Edukacija
Seniko studio
Prikazi knjiga
19.12.2012. U HGK predstavljana knjiga „Upravljanje energijama sustava – Natural Management“
U sklopu tribine ISO Forum Croaticum održane 19. prosinca u HGK, predstavljena je knjiga „Upravljanje energijama sustava – Natural Management“ autora Slavomira Cune Miljevića. Tribina je održana u organizaciji HGK, a suorganizatori su Državni zavod za mjeriteljstvo, Hrvatski zavod za norme, Hrvatska akreditacijska agencija, Hrvatski mjeriteljski institut, Hrvatsko društvo za kvalitetu, Hrvatsko društvo menadžera kvalitete, Hrvatsko mjeriteljsko društvo, Udruga Hrvatski laboratoriji – CROLAB.

Knjigu i autora predstavio je recenzent dr. sc. Miroslav Drljača, predsjednik Hrvatskog društva menadžera kvalitete i voditelj tribine. Riječ je o prvoj knjizi autora Slavomira Cune Miljevića iz novo uspostavljene biblioteke Horizont, a u izdanju Hrvatskog društva menadžera kvalitete, koja se bavi relativno rijetkim i neuobičajenim područjem.

Slavomir Cune Miljević je iz grupe prvih tridesetak hrvatskih menadžera i auditora kvalitete i sigurnosti hrane i jedan je od osnivača HDMK-a.

„Poznat je širem krugu članova, posebno kao predavač i moderator na specijalističkim seminarima iz područja meditativnih tehnika u prevenciji stresa, rekao je Drljača dodavši kako knjiga sadrži 18 poglavlja sa 23 grafička prikaza i slike.

Ova se knjiga bitno razlikuje od drugih jer to nije temeljno područje interesa autora, koji je po struci pravnik, autor izlazi iz okvira djelovanja društvenih zakonitosti i nastoji sagledati djelovanje prirodnih zakona u području društvenih zakonitosti.

„Čitatelji iz ove knjige ne mogu naučiti što je sustav upravljanja i koji su njegovi strukturni elementi već moraju poznavati ovu materiju, a posebnost je ove knjige i osebujan stil pisanja, karakterističan za autora“, rekao je dr. Drljača.
Postojeći društveni sustav ne funkcionira dobro, pun je suprotnosti i nepravde i treba ga urediti.

Autor motiv za pisanje knjige nalazi upravo u neophodnosti promjene postojećeg društvenog sustava i to kao cjeline, a još i više njegovih gospodarsko-političkih strukturnih dijelova.

Promišljajući o modalitetima kako promjene društvenog sustava učiniti prihvatljivima, a sustav poboljšati, autor polazi od prirodnih zakona.

„Autor postavlja pitanje zašto dijelovi društvenog sustava ne funkcioniraju sukladno zakonima koji vrijede za društveni sustav, i to bez vidljivih posljedica te zaključuje da jedan generalni zakon mora istovremeno vrijediti na svim razinama ili ga neće biti“, tom je prilikom naglasio dr. Drljača te dodao kako autor konstatira da upravo zbog svoje nesavršenosti čovjek ne primjenjuje pravila ponašanja koja vrijede u prirodi na društveni sustav i u tome vidi razlog najvećem broju problema današnjeg vremena.

Uzrok tih problema vidi i u postojećem globalnom „ekonomskom modelu“, a riječ je zapravo o autorovoj kritici modela neoliberalnog kapitalizma, koji je uslijed svoje nesavršenosti doveo do evidentnih nedostataka društvenog sustava. Autor postavlja pitanja zašto je upravljanje potrebno i je li uopće potrebno.

Odgovor traži u prirodnom okruženju. Zaključuje da je u upravljanju „vođenje“ na prvom mjestu, dok se upravljanje javlja u sekundarnom značenju. „Za autora energija je resurs, generiran od strane čovjeka kao super-složenog višedimenzionalnog bića“, nastavio je dr. Drljača.

Knjiga nije jednostavna za čitanje i podrazumijeva prethodno znanje iz područja sustava upravljanja ali i nekih drugih disciplina i znanstvenih metoda spoznaje. Doprinos ove knjige je prije svega u originalnosti pristupa.

Snaga te originalnosti je u čvrstom nastojanju da se izađe iz kolotečine razmišljanja te pokuša sagledati čovjek i društveni sustav u najširem kontekstu, kontekstu prirode.

Ova je knjiga namijenjena, prije svega, onima koji raspolažu kritičnom masom znanja o sustavima upravljanja i njihovim strukturnim elementima, poslovnim procesima i njihovim elementima strukture o upravljanju kvalitetom u kontekstu zahtjeva ISO normi.

No namijenjen je i onima koji se žele suočiti ili polemizirati s drugačijim pristupom promišljanja o navedenim fenomenima. Knjiga će biti od koristi znanstvenicima, stručnjacima u području sustava upravljanja ali i drugim područjima te kritičarima.

Povezani članci
13.11.13 Vijesti
U HGK, 13. studenoga 2013. održan prvi dan 11. međunarodne konferencije o cjeloživotnom učenju i razvoju ljudskih potencijala -EDUCA PLUS-
03.10.13 Vijesti
Razmjenom ideja do unaprjeđenja transporta u Hrvatskoj
19.06.13 Vijesti
HGK zatvara predstavništva u Beogradu, Prištini, Sarajevu, a otvorio bi u Washingtonu
12.06.13 Vijesti
„Be CROative“
22.05.13 Vijesti
Okrugli stol u organizaciji HGK: Kriza u lancu prehrane
02.05.13 Vijesti
HGK će 'edukativnim sadržajima' obilježiti ulazak u EU
26.04.13 Vijesti
HACCP radionica za voditelje HACCP tima
24.04.13 Vijesti
Tribina “ISO Forum Croaticum”: Kako steći povjerenje u inspekcijska tijela
08.04.13 Vijesti
Brown Forum 2013: Pred Hrvatskom je ključnih 18 mjeseci
08.04.13 Vijesti
Akcije “Kupujmo hrvatsko” i “Vrijedne ruke”
25.03.13 Vijesti
U HGK potpisan Sporazum o suorganizaciji Tribine ISO Forum Croaticum
14.03.13 Vijesti
HGK: potencijal zdravstvenog turizma neupitan
12.03.13 Vijesti
Njemačka želi pridonijeti jačanju hrvatske industrije
20.02.13 Vijesti
HGK dodijelila znakove "Hrvatska kvaliteta" i "Izvorno hrvatsko"
19.02.13 Vijesti
U HGK predstavljen projekt „Žene poduzetnice pokretači novih radnih mjesta na području jugoistočne Europe“
25.01.13 Sajmovi i izložbe
PIK Vrbovec nastupio na Međunarodnom Zelenom tjednu u Berlinu
25.01.13 Vijesti
U HGK održana HACCP radionica za voditelje HACCP tima
15.01.13 Vijesti
Hrvatski parketari ponovno oduševili na Domotexu 2013
11.12.12 DOP
Društveno odgovorno poslovanje omogućuje novu percepciju uloge kapitala u društvu
11.12.12 Vijesti
Javna nabava ogledalo je discipline cijeloga sustava
03.12.12 DOP
Društveno odgovorno poslovanje (DOP) nameće standarde suvremenog biznisa
29.11.12 Financije i gospodarstvo
Skupština HGK: 2013. i u gospodarstvu obilježit će ulazak u EU
10.09.12 Vijesti
Eurochambres: Uloga Gospodarskih komora nezamjenjiva je u prevladavanju krize
12.06.12 Vijesti
Susret predsjednika gospodarskih komora zemalja bivše Jugoslavije
28.03.12 Vijesti
Vidošević: Ulazak u EU otežava razmjenu s BiH
23.02.12 Seminari, konferencije
ISO Forum Croaticum: FMEA analiza kao moćan alat u svijetu rizika
17.02.12 Vijesti
Otvorena izložba “HGK 160 godina”
27.01.12 Seminari, konferencije
U HGK održana tribina ISO Forum Croaticum
26.10.11 Vijesti
Vidošević ponovno član Upravnog odbora Eurochambresa
05.09.11 Vijesti
HUP očekuje sveobuhvatnu reformu HGK
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa