Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Šira regija
21.06.2006. (Ljubica Gatarić) Tvrtke skeptične prema EU
PRETPRISTUPNI FONDOVI Banke se uključuju u promociju fondova EU, ali bez većeg odziva tvrtki

Zvonimir Savić: Svoju priliku u pružanju pomoći za dobavljanje novca EU zainteresiranim poljoprivrednicima vidi niz hrvatskih banaka

Tko čeka da Bruxelles objavi natječaj pa se tek onda počne pripremati za predaju zahtjeva, ne mora se ni javljati, kaže bivši čelnik HUP-a i jedan od hrvatskih lobista u EU Željko Ivančević. Njegove riječi potvrđuje i Alessandra Perrazzelli, šefica međunarodnog odjela talijanske banke Intesa.
Kad natječaj izađe, drugi su već gotovi tvrdi ta bankarica i dodaje da bez pomoći stručnjaka nitko nema šanse probiti se kroz bruxelleske propise i pobijediti na nekom od europskih tendera.

Još bez SAPARD-a
Hrvatski lobisti i tvrtke ovih dana pažljivo prate službeno glasilo EU jer svakog se dana očekuje objava EU akreditacije za SAPARD u Hrvatskoj. To je posljednji korak, nakon kojeg slijedi objava natječaja i podnošenje prijava za dodjelu novca iz programa SAPARD. Za razliku od drugih programa gdje prednost imaju javni sektor i državna uprava, za ovaj se mogu kandidirati i pravne osobe: poduzeća i obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

SAPARD teoretski može donijeti 25 milijuna eura iz EU, uvećanih za 8 milijuna eura s hrvatske strane, ali Zvonimir Savić, voditelj Direkcije za fondove Europske unije i poslovno savjetovanje Raiffeisen Consultinga, kaže kako je teško vjerovati da u korištenju SAPARD-a Hrvatska može odskočiti od prosjeka drugih zemalja. Zemlje koje su ga koristile od 2000. do 2003. godine ugovorile su samo 51 posto raspoloživa novca. Poljska i Mađarska bile su ispod 30 posto iskoristivosti, Slovenija je ugovorila 57 posto raspoložive svote, s tim što su sve te države imale puno više vremena za pripremu SAPARD-a nego što ga ima Hrvatska. SAPARD još nije ni krenuo, a već će ga od siječnja 2007. zamijeniti IPA.

I banke u promociji
U promociju pretpristupnih fondova posljednjih su se mjeseci uključile i banke kod svojih klijenata pa tako iz HVB-a Splitske banke ističu da su se na njihovu seminaru našli vodeći regionalni igrači iz prehrambene industrije: Mils, Dalmesso, Kali Tuna, Cromar itd. Hoće li se kandidirati za korištenje novca iz fondova EU, još se ne zna, ali sudeći po tome što ne vlada velika jagma za stručnim uslugama, nema nikakve šanse da se ponovi primjer CARDS-a iz 2001. i 2002., gdje je iskoristivost bila 97 posto. Jedno istraživanje u Bugarskoj pokazalo je da tvrtke i ne znaju da mogu tražiti novac europskih fondova (samo 27 posto zna za tu mogućnost, dok ju je samo 2 posto i iskoristilo), a doza rezigniranosti, kaže Zvonimir Savić, zamjetna je i u Hrvatskoj.

Postoji uvjerenje da je teško doći do novca, da se to ne isplati, a zbog nespremnosti na prilagodbu i izazove koji se javljaju približavanjem EU, mnogi ne žele ili ne znaju gdje se mogu informirati ističe Savić koji dodaje da je Raiffeisen Consulting jedan od rijetkih koji nudi stručnu pomoć u pripremi i
izradi prijava te pripremi projektne dokumentacije za dodjelu sredstava iz fondova EU. Sva je pozornost trenutačno usmjerena na SAPARD. Savić ne želi otkriti cijenu usluge, ali dodaje da se ona sastoji od fiksnog iznosa i tzv. određenog postotka naknade za uspjeh nakon što program prođe.

Naša usluga nije skupa ako se imaju na umu koristi koje se od nje mogu ostvariti uvjeren je Savić koji kaže da se, kao dio Raiffeisen grupe, koriste pomoći kolega iz Mađarske. Postotak naknada, kaže, jednoznamenkast je, što je, misli, isplativije nego da tvrtke same krče put kroz pravila i europske propise ili da educiraju vlastiti kadar. Prema iskustvu drugih zemalja, nekome tko tek treba svladati pravila EU treba godina dana da bi se educirao za prijavu na SAPARD i pripremio projekt.

Izvor: vecernji.net

Povezani članci
14.01.13 Vijesti iz svijeta
Irska poljoprivreda svijetla točka EU
01.07.11 Šira regija
Poljska preuzima predsjedništvo EU
28.03.07 Šira regija
EU smanjuje naknade za prekogranična plaćanja
25.03.07 Šira regija
Kina najveći izvor EU uvoza u 2006.
23.03.07 Šira regija
Degert: EU teško zamisliti bez Hrvatske
19.03.07 Šira regija
Samo četvrtina Europljana smatra da živi bolje zahvaljujući EU
09.03.07 Ekologija
EU dogovorila ambiciozan plan za očuvanje okoliša
21.11.06 Šira regija
Visokotehnološki proizvodi zaslužni za 20 posto EU vanjskotrgovinske razmjene
29.10.06 Šira regija
Proslava 50. rođendana EU-a u znaku mladih
24.09.06 Šira regija
Prošla i buduća proširenja EU
08.09.06 Šira regija
Summit EU-a i Kine o gospodarstvu i trgovini
07.09.06 Šira regija
EK: snažan oporavak europskog gospodarstva u 2006.
06.09.06 Šira regija
EU razmatra mogućnost sklapanja trgovinskih sporazuma s azijskim zemljama i Ukrajinom
30.08.06 Šira regija
Reforma MMF-a mogla bi oslabiti utjecaj EU-a
16.07.06 Korisne informacije
Predstavljen Priručnik javne nabave za naručitelje
15.07.06 Šira regija
RH treba što prije uvesti europske statističke standarde i metodologije
12.07.06 Strateški savezi
Malo i srednje poduzetništvo otvoriti inozemnim ulagačima
07.07.06 Šira regija
Finsko predsjedanje Europskom unijom
03.07.06 Šira regija
Bilateralni screening između Hrvatske i EU vezano za poreze
02.07.06 Strateški savezi
Hrvatska sluša poglavlje o Transeuropskim mrežama
02.07.06 Šira regija
Finska preuzima predsjedanje EU-om
23.06.06 Šira regija
Balkenende: Hrvatska ovisi samo o sebi
21.06.06 Šira regija
Hrvatsko pravo trgovačkih društava uglavnom usklađeno s EU
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa