Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Izravna strana ulaganja
09.07.2012. IFC financira proizvodnju poljoprivredne opreme u Hrvatskoj
Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica grupacije Svjetske banke, posudit će 12 milijuna eura talijanskom proizvođaču poljoprivredne opreme Same Deutz-Fahr (SDF) kako bi poduprla razvoj poljoprivrednog poslovanja u Hrvatskoj i istočnoj Europi.

Zajam tvrtki SDF Croatia pomoći će povećati proizvodni kapacitet i dohodak poljoprivrednika i poduprijet će razvoj malih poduzeća, priopćio je u ponedjeljak IFC.

Tvornica SDF-a u Hrvatskoj smještena je u Županji u slabije razvijenoj hrvatskoj regiji čije gospodarstvo ovisi o poljoprivredi, navodi se u priopćenju IFC-a.

SDF kupio je tvornicu u Hrvatskoj 2005. u sklopu procesa restrukturiranja nakon privatizacije. Modernizirao je poslovanje, konsolidirao proizvodnju kombajna i uveo nove proizvode. Županjsko postrojenje sada spada među najvažnije SDF-ove pogone.

„Razvoj u gospodarstvima u nastajanju, gdje poljoprivreda čini okosnicu društvenog i gospodarskog napretka, spada među ključne ciljeve SDF-a“, kazao je Lodovico Bussolati, izvršni direktor talijanskog poduzeća.

Poljoprivreda čini 10 posto hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) ali je proizvodnja u tom sektoru drastično smanjena devedesetih godina prošlog stoljeća "u sklopu procesa prilagodbe", navodi se u priopćenju IFC-a. Ulaganje u poljoprivredno poslovanje pomoći će povećati proizvodnju i konkurentnost industrije, ističu u IFC-u.

„Očekuje se da će pojačana mehanizacija poljoprivrednog poslovanja u Hrvatskoj dovesti do većih primanja poljoprivrednika i do razvoja manjih poduzeća koja će proizvoditi rezervne dijelove i pružati usluge održavanja poljoprivredne opreme“, kazao je Tomasz Telma, IFC-ov direktor za Europu i središnju Aziju.

„Također se nadamo da će naše ulaganje dovesti do veće produktivnosti poljoprivrednog sektora i povećanog izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske“, dodao je. (H)

Povezani članci
29.03.16 Financije i gospodarstvo
Belje prezentiralo preciznu poljoprivredu
05.07.12 Izravna strana ulaganja
IFC sufinancira vjetropark kod Šibenika vrijedan 84 mil. eura
03.04.12 Izravna strana ulaganja
Svjetska banka: Hrvatski obnovljivi izvori zanimljivi za ulaganje
18.01.12 Izvoz
Bjelovarski Hittner izvest će u Irak 10 mil. eura vrijedne traktore
21.11.11 Sajmovi i izložbe
Hrvatske tvrtke na sajmu poljoprivredne mehanizacije Agritechnica u Hannoveru
26.04.07 Prehrambeni proizvodi
Županja: suša ugrožava poljoprivredne kulture
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa