Robe
Seniko studio
Prehrambeni proizvodi
30.08.2012. Solana Pag: Suša pogodovala proizvodnji solnog cvijeta
Solana Pag ovog ljeta proizvela je ukupno 1600 kg solnog cvijeta

Zahvaljujući idealnim vremenskim uvjetima potrebnim za stvaranje i branje cvijeta soli ili solnog cvijeta ovog je ljeta u paškoj Solani "ubrano" 1600 kg ove fine soli, izvijestili su iz Agrokora u čijem sastavu posluje Solana Pag.

Solni cvijet, koji se smatra najfinijom soli koja sadrži najviše minerala potrebnih organizmu, sakuplja se ručno u idealnim vremenskim uvjetima.

Dugotrajno sunčano vrijeme pogodovalo je da se na površini u paškim bazenima stvori solni cvijet, prirodno bijeli kristali soli koji nastaju kristalizacijom u savršenim vremenskim uvjetima. Sakuplja se samo gornji sloj prije nego potone, najčešće je to samo nekoliko sati.

Skupljanje se vrši ručno i vrlo pažljivo. U postupku proizvodnje, nakon branja, slijedi spremanje solnog cvijeta u plastične posude s rupama kako bi se ocijedio višak tekućine, a zatim odlaganje na drvene police i sušenje na suncu. Istoga dana, nakon sušenja, solni cvijet se sprema u zatvoren prostor, a idući dan opet iznosi na sunčevu svijetlost na sušenje koje traje 3-4 dana. Nakon sušenja sol se sprema do pakiranja u prodajne ambalaže, pojašnjava se.

Solana Pag d.d. najveći je proizvođač morske soli u Hrvatskoj. Ulaskom u koncern Agrokor Solana Pag započela je sa širenjem svog proizvodnog asortimana te danas uz sitnu i krupnu morsku, te industrijsku sol, proizvodi i sol za perilice posuđa, soli za kupanje i začine za pripremu mesa i ribe. Solana Pag započela je proizvodnju cvijeta soli ili solnog cvijeta 2010 godine. U posebnoj staklenoj ambalaži proizvod je u maloprodaji dostupan u prodavaonicama Konzuma.

Solni cvijet ima bogat, kremasti te lagano sladak okus koji prirodno pojačava okus i obogaćuje hranu kojoj se dodaje. Manje je slan, jer sadrži manje natrij klorida od kuhinjske soli. Količina joda je manja jer se proizvodi isključivo prirodnim putem, bez naknadnog jodiranja. Koristi se za posipanje hrane prije posluživanja, a ne pri kuhanju. Posebno se preporučuje za salate, povrće, meso s roštilja, ali i za voće i deserte.

Povezani članci
14.06.16 Prehrambeni proizvodi
Čak 25 posto manje soli u proizvodima PIK Vrbovca
26.01.12 Istraživanja
Agrokor osvojio najveći broj pobjeda u QUDAL istraživanjima kvalitete
30.06.11 Vijesti
Sol paške Solane najboljeg omjera cijene i kvalitete
11.02.11 Tvrtke i tržišta
Agrokoru 20 Best Buy nagrada za proizvode i usluge
30.05.07 Tvrtke i tržišta
Tuzlanska Solana lani povećala gubitak
18.08.06 Prehrambeni proizvodi
Kiše isprale domaću sol, traži se pomoć države
08.08.06 Prehrambeni proizvodi
Deset posto više soli nego lani
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa