Seniko studio
Vijesti
17.05.2012. HGK: Stručno predavanje o energetskoj učinkovitosti u industriji
U sklopu 3. Zagrebačkog energetskog tjedna u organizaciji HGK danas je u Sektoru za industriju HGK održano predavanje „Energetska učinkovitost u industriji“ na kojem su stručnjaci iz područja energetike predstavili rješenja za povećanje energetske učinkovitosti te programe i proizvode s kojima se mogu postići znatne uštede energije.

Otvarajući skup dr. Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), u ime Ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba, istaknuo je kako HGK već tradicionalno sudjeluje u organizaciji događaja u sklopu sada već 3. Zagrebačkog energetskog tjedna tijekom kojeg se održava 39 događaja u Zagrebu i izvan grada. Sudionicima skupa zaželio je zanimljivu raspravu i prezentacije te korisne razgovore.

Povećanje energetske učinkovitosti te smanjenje gubitaka energije prioritetan je zadatak energetike te svih drugih struka iz toga područja, naglasio je Ivan Medarac iz tvrtke Lega d.o.o.

Kako je kazao, u Hrvatskoj se godišnje troši 412 PJ, a kroz energetska postrojenja transformira se 347 PJ ili 84 posto. Polovica od toga se koristi u općoj potrošnji, a gubici transformirane energije iznose 80 PJ ili 19,4 posto.

Efikasnost je potrebno povećati za tri do pet posto, a investicije u energetske sustave učiniti efikasnima i predvidivima, naglasio je Medarac te predstavio dva primjera energetske učinkovitosti, koja su postignuta matematičkim modeliranjem energetskog sustava - pumpaonice u vodovodu te optimizacije industrijske energane.

O karakteristikama suvremene javne rasvjete, svjetlosti zračenja, temperaturi boje svjetla u funkciji javne rasvjete, anatomiji oka, vida i njegovim značajkama te svjetlotehničkim veličinama i jedinicama itd., govorio je Ljubomir Perušić iz tvrtke IPT – Inženjering d.o.o., napomenuvši kako se za javnu rasvjetu troši dva posto energije.

Kako bi se postigla ušteda energije te učinila ekološki prihvatljivom, dosadašnja rasvjetna tijela od natrija te halogene svjetiljke trebalo bi zamijeniti tehnologijom LED i OLED, kao i plazma tehnologijom, koje su ekološki prihvatljivije te ekonomičnije.

U korištenju LED rasvjetnog sustava, koji koristi temperaturu boje do 4000 K, postiže se dobra kontrastna osjetljivost, dobro raspoznavanje boja te minimalno svjetloonečišćenje. Najveći je problem, među ostalim, cijena LED svjetiljki, kazao je Perušić.
Draško Mück iz Brodarskog instituta d.o.o. govorio je o važnosti mjerenja za provedbu energetske učinkovitosti u zgradarstvu. Energetski pregled zgrada moguće je provoditi, ali nije zakonski obvezan, kazao je Mück dodavši kako je mjerenje važno, i to zato da bi se mogle primijeniti optimalne mjere za smanjenje gubitaka energije.

Joško Maršić iz tvrtke RIZ odašiljači d.d. predstavio je tvrtku koja proizvodi pametna brojila električne energije te radioodašiljače, koji izvozi, a instalacije se nalaze u Velikoj Britaniji, Njemačkoj itd.

Zahvaljujući proizvodima tvrtke, od 1948. godine 300 milijuna ljudi sluša radio. RIZ odašiljači nudi potpunu uslugu softvera, online očitavanja, GSM/GPRS komunikatora, jednofazna i trofazna brojila itd. RIZ sustavi omogućuju mjerenje, evidentiranje te razumijevanje, a nadziranjem i upravljanjem smanjuju se troškovi, kazao je Maršić.

Proizvode australske tvrtke Seeley International, najvećeg proizvođača u svijetu uređaja koji primjenjuju evaporativno hlađenje i koje izvozi u više od 100 zemalja, predstavio je Josip Sakač iz tvrtke Sakac Engineering group.

Evaporativnim načinom hlađenja može se uštedjeti i do 80 posto energije, a osobito je inovativan iskorak u načinu hlađenja uređaj Climate Wizard s kojim se ne navlažuje zrak, kazao je Sakač.

Velimir Šegon iz Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske predstavio je dva projekta iz područja drvoprerađivačke industrije. Prvi je projekt IEE Biomass Trade Centre II (BTC II) kojem je cilj povećati iskoristivost industrije šumske biomase putem sabirno-logističkih centara koji prodaju toplinu iz biomase.
U Hrvatskoj je nedavno izrađen prvi takav centar, a u Austriji ih, osobito u Štajerskoj, ima nekoliko desetaka, istaknuo je Šegon te predstavio i projekt IEE Solid Standards, međunarodni konzorcij za obrazovanje u području drvne industrije te proizvodnje goriva iz krute biomase.

Krešimir Štih iz Sektora za industriju HGK predstavio je projekt PACE pomoći malim i srednjim tvrtkama u području energetske učinkovitosti pri usklađivanju poslovanja s normama europske pravne stečevine.

Povezani članci
20.04.16 DOP
EBRD i Svjetski savjet za zelenu gradnju potiču održivu izgradnju
20.10.15 Seminari, konferencije
Njemačko-hrvatski simpozij „Energetska učinkovitost u industriji“
16.07.15 Tvrtke i tržišta
Viro certificirao ISO 50001 sustav upravljanja energetskom učinkovitošću
22.04.15 Sajmovi i izložbe
Otvoreni sajmovi energetske učinkovitosti
27.11.14 DOP
Privredna banka Zagreb pridružila se inicijativi za energetsku učinkovitost
17.10.13 Promocije
Njemačka kvaliteta i maksimalna energetska učinkovitost – u borbi za očuvanje okoliša
05.06.13 Ekologija
Zagrebačka banka i REGEA raspisale natječaj za zelene projekte
05.03.13 DOP
Svjetski dan očuvanja energije
22.02.13 DOP
Za razvoj OIE potrebno uskladiti brojne procedure, zakonsku regulativu i suradnju svih dionika
01.02.13 DOP
Holcim uložio 30 mil. eura u zbrinjavanje otpada
21.11.12 Financije i gospodarstvo
Izmjene Zakona o proračunu: ukida se limit od 20 posto za projekte energetske učinkovitosti
23.10.12 Financije i gospodarstvo
Potpisano 60 projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije
03.07.12 Seminari, konferencije
Ulagački potencijal u energetiku do 2020. godine 15 milijardi eura
26.06.12 Financije i gospodarstvo
Veliko pospremanje energetski rastrošnih zgrada
13.06.12 Seminari, konferencije
Energetska arena: Nužna su ulaganja u energetski sektor
12.06.12 Seminari, konferencije
Energetska arena: Strateški pristup i upravljanje energentima preduvjet gospodarskog rasta
14.05.12 Financije i gospodarstvo
Predstavljen projekt obnove javnih zgrada
06.05.12 Vijesti
HGK: Završen Forum poslovanja nekretninama
17.04.12 Financije i gospodarstvo
HBOR: Mogućnost korištenja sredstava darovnice za projekte energetske učinkovitosti
04.04.12 Seminari, konferencije
Energetska učinkovitost: Nužnost i obveza
03.04.12 Seminari, konferencije
Zagreb: Otvorena Konferencija o energetskoj učinkovitosti
22.03.12 Seminari, konferencije
Konferencija o energetskoj učinkovitosti početkom travnja u Zagrebu
18.11.11 Seminari, konferencije
Dan energije u Hrvatskoj: Potreba dugoročna strategija do 2050.
13.06.11 Seminari, konferencije
Imamo li 'energije' za rast saznajte sutra u Zagrebu
31.05.11 Seminari, konferencije
"Imamo li 'energije' za rast?"
10.05.11 Seminari, konferencije
Završena energetska konferencija o drvnoj biomasi
24.02.09 Financije i gospodarstvo
Uspješno završen projekt RELEEL
19.11.08 Financije i gospodarstvo
EIHP postaje regionalni centar za energetsku učinkovitost
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa