Seniko studio
Vijesti
28.09.2012. U HGK održana regionalna konferencija "Intermodalni prijevoz i razvojni projekti"
Druga regionalna konferencija "Intermodalni prijevoz i razvojni projekti“ održana je 27. rujna 2012. u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore. Konferenciju su organizirali Klaster intermodalnog prijevoza, Hrvatska gospodarska komora i Fakultet prometnih znanosti uz pokroviteljstvo Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Cilj je konferencije bio upoznati sudionike s trenutnim stanjem, mogućnostima i prednostima intermodalnog prijevoza u regiji jugoistočne Europe, kao i s mogućim načinima financiranja projekata iz fondova Europske unije.

"Svrha je ovog regionalnog skupa, prije svega, razmjena znanja, vještina i poslovne prakse kako bi menadžeri što djelotvornije poboljšali poslovanje", pojasnila je Ljubica Herceg, direktorica Sektora za promet i veze HGK, naglasivši kako intermodalni prijevoz u znatnoj mjeri smanjuje štetan utjecaj na okoliš, pri čemu je i cjenovno konkurentan, što su više nego dovoljni razlozi za njegovo daljnje razvijanje u Hrvatskoj.

Skup je okupio sve relevantne subjekte za razvoj intermodalnog prijevoza, pri čemu gospodarski subjekti odnosno tvrtke moraju imati veću ulogu. Iz današnje perspektive sa sigurnošću se može reći da će se u budućnosti intermodalni prijevoz kao i promet u cjelini u Hrvatskoj ubrzano razvijati, smatra Herceg.

"Svjesni smo važnosti prometa za gospodarski razvoj jer je to krvotok ekonomskog sustava koji omogućuje njegov ravnomjerni razvoj i koheziju“, naglasila je Maja Markovčić-Kostelac, načelnica u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.

"Intermodalni prijevoz prepoznat je kao ekološki prihvatljiv oblik prometa te se sustavno razvija nizom projekata. Međutim, taj razvoj treba ubrzati a u tom pogledu valja artikulirati novu strategiju razvoja prometa, pri čemu intermodalni prijevoz treba postati dominantan oblik prijevoza. Na ovom skupu valja razmotriti sve potencijale za razvoj intermodalnog prijevoza, što će olakšati realizaciju tog cilja“, poručila je Markovčić-Kostelac.

"Premda razvoj znanosti ima dugu povijest, znanost je tek posljednjih nekoliko desetaka godina postala temeljni generator društveno-ekonomskog razvoja. Zbog toga znanost ima važnu ulogu i u razvoju intermodalnog prijevoza, pri čemu je od iznimne važnosti suradnja, bolje reći povezanost, znanstvene zajednice i gospodarstva", kazala je Natalija Jović s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu.
Dr. sc. Borna Abramović s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu govorio je o liberalizaciji željezničkog tržišta u regiji i sustavu pojedinačnog vagonskog tereta.

Željeznica je sve donedavno bila simbol monopolne tržišne pozicije, ali se ta percepcija u brojnim zemljama mijenja zbog provedbe liberalizacije te djelatnosti.

Liberalizacija željezničkog prijevoza je složen proces koji otežava urođeni strah ljudi od promjena. Sustav pojedinačnog vagonskog tereta ima niz prednosti i nedostataka a može se usporediti s kapilarnom mrežom u krvotoku koja je gotovo nevidljiva ali bez koje nema opstanka organizma, opisao je Abramović.

"Vrijednost dionica željezničkih tvrtki u SAD-u raste kao i u drugim razvijenim zemljama pa investiranje u željeznice može biti izuzetno isplativo“, naglasio je Christian Grotemeier iz BSL Transportation Consultants, njemačke tvrtke iz Hamburga.

Učinkovitost poslovanja željeznica, po njegovom mišljenju, može se mjeriti sljedećim indikatorima: produktivnost vagona, produktivnost vlaka te iskoristivost infrastrukture. Glavni su ciljevi poslovanja optimizirati troškove i produktivnost željezničkih vozila pri čemu energetski troškovi postaju sve važniji. Pri tome nije važno samo optimizirati vozne redove već i u što većoj mjeri koristiti marketinške metode.

Jakov Karmelić iz Udruge pomorskih agenata Hrvatske iz Rijeke govorio je o načelima Sporazuma o raspodjeli brodskog prostora. U jedinstvenom linijskom kontejnerskom servisu posve su se uobičajile kooperacije i najvećih tržišnih konkurenata. U pojedine linijske kontejnerske servise potrebna su kapitalna ulaganja veće od milijardu dolara, što je previše i za najveće tvrtke pa dolazi do suradnje. Svaki brodar snosi troškove svojih bodova te kreira svoju tarifnu politiku pri čemu razvija vlastiti marketing uz zadržavanje svog identiteta.

"Hrvatska ima izuzetno povoljan geostrateški položaj za razvoj intermodalnog prijevoza“, naglasio je dr. sc. Kuppusamy Thirumalai s George Mason Universityja iz američkog Fairfaxa.

Cestovni je promet još uvijek vodeći, ali će u budućnosti pomorski prijevoz biti ključan za razvoj te djelatnosti. Uz korištenje najnovijih tehnologija intermodalni prijevoz treba uvrstiti u strateške planove razvoja, smatra američki stručnjak te dodaje kako plovni putovi znatno smanjuju troškove pa na njih treba preusmjeravati teret s cestovnih pravaca.

Dr. sc. Gerhard Schilk, iz austrijske tvrtke via donau, govorio je o ICT-u u multimodalnom prijevozu i logistici. Logističari ne koriste u dovoljnoj mjeri dostupnu tehnološku infrastrukturu pa se informacije između operatera ne razmjenjuju u dovoljnoj mjeri. Pri tome treba imati na umu da je veliki broj malih transportnih operatera koji ne mogu ulagati u nove tehnologije.
"Budućnost je u internetu, golemim bazama podataka, integriranom prometnom sustavu te učinkovitom planiranju intermodalnog lanca. Tome valja pridodati inteligentni prometni sustav koji se još ne koristi u dovoljnoj mjeri“, rekao je Schilk.

Sedmi okvirni program Europske unije – FP7 raspolaže s 53 milijarde eura za razdoblje od 1. siječnja 2007. do kraja 2013. godine, napomenuo je Goran Zeković iz zagrebačkog Hrvatskog tehnološkog instituta.

Pritom je 4,2 milijarde eura ili osam posto namijenjeno za područje transporta. Struktura FP7 sastoji se od potprograma: suradnja, ideje, ljudi, kapaciteti i nuklearna istraživanja. Projekti se prijavljuju izravno Europskoj komisiji a mogu sudjelovati bilo koje pravne osobe udružene u konzorcij od najmanje tri neovisna člana iz različitih zemalja.

U okviru tog programa u Hrvatskoj su ugovorena 193 projekta, od čega 15 iz područja transporta u vrijednosti od 45 milijuna eura. Sve su informacije dostupne na CORDIS web portalu. FP7 program od 1. siječnja 2014. godine zamijenit će novi program pod nazivom HORIZON 2020 koji će trajati do kraja 2020. godine a raspolagat će s 80 milijardi eura.

Dražen Žgaljić iz Klastera intermodalnog prijevoza iz Rijeke rekao je da program Marco Polo II služi isključivo za subvencioniranje prijevoznog servisa. Sljedeći će natječaj biti u ožujku 2013. godine a projekti moraju imati europsku dimenziju, pri čemu se ne financiraju komercijalni projekti.

Istodobno, kandidirani projekti ne smiju negativno utjecati na postojeće komercijalne prijevozne servise. Financijski se podupiru primjerice unapređenje vođenja poslovanja ili manipuliranje znanjem na području logistike.

TEN-T program financira infrastrukturu te pokriva sva područja transporta. Program raspolaže s osam milijardi eura a financiraju se projekti koji su ušli u strateške dokumente razvoja.
O programu IPA (Adriatic, SEE, MED, bilateralni) govorila je Ksenija Slivar iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Riječ je o prekograničnoj suradnji koja obuhvaća programe s državama članicama, suradnju s državama nečlanicama te uključuje transnacionalne programe (jugoistočna Europa i Mediteran).

Kristina Capucci iz HGK naglasila je da natječaj za Program CIP EKO-INOVACIJE trenutno nije otvoren. Program je specijaliziran za potporu novih usluga, novih materijala, novih procesa te novih proizvoda.

"Inovativnost se mora odnositi na cijelu Europsku uniju a ne samo zemlju porijekla te mora sadržavati zelenu komponentu. Financiraju se samo projekti koji su spremni za plasman na tržište te posjeduju dokazani tržišni potencijal“, rekla je Cappucci.

Ujedno, projekt mora biti od važnosti za EU a formulirano je pet prioriteta: recikliranje materijala, održivi građevinski proizvodi, hrana i piće, voda i zeleno poslovanje. Europska komisija financijska sredstva dodjeljuje bespovratno a godišnje se u prosjeku prihvati oko 50 projekata.

U sklopu konferencije na kraju je održano i međunarodno znanstveno savjetovanje "Luke i plovni putovi – POWA 2012" s brojnim znanstvenim radovima iz područja prijevoza.

Povezani članci
12.08.16 Financije i gospodarstvo
Prijevoz robe unutarnjim vodnim putovima 11 posto manji nego lani
24.11.14 Vijesti
Intermodalni prijevoz može postati hrvatski izvozni brend
05.11.14 Seminari, konferencije
Idući tjedan u Zagrebu konferencija o opskrbi energijom
24.07.14 Tvrtke i tržišta
Klasterima konkurentnosti po 100 tisuća kuna
17.06.14 Vijesti
Prijevoznicima se novim prijedlogom Pravilnika smanjuje konkurentnost na tržištu
16.10.13 Sajmovi i izložbe
U BICRO-u smo rano prepoznali važnost organizacije gospodarskih susreta
03.10.13 Vijesti
Razmjenom ideja do unaprjeđenja transporta u Hrvatskoj
30.08.13 Sajmovi i izložbe
Počela 6. Agro Arca
10.07.13 Vijesti
VII. forum IPC-a „Transformacija prometnog sustava Hrvatske intermodalnim prijevozom“
17.05.13 Vijesti
Ulaskom u EU naglo će se povećati potreba za prijevozom
22.05.12 Seminari, konferencije
Održan Dan moderne logistike
17.05.12 Vijesti iz svijeta
Svjetska banka: Usporen razvoj trgovinske logistike zbog recesije
15.05.12 Vijesti
Održana sjednica Vijeća Zajednice klastera HGK
14.05.12 Statistika
Pad prijevoza putnika i robe
28.04.12 Financije i gospodarstvo
Tržište transporta: Slab početak 2012. godine
27.04.12 Vijesti
Susret prijevoznika HOK-a o problemima i utjecaju krize na prijevoznike
23.04.12 Vijesti
HOK: 5. susret prijevoznika 26. i 27. travnja u Poreču
19.04.12 Financije i gospodarstvo
PBZ i EIF potpisali CIP Ugovor o jamstvu za kredite za malo poduzetništvo
05.04.12 Financije i gospodarstvo
Hrvatski prijevoznici po operativnoj učinkovitosti na dnu europske ljestvice
15.03.12 Trgovina na veliko
Kuehne + Nagel osniva istočnoeuropski HUB centar u Beču
13.02.12 Vijesti
Hrvatski predstavnici na Vijeću EU za transport, telekomunikacije i energetiku
17.01.12 Financije i gospodarstvo
Cestovni prijevoznici žele ojačani u EU
02.12.11 Tvrtke i tržišta
Sporazum HŽ-a Cargo i Agrokora
22.11.11 Seminari, konferencije
Eurotrans Forum 2011: prijevoznici za novu strategiju
04.11.11 Promocije
TimoComova platforma za natječaje izbor sve većeg broja korisnika u Europi
14.10.11 Tvrtke i tržišta
Tvrtka "Fibis plus" najbrže rastuća mala tvrtka
12.10.11 Vijesti
Intermodalni prijevoz uvjet razvoja prometnog sustava
06.10.11 Seminari, konferencije
Sektor telematike u JI Europi čeka svijetla budućnost
03.10.11 Financije i gospodarstvo
Forum o intermodalnom prijevozu
21.09.11 Vijesti
Susret prijevoznika HOK-a
15.09.11 Tvrtke i tržišta
Najinovativnije tvrtke Ericsson NT, Brodarski institut i Citus
02.08.11 Promocije
TimoCom od sada unosi ponude i putem telefona
10.07.11 Financije i gospodarstvo
Hrvatska stagnira i u inovativnosti
14.06.11 Osiguranja
AZTN: Liberalizirati tržište osiguranja u prometu
12.05.11 Sajmovi i izložbe
Hrvatski prijevoznici na sajmu "Transport logistic 2011"
09.05.11 Sajmovi i izložbe
Hrvatske tvrtke na sajmu "Transport logistic" u Njemačkoj
06.05.11 Vijesti
U ponedjeljak počinje 5. međunarodna konferencija o klasterima
03.05.11 Vijesti
U Opatiji idući tjedan međunarodna konferencija o klasterima
02.05.11 Vijesti
Nacionalni info dan O CIP Eko-inovacijama
18.04.11 Vijesti
MINGORP: Konferencija o klasterima u Opatiji 9. svibnja
12.04.11 Vijesti
Mogućnosti za poduzetnike iz EU programa CIP i FP7
29.03.11 Financije i gospodarstvo
Manje naknade za cestovne prijevoznike
23.03.11 Seminari, konferencije
Regionalna konferencija o infrastrukturi, logistici i transportu
09.03.11 Seminari, konferencije
Regionalna infrastruktura, logistika i transport u fokusu konferencije u Zagrebu
17.02.11 Financije i gospodarstvo
MMPI: Obavljena akcija nadzora teretnih i putničkih vozila
24.11.10 Vijesti
Razvoj inovacijskog sustava neophodan za jačanje konkurentnosti
24.11.10 Financije i gospodarstvo
HŽ Cargo potpisao ugovor o obavljanju lučke djelatnosti u Slavonskom Brodu
12.11.10 Tvrtke i tržišta
Logistička tvrtka Express-Interfracht pokrenula poslovanje u Hrvatskoj
03.11.10 Financije i gospodarstvo
Cargo centar Zagreb zaposlit će 3.000 osoba
11.10.10 Financije i gospodarstvo
Banelli: Uvođenje licenci u BiH odgovara hrvatskim prijevoznicima
03.09.10 Vijesti
Seminar „Projekt olakšavanja trgovine i transporta 2010.“
29.07.10 Tvrtke i tržišta
Agrokor distribuciju s cesta prebacuje na željeznicu
18.06.10 Financije i gospodarstvo
Potpore za autoprijevoznike
19.05.10 Financije i gospodarstvo
Zašto propadaju hrvatski prijevoznici
16.04.10 Vijesti
Opatija: Konferencija o klasterima
08.04.10 Financije i gospodarstvo
Potpisan sporazum o intermodalnom prijevozu
01.04.10 Vijesti
Rad na crno najveći problem prijevoznika
16.03.10 Trgovina na veliko
King Sturge: Skladišni prostori u Zagrebu najskuplji u CEE regiji
06.11.09 Financije i gospodarstvo
Poduzeća odustala od razvoja novih proizvoda
06.10.09 Carine
Bez dogovora o naplati carinskog parkinga
01.10.09 Carine
Prijevoznici traže ukidanje plaćanja carinskog parkinga
07.09.09 Financije i gospodarstvo
Baneli: Pohlepni vozači su svjesno odlazili u Pevec
22.08.09 Financije i gospodarstvo
Hrvatski cestovni prijevoznici najavili rast cijena 4 do 7 posto
11.05.09 Korisne informacije
Održana 3. međunarodna konferencija o klasterima
08.05.09 Vijesti
U ponedjeljak u Opatiji međunarodna konferencija o klasterima
23.04.09 Seminari, konferencije
Hrvatska može biti logistički centar regije
06.04.09 Seminari, konferencije
U Zagrebu održano međunarodno znanstveno-stručno savjetovanje Znanost i razvitak prometa 2009 (ZIRP09)
05.04.09 Seminari, konferencije
Transport i logistika - najava
18.03.09 Sajmovi i izložbe
Sajam transporta i logistike u Muenchenu od 12. do 15. svibnja
14.01.09 Financije i gospodarstvo
Za plovnost Save od Siska do Beograda potrebno 83 milijuna eura
06.11.08 Financije i gospodarstvo
Prijevoz, skladištenje i veze najuspješnija djelatnost hrvatskog gospodarstva
02.10.08 Financije i gospodarstvo
Hrvatskim prijevoznicima 500 dodatnih dozvola za Rusiju
02.10.08 Vijesti
Pokrenuta Europska poduzetnička mreža Hrvatske
17.09.08 Seminari, konferencije
Održan okrugli stol o logističkim uslugama u regiji
11.09.08 Vijesti
Zagreb: Konferencija o poduzetništvu i inovacijama
08.09.08 Korisne informacije
Ministarstvo: Uskoro dozvole za srbijanske prijevoznike
25.08.08 Vijesti iz regije
Niža cestarina za strane šlepere u Srbiji
25.08.08 Korisne informacije
Više od dva milijuna putnika u zračnim lukama
24.06.08 Vijesti iz regije
Uskoro prometna zajednica zapadnog Balkana
24.06.08 Financije i gospodarstvo
BICRO financira dva nova projekta inovacija
16.05.08 Carine
Za hrvatske cestovne prijevoznike 1.700 dodatnih dozvola za Austriju
01.02.08 Vijesti iz regije
U svibnju počinje obnova 450 km cesta u Federaciji BiH
20.12.07 Izvoz
Sporazum o suradnji APIU i ICT klastera Cro.ICT
12.12.07 Šira regija
Češka iz fondova Europske unije dobiva 14 milijardi eura
23.11.07 Vijesti
U HGK osnovana Zajednica klastera
31.10.07 Statistika
Hrvatska u konkurentnosti bliža zemljama Europske Unije
29.10.07 Vijesti
Potpisani ugovori o sufinanciranju klastera male brodogradnje i vode
18.10.07 Strateški savezi
Hrvatska i Makedonija pristupile programu za konkurentnost EU
22.06.07 Vijesti
Ceh prijevoznika HOK-a za niže cestarine
16.06.07 Trgovina motornim vozilima
Predstavljen klaster istarskog transporta
12.06.07 Vijesti
Na sajmu Transport - Logistic 2007 izlaže i 12 hrvatskih tvrtki
12.05.07 Licenca
Cestovnim prijevoznicima dodatnih 2.700 dozvola za Austriju
10.02.07 Statistika
DZS: u 2006. porast broja prevezene robe i putnika
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa