Info
Seniko studio
Ekologija
04.06.2012. Plastične vrećice - tek vrh "otpadnog" brijega
Nakon višetjednog sučeljavanja stavova o najavljenoj zabrani dijeljenja besplatnog, a ekološki pogubnog proizvoda u Hrvatskoj, odluka o tome odgođena je do daljnjeg. Ali počelo se ozbiljnije govoriti o zbrinjavanju otpada.

Svi se u Hrvatskoj slažu da odbačene plastične vrećice guše planetu, jedino se mišljenja sukobljavaju oko načina rješavanja toga problema u ovoj državi. Otkako je sredinom svibnja ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy zbog ekoloških motiva najavila zabranu dijeljenja besplatnih vrećica u trgovinama od iduće godine, naime, ne stišava se diskusija između podijeljenih strana s oprečnim stavovima, piše Deutsche Welle.

Jedni tako zastupaju drastičnu ministričinu opciju, kojom bi zacijelo iz opticaja ubrzo nestala većina te jeftine i sveprisutne ambalaže, a drugi navijaju za alternativnu mogućnost organiziranog zbrinjavanja i reciklaže otpada – svakog, pa tako i plastičnog.

Među potonjima prednjače, dakako, proizvođači vrećica, koji se među ostalim argumentima pozivaju na činjenicu da bi preorijentacija na papirnate vrećice teže ugrozila prirodu, kao i da bi nagla obustava proizvodnje plastičnih rezultirala ukidanjem oko 3000 radnih mjesta.

Rješenje u zbrinjavanju otpada
"Faktička zabrana čitave jedne vrste materijala koji ipak nije direktno štetan po zdravlje i prirodu, ne može biti dobro rješenje", rekla je Gordana Pehnec-Pavlović, tajnica Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore, "a struka je dokazala kako bi masovna proizvodnja vrećica od prirodnih materijala bila pogubna za prirodu. Više je nego jasno da Hrvatskoj u stvari nedostaje samo kvalitetan sustav zbrinjavanja otpada koji zasad skončava, nažalost, u prirodi".

Marijan Galović, voditelj Programa zbrinjavanja otpada u Zelenoj akciji, najuspješnijoj domaćoj nevladinoj udruzi za zaštitu okoliša, međutim, smatra da hrvatski plastičarsko-proizvođački lobi u znatnom dijelu svoje argumentacije nije u pravu: "Poziv na očuvanje radnih mjesta je samo prigodna njihova retorika, znamo li da ni u kojem slučaju država ne bi zabranila čitav jedan materijal. Primjerice, meso i razna druga hrana i dalje će se zasigurno pakirati u plastiku".

Inzistirajući na tezi da se proizvođači mogu preorijentirati na razne neophodne proizvode koji ne mogu bez plastike, Galović pojašnjava da industrijalci trebaju modernizirati svoje poslovanje i tako sebi otvoriti šire tržišne mogućnosti, umjesto skrivanja iza priče o radnim mjestima.

Tome u prilog on podsjeća na istovjetnu retoriku u ne tako davnom slučaju tvornice Salonit, kad zbog radnih mjesta nije blagovremeno zatvoren opasni pogon za preradu azbesta; posljedica su kasniji brojni smrtni slučajevi uslijed bolesti azbestoze.
Odgoda do zaključivanja strategije
Ali, uza sva neslaganja, bilježimo više nego značajnu slogu sukobljenih strana oko definitivno strateškog pitanja sustavnog zbrinjavanja otpada, koje pritom nadilazi temu same plastike.

"Jedva da možete naći grad u Hrvatskoj koji je u potpunosti riješio gospodarenje otpadom. Čakovec jest, recimo, ali Zagreb nije. A zabrana dijeljenja vrećica također može biti uspješna jedino kao dio cjelovitog plana prevencije nastanka otpada", kaže Galović za Deutsche Welle.

Voditelj programa zbrinjavanja otpada Zelene akcije sklon je smirivanju medijski potaknutih strasti, tvrdeći kako u čitavoj ovoj temi nema zbiljskoga novog momenta, budući da se ništa neće odlučiti bez sudjelovanja svih relevantnih strana u raspravi. Tako su i HGK i ZA bili uključeni u proces donošenja Zakona o otpadu, što je za očekivati i ovom prilikom. Nadalje, sva je prilika da to i neće biti baš tako skoro.

Nešto slično tome, mada ne sasvim dorečeno, obznanilo je ovih dana Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH, iz čega se moglo zaključiti da se o vrećicama ipak neće donositi zaključci prije negoli bude zaokružena strategija vezana uz otpad u Hrvatskoj.

Za očekivati je da odgovorna tijela obrate pažnju i na postojeće prakse u Europskoj uniji, gdje ovaj problem također još nije u potpunosti riješen, iako su neke članice odmakle puno dalje u njegovom rješavanju. Sve zemlje EU-a morat će iduće godine osmisliti plan prevencije nastanka otpada.

Raznolika iskustva Europe
Dotle, u prilog raspravi, evo samo nekolicine primjera: Njemačka obuzdava pošast plastičnih vrećica diferencijacijom istih, od trgovca do trgovca i od robe do robe. U supermarketima i trgovinama prehrambenim namirnicama se za vrećice u pravilu plaća. Besplatne su tek slabašne prozirne vrećice za povrće i voće.

U robnim kućama i trgovinama odjećom se, pak, dijele besplatno, a postoji i nekoliko zanimljivih, izdvojenih modela poslovanja kao na primjer u lancu Drogerie Markt (dm), koji nudi povratnu platnenu vrećicu uz kauciju od jednog eura.

Francuzi su zabranili plastične vrećice prije dvije i pol godine; Irci su prije deset godina uveli svojevrsni porez na svaku vrećicu u iznosu od 15 euro-centi, koji se usmjerava u ekološke svrhe, a nakon toga se potrošnja plastičnih vrećica smanjila navodno za 90 posto. Italija je lani uvela zabranu dijeljenja besplatnih plastičnih vrećica, dok se Švicarska još uvijek ponaša kao, primjerice - Hrvatska. (Deutsche Welle)

Povezani članci
12.07.16 Financije i gospodarstvo
Novi izazovi u kontekstu usvajanja Plana gospodarenja otpadom 2016.-2022.
12.08.15 Vijesti
Domaća proizvodnja industrijske plastike od 2006. narasla 39 posto
18.03.15 DOP
Gospodarenje otpadom može biti jak generator gospodarskog rasta
26.02.15 Ekologija
Obnova zaštićenih kulturnih dobara prema principima zelene gradnje
12.02.14 DOP
Gospodarenje otpadom je prije svega gospodarsko pitanje
08.05.13 Financije i gospodarstvo
Grčić: Smanjit ćemo parafiskalne namete
01.02.13 DOP
Holcim uložio 30 mil. eura u zbrinjavanje otpada
03.01.13 Ekologija
Količina bio otpada koji se odlaže na odlagališta u 2013. se mora smanjiti, nema više izgovora
03.10.12 Ekologija
Zmajlović: Do 2018. integrirani sustav gospodarenja otpadom
12.06.12 Seminari, konferencije
U Splitu održani Svjetski dani ambalaže 2012
29.05.12 Financije i gospodarstvo
Odgađa se uvođenje nameta na plastične vrećice
21.05.12 Financije i gospodarstvo
Naknada za plastične vrećice donosi tri tisuće otkaza i ne štiti okoliš
13.05.12 Ekologija
Besplatne plastične vrećice od početka 2013. odlaze u povijest
11.05.12 Ekologija
Vraća se porez na vrećice
02.04.12 Ekologija
Vjesnik: Neiskorištenim otpadom razbacujemo se kao 'pijani bogataši'
13.03.12 Financije i gospodarstvo
Do sredine godine i dalje 50 lipa za bocu
17.02.12 Vijesti
Otvorena izložba “HGK 160 godina”
23.01.12 Vijesti
Želimir Feitl novi predsjednik Udruženja za plastiku i gumu HGK
17.01.12 Financije i gospodarstvo
Ministarstvo financija: Ugovor o zajmu za tri projekta gospodarenja otpadom
18.06.11 Seminari, konferencije
Savjetovanje: Upravljanje svim vrstama otpada i ISO 14001
14.02.11 Trgovina na malo
Čobanković najavljuje smanjenje naknade za ambalažni otpad
08.12.10 Ekologija
Od 2012. nova pravila o ambalažnom otpadu
30.08.10 Ekologija
Smeće zlata vrijedno
21.12.09 Alternativne (privatne)
Elektrokontakt: Završen program usavršavanja – prerada plastičnih masa
16.04.09 Tvrtke i tržišta
PAN planira investicije od 400 mil. eura
18.09.08 Korisne informacije
Kompanije traže alternativu spornoj kemikaliji u plastičnim proizvodima
26.03.08 Trgovina na malo
Konzum lani preuzeo 200 milijuna komada nepovratne ambalaže
28.09.07 Ekologija
Investicije u zaštitu okoliša 1,76 milijuna kuna
18.07.07 Ekologija
Počelo odvojeno prikupljanje kartonske ambalaže za napitke
19.04.07 Ekologija
Milijarditom bocom prikupljeno 83.000 tona ambalažnog otpada
29.01.07 Trgovina motornim vozilima
Od ponedjeljka u Hrvatskoj organizirano prikupljanje otpadnih vozila
07.11.06 Ekologija
Od 15. do 18. studenoga 9. Međunarodni simpozij o gospodarenju otpadom
22.10.06 Trgovina motornim vozilima
Dodijeljeno 95 koncesija za ambalažni otpad i gume
22.10.06 Trgovina na malo
Sumnjiv otkup: Sabirni centri primat će tek 80 boca na dan
04.10.06 Ekologija
Prikupljeno pola milijarde boca
08.09.06 Ekologija
Proizvodnja u reciklažnoj industriji veća čak 50 posto
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa