Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
04.07.2012. Koliko dugo će trajati euforija nakon zadnjeg summita EU-a?
Euforija nakon nedavno održanog summita EU-a mogla bi dati pozitivan impuls tržištima tijekom ljeta

Unatoč tome što će kriza državnog duga ostati negativan faktor za tržišta, euforičan zamah nakon nedavnog summita EU-a i pozitivni rezultat za tržište nakon dugo očekivanih izbora u Grčkoj, mogli bi donijeti svijetlu točku na tržište kapitala, pišu analitičari Erste grupe.

“Revidirali smo naše prognoze BDP-a prema dolje za nekoliko država srednje i istočne Europe (SIE) zbog tmurnog vanjskog okruženja, s najuočljivijom revizijom u prognozi češkog BDP-a na -0,8%, s 0% za 2012. (budući da su fiskalna konsolidacija i globalna nesigurnost snažno utjecali na domaću potražnju) i za Hrvatsku (na -0,8%, s -1% za 2012.). Vidimo i daljnji rizik pada za Rumunjsku i Mađarsku (trenutno 1,2% odnosno -0,5%),” analizira Henning Esskuchen, predsjednik odjela za istraživanje tržišta dionica u regiji SIE u Erste Groupu.

Međutim, SIE regija i dalje ostvaruje snažniji gospodarski rast od mnogih zemalja Eurozone ili zapadne Europe (1,9% u SIE naspram -0,2% Euroland, realni BDP rast, 2012.). Pogotovo se Poljska i Slovačka drže relativno dobro u usporedbi sa svojim regionalnim pandanima.

"Očekuje se da će poljsko gospodarstvo rasti 2,6% ove godine, dok smo prognozu za slovački BDP morali malo povisiti na do 2%, zbog iznimno jake proizvodnje automobila. Ove godine, Volkswagen je pokrenuo proizvodnju novog modela, VW Up,” objašnjava Esskuchen.

On dodaje kako je još jedna pozitivna činjenica da se, unatoč masovnom prekograničnom smanjenju financijske poluge u bankama periferne eurozone, jedva moglo uočiti značajnije smanjenje inozemnog financiranja banaka u SIE, osim u Mađarskoj.
Uzimajući u obzir da su mnoge SIE zemlje (osim Turske) učinkovito ograničile deficite svog tekućeg računa, kaže Esskuchen, izravna strana ulaganja i EU neto priljevi (što predstavlja nedužničko financiranje) sad pokrivaju gotovo cjelokupan tekući račun u Hrvatskoj, Češkoj, Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

Indikator raspoloženja u gospodarstvu za SIE bolji nego za Eurozonu
Nesigurnost je nedvojbeno ušla u realnu ekonomiju, uz slabljenje svih glavnih pokazatelja raspoloženja. Ni europske zemlje u razvoju nisu pošteđene takvog razvoja događaja, a najnoviji pokazatelj gospodarskog raspoloženja za SIE ZEW/Erste ukazao je na slabije rezultate na svim područjima.

Dok europske zemlje u razvoju i dalje ostaju ispred Eurozone u području apsolutnih brojki, trend najnovijeg istraživanja jednak je za oba područja. Pogotovo je izražen jači pad gospodarskih očekivanja. Najjači pad gospodarskih očekivanja odnosi se na Poljsku, dok su očekivanja za drugu najsnažniju zemlju po očekivanom rastu, Tursku, ostala više manje nepromijenjena.

Stoga su očekivanja cjenovnih performansi dosta snažno smanjena. I dok Turska i dalje ostaje ispred drugih regionalnih tržišta na apsolutnoj razini, promjena očekivanja za Tursku su nakon Austrije vrlo snažna.
Raspodjela po zemljama
“Na Tursku se odnosi popriličan dio našeg predloženog portfelja. Poljska je sljedeća, za nijansu slabija. Ostajemo oprezni u svezi s dobrim rezultatima Rusije, koji se baziraju na cijeni nafte,” objašnjava Esskuchen. “Rumunjska je percipirana kao malo slabija, s najavljenim kašnjenjem transakcija na tržištu kapitala. Cijela JIE regija dobiva negativnu ocjenu, zbog likvidnosti. SIE regija bi trebala nastaviti biti pod utjecajem vijesti iz Mađarske, pogotovo u pogledu vijesti o pregovorima.”

Austrija - stabilno neutralno: Dok je raspoloženje bolje a tržišta pomalo slave rezultate summita EU-a, to je uglavnom podrška bankarskom sektoru, koji isto ima snažan značaj u rezultatima Austrije. Stoga će austrijsko tržište ostvarivati dosta dobre rezultate sve dok god to traje.

SIE – stabilno neutralno: SIE regija je zabilježila dosta snažan rezultat. Češka nije pridonijela glavnoj pokretačkoj sili – valuaciji – unatoč tome što je sve samo ne skupa. Međutim, dok je Slovenija na istoj evaluacijskoj razini kao i Mađarska, potonja tek mora prijeći veliku zapreku likvidnosti. To bi se trebalo dogoditi kada raspoloženje i priljevi prema europskim zemljama u razvoju u potpunosti postignu održiv oporavak. Mađarska bilježi solidan rezultat od početka godine, navodno na temelju kontinuiranog napretka u odnosima s EU-om i MMF-om. Ukupno, SIE je na stabilno neutralnoj poziciji, malo jača od Austrije.

Poljska – pojačati izloženost: Iako Poljska nije među najjeftinijim tržištima u regiji, njezin je rezultat i dalje solidan. Maloprodaja podupire model uravnoteženog gospodarstva, koje ne ovisi direktno o izvozu. Stoga, Poljska, kao jedna od najlikvidnijih tržišta, bi mogla gotovo poput Turske profitirati od činjenice da Rusija ne nudi neku alternativu.

Rumunjska i Bugarska - neutralno: Obje zemlje pokazuju dosta snažan očekivani prinos kroz valuaciju kao glavnu pokretačku silu. Međutim, Rumunjska je izgubila dio atraktivnosti u pogledu potencijalnih korporativnih akcija na tržištu kapitala, što je isto moglo utjecati na njezin glavni problem – likvidnost. U posljednje vrijeme, međutim, oživljene su nade za transakciju Transgaza. Zbog procedura vezanih uz nesolventnost Hidroelectrice, glavna meta Fondul Proprietatea trenutno nije previše atraktivna. Stoga, analitičari Erste Groupa ocjenjuju Rumunjsku i Bugarsku neutralnima.
Rusija – neutralno do pozitivno: Pod pretpostavkom da je nedavni summit EU-a donekle probio led te bi mogao pokrenuti raspoloženje u pozitivnom smjeru, rusko tržište bi trebalo profitirati zahvaljujući superiornoj likvidnosti i rastućoj sklonosti preuzimanja rizika. Valuacija, međutim, je daleko od snažnog argumenta, budući da je uglavnom cijena nafte ta koja omogućava zamah tom tržištu.

JIE – smanjiti izloženost: Budući da jugoistočna Europa treba širi i dugoročniji cjelokupni oporavak kako bi prebrodila nisku likvidnost, analitičari Erste Groupa zasad potvrđuju negativnu ocjenu.

Turska – povećati izloženost: Odličan tržišni rast i očekivani prinosi potvrđuju pozitivnu ocjenu za Tursku. Nadalje, nedavno podizanje rejtinga, koje svjedoči o pozitivnim očekivanjima, podupire tu snažnu ocjenu. Najveći rizik za to tržište moglo bi biti to da izgubi status relativnog bijega jednom kad druga tržišta iz okoline počnu pokazivati znakove oporavka.

Ukrajina – Neutralno: Činjenica da ukupni rast gospodarstva nije velik, te da dubina tržišta kao ni likvidnost nisu snažni, ne govori u prilog ukrajinskog tržišta, ocjena Erste Groupa za Ukrajinu smanjena je prema neutralnoj poziciji, s fokusom na dionice koje kotiraju na varšavskoj burzi.

Sektorska alokacija
“Naše mišljenje o bankama ostaje pozitivno, kao i o nekretninskom sektoru i maloprodaji, međutim na selektivnom principu. Bankarski sektor može najviše dobiti natrag, jer je imao najnegativnije ocjene među svim sektorima od rujna 2011. do siječnja 2012. U svakom slučaju, i s revizijom u lipnju koja je bila i snažnija nego u svibnju, i dalje se radi o snažnom momentumu. Većina pozitivnih očekivanja nedvojbeno je bazirana na turskim bankama. Pozitivno mišljenje o sektoru Nafte i plina ostaje na snazi zbog solidnog izgleda za integrirane tvrtke. Pozitivno mišljenje o Automobilima i dijelovima bi isto trebalo pronaći opravdanje u izloženosti Turskoj. Sektor Putovanja i turizma je opet poguran turskim komponentama tog sektora, koji dobiva dodatni impuls od strane nižih cijena nafte,“ naglašava Esskuchen.

Dok bi hrana i pića mogli biti dobra ideja u nesigurnim razdobljima, trenutni negativni rezultat tog sektora može se objasniti činjenicom da se Ersteova izloženost tom sektoru temelji gotovo u potpunosti na tome da se igračima trguje na manjim tržištima uz vrlo malu likvidnost. Kao defenzivni sektor, analitičari Erstea definitivno preferiraju farmaceutsku industriju.

Povezani članci
08.08.16 Financije i gospodarstvo
ESB grupa u Hrvatskoj ostvarila kvalitetne financijske rezultate
03.08.16 Financije i gospodarstvo
Otvorena filijala Erste banke u Krapini
01.08.16 Financije i gospodarstvo
Više od milijun pregleda spota Erste banke na Youtube kanalu
06.06.16 Osiguranja
Wiener osiguranje ponudilo policu namijenjenu zaštiti od pada životnog standarda
20.05.16 DOP
Odabrana djela autora u sklopu natječaja „Erste Fragmenti 12“
04.05.16 Financije i gospodarstvo
Erste Group u prvom tromjesečju 2016. iskazala neto dobit od 274,7 milijuna eura unatoč knjiženju rezervacija bankarskih nameta i regulatornih troškova; izgledi potvrđeni
28.04.16 Financije i gospodarstvo
Erste banka u prvom kvartalu 2016. plasirala preko 30% više novih stambenih kredita
25.04.16 DOP
Započinje četvrta sezona Erste Plave lige
06.11.15 Financije i gospodarstvo
Erste Group zabilježio 764,2 milijuna eura neto dobiti u prvih devet mjeseci
27.08.15 Tvrtke i tržišta
Erste analitičari preporučuju kupnju dionica Adrisa
07.08.15 Financije i gospodarstvo
Neto dobit Erste banke 200,3 milijuna kuna
20.07.15 Karijere
Ivona Rakovac nova direktorica Direkcije računovodstva Erste banke
08.07.15 Financije i gospodarstvo
Erste omogućila izbor fiksne kamatne stope
06.07.15 Osiguranja
10 godina uspješnog poslovanja Erste osiguranja Vienna Insurance Group d.d.
07.05.15 Financije i gospodarstvo
Erste više nego udvostručio neto dobit u povoljnijem ekonomskom okruženju
12.03.15 Financije i gospodarstvo
Gotovinski kredit - on-line aplikacijom
27.02.15 Financije i gospodarstvo
Erste Group zaključila 2014. s profitabilnim tromjesečjem
12.11.14 Financije i gospodarstvo
Erste: Hrvatska malo radi na reformama, premda mnoge nisu politički 'skupe'
06.11.14 Financije i gospodarstvo
Erste banka preuzima izravnu kontrolu nad ograncima u srednjoj i istočnoj Europi
30.10.14 Financije i gospodarstvo
Rezultat Erste grupe u skladu s očekivanjima
24.09.14 Korisne informacije
Aplikacija „Redomat“ preuzeta 10.000 puta tijekom šest mjeseci
31.07.14 Financije i gospodarstvo
Gubitak Erste Groupa 929,7 milijuna eura
20.06.14 Vijesti iz svijeta
ZEW/Erste: Poboljšana očekivanja za hrvatsko gospodarstvo
12.06.14 Financije i gospodarstvo
Erste banka - najbolje sigurnosne mjere u kartičnom plaćanju
21.05.14 Seminari, konferencije
Održan okrugli stol 'Tržište kapitala – povratak u 2004.'
30.04.14 Financije i gospodarstvo
Erste Group u prvom kvartalu 2014. ostvario neto dobit od 103.3 milijuna eura
07.04.14 Financije i gospodarstvo
Erste: Dionice zemalja regije opet zanimljive ulagačima
26.03.14 DOP
Otvoren natječaj za 10. jubilarne “Erste fragmente“
10.02.14 Financije i gospodarstvo
Erste banka postala članicom inicijative za energetsku učinkovitost
21.01.14 Trgovina na malo
Broj korisnika Erste mBanking usluge tijekom 2013. porastao za 48%
02.01.14 Vijesti iz regije
Izgledi za SIE za 2014.: rast BDP-a potaknut višim ulaganjima i nižim fiskalnim deficitima
31.10.13 Financije i gospodarstvo
Erste Group u prvih devet mjeseci 2013. ostvario neto dobit od 430,3 milijuna eura
08.08.13 Financije i gospodarstvo
Erste Group u cijelosti otplatila participativni kapital
07.08.13 Karijere
Tri kadrovska pojačanja u Erste banci
10.07.13 Korisne informacije
Usluga „Slikaj i plati“ implementirana i u austrijskoj Erste banci
03.07.13 Seminari, konferencije
Okrugli stol: Banke i korporativno restrukturiranje
03.07.13 Financije i gospodarstvo
Erste ADRIATIC BOND – novi obveznički fond
26.06.13 Europska unija
HR u EU: Moguć veći interes za domaće kompanije iz država koje nisu članice EU-a
21.05.13 Financije i gospodarstvo
Erste prvi omogućio ulaganje u certifikate na srebro
10.05.13 Financije i gospodarstvo
EBRD predviđa Hrvatskoj rast tek 2014.
21.01.13 Tvrtke i tržišta
Mercator želi Erste Group prodati dio svojih potraživanja
18.01.13 Seminari, konferencije
Zagreb najbolja kongresna destinacija jugoistočne Europe
17.12.12 Europska unija
Najznačajniji utjecaj na ZSE imat će ulazak Hrvatske u EU
09.11.12 Financije i gospodarstvo
Erste Groupu dodijeljena nagrada časopisa The Banker
08.11.12 Financije i gospodarstvo
Erste: Razduživanje banaka u zemljama SIE ostaje umjereno
06.11.12 Financije i gospodarstvo
Erste ponudio četiri nova certifikata na Zagrebačkoj burzi
30.10.12 Financije i gospodarstvo
Erste Grupa s neto dobiti od 143,7 milijuna eura u trećem kvartalu
09.10.12 Vijesti iz regije
Slovenija: Povećanje stope PDV-a i porezi na financijske usluge
06.09.12 Financije i gospodarstvo
Predsjednik Uprave Erste grupe Hrvatsku vidi među perspektivnim zemljama
07.08.12 Financije i gospodarstvo
Erste Group lansirala besplatnu aplikaciju za odnose s investitorima
03.08.12 Vijesti iz regije
Moody's snizio kreditni rejting Slovenije za tri stupnja
25.07.12 Financije i gospodarstvo
EBRD: Pad hrvatskog BDP-a u ovoj godini od 1,2%
18.07.12 Financije i gospodarstvo
Deloitte: U Adria regiji najveća banka UniCredit, a osiguravatelj Triglav
11.07.12 Financije i gospodarstvo
Erste: Cijene zlata idu prema 2000 dolara
06.07.12 Financije i gospodarstvo
Croatia Summit u Dubrovniku
03.07.12 Trgovina na malo
A.T. Kearney: Veliki maloprodajni lanci i dalje zaobilaze Hrvatsku
03.07.12 Vijesti iz regije
Slovenski paradržavni fondovi dokapitalizirali NLB
28.06.12 Vijesti iz regije
Slovenija 'izbrisanima' mora platiti 500 mil eura!
27.06.12 Financije i gospodarstvo
Globalno razduživanje: Jesu li zemlje SIE u središtu oluje?
08.06.12 Vijesti iz regije
Gubitak slovenskih banaka 19,7 mil. eura
16.05.12 Vijesti iz regije
Jedinstvena porezna stopa zamjenjuje se progresivnim oporezivanjem
15.05.12 Financije i gospodarstvo
Istočnoeuropske zemlje u recesiji
04.04.12 Trgovina na malo
U CEE regiji sve popularniji moderni formati trgovina
14.03.12 Vijesti iz svijeta
Krka među divovima - kako održati rast
05.03.12 Financije i gospodarstvo
Erste analitičari: Cijena nafte dostići će novi povijesni rekord
29.02.12 Financije i gospodarstvo
Erste Group: Neto dobit 878,7 milijuna eura
20.02.12 Financije i gospodarstvo
Euromoney: Erste vodeća banka u segmentu privatnog bankarstva
03.02.12 Vijesti iz regije
Konkurentnost Slovenije kritično pala
24.01.12 Financije i gospodarstvo
EBRD prepolovio prognozu rasta hrvatskog gospodarstva
18.01.12 Financije i gospodarstvo
RBA: Moguće podizanje stope obvezne pričuve
04.01.12 Vijesti iz svijeta
Erste: Dionice srednje i istočne Europe atraktivnije od dionica eurozone
23.12.11 Vijesti iz regije
Gubitak slovenskog bankarskog sektora 124 mil. eura
19.12.11 Financije i gospodarstvo
Hypo Alpe Adria: Nema govora o povlačenju s hrvatskog tržišta
15.12.11 Trgovina na malo
Agrokorova maloprodaja najveća u Adria regiji
13.12.11 Financije i gospodarstvo
Erste: IT industrija ubrzat će ekonomski razvoj u središnjoj i istočnoj Europi
12.12.11 Osiguranja
Osiguravatelji o ulasku u EU: Što s cijenama osiguranja
09.12.11 Financije i gospodarstvo
Treichl: Erste se ne povlači niti s jednog tržišta srednje i istočne Europe
14.11.11 Financije i gospodarstvo
HNB: Zaostajemo za svim zemljama srednje i istočne Europe
07.11.11 Financije i gospodarstvo
Dobit Erste banke veća za 1,8 posto
20.10.11 Trgovina na malo
U Hrvatskoj veća koncentracija maloprodaje nego u BiH i Srbiji
17.10.11 Financije i gospodarstvo
Je li regija SIE bolje pripremljena za novu oluju nego 2008.?
10.10.11 Financije i gospodarstvo
Erste Grupa očekuje gubitak u poslovanju
07.10.11 Vijesti iz svijeta
MMF upozorava na opasnost prelijevanja krize na istočnu Europu
05.10.11 Financije i gospodarstvo
Roland Berger: Nema izlaska iz krize prije 2013.
04.10.11 Tvrtke i tržišta
SEE TOP 100: Ina najuspješnija hrvatska kompanija u 2010.
16.09.11 Vijesti iz regije
Erste banka kupila udio u rumunjskoj banci BCR za 435 milijuna eura
14.09.11 Vijesti iz svijeta
Najveći svjetski poslodavac Ministarstvo obrane SAD-a
12.09.11 Financije i gospodarstvo
Pčela ponovno simbol Erste Groupa
08.09.11 Financije i gospodarstvo
Među najvećim tvrtkama u Srednjoj Europi i 13 hrvatskih
01.09.11 Financije i gospodarstvo
Neto dobit Erste banke 261 mil. kuna
30.08.11 Izravna strana ulaganja
Erste i Nikica Valentić grade logistički centar vrijedan 55 milijuna eura
29.07.11 Financije i gospodarstvo
Erste Grupa s 5,2 posto većom neto dobiti u prvom polugodištu
11.07.11 Osiguranja
Rast svjetskog tržišta osiguranja nakon dvije godine pada
04.07.11 Financije i gospodarstvo
Deloitte: U Adria regiji najveća banka UniCredit, a osiguravatelj Triglav
17.06.11 Vijesti iz regije
MMF zbog Turske znatno povisio prognoze za srednju i istočnu Europu
13.06.11 Vijesti iz regije
Slovensko tržište kapitala: Mercator u središtu pozornosti
07.06.11 Vijesti iz regije
Srbija prva u regiji po broju loših kredita
02.06.11 Trgovina na malo
Hrvatska treća u regiji po kvaliteti trgovačkih usluga
31.05.11 Financije i gospodarstvo
Banke u regiji: Bez efikasne naplate potraživanja nema profitabilnosti
25.05.11 Financije i gospodarstvo
PD: Dioničarima hrvatskih kompanija barem pet milijardi kuna
28.04.11 Financije i gospodarstvo
Erste Group: Neto dobit 260,6 mil. eura
15.04.11 Vijesti iz regije
Erste Group realizirala izdanje slovačkih državnih obveznica od milijardu eura
14.04.11 Osiguranja
Životna osiguranja izjednačiti s mirovinskom štednjom
12.04.11 Financije i gospodarstvo
EK: Hrvatska teško pogođena krizom
25.02.11 Financije i gospodarstvo
Dobit Erste Group lani povećana 12 posto
24.01.11 Financije i gospodarstvo
EBRD za Hrvatsku predviđa oporavak
12.01.11 Financije i gospodarstvo
UniCredit: Zabrinjava proračunska nedisciplina u Hrvatskoj
31.12.10 Financije i gospodarstvo
UniCredit: U 2011. Hrvatsku očekuje gospodarski rast od 1,6 posto
19.11.10 Vijesti iz regije
Svjetska banka: Rast u središnjoj i istočnoj Europi ubrzat će se u 2011.
06.11.10 Vijesti iz regije
Srbija vodeća u regiji po rastu BDP-a
14.10.10 Vijesti iz svijeta
MMF: Postupni oporavak jugoistoka Europe
14.10.10 Vijesti iz svijeta
NYT: Njemačkoj pomaže oporavak u istočnoj Europi
28.09.10 Vijesti iz regije
Zagrebačka banka po dobiti i imovini treća u regiji
24.09.10 Više i visoke škole (državne)
Poziv na skup: Izazovi trgovine u recesiji
09.09.10 Financije i gospodarstvo
Na listi 500 najvećih tvrtki Srednje Europe 16 hrvatskih tvrtki
14.07.10 Trgovina na malo
Erste: Rast potrošnje u regiji do 2,5 posto u 2011.
13.07.10 Financije i gospodarstvo
Deloitte: Vodeća bankarska grupacija u regiji Unicredit
27.06.10 Financije i gospodarstvo
Analiza: Samo Hrvatska ima kreditni minus
09.06.10 Vijesti iz regije
U 2009. prepolovljena izravna strana ulaganja u istočnoj Europi
24.05.10 Šira regija
Istočna Europa u čekaonici za eurozonu
07.04.10 Financije i gospodarstvo
Učinci krize: Vlade su imale priliku
29.03.10 Financije i gospodarstvo
Lani rast dobiti austrijskih banaka 600 mil. eura
19.03.10 Vijesti iz regije
Svjetska banka: Istočna Europa uskoro u energetskom škripcu
04.03.10 Financije i gospodarstvo
WIIW: Najgori dio krize iza srednje i istočne Europe, pa i Hrvatske
26.02.10 Financije i gospodarstvo
Erste Group: Rekordna dobit u 2009. unatoč udvostručenju troškova rizika
06.02.10 Vijesti iz svijeta
Iz svijeta - ukratko
19.01.10 Vijesti iz regije
EU daje 2,65 mil. eura za bankovnu superviziju u zemljama JIE
15.01.10 Vijesti iz svijeta
Iz svijeta - ukratko
12.01.10 Trgovina na malo
IFC i Švedska osigurali 125 mil. dolara za jačanje trgovine u regiji
08.01.10 Zaposlenost / plaće
Nezaposlenost poharala 'novu' EU
03.12.09 Zaposlenost / plaće
Rast siromaštva prijeti Istočnoj Europi
01.12.09 Financije i gospodarstvo
Nova Europa – tranzicija stigla na naplatu
16.11.09 Financije i gospodarstvo
Agrokor i INA vodeći na listi 100 najvećih tvrtki u Adria regiji
11.11.09 Financije i gospodarstvo
UniCredit: JI Europa ostaje u recesiji 2010.
03.11.09 Financije i gospodarstvo
Nakon banaka EBRD pomaže istočnoeuropskim tvrtkama
27.10.09 Financije i gospodarstvo
Novi svjetski ekonomski poredak i hrvatsko gospodarstvo
15.10.09 Vijesti iz regije
MMF gubi Istočni front
05.10.09 Financije i gospodarstvo
EBRD, EIB i SB: Srednjoj i istočnoj Europi i dalje treba pomoć
10.09.09 Tvrtke i tržišta
Deloitte: Agrokor najveća hrvatska tvrtka i 25. u srednjoj Europi
19.08.09 Vijesti iz regije
Čak 62% građana Istočne Europe ne štedi
12.08.09 Vijesti iz regije
U istočnoj Europi jedino Poljska izbjegla recesiju
11.08.09 Vijesti iz regije
UniCredit: Uskoro oporavak bankarskog sektora u regiji
30.07.09 Financije i gospodarstvo
Pad neto dobiti Erste Group 22,7 posto
07.07.09 Vijesti iz regije
Austrijske banke mogu preživjeti krizu u istočnoj Europi
03.07.09 Vijesti iz svijeta
Udjel tržišta u nastajanju na rekordnoj razini
24.06.09 Financije i gospodarstvo
Erste: Države CEE ne bi trebale imati poteškoća s vanjskim financiranjem
24.06.09 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Srednja i istočna Europa ove godine s padom od 1,6%
23.06.09 Financije i gospodarstvo
Imovina bankarskog sektora u regiji porasla za 25 posto
01.06.09 Vijesti iz regije
U istočnoj Europi rast BDP-a samo u Poljskoj i Bjelorusiji
28.05.09 Financije i gospodarstvo
Moody's: Financijska kriza više ne prijeti istočnoj Europi
27.05.09 Vijesti iz regije
Britanski premijer traži veću pomoć EIB-a istočnoj Europi
18.05.09 Financije i gospodarstvo
Dionice na tržištima u nastajanju mogu porasti 20 posto u 2009.
15.05.09 Financije i gospodarstvo
Banke majke imaju sredstva za oporavak regije
15.05.09 Financije i gospodarstvo
Gubici financijske imovine u prvom tromjesečju 900 mil. kuna
14.04.09 Financije i gospodarstvo
Blago povećanje tržišne vrijednosti vrijednosnih papira
06.04.09 Financije i gospodarstvo
Erste očekuje nastavak stabilizacije tržišta kapitala
24.03.09 Financije i gospodarstvo
Regionalni menadžeri očekuju pogoršanje krize
20.03.09 Financije i gospodarstvo
MMF: Istočnoj Europi i Hrvatskoj prijeti financijski slom
17.03.09 Financije i gospodarstvo
Europa traži lakši pristup kreditima
09.03.09 Financije i gospodarstvo
Erste: Države istočne Europe manje dužne od zapadnih
09.03.09 Financije i gospodarstvo
U godinu dana prepolovljena vrijednost dionica
05.03.09 Vijesti iz regije
Zapadne banke trebaju 40 mlrd eura zbog rizičnih kredita u CEE regiji
27.02.09 Financije i gospodarstvo
Erste grupa povećava kapital za 2,7 mlrd eura
11.02.09 Financije i gospodarstvo
Dobit Erste Grupe u prošloj godini 860 mil. eura
13.01.09 Tvrtke i tržišta
Erste: Mete akvizicija 4 srbijanske i jedna slovenska kompanija
29.12.08 Financije i gospodarstvo
Erste banci kredit od 150 mil. eura
12.12.08 Financije i gospodarstvo
Dobit Erste Grupe u 2008. rast će 15 posto
12.12.08 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Istočna Europa suočena s dubljom krizom
12.12.08 Financije i gospodarstvo
Erste Bank: Međubankovno tržište ostat će zamrznuto do kraja 2009.
03.12.08 Financije i gospodarstvo
Erste BOND - bez izlazne naknade
03.11.08 Financije i gospodarstvo
Devetomjesečni rezultati potvrđuju da bankarski sektor nije u krizi
30.10.08 Financije i gospodarstvo
Austrijska vlada će pomoći Erste Bank s 2,7 milijardi eura
30.10.08 Vijesti
BusinessEurope: U EU27 rast samo 0,4 posto u 2009.
27.10.08 Financije i gospodarstvo
RBA: Smanjenje investicija udar na gospodarstvo
10.10.08 Vijesti iz svijeta
Erste grupa izložena s 300 milijuna eura krizi na Islandu
07.10.08 Financije i gospodarstvo
Erste Group: Kriza smanjila profit
29.09.08 Financije i gospodarstvo
HUB Analize: Nastavlja se pad profitabilnosti banaka
22.09.08 Karijere
Slavko Carić novi predsjednik Uprave Erste banke u Srbiji
12.08.08 Tvrtke i tržišta
Dovršena nova organizacija Erste grupe
07.08.08 Financije i gospodarstvo
Erste banka proširila mrežu samouslužnih uređaja za klijente
31.07.08 Financije i gospodarstvo
Dobit Erste banke veća za 31,9 posto
14.07.08 Financije i gospodarstvo
Erste: Rast internet bankarstva
08.07.08 Trgovina na veliko
SDA: Vrijednost dionica pala na 311,72 milijardi kuna
07.07.08 Financije i gospodarstvo
Erste banka: Rast depozita građana
24.06.08 Financije i gospodarstvo
ESB: Dividenda 17,63 umjesto 18,58 kuna po dionici
18.06.08 Financije i gospodarstvo
Sporiji rast gospodarskih aktivnosti u EU10
13.06.08 Financije i gospodarstvo
Smanjena imovina banaka u odnosu na kraj 2007.
05.06.08 Trgovina na veliko
Zakon o tržištu kapitala unosi korjenite promjene
30.04.08 Financije i gospodarstvo
Dobit Erste banke porasla 4,5%
07.04.08 Vijesti iz regije
Infrastrukturni fondovi i dalje zaobilaze srednju i istočnu Europu
27.03.08 Financije i gospodarstvo
Povećanje temeljnog kapitala Erste banke
21.03.08 Financije i gospodarstvo
Raiffeisen proglašen najboljom bankom u srednjoj i istočnoj Europi
14.03.08 Financije i gospodarstvo
Erste: Niže kamate na kredite u eurima, više na 'švicarce'
05.03.08 Brandovi
GfK: Građani spontano prepoznaju šest banaka
04.03.08 Šira regija
Gospodarski rast eurozone usporio na 2,6 posto u 2007.
04.03.08 Financije i gospodarstvo
Erste banka: Neto dobit u 2007. povećana za 48,6 posto
03.03.08 Vijesti iz regije
Mađarski rast u 2008. manji od očekivanog
29.02.08 Financije i gospodarstvo
Dobit Erste banke uvećana 26 posto u 2007.
27.02.08 Financije i gospodarstvo
Sedam banaka u Hrvatskoj u 2008. godini ide u dokapitalizaciju
25.02.08 Financije i gospodarstvo
Banke na tržištima u nastajanju sve atraktivnije u ponudi zajmova
19.02.08 Financije i gospodarstvo
Niske razine penetracije u bankarskom sektoru JIE kao temelj za rast
01.02.08 Financije i gospodarstvo
Ministar financija Šuker s bankarima
01.02.08 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Bivše komunističke članice EU-a mogle bi uspješno prebroditi krizu
29.01.08 Financije i gospodarstvo
Vrijednost dokapitalizacije HPB mogla bi dosegnuti i 2,5 mlrd kuna
24.01.08 Financije i gospodarstvo
EBRD korigirao procjenu rasta u regiji sa 6,1 na 5,5 posto
22.01.08 Financije i gospodarstvo
HUB: Hrvatski bankovni sustav iznimno otporan na rizike
14.01.08 Financije i gospodarstvo
Intesa Sanpaolo ostvarila 1,4 milijarde eura prihoda na nematičnim tržištima
10.01.08 Financije i gospodarstvo
ECB najavila moguće povećanje kamatnih stopa
12.12.07 Trgovina na veliko
Dioničari Podravke i Erste & Steiermärkische banke ovih dana dobivaju dividende
28.11.07 Seminari, konferencije
Deloitte: Skup o financiranju brzorastućih tvrtki
19.11.07 Financije i gospodarstvo
Raiffeisen i Erste Bank planiraju spajanje?
11.11.07 Financije i gospodarstvo
Bruto dobit banaka 3,8 milijardi kuna
08.11.07 Financije i gospodarstvo
Snažan rast dobiti Erste & Steiermaerkische banke
07.11.07 Financije i gospodarstvo
HUB: 1,7% zaposlenih u bankarstvu stvara 4,5% bruto dodane vrijednosti
03.11.07 Propisi
Komplicirane zakonske regulative usporavaju ulaganja u istočnu Europu
30.10.07 Financije i gospodarstvo
Dobit Erste bank Grupe u prvih devet mjeseci porasla tridesetak posto
24.10.07 Korisne informacije
MMF upozorava: Oslabite kunu jer vam prijeti slom
05.09.07 Financije i gospodarstvo
Pad plasmana banaka tijekom srpnja
05.09.07 Financije i gospodarstvo
Bankarska tržišta srednje i istočne Europe probila plafon od trilijun eura
02.08.07 Financije i gospodarstvo
Splitska banka druga po vrijednosti bankarska akvizicija u regiji
18.06.07 Financije i gospodarstvo
Vaba i Erste osiguranje potpisali ugovor o poslovnoj suradnji
21.05.07 Financije i gospodarstvo
Erste Bank zainteresirana za kupnju Hypo-Alpe-Adria Bank International
04.05.07 Financije i gospodarstvo
Neto dobit ESB skočila za 74% u prvom kvartalu
03.04.07 Financije i gospodarstvo
Erste Bank završila preuzimanje Diners Cluba Adriatic
28.02.07 Financije i gospodarstvo
Austrijski Erste Bank povećao dobit u 2006. za 30 posto
16.02.07 Financije i gospodarstvo
Erste banci dopušteno kupiti Diners Club
24.01.07 Osiguranja
Cosmopolitan Life ostvario rast od 30 posto
08.01.07 Financije i gospodarstvo
Erste Bank preuzima Diners Club Adriatic
14.09.06 Financije i gospodarstvo
Erste Bank najavila daljnji rast poslovanja u jugoistočnoj Europi
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa