Edukacija
Seniko studio
Seminari, konferencije
27.10.2012. Kongres pilanara: U preradi drva izgubljeno 9000 radnih mjesta
Povećanje cijena sirovine i pad potražnje za drvom ubrzavaju propast sektora, upozoreno je na kongresu
 
U Slavonskom Brodu je završen 3. Kongres pilanara jugoistočne Europe, na kojem je 264 sudionika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske, te gosti iz Austrije, Njemačke, Francuske i Italije, raspravljalo o mogućnostima unaprjeđenja stanja u ovom sektoru.

Za mnoga otvorena pitanja, unatoč kvalitetnoj raspravi i nizu istaknutih prijedloga, ipak nisu pronađena konačna rješenja budući da je na Kongresu izostalo prisustvo predstavnika Uprave Hrvatskih šuma te visokih državnih dužnosnika.
 
Proteklih nekoliko godina, a posebice posljednjih mjeseci, naglo se pogoršavaju prilike u sektoru prerade drva, što je do sada rezultiralo otkazima za preko 9.000 radnika u ovoj grani gospodarstva, a najave poskupljenja sirovine i prijedlog novog modela sklapanja višegodišnjih ugovora bili su u fokusu plenarnih rasprava, panel rasprava te u radu workshopa s temom sirovinskih pitanja.

Božo Zrnić iz tvrtke Tvin d.o.o. istaknuo je kako taj proizvođač zapošljava gotovo tisuću radnika i najveći je poslovni subjekt u ovom sektoru. "Naše cijene ne možemo povećavati niti za 1%, a kako bi ih onda mogli dignuti za 15%. Naša pilana ima interni karakter jer samo radi za našu finalu pa ne prodajemo građu na tržište. Mi smo pokušavali napraviti izračune po novim modelima koje su ponudile Hrvatske šume, ali se ne uklapamo te nam se to čini prekomplicirano. Zapravo, mi podržavamo stari sustav raspodjele i stare rabatne modele koji su vrijedili prošle godine", rekao je Zrnić.
 
Lokalne pilane u svim zemljama regije i dalje osjećaju velike teškoće u plasmanu građe na svjetsko tržište, gdje su, zbog još uvijek snažnog utjecaja krize, njihovi komercijalni poslovi dovedeni u pitanje, posebice u Italiji koja je godinama bila jedno od glavnih tržišta, a sada je 30% drvoprerađivačkih tvrtki već zatvoreno, dok preostale rade s 40% smanjenim kapacitetom.

Na Kongresu je predstavljeno deset ulagačkih projekata iz sektora prerade drva u Hrvatskoj, a mnogi sudionici Kongresa rješenje vide u dolasku stranog kapitala koji već pokazuje veliko zanimanje za primarnu preradu drva.
Odnosi sa šumarstvom su za mnoge pilane presudni, a u svim zemljama regije, osim Slovenije, osjeća se nestašica sirovine i prekapacitiranost proizvodnih linija koje često nemaju dovoljno trupaca za optimalan rad svojih tehnoloških postrojenja.

Posljedice nerestrukturiranja šumarskih poduzeća u državnom vlasništvu, koja su glavni dobavljači sirovine, često utječu na konkurentnost pilana, ali istaknuti su i vrlo pozitivni primjeri korištenja FSC certifikata bez kojih je nemoguće plasirati proizvode na svjetsko tržište.

Stefan Schmidt s LHK instituta za pilanarstvo iz njemačkog Rosenheima, istaknuo je kako taj institut surađuje s Hrvatskim drvnim klasterom te je zainteresiran za pokretanje edukacijskog ciklusa za obrazovanje novih regionalnih stručnjaka u pilanarstvu, s praktičnom nastavom u najboljim njemačkim pilanama.

"Zemlje regije imaju dobru perspektivu za jačanje prerade drva. Mislim da je vaše drvo i vaš kapacitet zanemaren na europskoj karti pilanske prerade. Tržišna situacija u svim zemljama Europe je dosta kritična i posao s drvom je u krizi, kako u pogledu rezultata, tako i ostvarenog profita. Na Kongresu sam uočio da su ovdje problemi daleko veći i složeniji", kazao je Schmidt.
 
Sindikat drvne i papirne industrije je na marginama Kongresa održao konferenciju za novinare te je upozorio na neodrživo stanje koje će zbog najave poskupljenja sirovine tijekom 2013. rezultirati s novih 6.000 otkaza.

"Ako poraste cijena trupaca neće biti novca za plaće, tvrtke će se morati zatvarati", istaknuo je Borislav Sunjog iz Sindikata te dodao da bi se dugoročno liberalizacijom sirovine i ulaskom u EU broj radnika u ovoj grani mogao i prepoloviti sa sadašnjih 23.000.
 
Organizatori kongresa, Hrvatski drvni klaster i časopis Drvo & Namještaj, ocjenjuju Kongres uspješnim i smatraju da dobra perspektiva za pilanarstvo bazirana na uspješnom šumarstvu u zemljama regije još uvijek postoji, unatoč svim spomenutim ograničenjima.
 
Kongres su podržali Brodsko-posavska županija, Grad Slavonski Brod te pokrovitelj Ministarstvo gospodarstva kao i mnogobrojni institucionalni partneri iz Hrvatske i zemalja regije.
 
Ujedno je najavljen 4. Kongres pilanara JIE koji će se održati 23. listopada 2013. također u Slavonskom Brodu.
Sudionici Kongresa donijeli su sljedeće Zaključke:
 
1. Pozdravljaju se prijedlozi da se za drvoprerađivačke tvrtke osiguraju višegodišnji ugovori (na 10 godina), što će donijeti potrebnu stabilnost i osigurati poslovanje u narednom EU okruženju.

2. Odbacuje se prijedlog Hrvatskih šuma za povećanje cijena drvne sirovine jer tržišne prilike i dosadašnji utjecaj krize ne dozvoljavaju bilo kakva povećanja cijena krajnjih proizvoda od drva.

3. Predlaže se da se postojeći sustavi raspodjele sirovine (količine, cijene rabati) zadrže i unaprijede bez većih koncepcijskih izmjena budući da na njih ne utječu nikakvi vanjski faktori, niti kretanja na međunarodnom tržištu, a postojeći sustav (rabati od 5 i 10%) je dao veliki doprinos ublažavanju posljedica krize i jačanju pozicija na međunarodnom tržištu i izvoznim rezultatima.

4. U potpunosti se podržavaju aktivnosti Carine, Inspektorata i drugih nadležnih institucija u cilju uvođenja reda na tržište drvom i drvnim proizvodima kako bi se smanjio utjecaj rada u sivoj zoni u ovom sektoru i zaustavila korupcija. Mjere nadzora potrebno je ograničiti na vremensko razdoblje, utvrđene prekršitelje žurno sankcionirati kako bi se umanjile štete koje od takvog nadzora trpe subjekti s urednim poslovanjem.

5. Predlaže se ponovno uvođenje prakse javnog (online) objavljivanja podataka o poslovanju Hrvatskih šuma, njihove liste dužnika, liste sklopljenih ugovora, preuzetih količina i minimalno kvartalno izvješće o izvršenim radovima u šumarstvu.

6. Traži se hitno donošenje Zakona o preradi drva kojim je potrebno urediti sva pitanja iz sirovinskog i proizvodnog područja te pitanja trgovine drvom i drvnim proizvodima.

7. Apelira se na nadležne institucije da problematici primarne prerade drva pristupe na odgovoran način, kako bi se izbjeglo daljnje stigmatiziranje pilanske prerade drva, diskriminiranje drvoprerađivača bez obzira na njihovu veličinu, proizvodni karakter, kapacitet ili regionalnu pripadnost, a što je zajamčeno Ustavom i pozitivnim zakonima EU.

8. Podržava se inicijativa stručnjaka sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za izradom registra pilana i drvoprerađivačkih tvrtki.

9. Predlaže se hitno pristupanje bilanciranju drvne sirovine kako bi se spriječilo preklasiranje tehničke oblovine u energetsko drvo te utvrdile precizne količine raspoloživog energetskog drva koje može biti osnova za daljnja ulaganja u proizvodnju energije iz drva. Postojećim drvoprerađivačkim tvrtkama, koje već nabavljaju tehničku sirovinu od Hrvatskih šuma, potrebno je omogućiti prednost pri nabavi energetskog drva kako bi se kompletirali njihovi proizvodni i energetski kapaciteti i zadržala zaposlenost.

10. Preradi drva u brdsko-planinskim i ruralnim područjima, posebice u blizini velikih šumskih bazena, potrebno je osigurati najmanje dosadašnje količine sirovine, bez obzira na ostvareni stupanj finalizacije, što je bilo postignuto dosadašnjim modelima.

Povezani članci
18.07.16 Seminari, konferencije
Drvni klaster odveo prvu gospodarsku delegaciju u Bruxelles
30.05.16 Tvrtke i tržišta
Drvno-tehnološka konferencija: najavljena nova strategija prerade drva i proizvodnje namještaja
18.08.15 Vijesti
HGK: pad izvoza drvne industrije
07.04.15 Izvoz
Zalihe industrije porasle na mjesečnoj razini
22.09.14 Ekologija
Ulagači u kogeneracije za sada zadovoljni! Na Velesajmu rasprava o energiji iz drva
17.09.14 Vijesti
Rast izvoza hrvatske drvne industrije – pokazatelji I-VI
24.07.14 Tvrtke i tržišta
Klasterima konkurentnosti po 100 tisuća kuna
17.01.14 Sajmovi i izložbe
Hrvatski namještajci u Koelnu izlažu svoje najbolje proizvode
17.05.13 Ekologija
Potpisan ugovor o narudžbi opreme i izvođenju radova na izgradnji elektrane 9.7 MW na šumsku biomasu u Babinoj Gredi
09.05.13 Izvoz
DZS: Pad izvoza i uvoza u prvom tromjesečju
12.04.13 Financije i gospodarstvo
Talijani u Lipovljanima zaposlili 40 ljudi
05.04.13 Financije i gospodarstvo
Grčić i Maras: Zone trebaju iskoristiti prednosti
18.12.12 Financije i gospodarstvo
Radić: drvna industrija i industrija namještaja od strateškog su interesa
15.11.12 Financije i gospodarstvo
Industrija namještaja od strateškog je interesa
11.10.12 Vijesti
Stvaranje nacionalnog brenda drvne industrije je nužno
28.09.12 Izvoz
Izvoz stagnira, uvoz raste
21.09.12 Vijesti
Čačić: Za poticanje izvoza ključno jačanje HBOR-a
17.09.12 Financije i gospodarstvo
Novo vodstvo Klastera vjeruje u bolju budućnost drvnog sektora
06.09.12 Izvoz
RBA: Ne očekuje se značajniji rast uvoza i izvoza
03.07.12 Vijesti
Zdravko Jelčić na čelu hrvatskih drvoprerađivača pri HGK
18.06.12 Izvoz
Top 10 najvećih hrvatskih izvoznika
15.05.12 Vijesti
Održana sjednica Vijeća Zajednice klastera HGK
30.04.12 Izvoz
Deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom 13 mlrd kuna
06.04.12 Izvoz
Fina: Poduzetnici drvne industrije povećali izvoz
30.03.12 Sajmovi i izložbe
Hrvatski drvoproizvođači na sajmu graditeljstva u Moskvi
28.03.12 Vijesti
Hrvatski proizvođači na sajmu graditeljstva u Birminghamu
20.03.12 Trgovina na malo
IKEA će u Hrvatskoj biti jeftinija nego u Austriji
16.03.12 Seminari, konferencije
Sarajevo: Svečano otvoren sajam Interio 2012.
14.03.12 Trgovina na malo
Milanović razgovarao s predstavnicima IKEA-e
24.02.12 Seminari, konferencije
Održan seminar o mogućnostima primjene biomase
20.02.12 Tvrtke i tržišta
DI Spačva smanjila gubitak
15.01.12 Sajmovi i izložbe
Hrvatske tvrtke na sajmu namještaja u Koelnu
11.11.11 Vijesti
Hrvatski drvoprerađivači na sajmu namještaja u Beogradu
02.11.11 Tvrtke i tržišta
Spačva s gubitkom od 21 milijun kuna
18.10.11 Sajmovi i izložbe
Hrvatska drvna industrija na Ambienti
26.09.11 Vijesti
HGK: Proboj hrvatskih drvara u Rusiju
20.06.11 Tvrtke i tržišta
Sherif investira 3 mil. kuna u proizvodnju parketa
10.05.11 Seminari, konferencije
Završena energetska konferencija o drvnoj biomasi
09.05.11 Vijesti
Đuro Popijač: Za poticanje klastera 5 mil. kuna
06.05.11 Vijesti
U ponedjeljak počinje 5. međunarodna konferencija o klasterima
18.04.11 Tvrtke i tržišta
Bilokalniku posao u Kataru vrijedan 14 mil. dolara
18.04.11 Vijesti
MINGORP: Konferencija o klasterima u Opatiji 9. svibnja
24.03.11 Vijesti
Hrvatski proizvodi od drva „Best buy“ u Birminghamu
22.03.11 Vijesti iz regije
BiH: Ikea u Ključu otvara tvornicu namještaja i 150 radnih mjesta
28.02.11 Sajmovi i izložbe
Proizvođači domaće drvne industrije i dizajneri na sajmu Furnitura 2011
23.02.11 Financije i gospodarstvo
Za drvnu industriju od 2011. do 2014. godine 284,5 milijuna kuna
01.02.11 Financije i gospodarstvo
Četiri slavonska drvoprerađivača osnivaju drvni holding
18.01.11 Sajmovi i izložbe
Hrvatski parketari na sajmu BAU u Münchenu
23.12.10 Seminari, konferencije
Drvna industrija mora postati izvozni brend
08.12.10 Financije i gospodarstvo
Udruženje trgovaca namještajem štitit će i potrošače i trgovce
29.10.10 Financije i gospodarstvo
Kriza drvne industrije: 25 posto pilana već je propalo
13.10.10 Sajmovi i izložbe
Premijerka Kosor otvorila "Ambientu"
30.08.10 Vijesti
HGK: pozitivni trendovi u drvnoj industriji
24.08.10 Sajmovi i izložbe
Hrvatski drvoprerađivači na sajmu u Klagenfurtu
19.03.10 Financije i gospodarstvo
Za drvnu industriju nepovratnih 65 mil. kuna
01.03.10 Financije i gospodarstvo
Kosor: Vlada će izdvojiti 65 mil. kuna za drvnu industriju
15.09.09 Financije i gospodarstvo
Drvna industrija: Do kraja godine još 2000 otkaza
28.04.09 Vijesti
Poslodavci očekuju nova otpuštanja u industriji
14.04.09 Financije i gospodarstvo
Pad bruto dobiti prerađivačke industrije
06.02.09 Vijesti iz regije
FBiH: Drvnoj industriji narudžbe srezane za 90 posto
11.12.08 Financije i gospodarstvo
Drvoprerađivači snažno pogođeni krizom
13.10.08 Sajmovi i izložbe
Više od 700 izlagača na sajmu Ambienta
12.03.08 Financije i gospodarstvo
Povećan otkup i prodaja proizvoda poljoprivrede
30.01.08 Statistika
Metalna i tiskarsko-izdavačka industrija ostvarile najviši rast ind. proizvodnje u 2007.
22.01.08 Statistika
Industrijska proizvodnja u 2007. veća 5,6 posto
08.01.08 Zaposlenost / plaće
Rast broja zaposlenih u industriji na godišnjoj razini
28.11.07 Statistika
Rast industrijske proizvodnje najviši još od ožujka
13.11.07 Tvrtke i tržišta
Bubalo: Ikea u Srbiji otvara pet prodajnih centara
30.10.07 Tvrtke i tržišta
Spačva ostvarila 13,3 milijuna kuna neto dobiti
16.10.07 Neprehrambeni proizvodi
Ugovori s drvoprerađivačima za 41,1 milijun kuna državnih potpora
10.10.07 Sajmovi i izložbe
Na ZV-u od 16. do 21. listopada "Ambienta 2007"
29.08.07 Statistika
U srpnju godišnji rast industrijske proizvodnje 8,5%
06.07.07 Izravna strana ulaganja
Otvorena nova tvornica Slavonske drvne industrije
20.06.07 Brandovi
Kreće kampanja "Drvo je prvo"
20.06.07 Statistika
U svibnju nastavljen snažan rast industrijske proizvodnje
29.05.07 Statistika
Industrijska proizvodnja u travnju 0,4% viša nego u ožujku
25.05.07 Neprehrambeni proizvodi
Virovitica: otvorena nova tvornica namještaja
22.05.07 Statistika
Godišnji rast industrijske proizvodnje 9,4 posto u travnju
03.05.07 Statistika
Godišnji rast industrijske proizvodnje 8,1 posto
03.04.07 Statistika
Exportdrvo ostvarilo 6,87 milijuna kuna neto dobiti
28.03.07 Vijesti
Drvna industrija ostvarila izvozni suficit
22.09.06 Vijesti
Poslovni razgovori hrvatskih i talijanskih obrtnika drvne struke
17.09.06 Neprehrambeni proizvodi
Šeks: Spačva ostvaruje impresivne rezultate
05.09.06 Trgovina na malo
Lipbledov prvi maloprodajni salon u Hrvatskoj
09.08.06 Neprehrambeni proizvodi
Prvi put suficit u drvnoj industriji
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa