Trgovina
Seniko studio
Trgovina na malo
20.03.2012. IKEA će u Hrvatskoj biti jeftinija nego u Austriji
Grube procjene govore da Hrvati u IKEA-i troše nekoliko desetaka milijuna eura na godinu, najviše u Grazu, ali i u ostalim IKEA-inim prodavaonicama u Italiji i Mađarskoj

Sada je poprilično sigurno. IKEA će, nakon nekoliko godina natezanja, a na radost mnogih potrošača do kraja iduće godine otvoriti vrata prve prodavaonice u Hrvatskoj.

Švedski i najpoznatiji lanac pokućstva u Europi omiljen je i prepoznat u dobrom dijelu svijeta zbog kvalitete, moderna dizajna ali i pristupačnih cijena. Tvrtku, inače, odlikuje i usmjerenost na ekološko i društveno odgovorno poslovanje. IKEA nije nepoznata hrvatskim kupcima koji su i dosad kupovali u mnogim njenim prodavaonicama.

Cijene u hrvatskoj IKEA-i mogle bi, na radost svih potrošača, biti nešto niže nego u susjednoj Austriji, pa više neće biti potrebe za prekograničnom kupnjom, na koju su se posljednjih dvadesetak godina odlučivali mnogi hrvatski kupci. Iz IKEA-e naime jamče da će cijene biti iste kao u Austriji, te da će ih pokušati čak i malo sniziti.

Cilj da se do kraja 2013. godine otvori prva "hrvatska" IKEA je primaran, kaže za Vjesnik IKEA-in menadžer za odnose s javnošću u Hrvatskoj Igor Štefanac i pojašnjava da se upravo zbog te činjenice, projekt trgovačkog središta koji je trebao biti spojen s IKEA-inom robnom kućom, odgođen za poslije 2015. godine kada bi se ponovno trebalo analizirati tržište i odlučiti o njegovoj gradnji.

"U kontekstu investicije, to znači da ćemo s gradnjom IKEA-ine robne kuće u 2013. godini zaokružiti investiciju na 100 milijuna eura, dok bi se poslije 2015., ovisno o odluci o trgovačkom središtu, mogao realizirati ostatak od 150 milijuna eura", kaže Štefanac. Inače, robna kuća će biti velika četrdeset tisuća četvornih metara i imat će asortiman od 9500 proizvoda.

Na pitanje postoji li procjena koliko su Hrvati dosad kupovali u IKEA-inim prodavaonicama, Štefanac pojašnjava da neke grube procjene govore "kako bi se moglo govoriti o razini nekoliko desetaka milijuna eura na godinu". Ono što je sigurno, nastavlja, jest to kako Hrvati kupuju dosta, ponajprije u IKEA-inoj robnoj kući u Grazu, ali i ostalim robnim kućama u susjedstvu (Italija, Mađarska).

Inače, IKEA-ina je investicija dobila podršku i premijera Zorana Milanovića, koji je ovih dana razgovarao s predstavnicima tvrtke u Banskim dvorima. Tada je Milanović dao punu potporu IKEA-inim planovima za Hrvatsku i poručio da će Vlada pomagati, sukladno svojim ovlastima i mogućnostima, u cilju ostvarenja te važne investicije, koja će otvoriti nova radna mjesta i pružiti široke mogućnosti suradnje lokalnoj industriji.

Tom je prigodom IKEA-in glavni izvršni direktor Mikael Ohlsson nedvojbeno je potvrdio da IKEA namjerava razvijati poslovanje u Hrvatskoj ne samo u Zagrebu nego i u Splitu i Rijeci.
Do kraja 2013. Hrvatska bi trebala dobiti prvu robnu kuću u Zagrebu, a potom još dvije velike prodavaonice. Za početak će se zaposliti između 250 do 300 radnika. Neposredno će dolazak IKEA-e otvoriti prostor za dodatna radna mjesta i povećanje prometa u tvrtkama dobavljačima.

IKEA-in menadžer za odnose s javnošću u Hrvatskoj Igor Štefanac izjavio je kako pored Tvina iz Virovitice, s kojim IKEA surađuje već 30 godina, i Feroplasta iz Buja, traže i druge dobavljače u Hrvatskoj.

"Dakle, IKEA proizvodi koje Tvin za nas proizvodi, već su 30 godina u IKEA-inim robnim kućama diljem svijeta. Proizvodi koje Feroplast proizvodi za nas od jeseni prošle godine već su na policama naših robnih kuća od Rusije, Kine, Amerike, pa sve do Australije. Dugoročno vidimo prigodu da proširimo suradnju, da uključimo još domaćih dobavljača", ističe Štefanac.

Inače, IKEA oko 15 posto asortimana proizvodi u vlastitim pogonima, a više od 1000 dobavljača iz svijeta proizvodi ostatak. "Kada govorimo o IKEA-inim robnim kućama u Hrvatskoj, ponajprije o onoj prvoj u Zagrebu, kada bi se danas otvorila, onda bi 63 posto svih proizvoda imalo zemlju podrijetla neku od europskih zemalja, 33 posto bi bilo iz Rusije, Azije i Australije te 4 posto iz Sjeverne Amerike", kaže Štefanac.

IKEA Hrvatska ne namjerava stati na prodavaonici u Zagrebu. Nove možemo očekivati u Splitu i Rijeci. Tako, kad je u pitanju dugoročna strategija razvoja IKEA-e u Hrvatskoj, Štefanec kaže da su u Splitu trenutačno u potrazi za odgovarajućom lokacijom, dok je Rijeka još na razini ideje. "Tek kada budemo imali potpisane ugovore o kupnji zemljišta, moći ćemo javnost obavijestiti", pojašnjava.

No osim plana za nastavak ulaganja u Hrvatskoj, prva IKEA-ina kuća u Hrvatskoj važna je za nastavak širenja u susjedne zemlje. Tako je ovih dana švedski veleposlanik u Hrvatskoj Fredrik Vahlquist istaknuo da je riječ o regionalno važnom projektu, jer će to biti prva robna kuća pokućstva u cijeloj regiji te je naglasio da IKEA namjerava nastaviti ulaganja u Hrvatskoj. Menadžer za odnose s javnošću u Hrvatskoj Štefanec kaže da planiraju otvoriti robnu kuću u Ljubljani, te nekoliko robnih kuća i u Srbiji.

No kada se otvori prva hrvatska IKEA, očekuje se osjetan promet zahvaljujući kupcima iz susjednih zemalja. "Naša su nadanja da će osim kupaca iz Zagreba, njegove bliže okolice, pa i iz ostatka Hrvatske, našoj robnoj kući primarno gravitirati i kupci iz susjedne Slovenije te Bosne i Hercegovine", zaključuje Štefanac.
Godišnja zarada - 24,7 milijardi eura
Potkraj je siječnja švedski proizvođač namještaja IKEA izvijestio o snažnu skoku neto dobiti u 2011., zahvaljujući rastu prodaje i povećanju udjela na većini tržišta, najavljujući velika ulaganja u tekućoj fiskalnoj godini.

Najveći lanac prodavaonica pokućstvom u svijetu obiteljska je tvrtka i tek je nedavno počeo objavljivati redovitija poslovna izvješća. U godišnjem izvješću za 2011. objavio je da mu je neto dobit u prošloj fiskalnoj godini, koja je trajala od rujna 2010. do kolovoza 2011. porasla 10,3 posto, na 2,97 milijardi eura.

Prihodi od prodaje na svjetskoj su se razini povisili 6,9 posto, na 24,7 milijardi eura, izvijestila je IKEA i dodala da je "prodaja porasla u gotovo svim zemljama, a najveći smo rast zabilježili u Rusiji, Kini i Poljskoj".

Izvršni direktor Mikael Ohlsson je tada izjavio da su povećali udjele na manje-više svim tržištima. Na europskom je tržištu kompanija ostvarila 79 posto ukupnih prihoda od prodaje, u Sjevernoj Americi 14 posto, a ostatak u Rusiji, Aziji i Australiji.

"Unatoč poskupljenju mnogih sirovina snizili smo cijene za svoje kupce za 2,6 posto i istodobno poboljšali kvalitetu naših proizvoda", kazao je Ohlsson u obrazloženju snažnih poslovnih rezultata.

"Kompanija zapravo tako dobro posluje da u 2012. planiramo ulaganja u visini tri milijarde eura u prodavaonice, tvornice i prodajne centre, ali i u širenje naših farmi vjetroelektrana i solarnih izvora energije", rekao je tada financijski direktor Soeren Hansen.

Da su rezultati dobri svjedoči i to što je u prošloj fiskalnoj godini IKEA je otvorila sedam novih prodavaonica u sedam zemalja i na kraju kolovoza 2011. imala je ukupno 287 prodajnih mjesta u 26 zemalja svijeta. Tvrtka je u fiskalnoj 2011. zaposlila 4000 novih djelatnika, čime je njihov ukupni broj porastao na 131 tisuću.
Otpor lokalnih vlasti
IKEA-in je dolazak najavljen prije tri godine, ali nije bilo jednostavno. Realizaciji je investicije postavljen niz zapreka, koji su odgađali otvorenje centra zamišljenog kao središte za cijelu regiju.

Najveća su prepreka bile pristupne ceste, jer je na lokaciji u Rugvici bilo nemoguće osigurati kvalitetnu infrastrukturu bez izmještanja naplatnih kućica na naplatnoj postaji Ivanja Rijeka. Naime, IKEA je naišla na otpor lokalnih vlasti, koji su pokušali ukloniti i u bivšoj vladi. Problem je bilo i izdavanje građevinske dozvole, koja je mjesecima ležala u ladicama.

Ipak, sredinom siječnja napokon su krenuli pripremni radovi te je zatražena građevinska dozvola za rekonstrukciju i dogradnju čvora Ivanja Reka, a u HAC-u su uvjereni da će se radovi završiti u drugoj polovici 2013.

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 125 milijuna kuna. Švedska kompanija gradnju će sufinancirati sa 100 milijuna kuna, dok će HAC izdvojiti preostalih 25 milijuna kuna. U siječnju su napokon počeli pripremni radovi.

Počelo je premještanje melioracijskog kanala sa središnjeg zemljišta na njegov rub, a HAC je u fazi izbora izvođača radova za izmještanje naplatnih kućica s naplatne postaje Ivanja Reka te je zatražena građevinska dozvola za rekonstrukciju i dogradnju čvora Ivanja Reka. (Vjesnik)

Povezani članci
09.11.16 DOP
IKEA: Radionica Probaj naučiti šivati s tetama iz Udruge Kamensko popunjena u rekordnom roku
26.10.16 Tvrtke i tržišta
IKEA Hrvatska predstavila poslovne rezultate
19.05.16 Trgovina na malo
Ikea Hrvatska pokrenula internetsku trgovinu
05.12.15 DOP
IKEA razvila LATTJO kolekciju
03.11.15 Trgovina na malo
IKEA Hrvatska - U prvoj godini rada ostvareno 535,9 milijuna kuna prometa
17.08.15 Brandovi
IKEA katalog 2016. slavi život u kuhinji i oko nje
17.08.15 Tvrtke i tržišta
Kircek drugi hrvatski dobavljač za švedsku Ikeu
19.08.14 Financije i gospodarstvo
Ikea Zagreb u prvim danima očekuje oko 25 tisuća kupaca
29.07.14 Promocije
Uskoro: Prvi Ikea katalog na hrvatskom jeziku
28.02.14 Zaposlenost / plaće
Ikea započinje 2. krug masovnog zapošljavanja - Otvoreno 140 novih radnih mjesta
03.02.14 Zaposlenost / plaće
Ikea započinje masovno zapošljavanje - otvoreno više od 260 radnih mjesta
28.01.14 Financije i gospodarstvo
Uspješna poslovna godina za IKEA grupu
22.11.13 Zaposlenost / plaće
Novi val zapošljavanja za Ikea robnu kuću u Zagrebu – traži se novih 29 kolega za 9 pozicija
16.10.13 Tvrtke i tržišta
Suradnja s IKEA-om jača konkurentnost hrvatskih proizvođača
28.08.13 Trgovina na malo
Započela gradnja Ikee
18.02.13 Izravna strana ulaganja
IKEA dogovorila suradnju s agencijom I TO NIJE SVE
24.01.13 Tvrtke i tržišta
IKEA dobila građevinsku dozvolu, otvorenje najavljeno za proljeće 2014.
23.01.13 Brandovi
Ikea s rekordnom dobiti jer su ljudi 'ekonomičniji u recesiji'
28.12.12 Izravna strana ulaganja
IKEA podnijela zahtjev za gradnju robne kuće
15.11.12 Financije i gospodarstvo
Industrija namještaja od strateškog je interesa
27.10.12 Seminari, konferencije
Kongres pilanara: U preradi drva izgubljeno 9000 radnih mjesta
01.10.12 Trgovina na malo
IKEA Hrvatska: Više od tisuću molbi za 250 radnih mjesta
18.09.12 Trgovina na malo
Ikea ubrzano otvara nove trgovine unatoč krizi
17.09.12 Karijere
Ingvar Kamprad odstupio s čela Ikee u korist sinova
16.08.12 Vijesti iz svijeta
Ikea ulaže u hotele
14.08.12 Trgovina na malo
Ikeina strogo čuvana tajna otkrila je mnogo toga
10.08.12 Brandovi
Brend Ikea vrijedi 9 milijardi eura
20.04.12 Trgovina na malo
Ikeine robne kuće: Nove najave o gradnji, a dozvola još nemaju
17.04.12 Trgovina na malo
Ikea će prodavati i potrošačku elektroniku
21.03.12 Trgovina na malo
Zbog prepreka Ikea ulaganje u Hrvatsku srezala s 250 na 100 milijuna eura
20.03.12 Seminari, konferencije
Uskoro osma godišnja međunarodna konferencija o hrvatskom tržištu nekretnina
16.03.12 Seminari, konferencije
Sarajevo: Svečano otvoren sajam Interio 2012.
15.03.12 Vijesti iz regije
"Ikea" namjerava 2013. otvoriti robnu kuću u Srbiji
14.03.12 Trgovina na malo
Milanović razgovarao s predstavnicima IKEA-e
05.03.12 Karijere
Vlasnik Ikee najbogatiji Europljanin
20.02.12 Vijesti iz regije
U Srbiji od početka godine zatvoreno 875 malih trgovina
02.02.12 Trgovina na malo
Počeli radovi na lokaciji buduće Ikea robne kuće i trgovačkog centra
23.01.12 Trgovina na malo
Lesnina otvara novi prodajni centar u Zagrebu
20.01.12 Trgovina na malo
Švedska Ikea snažno povećala dobit i prihode
13.01.12 Trgovina na malo
Napokon bageri u Rugvici, 2013. stiže Ikea
12.01.12 Trgovina na malo
Delhaize zatvara trgovine u Srbiji
11.01.12 Vijesti iz svijeta
Indija otvara maloprodajni sektor za inozemne brandove
26.12.11 Trgovina na malo
IKEA otvara četiri nova trgovačka centra u Srbiji
29.11.11 Trgovina na malo
IKEA i Feroplast potpisali ugovor vrijedan 12 milijuna kuna
16.11.11 Trgovina na malo
Članstvo u EU moglo bi dati poticaj maloprodaji
10.10.11 Trgovina na malo
IKEA u Hrvatskoj još uvijek bez građevinske dozvole
06.10.11 Vijesti iz svijeta
Ikea kupuje poljske vjetroelektrane
16.09.11 Trgovina na malo
Riješen problem gradnje Ikeina trgovačkog centra
18.05.11 Trgovina na malo
Švedska Ikea obećala transparentnost
18.04.11 Karijere
Georg Platzer voditelj IKEA robne kuće u Zagrebu
07.04.11 Trgovina na malo
IKEA traži menadžere za buduću robnu kuću u Hrvatskoj
22.03.11 Vijesti iz regije
BiH: Ikea u Ključu otvara tvornicu namještaja i 150 radnih mjesta
07.02.11 Trgovina na malo
Ikea odustala od tvornice u Srbiji
01.02.11 Financije i gospodarstvo
Četiri slavonska drvoprerađivača osnivaju drvni holding
14.01.11 Trgovina na malo
Ikea povećala dobit za 6 posto na 2,69 mlrd eura
16.12.10 Vijesti iz svijeta
Ikea će udvostručiti broj trgovina u Kini
09.12.10 Vijesti iz regije
Ikea želi otvoriti četiri trgovačka centra u Srbiji
02.12.10 Vijesti iz regije
Kriza izazvala pad Ikeine prodaje u Češkoj
01.10.10 Trgovina na malo
Ikei godišnja dobit porasla za 11 posto
03.09.10 Trgovina na malo
JYSK nastavlja agresivno širenje u Hrvatskoj prije dolaska Ikee
16.07.10 Trgovina na malo
Večernji list: Ikeino ulaganje od 2 mlrd kuna zapelo na Ustavnom sudu
15.06.10 Trgovina na malo
Ikea ulaže u Srbiju milijardu eura
04.05.10 Trgovina na malo
Ikea Zagreb otvara se 2012.
06.11.09 Vijesti iz regije
Ikea gradi u Nišu, Čačku i Beogradu
07.10.09 Vijesti iz regije
Srbija raspisuje natječaj za zemljište Ikee
18.09.09 Trgovina na malo
Prihodi Ikee u protekloj fiskalnoj godini 21,5 milijardi eura
13.07.09 Trgovina na malo
Ikea u ekspanziji na Balkan razmišlja o dvije trgovine u Hrvatskoj
07.07.09 Tvrtke i tržišta
Ikea mora ukinuti još radnih mjesta
24.06.09 Tvrtke i tržišta
Ikea srezala 5.000 radnih mjesta diljem svijeta
04.05.09 Tvrtke i tržišta
Simpo i Ikea potpisali ugovor vrijedan 5,5 mil. eura
04.03.09 Trgovina na malo
Ikea dolazi u Ukrajinu
04.11.08 Trgovina na malo
IKEA otvara trgovački centar u Hrvatskoj 2011. godine
03.11.08 Financije i gospodarstvo
Trgovci namještajem: Ikea će ostaviti bez posla 10.000 radnika
20.10.08 Vijesti iz regije
Ikea u Srbiju spremna uložiti milijardu eura
29.04.08 Vijesti iz svijeta
Njemačka: Ikea na udaru sindikata zbog lošeg tretmana radnika
11.04.08 Brandovi
H&M najvrjedniji maloprodajni brand u Europi
10.04.08 Trgovina na malo
Times: Ikea dolazi u Hrvatsku
20.03.08 Vijesti iz regije
Ikea u Rumunjskoj ostvarila 87 milijuna eura prihoda
08.01.08 Tvrtke i tržišta
Sarajevo: Ikea zainteresirana za kupnju Krivaje
04.12.07 Tvrtke i tržišta
Ikea u Češkoj utrostručila dobit
13.11.07 Tvrtke i tržišta
Bubalo: Ikea u Srbiji otvara pet prodajnih centara
29.10.07 Sajmovi i izložbe
Otvoren sajam "Nordijski dani u Hrvatskoj"
12.06.07 Trgovina motornim vozilima
Ikea uvodi hibridna vozila Honde u svoj vozni park
23.03.07 Trgovina na malo
Ikea otvorila prvu trgovinu u Rumunjskoj
29.12.06 Tvrtke i tržišta
Utemeljitelj Ikee prekinuo šutnju o poslovnim rezultatima kompanije
05.12.06 Korisne informacije
Osnivač Ikee najbogatiji građanin Švicarske
09.10.06 Trgovina na malo
Ikea i H and M najavili nastavak poslovne ekspanzije
26.09.06 Trgovina na veliko
IKEA planira širenje u Kini, Rusiji i Japanu
10.05.06 Izravna strana ulaganja
IKEA pokazala interes za uvjete dolaska u Karlovac
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa