Trgovina
Seniko studio
Trgovina na malo
26.09.2012. Biovega predstavila ekološki beskvasni kruh Piraž
Beskvasni kruh je namijenjen osobama koje vole kompaktniji kruh zbog manjeg sadržaja glutena, kao i onima koji iz zdravstvenih razloga izbjegavaju pšenicu

Ekoimanje Zrno u Habijanovcu kraj Vrbovca najstarije je hrvatsko ekološko imanje koje djeluje od 1988. godine. Prostire se na 20 ha, a od 2010. godine je u vlasništvu tvrtke Biovega koja je jučer organizirala posjet novinara ovome imanju.

Na Zrnu se uzgaja 50-ak kultura: žitarice, mahunarke, ljekovite gljive, začini te voće i povrće koje Biovega koristi kao sirovine za pripremu svježeg programa te preradu.
Akvizicijom Zrna Biovega započinje s vlastitom proizvodnjom pekarskih proizvoda, a do studenoga u bio&bio ponudi ukupno će se nalaziti 13 vrsta originalnog beskvasnog kruha.

Riječ je o kruhu koji je načinjen od najkvalitetnijih domaćih žitarica uzgojenih po ekološkim standardima na samom imanju ili na eko-imanjima kooperanata iz najbližeg okruženja, a od sutra će se u bio&bio ponudi pojaviti i najnoviji beskvasni kruh Piraž, namijenjen osobama koje izbjegavaju pšenicu.

Zrno djeluje kao održivo imanje na kojem se provode svi segmenti, od uzgoja kultura (eko sjeme je staro čak 20 godina) do prerade, proizvodnje i distribucije gotovih proizvoda. Na imanju se nalazi i logistički centar za otpremu proizvoda u supermarkete i bio&bio trgovine.

Dosadašnje ulaganje u ekoimanje Zrno iznosi 1,1 milijun kuna, a ove godine se očekuje i pozitivno poslovanje.
Ekološki beskvasni kruh sa Zrna, nastao prema ideji voditelja imanja Zlatka Pejića, proizvodi se od domaćih ekoloških žitarica sa samog imanja koje na imanju prolaze cijeli proces od samog uzgoja, mljevenja u malom mlinu i proizvodnje u malenom pekarskom pogonu po uzoru na “artisan bakery”.

U svijetu se ovakav kruh popularno naziva “sourdough bread”, a kod nas beskvasni kruh ili kruh na bazi kiselog tijesta. Osim uobičajenih sastojaka, kao što su brašno i sol, značajni dio kruha čini i voda.

Za proizvodnju kruha s imanja Zrno voda se crpi s dubine od 120 metara i nije kemijski tretirana. Svakako vrijedi naglasiti i posebnost samog postupka proizvodnje koji obilježava korištenje fermentirane baze tj. startera umjesto kvasca.

Piraž, najnoviji beskvasni kruh, namijenjen je osobama koje vole kompaktniji kruh zbog manjeg sadržaja glutena, kao i onima koji iz zdravstvenih razloga izbjegavaju pšenicu.
Dok pir sadrži bogatstvo hranjivih sastojaka, raž svojim orašastim okusom kruhu daje posebnu teksturu, a svojim biljnim vlaknima, koja dobro upijaju tekućinu, pridonosi optimalnim probavnim aktivnostima. Kruh je nešto kiselkastijeg okusa zbog dulje fermentacije i može se usporediti s pekarskim proizvodima zapadne Europe. Odličan je uz sva jela, od variva do sendviča.

Novosti s imanja Zrno su i Ogledni vrt sa začinskim biljem i Uzgoj shiitake gljiva u oblicama. Vrt je podijeljen na četiri dijela, ovisno o stranama svijeta, s čime su usklađeni i smjerovi sadnje: sjever-jug, istok-zapad.

Na južnom dijelu dominantno je plodovito povrće i mediteransko bilje, dok sjevernim dijelom dominiraju korjenasto bilje i kontinentalni začini. U središnjem dijelu vrta je kamenjar s 20-ak vrsta začinskog bilja, dok su na južnoj strani zastupljeni dalmatinski kamen i mediteranski začini.
Shiitake gljive uzgajaju se na oblicama. Takvim načinom uzgoja gljivama se stvara ambijent najsličniji njihovom prirodnom okolišu, a kroz koji se mjesec očekuje i prva berba.

Zlatko Pejić, uz suprugu Jadranku Boban Pejić vlasnik i voditelj imanja, istaknuo je da je imanje Zrno realizacija njihove davne želje da se okrenu proizvodnji. Iako su uzgoj i prerada još na razini mikroproizvodnje, ne očekuje se preveliki rast imanja niti velika industrijska proizvodnja.

Prioritet je zadržati spori rast kako bi se sačuvala kvaliteta proizvoda jer svaki veći tehnološki napredak može značiti žrtvovanje kvalitete. Na Zrnu se slijede principi održivog razvoja, a konačni je cilj formirati 3E farmu gdje se poštuju i slijede tri glavna elementa: okoliš, efikasnost i energija.

Povezani članci
11.03.15 Financije i gospodarstvo
Dovršen poslovni kompleks Belja vrijedan 220 milijuna kuna
05.11.14 Seminari, konferencije
Velika prilika Hrvatske na tržištu ekoproizvoda vrijednom 23 milijarde eura
21.10.14 Vijesti
Ekozona vam čestita dane kruha
19.08.14 Zdravlje
EKOZONA ljetna kuhinja bez kuhanja
07.05.14 Seminari, konferencije
Biovega organizirala poslovnu konferenciju: Razvoj ekološkog poslovanja u Hrvatskoj: od vizije do stvarnosti
18.03.14 Seminari, konferencije
EBRD predstavio rezultate „Women in business“ programa u Hrvatskoj
11.03.14 Zdravlje
EKOZONA super bobice: Mali plodovi, veliki izvor antioksidansa
28.02.14 Seminari, konferencije
Stručno usavršavanje: „Ekološki standard kvalitete kao dodana vrijednost u kategorijama hrane, dodataka prehrani i kozmetike“
14.01.14 Prehrambeni proizvodi
EKOZONA lanene sjemenke: Povratak prirodnoj ravnoteži organizma
17.12.13 Promocije
EKOZONA predstavila višestruku primjenu kokosovog ulja u svakodnevnom životu
21.10.13 Promocije
Pirovo brašno vrijedan izvor vitamina, minerala proteina i celuloznih vlakana
17.09.13 Promocije
U Konzumu predstavljena tri nova okusa EKOZONA biljnih napitaka
16.04.13 Zdravlje
EKOZONA orašidi i suho voće: hranjivim grickalicama iz ekološkog uzgoja u borbi protiv proljetnog umora
04.04.13 Ekologija
EKOZONA Trend Report: Organski uzgojena hrana - velika hrvatska prilika
03.04.13 Zdravlje
Poticanje domaće proizvodnje i konzumacije zdravih namirnica
11.03.13 Prehrambeni proizvodi
Otvorena 12. bio&bio trgovina
07.03.13 Zdravlje
Uoči Međunarodnog dana žena EKOZONA podsjeća na važnost uravnotežene prehrane bogate fitoestrogenima
01.03.13 Vijesti
U HGK održan forum „Trendovi u primjeni organske hrane, dodataka prehrani i prirodne kozmetike u Hrvatskoj“
28.02.13 Prehrambeni proizvodi
EKOZONA super prehrambene namirnice osvajaju hrvatsko tržište
06.02.13 Ekologija
EKOZONA predstavila nove proizvode iz linije organske zimnice kiseljene ekološkim octom
18.01.13 Ekologija
EKOZONA: Nova linija domaćih ekoloških pekmeza
28.12.12 Prehrambeni proizvodi
PDV na kruh i mlijeko od 5 posto - moguć i rast cijena za taj iznos
05.11.12 Promocije
EKOZONA Trend Report: Organski proizvodi sve popularniji
06.06.12 Franchising
U Hrvatskoj je tijekom tri godine preuzeto 170 franšiznih marki
24.04.12 Financije i gospodarstvo
Dodijeljene nagrade Greenovation
10.04.12 Sajmovi i izložbe
Na Dolcu 'kutak ljekovitog bilja i hrane'
29.03.12 Vijesti iz svijeta
Eko vina popularnija no ikad
09.12.11 Franchising
Franšize u svijetu generiraju 850 milijardi dolara prihoda
21.10.11 Sajmovi i izložbe
Eko Etno Hrvatska Europa Tour od 26. do 30. listopada
25.05.11 Karijere
Direktorica Biovege poduzetnica godine u izboru EBRD-a
28.04.11 Trgovina na malo
Best buy nagrada za bio&bio lanac trgovina ekoproizvoda
29.01.11 Trgovina na malo
Jana na policama bio&bio trgovina
29.10.10 Prehrambeni proizvodi
Hrvatski ekološki proizvodi za Europu
24.09.10 Prehrambeni proizvodi
Zakon o ekološkoj proizvodnji do kraja godine
23.11.09 Prehrambeni proizvodi
Građani u krizi sve manje kupuju zdravu hranu
18.02.09 Sajmovi i izložbe
Pankretić: Ekološka proizvodnja je šansa za Hrvatsku
27.07.06 Franchising
Biovega se širi u susjedstvo
01.06.06 Franchising
Životna filozofija kao biznis
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa