Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
29.11.2012. Fitch izmijenio prognozu Hrvatske u negativnu
Agencija Fitch Ratings izmijenila je prognozu rejtinga Hrvatske iz stabilne u negativnu, potvrdivši rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti 'BBB-' i rejting za dugoročno zaduživanje u domaćoj valuti 'BBB'.

Plafon za rejting, odnosno najviša razina na koju može biti podignut, potvrđen je na 'BBB+'. Rejting za kratkoročno zaduživanje 'F3' također je ostao nepromijenjen.

Nedavno objavljen nacrt hrvatskog državnog proračuna za 2013. predlaže povećanje konsolidiranog proračunskog deficita opće države s procijenjenih 3,5 posto BDP-a u ovoj na 3,8 posto BDP-a u idućoj godini.

Pritom u Fitchu upozoravaju da će prema mjeri ESA 95 ciljani deficit u idućoj godini zapravo iznositi 3,9 posto BDP-a, odnosno da će biti za 0,7 postotnih bodova viši u odnosu na prognozu iz rujna.

Prijedlog proračuna predviđa blaži put proračunske konsolidacije u odnosu na onaj planiran u srednjoročnoj strategiji objavljenoj u srpnju, primjećuju u agenciji.

Javne financije i dalje su ključni rizik za rejting, ističu iz Fitcha napominjući da je vjerodostojan srednjoročni plan fiskalne konsolidacije nužan kako bi dinamika javnog dug postala održiva.

Ističu kako se njihova rujanska izmjena prognoze u stabilnu temeljila upravo na vladinom ustrajavanju na štedljivoj fiskalnoj politici u srednjoročnoj perspektivi u skladu sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti.
Novi proračun u suprotnosti je sa srednjoročnom fiskalnom strategijom, a dovodi u pitanje i kredibilitet Zakona o fiskalnoj odgovornosti koji propisuje godišnje smanjenje rashoda za jedan posto BDP-a dok se ne postigne primarni suficit, upozoravaju iz Fitcha.

Napominju da su kod odluke iz rujna polazili od pretpostavke da će Vlada provoditi plan najavljen u srpnju.

Izmjena fiskalnih planova tako rano u mandatu Vlade smanjuje vjerodostojnost njezine fiskalne strategije i utječe na dinamiku javnog dug, upozoravaju.

Prema novom planu Vlada namjerava stabilizirati javni dug na 56 posto BDP-a u 2014. No, ta se projekcija oslanja na previše optimistične prognoze rasta, smatraju u Fitchu.

Analiza dinamike duga utemeljena na realističnijim pretpostavkama o rastu BDP-a bližima prosječnim procjenama na tržištu, prema kojima će BDP iduće godine porasti za 0,3 posto, u 2014. za jedan posto, a u 2015. za 1,5 posto, pokazuje da će se dug stabilizirati tek 2016., i to na višoj razini, od 62 posto BDP-a, napominju u Fitchu.

Viši deficit rezultat je povećane potrošnje, posebno ulaganja državnih poduzeća (takozvanih vanproračunskih korisnika) u infrastrukturu, čime se njihovi deficiti u 2013. povećavaju za 0,4 postotna boda BDP-a u odnosu na plan iz srpnja.

Potrošnju povećava i standardna indeksacija mirovina te viši troškovi kamata (za dvije milijarde kuna) i potpore brodogradilištima (900 milijuna kuna).
Nadalje, Hrvatska će u srpnju 2013. postati članica Europske unije, a izmjene u poreznom sustavu radi usklađivanja PDV-a i trošarina s onima u EU pozitivno utječu na proračunske prihode i nadmašuju troškove uplata u proračun Unije. Ta obveza počinje za Hrvatsku od iduće godine.

Planovi o ostvarivanju ciljanog deficita u 2013. oslanjaju se na postizanje sporazuma sa sindikatima u javnom sektoru o smanjenju mase plaća za 7,9 posto u nominalnom izrazu (1,8 milijardi kuna odnosno 0,5 posto BDP-a) u odnosu na procijenjene troškove plaća u 2012. Postoji rizik da to neće biti ostvareno, smatraju u toj agenciji.

Vlada je smanjila troškove plaća za manje od polovine planiranog iznosa u ovoj godini od 2,3 milijarde kuna, ali je izmijenila zakonsku regulativu o dogovaranju plaća u javnom sektoru, što bi trebalo omogućiti postizanje sporazuma sa sindikatima, kojeg Vlada očekuje da će postići do kraja ove godine.

Navode i kako domaće banke postaju sve više zavisne o državi zbog povećanih udjela trezorskih zapisa i zajmova prema središnjoj državi, što stavlja veći naglasak na sposobnost Vlade da konsolidira državne financije i očuva povjerenje tržišta.

U obrazloženju negativne prognoze za rejting u Fitchu navode da je usporen plan konsolidacije odgodio postizanje primarnog viška i stabilizaciju javnog duga. Očuvanje investicijskog rejtinga zahtijeva od Hrvatske da stabilizira državni dug u srednjoročnom razdoblju do 2016. i da ga počne smanjivati. Revidirani fiskalni ciljevi teško da su u skladu s time, ističu u Fitchu.
Ujedno napominju da bi podbačaj na fiskalnom planu ili rast slabiji od očekivanog ugrozili taj cilj i da bi mogli dovesti do smanjenja rejtinga.

Podizanje rejtinga pak zahtijevalo bi od Vlade bržu fiskalnu konsolidaciju no što Fitch trenutno predviđa, bilo kroz veće fiskalne prilagodbe, bilo kroz veći rast od očekivanog.

Fitch je već isticao važnost strukturnih reformi za poboljšanje rasta u srednjem roku. Potezi na planu strukturnih reformi objavljeni u srpnju poduprli bi prognoze za rast i rejtinge.

Šokovi koji bi utjecali na troškove zaduživanja, gospodarski rast ili na valutni tečaj pogoršali bi dinamiku duga u odnosu na Fitchev temeljni scenarij.

Hrvatsko gospodarstvo trpi zbog visokog udjela javnog i vanjskog duga, visoke euroizacije te slabe gospodarske aktivnosti od 2009. Ti čimbenici stvaraju nepovoljnu pozadinu za dinamiku duga, čineći Hrvatsku ranjivom na nepovoljne šokove.

Dospjeća otplate duga postaju teža u razdoblju od 2014. do 2015. godine, što naglašava važnost pravovremene fiskalne konsolidacije.

Hrvatsko gospodarstvo stagnira, otežavajući fiskalnu konsolidaciju. Projekcije rasta u novom proračunu nepromijenjene su u usporedbi sa srpanjskim i previše su optimistične.

Ministarstvo financija prognozira da će realni BDP porasti za 1,8 posto u 2013. godini, pokretan investicijama i trgovinom, a za 2014. predviđa rast od tri posto. U Fitchu prognoziraju rast u 2013. od svega 0,3 posto, a u 2014. od 1,3 posto.
Ocjenjuju kako prognoze rasta Ministarstva financija djeluju posebno optimistično kada se uzme u obzir slabo stanje u Italiji i na ostalim ključnim izvoznim tržištima u Europskoj uniji, te razduživanje banaka i kućanstava.

Gospodarstvo je na putu da zabilježi pad od 1,7 posto u 2012. godini. Napredak u strukturnim reformama ključan je za poticanje srednjoročnog potencijala rasta BDP-a.

Fitch početkom idućeg tjedna planira održati telekonferenciju kako bi pojasnio najnovije poteze vezane uz kreditni rejting, navodi se u priopćenju, uz napomenu da će o pojedinostima izvijestiti u zasebnom priopćenju. (H)

Povezani članci
17.12.12 Europska unija
Najznačajniji utjecaj na ZSE imat će ulazak Hrvatske u EU
17.12.12 Financije i gospodarstvo
Vujčić: Država ne smije odustati od zaduživanja u inozemstvu
01.12.12 WTO
Moody's snizio rejtinge europskim fondovima za spas posrnulih članica
05.09.12 Financije i gospodarstvo
Fitch revidirao naviše prognozu za rejting Hrvatske
01.06.12 Financije i gospodarstvo
Moody's zadržao rejting Hrvatske ali smanjio njegovu prognozu
04.05.12 Financije i gospodarstvo
Fitch potvrdio rejtinge hrvatskim bankama
03.04.12 Financije i gospodarstvo
Standard & Poor's potvrdio kreditni rejting Hrvatske
14.03.12 Vijesti iz svijeta
Fitch podignuo kreditni rejting Grčke
05.03.12 Financije i gospodarstvo
Fitch potvrdio važeći hrvatski rejting i negativnu prognozu
15.02.12 Financije i gospodarstvo
Fitch: Rejting Hrvatske zasad ostaje BBB-
18.01.12 Vijesti iz svijeta
Njemačka razmišlja o osnivanju europske rejting agencije
11.01.12 Vijesti iz svijeta
Fitch bi mogao sniziti rejtinge šest zemalja eurozone
16.12.11 Financije i gospodarstvo
Padne li rejting Hrvatskoj mirovinici gube 8 mlrd kuna
16.12.11 Vijesti iz svijeta
Fitch snizio rejting šest velikih banaka
13.12.11 Financije i gospodarstvo
HUB: Ključno je sačuvati kreditni rejting
07.12.11 Financije i gospodarstvo
Vujčić: Četiri preporuke kreditnih agencija Hrvatskoj
12.10.11 Vijesti iz svijeta
Fitch snizio rejtinge talijanskim i španjolskim bankama
14.07.11 Vijesti iz svijeta
EU: Rejting agencije produbljuju krizu eura
07.07.11 Financije i gospodarstvo
Fitch: Hrvatska i dalje rizična za ulagače usprkos uspjeha s EU
06.06.11 Financije i gospodarstvo
D&B: Kreditni rejting Hrvatske nepromijenjen
11.04.11 Financije i gospodarstvo
D&B: Hrvatski rejting nepromijenjen
09.03.11 Financije i gospodarstvo
Fitch potvrdio rejting Hrvatske i demantirao domaće analitičare
11.01.11 Izravna strana ulaganja
D&B: Rast hrvatskog vanjskog duga odbija investitore
22.12.10 Financije i gospodarstvo
S&P's snizio rejting Hrvatske
07.12.10 Financije i gospodarstvo
D&B: U trećem kvartalu Hrvatska nije zabilježila gospodarski rast
06.09.10 Financije i gospodarstvo
D&B: Rejting Hrvatske i dalje DB3d
19.08.10 Financije i gospodarstvo
D&B: Hrvatskoj isti, Mađarskoj snižen rejting
09.07.10 Financije i gospodarstvo
Poslovni dnevnik: Hrvatskoj 'junk' status već iduće godine
01.07.10 Financije i gospodarstvo
D&B: Rejting Hrvatske isti, rast BDP-a tek krajem godine
07.06.10 Financije i gospodarstvo
D&B promijenio trend hrvatskog rejtinga u 'poboljšan'
06.04.10 Financije i gospodarstvo
D&B: Hrvatska bi mogla biti primorana na pomoć MMF-a
08.03.10 Financije i gospodarstvo
Dun & Bradstreet: Hrvatska i dalje u borbi protiv recesije
03.03.10 Financije i gospodarstvo
Moody's o Hrvatskoj: Borba protiv korupcije uvod u gospodarske i fiskalne prilagodbe
22.01.10 Financije i gospodarstvo
S&P: Hrvatskoj potvrđen kreditni rejting "BBB" i "A-3"
13.01.10 Financije i gospodarstvo
Fitch: Kreditni rejting Hrvatske ostaje -BBB s negativnim izgledima
21.07.09 Financije i gospodarstvo
Šaravanja: Eventualni pad rejtinga ne bi zaustavio investitore
20.07.09 Financije i gospodarstvo
S&P: Rebalans neće pokriti potrebe za financiranjem
02.07.09 Financije i gospodarstvo
RZB: Politička nesigurnost mogla bi dovesti do pada kreditnog rejtinga
20.05.09 Financije i gospodarstvo
D&B snizila rejting Hrvatskoj
17.04.09 Financije i gospodarstvo
Moody's snizio Hrvatskoj rejting za zaduživanje u lokalnoj valuti
17.03.09 Financije i gospodarstvo
S&P snizio rejting Hrvatske u lokalnoj valuti
05.02.09 Financije i gospodarstvo
D&B: Kreditni rejting Hrvatske nepromijenjen
28.10.08 Financije i gospodarstvo
S&P: Rejting Hrvatskoj sa stabilnog snižen na negativni
13.10.08 Financije i gospodarstvo
D&B: Hrvatskoj ostaje rejting DB3c
12.03.08 Vijesti iz regije
S&P's revidirao prognozu za Srbiju sa 'stabilne' na 'negativnu'
04.03.08 Licenca
Dun & Bradstreet podigao rejting Hrvatskoj
10.01.08 Financije i gospodarstvo
U 11 mjeseci iznos odobrenih kredita porastao za 24 mlrd kuna
10.01.08 Licenca
D&B: Kreditni rejting Hrvatske nepromijenjen
26.11.07 Korisne informacije
S&P: Rezultati izbora nemaju izravnog utjecaja na kreditni rejting RH
16.11.07 Financije i gospodarstvo
Usporavanje stope rasta kredita
18.10.07 Financije i gospodarstvo
HUB: Glavni ekonomisti banaka očekuju smanjenje rasta gospodarstva za 1 postotni poen
15.10.07 Licenca
D&B: Kreditni rejting Hrvatske nepromijenjen i u listopadu
01.10.07 Financije i gospodarstvo
HUB: Hrvatska ima umjeren i zdrav kreditni rast
25.09.07 Vijesti
S&P: Pregrijavanje balkanskih gospodarstava moglo bi ugroziti gospodarsku stabilnost
15.09.07 Licenca
Moody's snizio izglede Agrokora iz pozitivnih u stabilne
04.09.07 Financije i gospodarstvo
Loši krediti: 11% hipotekarnih, 1,7% stambenih i 3,2% auto-kredita
03.09.07 Financije i gospodarstvo
Kod kartičnih kredita najveće pogoršanje naplativosti
19.07.07 Licenca
Moody's poboljšao izglede za promjenu hrvatskog rejtinga iz 'stabilnih' u 'pozitivne'
04.07.07 Financije i gospodarstvo
Krediti banaka krajem svibnja 202,6 milijardi kuna
11.06.07 Financije i gospodarstvo
HNB zaoštrava limite za rast kredita
15.05.07 Financije i gospodarstvo
HUB: kamatne stope u Hrvatskoj niže nego u pet zemalja eurozone
27.04.07 Financije i gospodarstvo
Banke od 2. svibnja počinju koristiti Kreditni registar
26.02.07 Financije i gospodarstvo
Kamatna stopa na dugoročne kredite stanovništvu na najnižoj ikad zabilježenoj razini
03.02.07 Financije i gospodarstvo
Rast kredita banaka 23 posto
17.01.07 Financije i gospodarstvo
Plasmani banaka u prosincu 2006. godine porasli za oko 5,5 mlrd kuna
06.01.07 Financije i gospodarstvo
U pripremi zakon o kartičarskom poslovanju
03.01.07 Financije i gospodarstvo
Aktiva banaka dosegnula 300 mlrd kuna
04.12.06 Licenca
Hrvatska po prvi put dobila rejting zemlje blagog rizika za ulagače
11.11.06 Licenca
Vodeća japanska agencija povećala kreditni rejting Hrvatske
17.10.06 Licenca
Kreditni rejting Hrvatske i dalje DB4a
07.08.06 Licenca
Hrvatska je na 10. mjestu na listi 25 tranzicijskih zemalja
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa