Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
27.06.2012. Globalno razduživanje: Jesu li zemlje SIE u središtu oluje?
Niske razine javnog duga i relativno mali bankarski sektor imaju za posljedicu manji rizik za regiju SIE u usporedbi s mnogim ekonomijama eurozone s visokim stupnjem zaduženosti

Globalno razduživanje od strane međunarodnih banaka koje smanjuju prekogranično kreditiranje uzrokuje zabrinutost zbog ranjivosti središnje i istočne Europe (SIE) uslijed visoke razine stranog vlasništva nad bankama u toj regiji.

Analitičari Erste Groupa analizirali su podatke kako bi pokazali zašto se zemlje iz skupine SIE6, koja obuhvaća Hrvatsku, Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Slovačku, izuzev Mađarske ne nalaze ni na direktnoj ni na indirektnoj osi snažnog globalnog smanjenja financijske poluge.

"Ključni razlog za ograničeno razduživanje u regiji SIE jest činjenica da su austrijske banke, koje dominiraju u kreditiranju regije, uglavnom povezane s Njemačkom te se ne oslanjaju pretjerano na izvore financiranja iz Velike Britanije (koja je dosada bila najagresivnija u smanjenju financijske poluge) i periferije. Drugi je razlog i taj što su, zbog svojeg nižeg javnog duga i relativno malog bankarskog sektora, ekonomije zemalja SIE imale mogućnost izbjeći začarani krug velikog bankarskog sektora s visokim udjelom financiranja dugova država s kojim se bore zemlje poput Grčke i Španjolske," objašnjava Juraj Kotian, voditelj Odjela za makroekonomska istraživanja za regiju SIE Erste Groupa.

Istovremeno, inozemne obveze banaka smanjuju se u nekim zemljama iz skupine SIE6, posebice onima s velikim udjelom deviznih kredita, koji se smanjuju uslijed regulatornih ograničenja ili intervencija.

Osim toga, u prva četiri mjeseca 2012. značajno se smanjio opseg sindiciranih kredita europskim zemljama u razvoju, pokazuje nedavno objavljeni izvještaj Svjetske banke.

"Međutim, usporedba na međunarodnoj razini pokazuje da je ukupno smanjenje financijske poluge veoma skromno u zemljama iz skupine SIE6 (izuzev Mađarske) te ne očekujemo da će doći do golemog smanjenja izloženosti matičnih banaka. Nadalje, domaća baza depozita sustavno raste, postupno prebacujući fokus na održiviji model imovine financirane domaćim izvorima sredstava", tvrdi Kotian.

Britanske banke i američki fondovi bili su najagresivniji u rezanju prekograničnog kreditiranja diljem svijeta u četvrtom tromjesečju 2011. Istovremeno, prekogranično se kreditiranje preusmjerilo na sigurna utočišta (skandinavske zemlje i centar eurozone) nauštrb zemalja periferije.

Jedan ključni faktor za regiju SIE jest činjenica da se njena dva najvažnija trgovinska partnera, Austrija i Njemačka, nalaze među zemljama koje su najmanje podložne globalnom razduživanju.
Unatoč golemom prekograničnom smanjenju financijske poluge od strane banaka na periferiji eurozone, podaci o promjenama stranih obveza banaka pokazuju da, s izuzetkom Mađarske, u zemljama regije SIE gotovo da i nije došlo do smanjenja stranog kreditiranja banaka.

Stanje u ožujku 2012. pokazuje da je volumen strane imovine u Poljskoj ostao isti na godišnjoj razini; u Češkoj je čak malo i porastao (unatoč tome što Češka nema kreditni rejting AAA).

Niske razine javnog duga i relativno mali bankarski sektor imaju za posljedicu manji rizik za regiju SIE u usporedbi s mnogim ekonomijama eurozone s visokim stupnjem zaduženosti.

U tom je pogledu Mađarska iznimka u regiji SIE. Nepredvidivost ekonomskog upravljanja i neortodoksne mjere (koje su omogućile ranije otplaćivanje kredita u švicarskim francima) rezultirale su smanjenjem bilanci mađarskih banaka na obje strane.

Brzina smanjenja financijske poluge u bankarskom sektoru u eurozoni bit će odlučujuća za budući razvoj prekograničnog kreditiranja. Najpopularniji kandidati za primarno smanjenje financijske poluge su britanske banke; sljedeće u nizu su banke u zemljama na periferiji eurozone, koje će biti pod pritiskom uslijed zabrinutosti zbog začaranog kruga rastućeg državnog duga, niskih prognoza rasta i banaka koje se suočavaju s problemima.

Srećom, zemlje iz skupine SIE6, pa čak i austrijske banke koje čine okosnicu kreditiranja zemalja iz skupine SIE6, dobivaju ograničena financijska sredstva iz gore navedenih zemalja sklonih razduživanju.

Koliko će se čvrsto austrijske banke držati svoje izloženosti u zemljama iz skupine SIE6 ukoliko ponovno budu izložene pritisku? Čak i bez nove Bečke inicijative, malo je vjerojatno da će europske matične banke spontano likvidirati svoju izloženost tržištima regije SIE.
Međutim, regulatori i međunarodne financijske institucije upozorili su na jasan trend koji se kreće prema modelu domaćeg financiranja, što znači da će u srednjem razdoblju podružnice u regiji SIE postati manje ovisne o financiranju od strane matičnih banaka.

Uzimajući u obzir činjenicu da su mnoge zemlje regije SIE tijekom posljednjih godina uvele restrikcije na devizno kreditiranje kućanstava, otplata deviznih dugova mogli bi doista doprinijeti smanjenju stranih obveza u srednjem razdoblju.

Međutim, ne očekuje se veliko smanjenje izloženosti regiji SIE (na konsolidiranoj bazi). Među zemljama u skupini SIE6, Češka i Slovačka najmanje su izložene smanjenju financijske poluge, budući da na svojim bilancama imaju najniži udio stranih obveza (manje od 10% ukupne imovine).

S obzirom da su mnoge zemlje iz skupine SIE6 učinkovito smanjile svoje deficite tekućih računa, usporavanje priljeva kapitala neće ugroziti ekonomsku i financijsku stabilnost regije SIE6 u tolikoj mjeri kao što je to bio slučaj u razdoblju netom nakon kolapsa Lehman Brothersa.

"Potražnja za neto vanjskim financiranjem prepolovljena je u usporedbi s razdobljem prije kolapsa Lehmana (na oko 25 milijardi eura). U međuvremenu, neto priljev kapitala iz EU više se nego udvostručio tijekom protekle godine (na 18 milijardi eura). Države imaju jak priljev portfeljnih ulaganja, pogotovo u državne obveznice, što balansira smanjenje prekograničnog kreditiranja. No ono što je važnije jest da kombinacija izravnih stranih ulaganja i neto priljeva kapitala iz EU, što predstavlja nedužničko financiranje, sada pokrivaju čitav tekući račun u gotovo svim zemljama iz skupine SIE6," naglasio je Kotian.

Prošle su godine zemlje iz skupine SIE6 privukle neto priljev stranog kapitala u iznosu od ukupno 36 milijardi eura – otprilike polovicu iznosa iz najbolje godine 2007., ali na razini prosjeka iz razdoblja od 2002. do 2006.

Vrlo je vjerojatno da će zemlje regije SIE doživjeti smanjenje priljeva izravnih stranih ulaganja uslijed negativnog učinka globalnog ekonomskog usporavanja na investicije i dobiti u 2011.

Međutim, činjenica da su njemačke i austrijske tvrtke među njihovim najvećim investitorima ima svoju prednost, budući da je njihova proizvodnja izrazito konkurentna i tamošnje su tvrtke među onima koje najmanje pate uslijed smanjenja financijske poluge u bankarskom sektoru.
Kotian kaže: "Nakon integracije novih država članica u Europsku uniju mogli smo vidjeti pojačanu prisutnost azijskih tvrtki u regiji. Njihova prisutnost u regiji SIE pruža im savršen pristup jedinstvenom potrošačkom tržištu Europske unije, pri čemu su troškovi radne snage na prihvatljivoj razini. U ovom trenutku, dva od tri najveća izvoznika u Slovačkoj i Češkoj su azijske tvrtke, te tako regija SIE više nije isključivo njemački proizvodni centar. Očekujemo da će azijske tvrtke nastaviti reinvestirati svoju dobit u regiju SIE u narednim godinama."

Unatoč neprekidnim napetostima na tržištu državnih obveznica u zemljama periferije te kontinuiranom smanjivanju financijske poluge u bankarskom sektoru Europske unije, državne obveznice zemalja iz skupine SIE6 nisu doživjele naglu rasprodaju.

Programi dugoročnih operacija refinanciranja (LTRO) koje je pokrenula Europska središnja banka u prosincu i veljači pomogli su ujedno i povećati stranu potražnju.
Domaći su se prinosi smanjili i vlade zemalja SIE imaju dobar pristup stranim tržištima. Gotovo su sve vlade bile aktivne na stranim tržištima koja su izdavala euroobveznice u prvom tromjesečju 2012.

Europska je komisija bila veoma pozitivna u pogledu dosadašnje fiskalne konsolidacije u regiji SIE i predviđa da će zemlje uspjeti smanjiti svoje deficite na ispod 3% BDP-a do 2012. (ili najkasnije 2013.).

Europa se očigledno brže kreće prema prekretnici dublje integracije ili dezintegracije. Premda se smanjenje prekograničnog zaduživanja unutar eurozone i investicijske politike lokalnih banaka i njihovih regulatora naklonjene domaćem tržištu mogu smatrati učinkovitom (financijskom) dezintegracijom, na kraju dana, analitičari Erste Groupa klade se na dublju integraciju.

Međutim, očekuje se nastavak velike kolebljivosti na tržištu. Ukoliko Europska središnja banka ponovno uspostavi neke od svojih nekonvencionalnih alata (LTRO, program tržišta vrijednosnica – SMP), to bi imalo pozitivan učinak na priljev kapitala u portfelj.

"Najveću investicijsku priliku vidimo u ulaganju u desetogodišnje mađarske obveznice, gdje će prinos pasti ispod 7% (-100bp) nakon provođenja novog programa Međunarodnog monetarnog fonda. Češke obveznice predstavljaju veoma konzervativnu investiciju za ulagače koji se žele kladiti na kontinuiranu averziju prema visokom riziku u Europi. Međutim, ako europski kreatori politika naprave korak prema dijeljenju većeg rizika u eurozoni, prinosi na češke obveznice vjerojatno će slijediti uzlaznu korekciju prinosa na njemačke obveznice. Poljske državne obveznice čine se najneutralnijom investicijom u nadolazećim mjesecima. Dublji pogled na priljev EU kapitala u poljsku ekonomiju pokazuje da financiranje rastućeg deficita tekućeg računa ne mora biti toliko izazovno koliko se to moglo činiti," zaključuje Kotian.

Povezani članci
08.08.16 Financije i gospodarstvo
ESB grupa u Hrvatskoj ostvarila kvalitetne financijske rezultate
04.05.16 Financije i gospodarstvo
Erste Group u prvom tromjesečju 2016. iskazala neto dobit od 274,7 milijuna eura unatoč knjiženju rezervacija bankarskih nameta i regulatornih troškova; izgledi potvrđeni
06.11.15 Financije i gospodarstvo
Erste Group zabilježio 764,2 milijuna eura neto dobiti u prvih devet mjeseci
07.08.15 Financije i gospodarstvo
Neto dobit Erste banke 200,3 milijuna kuna
07.05.15 Financije i gospodarstvo
Erste više nego udvostručio neto dobit u povoljnijem ekonomskom okruženju
27.02.15 Financije i gospodarstvo
Erste Group zaključila 2014. s profitabilnim tromjesečjem
06.11.14 Financije i gospodarstvo
Erste banka preuzima izravnu kontrolu nad ograncima u srednjoj i istočnoj Europi
30.10.14 Financije i gospodarstvo
Rezultat Erste grupe u skladu s očekivanjima
31.07.14 Financije i gospodarstvo
Gubitak Erste Groupa 929,7 milijuna eura
30.04.14 Financije i gospodarstvo
Erste Group u prvom kvartalu 2014. ostvario neto dobit od 103.3 milijuna eura
02.01.14 Vijesti iz regije
Izgledi za SIE za 2014.: rast BDP-a potaknut višim ulaganjima i nižim fiskalnim deficitima
12.12.13 Financije i gospodarstvo
Erste: u 2014. skok prinosa po hrvatskim državnim obveznicama
31.10.13 Financije i gospodarstvo
Erste Group u prvih devet mjeseci 2013. ostvario neto dobit od 430,3 milijuna eura
08.08.13 Financije i gospodarstvo
Erste Group u cijelosti otplatila participativni kapital
03.07.13 Seminari, konferencije
Okrugli stol: Banke i korporativno restrukturiranje
10.05.13 Financije i gospodarstvo
EBRD predviđa Hrvatskoj rast tek 2014.
15.04.13 Europska unija
Erste Grupa: Nova fiskalna pravila poticajna su za petorku iz CEE regije
21.01.13 Tvrtke i tržišta
Mercator želi Erste Group prodati dio svojih potraživanja
18.01.13 Seminari, konferencije
Zagreb najbolja kongresna destinacija jugoistočne Europe
09.11.12 Financije i gospodarstvo
Erste Groupu dodijeljena nagrada časopisa The Banker
08.11.12 Financije i gospodarstvo
Erste: Razduživanje banaka u zemljama SIE ostaje umjereno
06.11.12 Financije i gospodarstvo
Erste ponudio četiri nova certifikata na Zagrebačkoj burzi
30.10.12 Financije i gospodarstvo
Erste Grupa s neto dobiti od 143,7 milijuna eura u trećem kvartalu
06.09.12 Financije i gospodarstvo
Predsjednik Uprave Erste grupe Hrvatsku vidi među perspektivnim zemljama
07.08.12 Financije i gospodarstvo
Erste Group lansirala besplatnu aplikaciju za odnose s investitorima
25.07.12 Financije i gospodarstvo
EBRD: Pad hrvatskog BDP-a u ovoj godini od 1,2%
18.07.12 Financije i gospodarstvo
Deloitte: U Adria regiji najveća banka UniCredit, a osiguravatelj Triglav
11.07.12 Financije i gospodarstvo
Erste: Cijene zlata idu prema 2000 dolara
06.07.12 Financije i gospodarstvo
Croatia Summit u Dubrovniku
04.07.12 Financije i gospodarstvo
Koliko dugo će trajati euforija nakon zadnjeg summita EU-a?
03.07.12 Trgovina na malo
A.T. Kearney: Veliki maloprodajni lanci i dalje zaobilaze Hrvatsku
16.05.12 Vijesti iz regije
Jedinstvena porezna stopa zamjenjuje se progresivnim oporezivanjem
15.05.12 Financije i gospodarstvo
Istočnoeuropske zemlje u recesiji
04.04.12 Trgovina na malo
U CEE regiji sve popularniji moderni formati trgovina
14.03.12 Vijesti iz svijeta
Krka među divovima - kako održati rast
05.03.12 Financije i gospodarstvo
Erste analitičari: Cijena nafte dostići će novi povijesni rekord
29.02.12 Financije i gospodarstvo
Erste Group: Neto dobit 878,7 milijuna eura
20.02.12 Financije i gospodarstvo
Euromoney: Erste vodeća banka u segmentu privatnog bankarstva
24.01.12 Financije i gospodarstvo
EBRD prepolovio prognozu rasta hrvatskog gospodarstva
04.01.12 Vijesti iz svijeta
Erste: Dionice srednje i istočne Europe atraktivnije od dionica eurozone
19.12.11 Financije i gospodarstvo
Hypo Alpe Adria: Nema govora o povlačenju s hrvatskog tržišta
15.12.11 Trgovina na malo
Agrokorova maloprodaja najveća u Adria regiji
13.12.11 Financije i gospodarstvo
Erste: IT industrija ubrzat će ekonomski razvoj u središnjoj i istočnoj Europi
09.12.11 Financije i gospodarstvo
Treichl: Erste se ne povlači niti s jednog tržišta srednje i istočne Europe
14.11.11 Financije i gospodarstvo
HNB: Zaostajemo za svim zemljama srednje i istočne Europe
20.10.11 Trgovina na malo
U Hrvatskoj veća koncentracija maloprodaje nego u BiH i Srbiji
17.10.11 Financije i gospodarstvo
Je li regija SIE bolje pripremljena za novu oluju nego 2008.?
10.10.11 Financije i gospodarstvo
Erste Grupa očekuje gubitak u poslovanju
07.10.11 Vijesti iz svijeta
MMF upozorava na opasnost prelijevanja krize na istočnu Europu
05.10.11 Financije i gospodarstvo
Roland Berger: Nema izlaska iz krize prije 2013.
04.10.11 Tvrtke i tržišta
SEE TOP 100: Ina najuspješnija hrvatska kompanija u 2010.
16.09.11 Vijesti iz regije
Erste banka kupila udio u rumunjskoj banci BCR za 435 milijuna eura
14.09.11 Vijesti iz svijeta
Najveći svjetski poslodavac Ministarstvo obrane SAD-a
12.09.11 Financije i gospodarstvo
Pčela ponovno simbol Erste Groupa
08.09.11 Financije i gospodarstvo
Među najvećim tvrtkama u Srednjoj Europi i 13 hrvatskih
30.08.11 Izravna strana ulaganja
Erste i Nikica Valentić grade logistički centar vrijedan 55 milijuna eura
29.07.11 Financije i gospodarstvo
Erste Grupa s 5,2 posto većom neto dobiti u prvom polugodištu
04.07.11 Financije i gospodarstvo
Deloitte: U Adria regiji najveća banka UniCredit, a osiguravatelj Triglav
17.06.11 Vijesti iz regije
MMF zbog Turske znatno povisio prognoze za srednju i istočnu Europu
07.06.11 Vijesti iz regije
Srbija prva u regiji po broju loših kredita
02.06.11 Trgovina na malo
Hrvatska treća u regiji po kvaliteti trgovačkih usluga
31.05.11 Financije i gospodarstvo
Banke u regiji: Bez efikasne naplate potraživanja nema profitabilnosti
28.04.11 Financije i gospodarstvo
Erste Group: Neto dobit 260,6 mil. eura
15.04.11 Vijesti iz regije
Erste Group realizirala izdanje slovačkih državnih obveznica od milijardu eura
14.04.11 Osiguranja
Životna osiguranja izjednačiti s mirovinskom štednjom
12.04.11 Financije i gospodarstvo
EK: Hrvatska teško pogođena krizom
25.02.11 Financije i gospodarstvo
Dobit Erste Group lani povećana 12 posto
24.01.11 Financije i gospodarstvo
EBRD za Hrvatsku predviđa oporavak
12.01.11 Financije i gospodarstvo
UniCredit: Zabrinjava proračunska nedisciplina u Hrvatskoj
31.12.10 Financije i gospodarstvo
UniCredit: U 2011. Hrvatsku očekuje gospodarski rast od 1,6 posto
19.11.10 Vijesti iz regije
Svjetska banka: Rast u središnjoj i istočnoj Europi ubrzat će se u 2011.
06.11.10 Vijesti iz regije
Srbija vodeća u regiji po rastu BDP-a
14.10.10 Vijesti iz svijeta
MMF: Postupni oporavak jugoistoka Europe
14.10.10 Vijesti iz svijeta
NYT: Njemačkoj pomaže oporavak u istočnoj Europi
28.09.10 Vijesti iz regije
Zagrebačka banka po dobiti i imovini treća u regiji
24.09.10 Više i visoke škole (državne)
Poziv na skup: Izazovi trgovine u recesiji
23.09.10 Tvrtke i tržišta
Deloitte: Agrokor i HT regionalni lideri
09.09.10 Financije i gospodarstvo
Na listi 500 najvećih tvrtki Srednje Europe 16 hrvatskih tvrtki
14.07.10 Trgovina na malo
Erste: Rast potrošnje u regiji do 2,5 posto u 2011.
13.07.10 Financije i gospodarstvo
Deloitte: Vodeća bankarska grupacija u regiji Unicredit
27.06.10 Financije i gospodarstvo
Analiza: Samo Hrvatska ima kreditni minus
09.06.10 Vijesti iz regije
U 2009. prepolovljena izravna strana ulaganja u istočnoj Europi
24.05.10 Šira regija
Istočna Europa u čekaonici za eurozonu
07.04.10 Financije i gospodarstvo
Učinci krize: Vlade su imale priliku
19.03.10 Vijesti iz regije
Svjetska banka: Istočna Europa uskoro u energetskom škripcu
04.03.10 Financije i gospodarstvo
WIIW: Najgori dio krize iza srednje i istočne Europe, pa i Hrvatske
26.02.10 Financije i gospodarstvo
Erste Group: Rekordna dobit u 2009. unatoč udvostručenju troškova rizika
06.02.10 Vijesti iz svijeta
Iz svijeta - ukratko
19.01.10 Vijesti iz regije
EU daje 2,65 mil. eura za bankovnu superviziju u zemljama JIE
15.01.10 Vijesti iz svijeta
Iz svijeta - ukratko
12.01.10 Trgovina na malo
IFC i Švedska osigurali 125 mil. dolara za jačanje trgovine u regiji
08.01.10 Zaposlenost / plaće
Nezaposlenost poharala 'novu' EU
20.12.09 Vijesti iz svijeta
WB: Dugotrajne posljedice financijske krize na rast poduzeća u istočneoj Europi
03.12.09 Zaposlenost / plaće
Rast siromaštva prijeti Istočnoj Europi
01.12.09 Financije i gospodarstvo
Nova Europa – tranzicija stigla na naplatu
27.11.09 Financije i gospodarstvo
Analiza poduzeća: Hrvatska nema motore rasta za 2010.
16.11.09 Financije i gospodarstvo
Agrokor i INA vodeći na listi 100 najvećih tvrtki u Adria regiji
11.11.09 Financije i gospodarstvo
UniCredit: JI Europa ostaje u recesiji 2010.
03.11.09 Financije i gospodarstvo
Nakon banaka EBRD pomaže istočnoeuropskim tvrtkama
27.10.09 Financije i gospodarstvo
Novi svjetski ekonomski poredak i hrvatsko gospodarstvo
15.10.09 Vijesti iz regije
MMF gubi Istočni front
05.10.09 Financije i gospodarstvo
EBRD, EIB i SB: Srednjoj i istočnoj Europi i dalje treba pomoć
10.09.09 Tvrtke i tržišta
Deloitte: Agrokor najveća hrvatska tvrtka i 25. u srednjoj Europi
19.08.09 Vijesti iz regije
Čak 62% građana Istočne Europe ne štedi
12.08.09 Vijesti iz regije
U istočnoj Europi jedino Poljska izbjegla recesiju
11.08.09 Vijesti iz regije
UniCredit: Uskoro oporavak bankarskog sektora u regiji
07.07.09 Vijesti iz regije
Austrijske banke mogu preživjeti krizu u istočnoj Europi
03.07.09 Vijesti iz svijeta
Udjel tržišta u nastajanju na rekordnoj razini
24.06.09 Financije i gospodarstvo
Erste: Države CEE ne bi trebale imati poteškoća s vanjskim financiranjem
24.06.09 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Srednja i istočna Europa ove godine s padom od 1,6%
23.06.09 Financije i gospodarstvo
Imovina bankarskog sektora u regiji porasla za 25 posto
01.06.09 Vijesti iz regije
U istočnoj Europi rast BDP-a samo u Poljskoj i Bjelorusiji
28.05.09 Financije i gospodarstvo
Moody's: Financijska kriza više ne prijeti istočnoj Europi
27.05.09 Vijesti iz regije
Britanski premijer traži veću pomoć EIB-a istočnoj Europi
18.05.09 Financije i gospodarstvo
Dionice na tržištima u nastajanju mogu porasti 20 posto u 2009.
15.05.09 Financije i gospodarstvo
Banke majke imaju sredstva za oporavak regije
06.04.09 Financije i gospodarstvo
Erste očekuje nastavak stabilizacije tržišta kapitala
24.03.09 Financije i gospodarstvo
Regionalni menadžeri očekuju pogoršanje krize
20.03.09 Financije i gospodarstvo
MMF: Istočnoj Europi i Hrvatskoj prijeti financijski slom
17.03.09 Financije i gospodarstvo
Europa traži lakši pristup kreditima
09.03.09 Financije i gospodarstvo
Erste: Države istočne Europe manje dužne od zapadnih
05.03.09 Vijesti iz regije
Zapadne banke trebaju 40 mlrd eura zbog rizičnih kredita u CEE regiji
12.12.08 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Istočna Europa suočena s dubljom krizom
12.12.08 Financije i gospodarstvo
Erste Bank: Međubankovno tržište ostat će zamrznuto do kraja 2009.
03.11.08 Financije i gospodarstvo
Devetomjesečni rezultati potvrđuju da bankarski sektor nije u krizi
30.10.08 Vijesti
BusinessEurope: U EU27 rast samo 0,4 posto u 2009.
21.10.08 Financije i gospodarstvo
Mali udio hrvatskih tvrtki u top 50 Jugoistočne Europe
29.09.08 Financije i gospodarstvo
HUB Analize: Nastavlja se pad profitabilnosti banaka
11.09.08 Financije i gospodarstvo
500 najvećih u centralnoj Europi: Mol 2., Ina 17.
01.07.08 Financije i gospodarstvo
Hrvatske kompanije prekasno odgovaraju na poslovnu krizu
18.06.08 Financije i gospodarstvo
Sporiji rast gospodarskih aktivnosti u EU10
13.06.08 Financije i gospodarstvo
Smanjena imovina banaka u odnosu na kraj 2007.
29.05.08 Tvrtke i tržišta
INA 19. na listi najvećih kompanija Nove Europe
07.04.08 Vijesti iz regije
Infrastrukturni fondovi i dalje zaobilaze srednju i istočnu Europu
21.03.08 Financije i gospodarstvo
Raiffeisen proglašen najboljom bankom u srednjoj i istočnoj Europi
11.03.08 Financije i gospodarstvo
Najbrže rastu proizvođači igračaka, a najviše zarađuju proizvođači hrane, pića i duhanskih proizvoda
05.03.08 Brandovi
GfK: Građani spontano prepoznaju šest banaka
04.03.08 Šira regija
Gospodarski rast eurozone usporio na 2,6 posto u 2007.
03.03.08 Vijesti iz regije
Mađarski rast u 2008. manji od očekivanog
27.02.08 Financije i gospodarstvo
Sedam banaka u Hrvatskoj u 2008. godini ide u dokapitalizaciju
25.02.08 Financije i gospodarstvo
Banke na tržištima u nastajanju sve atraktivnije u ponudi zajmova
19.02.08 Financije i gospodarstvo
Niske razine penetracije u bankarskom sektoru JIE kao temelj za rast
01.02.08 Financije i gospodarstvo
Ministar financija Šuker s bankarima
01.02.08 Financije i gospodarstvo
Svjetska banka: Bivše komunističke članice EU-a mogle bi uspješno prebroditi krizu
29.01.08 Financije i gospodarstvo
Vrijednost dokapitalizacije HPB mogla bi dosegnuti i 2,5 mlrd kuna
24.01.08 Financije i gospodarstvo
EBRD korigirao procjenu rasta u regiji sa 6,1 na 5,5 posto
22.01.08 Financije i gospodarstvo
HUB: Hrvatski bankovni sustav iznimno otporan na rizike
14.01.08 Financije i gospodarstvo
Intesa Sanpaolo ostvarila 1,4 milijarde eura prihoda na nematičnim tržištima
10.01.08 Financije i gospodarstvo
ECB najavila moguće povećanje kamatnih stopa
12.12.07 Seminari, konferencije
Završena 1.SEE Konferencija o spajanjima i preuzimanjima kompanija
28.11.07 Seminari, konferencije
Deloitte: Skup o financiranju brzorastućih tvrtki
11.11.07 Financije i gospodarstvo
Bruto dobit banaka 3,8 milijardi kuna
07.11.07 Financije i gospodarstvo
HUB: 1,7% zaposlenih u bankarstvu stvara 4,5% bruto dodane vrijednosti
03.11.07 Propisi
Komplicirane zakonske regulative usporavaju ulaganja u istočnu Europu
24.10.07 Korisne informacije
MMF upozorava: Oslabite kunu jer vam prijeti slom
05.09.07 Financije i gospodarstvo
Pad plasmana banaka tijekom srpnja
05.09.07 Financije i gospodarstvo
Bankarska tržišta srednje i istočne Europe probila plafon od trilijun eura
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa