.2013. E-čitači idu u zaborav?
Sve jeftiniji i manji tableti, koji osim za čitanje e-knjiga, služe i kao igraće konzole, web tražilice i kamere, osvajaju tržište e-čitača

Uređaji za čitanje e-knjiga su u proteklih nekoliko godina bili veliki hit, no kako se tableti smanjuju, a cijene im padaju, postavlja se pitanje je li to kraj Amazonovog Kindlea i Barnes & Nobleovog Nooksa.

Tvrtka IDC koja se bavi istraživanjem tržišta, procjenjuje da se prošle godine u svijetu prodalo 19,9 milijuna e-čitača, što je pad od 28 posto u usporedbi s 27,7 milijuna prodanih 2011. Istovremeno, ISC procjenjuje da se prošle godine prodalo 122,3 milijuna tableta, piše Wall Street Journal.

IHS iSuppli ima drukčije podatke, ali ukazuje na isti trend. Oni procjenjuju da je u prošloj godini prodano 14,9 milijuna e-čitača, što je pad od 36 posto u odnosu na 2011., koja je prema njihovom mišljenju bila vrhunac za te uređaje. Procjenjuju i da će do 2015. Prodaja e-čitača pasti na 7,8 milijuna.

Jedan od problema je to što kupci e-čitača nemaju potrebe kupiti novi, a u slučaju da ipak požele nešto novo, izglednije je da će kupiti tablet.

Kada su se pojavili 2007., e-čitači su se činili revolucionarnima. Omogućavali su korisnicima da pohrane i čitaju stotine knjiga na uređaju koji je manji i lakši od većine knjiga, a zauzima i malo prostora. Uz to su i digitalne knjige jeftinije.

Ti su uređaji nakon toga počeli sve bolje izgledati, bili su lakši, stranice su se brže okretale i mogli su sadržavati sve više knjiga. Bežična tehnologija omogućila im je korisnicima da kupuju knjige, časopise i novine gdjegod bili, kad god to poželjeli, a mogli su čitati i u mraku.

Ali, ukusi i tehnologija su se promijenili. Ljudi nisu prestali čitati, samo je sve izglednije da će svoje e-knjige čitati na tabletima, a ne e-čitačima. Nedavno je istraživanje pokazalo da je 23% Amerikanaca prošle godine čitalo e-knjige, u usporedbi sa 16% u 2011.

Naime, čak i jeftinija tablet računala mogu se, osim kao čitači, koristiti za surfanje internetom, kao igrače konzole i kamere. S obzirom da su i sve jeftiniji, gotovo je sigurno da će izgurati e-čitače s tržišta. (banka.hr)

Povezani članci
10.12.13 Trgovina na malo
Lidl uveo tablet računala u svakodnevno poslovanje
10.10.13 Istraživanja
Veliki porast prodaje smartphone-ova i tableta u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji
22.10.12 Tvrtke i tržišta
M San proizveo tablet i mobitel
28.06.12 Vijesti iz svijeta
Google predstavio vlastiti tablet
24.01.12 Vijesti iz svijeta
Pad dobiti Western Digitala od 36%
09.12.11 Vijesti iz svijeta
Samsung dobio rundu u borbi s Appleom
27.10.11 Vijesti iz svijeta
Investitori izgubili 13 mlrd dolara u ratu Amazona s Appleom
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa