Robe
Seniko studio
Prehrambeni proizvodi
05.07.2012. Projekt "Višnja Maraska - kao sastojak funkcionalne hrane"
U zadarskom Arsenalu danas su predstavljeni rezultati projekta "Višnja Maraska - kao sastojak funkcionalne hrane", vrijednog 500 tisuća eura, a koji je financiran sredstvima iz Fondova Europske unije.

Projekt je proveden u sklopu predpristupnog programa EU IPA – komponente III C (Regionalni razvoj – Regionalna konkurentnost), sheme "Fond za ulaganje u znanost i inovacije" koji je u nadležnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Uz edukaciju lokalnih uzgajivača i prerađivača te šire zajednice o mogućnostima i tehnologijama prerade višnje maraske u široku paletu proizvoda, u sklopu projekta opremljeno je postrojenje za liofilizaciju te laboratorij za sušenje i monitoring biološki aktivnih spojeva.

"Nakon godinu i pol dana istraživanja znanstvenici sa zagrebačkog Prehrambeno - biotehnološkog fakulteta i zadarskog Centra za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju najavili su proizvodnju liofiliziranih plodova višnje maraske te praha njezinoga soka. Zanimanje za to, uz zadarskoga proizvođača čokolade Dubravka Vitlova, izrazili su i veliki proizvođači kao što su Jamnica i Maraska", istaknula je voditeljica projekta prof.dr. Verica Dragović – Uzelac.

Maraska ili maraška (Prunus cerasus var. marasca) je stara hrvatska autohtona sorta višnje, čiji uzgoj u Dalmaciji ima tradiciju od 16 stoljeća. Bogata je ugljikohidratima, bjelančevinama, kalcijem, fosforom, željezom i mnogim drugim mineralnim tvarima i vitaminima. Ima snažnu aromu, odličnu kakvoću plodova osobite vrijednosti u likerskoj industriji.

U jednom UNDP-ovom izvješću za Hrvatsku maraska je proglašena vjerojatno najkvalitetnijom višnjom na svijetu.

Višnja maraska posebno je pogodna za proizvodnju žestokih pića od višanja, kao što je npr. poznati liker Maraskino. Osim likera mogu se proizvoditi i vina, sokovi, ljekoviti čajevi, marmelade, suho voće i mnogi drugi proizvodi.

Nutricionisti predlažu ne samo dijabetičarima, nego i zdravim ljudima da npr. piju ljekoviti čaj od maraske i čiste voćne sokove. Slabokrvnim osobama se također preporučuju blagodati plodova višnje maraske za ljudski organizam. Sirup se, uz ostalo, koristi kao prirodno ljekovito sredstvo. (H)

Povezani članci
08.07.15 Prehrambeni proizvodi
Rekordan urod višnje maraske na plantaži tvrtke Maraska Zadar
01.07.15 Vijesti
Povoljan utjecaj hrane na zdravlje – trend u porastu
03.05.13 Tvrtke i tržišta
Grupa Saponia: Dobit prije oporezivanja 1,5 milijuna kuna
16.04.12 Seminari, konferencije
Funkcionalna hrana u Hrvatskoj
04.04.12 Prehrambeni proizvodi
Povećana hrvatska proizvodnja jabuka, marelica, višanja...
10.01.08 Prehrambeni proizvodi
U 2007. proizvedeno 812.347 tona pšenice
18.08.06 Prehrambeni proizvodi
Suhi proizvod iz smrznute višnje!
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa