O marketingu
Seniko studio
Brandovi
08.03.2012. Istraživanje Reader's Digesta za oznake Trusted Brands 2012.
Goran Miletić, Maja Kecerin i Tatjana Smojver
Goran Miletić, Maja Kecerin i Tatjana Smojver
Dukat, Franck, Konzum, Ina, Croatia osiguranje, Generalturist, Kraš i Cedevita, Zvijezda, Jana, Pliva i Neofen domaći su brendovi kojima Hrvati najviše vjeruju

Na današnjoj konferenciji za medije u HGK predstavljeno je 6. istraživanje potrošačkih navika i povjerenja u robne marke Trusted Brands koje već tradicionalno organizira časopis Readers Digest.

Istraživanje je provedeno u suradnji s britanskom agencijom Wyman Dillon u kojem je obuhvaćeno nasumično izabranih 8700 pretplatnika Readers Digesta u Hrvatskoj, a u Europi je u istraživanju sudjelovalo više od 27 tisuća ispitanika u 15 zemalja.

Nagradu u kategoriji 35 proizvoda i usluga dobilo je 18 domaćih i 13 stranih brendova, a hrvatski su pobjednici Dukat, Croatia osiguranje, Franck, Kraš, Kutjevo, Cedevita, Zvijezda u kategoriji maslinovo ulje, Jana u kategoriji voda, Pliva u kategoriji sredstava protiv prehlade, a Belupov Neofen u kategoriji sredstava za ublažavanje bolova.

Neki pobjednički brendovi odnijeli su nagradu već šesti put. Riječ je o čak osam domaćih brandova (Dukat, Franck, Konzum, Ina, Croatia osiguranje, Generalturist, Kraš i Cedevita), te deset stranih brendova (Nivea, Opel, Gorenje, Hewlett Packard, Nokia, T-com, Sony, American Express, Ariel i Lesnina).

"Vizualno označavanje hrvatskih proizvoda velik je zaokret u njihovu promoviranju i pravi put za postizanje prepoznatljivosti, ne samo brendova, već i zemlje u cjelini. Potrebna je zajednička akcija poduzeća, organizacija i države za stvaranje uspješnih brendova", rekla je tim povodom potpredsjednica za gospodarstvo, europske integracije i pitanja Europske unije HGK Vesna Trnokop Tanta.

Prema rezultatima istraživanja, Europljani pak najviše vjeruju markama koje su pobijedile u više od deset zemalja. To su Nivea (kozmetika za njegu kože), Nokia (mobilni telefon), Visa (kreditna kartica) i Canon (kamera i fotoaparat). Nivea je u kategoriji kozmetika za njegu kože pobijedila u svih 15 zemalja.

Maja Kecerin, voditeljica marketinga Mozaik knjige pojasnila je kako je Trusted Brands europsko istraživanje koje ispituje odnos potrošača prema proizvodima i brandovima. "Primarni fokus istraživanja je identificiranje brendova, svakodnevnih proizvoda i usluga kojima potrošači najviše vjeruju. Istraživanje također mjeri razinu povjerenja prema raznim institucijama i zanimanjima", rekla je Kecerin. Istraživanje u Hrvatskoj provedeno je u rujnu i listopadu prošle godine.

"Upitnik se mijenja neznatno iz godine u godinu, a metodolgija uvijek ostaje ista", objasnio je Lubos Beniak, koordinator europskog istraživanja Reader's Digesta za centralnu i istočnu Europu koji je na konferenciji sudjelovao putem Skypea. Istraživanje se temelji na tri temeljne kategorije, a prva od njih je povjerenje u institucije.
U svih 15 europskih zemalja, u kojima je provedeno istraživanje, povjerenje u institucije je nisko. Dvije su institucije dosegnule više od 50 posto glasova potrošača, a to su brak (66 posto) i televizija i radio (51 posto).

U Hrvatskoj ispitanici najviše povjerenja imaju u instituciju braka (74 posto), televiziju i radio (56 posto), slijedi internet (50 posto), institucije, poduzeća i civilne akcije koje vode brigu o okolišu (51 posto), euro (38 posto), novine (38 posto) i Crkva (39 posto). Hrvati najmanje vjeruju Vladi (82 posto ispitanika ne vjeruje Vladi) i pravnom sustavu (70 posto).

Druga istraživačka kategorija je povjerenje u zanimanja. Lubos Beniak naglasio je kako ne začuđuje rezultat da u Europi potrošači najviše vjeruju vatrogascima (93 posto), a najmanje političarima, ali da začuđuje da neki ipak još uvijek vjeruju bankama. U Hrvatskoj se najmanje vjeruje političarima (88 posto ispitanika ne vjeruje), prodavačima putovanja (80 posto ispitanika im ne vjeruje) i sindikalnim vođama (73 posto ispitanika im ne vjeruje).

Treća kategorija je povjerenje u odnos robnih marki prema okolišu. Unatoč naporima većine velikih europskih brendova da promoviraju odgovoran imidž prema okolišu, čak 75 posto Europljana još sumnja u takve tvrdnje. Ispitanici smatraju da su velike kompanije odgovorne za uništenje okoliša. Odlučili bi se na kupnju proizvoda koji je dobar za okoliš, ali su skeptični prema istinitosti takvih tvrdnji.

Goran Miletić, glavni urednik mjesečnika Reader's Digest Hrvatska napomenuo je kako u Hrvatskoj opada povjerenje u sve: u institucije, vladu, političare, crkvu. "I povjerenje u EU iznosi 39 posto prema rezultatima ovog istraživanja, ali nadam se da će se u Hrvatskoj polako vraćati povjerenje", zaključio je Miletić.

Povezani članci
06.06.12 Franchising
U Hrvatskoj je tijekom tri godine preuzeto 170 franšiznih marki
13.06.11 Trgovina na malo
Konzum dobitnik nagrade Trusted Brands
01.06.11 Brandovi
Dodijeljene nagrade Trusted Brand Hrvatska
29.03.11 Brandovi
Hrvati više vjeruju euru nego članice eurozone
18.10.10 Brandovi
Zagreb: Predstavljeni ključni Best Buy Award dobitnici
04.10.10 Brandovi
Jana osvojila nagradu Trusted Brand
30.09.10 Trgovina na malo
Konzumu četvrtu godinu zaredom priznanje Trusted Brands
16.10.09 Trgovina na malo
Hrvati imaju povjerenja u domaće proizvode
18.09.09 Brandovi
Najvredniji svjetski brandovi i dalje Coca-Cola i IBM
18.08.09 Vijesti iz svijeta
Američki Reader's Digest ide u bankrot
12.11.08 Brandovi
Gorenje u Hrvatskoj osvojilo nagradu Trusted Brand
04.11.08 Brandovi
Predstavljeno istraživanje 'Trusted brand'
29.09.08 Brandovi
Lino dječja hrana Podravke dobila nagradu Trusted Brand 2008
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa