Info
Seniko studio
HGK
27.11.2012. Dobri rezultati projekta "Poduzetništva žena u Hrvatskoj - EntrepreneurSHEp Croatia"
Tijekom provedbe projekta "Poduzetništvo žena u Hrvatskoj - EntrepreneurSHEp Croatia" više stotina žena upoznato je s mogućnostima i poticajima za pokretanje vlastitog posla, a do sada su osnovane tri tvrtke (d.o.o.) i četiri obrta, rečeno je na današnjem obilježavanju završetka tog projekta u Hrvatskog gospodarskoj komori (HGK).

Projekt "EntrepreneurSHEp Croatia" financiran je sa 146 tisuća eura u okviru programa EU za konkurentnost i inovacije CIP, a započeo je u prosincu 2010. godine. Koordinator projekta bila je HGK, a partneri osječka tvrtka Tera Tehnopolis, Tehnološki park Varaždin te Visoka škola za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje "Nikola Šubić Zrinski".

Tim je projektom Hrvatska u prosincu 2010. postala članica "Europske mreže žena ambasadorica poduzetništva", a ambasadoricama poduzetništva je od tada proglašeno 30 poslovnih žena iz Hrvatske.

Njihova je uloga, po riječima voditeljice projekta Vesne Torbarine iz HGK, bila provoditi cilj projekta, odnosno podizati svijest o poduzetništvu žena te svojim iskustvom potaknuti druge žene da se osamostale i pokrenu vlastiti posao.

U provedbi projekta održan je niz motivacijskih seminara, "start-up" radionica, sudjelovalo se na mnogim europskim konferencijama, a u svim aktivnostima projekta sudjelovalo je više stotina žena. Partner u provedbi projekta, tvrtka Tera Tehnopolis, mentorirala je ukupno 41 poslovni plan, a konačni cilj projekta, planirano osnivanje triju novih "ženskih" tvrtki, je premašen - osnovane su tri tvrtke i četiri obrta, istaknula je Torbarina.

Potporu projektu pružio je i Vladin Ured za ravnopravnost spolova, čija je ravnateljica Helena Štimac Radin kazala da je Europska komisija nedavno parlamentu predložila direktivu po kojoj bi sve tvrtke na čelnim mjestima trebale imati 40 posto žena. Prihvati li se ta direktiva, ulaskom u EU nje će se morati pridržavati i Hrvatska, u kojoj je taj udio danas oko 11-12 posto, istaknula je. (H)

   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa