Seniko studio
Vijesti
22.12.2011. HGK: Akciji "Kupujmo hrvatsko" podrška građana i tvrtki
Hrvatska gospodarska komora predstavila je danas rezultate ovogodišnje akcije “Kupujmo hrvatsko”, koja se provodi već 14 godina s ciljem promocije kvalitetnih domaćih proizvoda, nosioca znakova “Izvorno hrvatsko” i “Hrvatska kvaliteta”.

Znak “Hrvatska kvaliteta” do sada je dobilo 228 proizvoda, dok znak “Izvorno hrvatsko” nosi 120 proizvoda.

Nadan Vidošević, predsjednik HGK, rekao je kako je temeljni cilj akcije podizati svijest o važnosti kupovine hrvatskih proizvoda posebno onih kvalitetnih te onih sa značajkama izvrsnosti.

Akcija “Kupujmo hrvatsko” i dalje ima sve veću potporu hrvatskih građana, a to je potvrdilo istraživanje provedeno na uzorku od 1000 građana u drugoj polovici studenoga 2011. godine. Većina ispitanika u nacionalno reprezentativnom uzorku građana starijih od 15 godina tvrdi da su čuli za akciju “Kupujmo hrvatsko” (97 posto) i podržavaju je (96 posto).

Vidošević je rekao da gotovo 80 posto ispitanika tvrdi da je spremno izdvojiti više novca za kvalitetan hrvatski proizvod jednake kvalitete kao strani. To je za oko šest postotnih bodova više nego 2010. godine i za čak 20 postotnih bodova više nego 2009. godine.

“U sljedećem razdoblju nećemo odustati od osnovne ideje akcije jer se tako jačaju naši proizvodni potencijali pri čemu treba poštivati načela održivog razvoja. Neki naši susjedi iz regije pokušali su sa sličnim akcijama, ali u tome nisu bili uspješni kao HGK, dok Italija i Austrija već desetljećima uspješno provode ovakvu akciju”, rekao je predsjednik HGK.

Trpimir Župić, direktor Centra za kvalitetu HGK, predstavio je rezultate istraživanja. Većina građana je zamijetila reklamu kojom se akcija reklamira (82 posto). Iako je odjek akcije iz godine u godinu sve veći i sve je više građana upoznato s akcijom, prisutan je trend sve rjeđeg zamjećivanja reklama kojima se akcija prezentira. Uspoređujući zamijećenost reklame 2009. godine i onu 2011. godine uočljivo je kako je danas primjećuje sedam posto manje građana, navodi Župić.

Većina ispitanika preporučila bi svojim prijateljima i poznanicima kupovinu hrvatskih proizvoda (80 posto) i slaže se da je potrebno kupovati hrvatske proizvode kako bi se pomoglo hrvatskom gospodarstvu (92 posto). U odnosu na 2010. godinu značajno se povećala vjerojatnost preporuke kupovine hrvatskih proizvoda, kao i slaganje s važnošću kupovine hrvatskih proizvoda, rekao je Župić.
Tri četvrtine ispitanika pritom tvrdi da prilikom kupovine obraćaju pozornost na podrijetlo proizvoda. U odnosu na prošlu godinu, značajno se smanjio udio ispitanika koji to čine ponekad, dok se udio onih koji nikada ne obraćaju pozornost na podrijetlo proizvoda značajno povećao (na 10 posto).

Većina ispitanika (62 posto) tvrdi da pri kupnji proizvoda obraćaju pozornost na znak “Hrvatska kvaliteta”. U odnosu na 2010. godinu povećao se udio ispitanika koji obraćaju pozornost na navedeni znak, no povećao se i udio onih koji ne obraćaju pozornost na njega.

Potvrđeno je kako iz godine u godinu pri kupnji proizvoda građani obraćaju sve veću pozornost na znak “Hrvatska kvaliteta”, no povećava se i udio onih koji ne obraćaju pozornost na njega. Nešto više od polovice ispitanika (54 posto) tvrdi da pri kupnji proizvoda obraćaju pozornost na znak “Izvorno hrvatsko”. U odnosu na 2010. godinu povećao se udio ispitanika koji ne obraćaju pozornost na navedeni znak, dok se značajno smanjio udio onih koji izjavljuju da to čine povremeno.

Župić je ustvrdio da je u 21 akciji “Kupujmo hrvatsko” i “Vrijedne ruke” sudjelovao 681 gospodarski subjekt. Između 21 grada u kojima su održavane akcije organizatori su odabrali šest gradova u kojima je provedena anketa među sudionicima akcije o njihovu zadovoljstvu, primjedbama i prijedlozima vezanima za promotivne aktivnosti.

Ankete su provedene u Puli, Splitu, Osijeku, Šibeniku, Karlovcu i Zagrebu. Od ukupnog broja sudionika anketni upitnik je popunilo oko 68 posto anketiranih tvrtki. Od toga je 85,5 posto anketiranih tvrtki akciju ocijenilo ocjenom odličan i vrlo dobar, a 91 posto ih je organizaciju HGK ocijenilo jednako visokim ocjenama.

Tri četvrtine anketiranih odgovorilo je da je akcija ostvarila njihova očekivanja, negdje je dobru prodaju pokvarila kiša, a u većini slučajeva smatraju da je nešto lošiji rezultat bio odraz niske kupovne moći naših građana. Gotovo svi anketirani, čak 98,2 posto ponovno bi sudjelovalo u akciji “Kupujmo hrvatsko”.

Imajući u vidu dobivene rezultate, prema kojime je većina ispitanika čulo za akciju “Kupujmo hrvatsko” te su vidjeli ili čuli reklamu kojom se akcija reklamira, može se zaključiti kako je kampanja općenito izvrsno zamijećena kod hrvatskih građana.
U odnosu na prošlu godinu, zabilježeno je značajno povećanje u namjeri preporuke hrvatskih proizvoda, kao i prepoznavanju potrebe za kupovinom hrvatskih proizvoda što također ide u prilog uspješnosti akcije. Nadalje, vezano uz znakove “Hrvatska kvaliteta” i “Izvorno hrvatsko” može se reći da su uspješno komunikacijski afirmirani, posebice znak “Hrvatska kvaliteta”, na koga se više obraća pozornost pri kupnji u odnosu na prošlu godinu, navode iz HGK.

“Optimistična sam u pogledu daljeg porasta kupovine odnosno prodaje hrvatskih proizvoda, a pripreme za provedbu akcije u 2012. godine već su započele”, napomenula je Milica Rakuša Martulaš, direktorica Sektora za trgovinu HGK i koordinatorica akcije. Akcija će se i dalje provoditi na teritoriju cjelokupne Hrvatske, a bit će obuhvaćeno i nekoliko novih gradova pri čemu treba istaći važnost projekta “Vrijedne ruke”.

Kako bi uz izvorne i kvalitetne hrvatske proizvode promovirala tradicijske, ekološke proizvode, suvenire i rukotvorine, Hrvatska gospodarska komora prije dvije godine pokrenula je i promovirala projekt “Vrijedne ruke”. Projekt je prvi puta promoviran samostalno na sajmu LOREKO u Gudovcu, a poslije se odvijao kao integralni dio akcije “Kupujmo hrvatsko”.

Cilj je projekta “Vrijedne ruke“ skrenuti pozornost šire javnosti na postojanje samozatajnih, marljivih ljudi koji svojim umijećem, znanjem ali i skromnošću proizvode ekološke proizvode, suvenire, rukotvorine i tradicijske proizvode u malim obrtima, zadrugama, obiteljskim gospodarstvima, u malom poduzetništvu, te da se oni predstave široj javnosti i dopru do potrošača. Vrijednost ovog projekta prepoznalo je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Hrvatska obrtnička komora koja je u njega uključila hrvatske tradicijske i umjetničke obrte.

Projekt Jadranske igre, osim zabavno-promotivnog učinka, ima za cilj afirmaciju gospodarstva i tradicije, promociju regionalnih specifičnosti te turističke, kulturne i gastronomske ponude. Da bi se gospodarski osnažio projekt Jadranskih igara organizirana je promotivno prodajna izložba “Vrijedne ruke” u pet gradova u kojima su održana finalna natjecanja Jadranskih igara: Pag, Crikvenica, Fažana, Kaštel Stari i Biograd na moru. Proizvodi su prodavani po promotivnim cijenama.

Povezani članci
02.03.16 Vijesti
HGK: Deset novih prava uporabe znaka "Hrvatska kvaliteta"
21.10.15 Vijesti
Na glavnom zagrebačkom trgu akcija "Kupujmo hrvatsko"
14.04.15 Vijesti
Najava konferencije: Kupujmo hrvatsko - Hrvatski proizvod za hrvatski turizam
21.09.14 Vijesti
„Kupujmo hrvatsko“ ponovo u Zagrebu
27.03.14 Vijesti
Dodijeljeni znakovi „Hrvatska kvaliteta“
11.11.13 Korisne informacije
U HGK obilježen 11. hrvatski Dan kvalitete
11.11.13 Osiguranja
Otvoreni 11. Dani hrvatskog osiguranja
24.10.13 Promocije
Susret u HGK: hrvatski proizvođači vojne opreme predstavili svoje proizvode ukrajinskom izaslanstvu
13.10.13 Seminari, konferencije
MAGROS 2013 - Važna suradnja trgovine s domaćom proizvodnjom
10.10.13 Vijesti
Svečano primanje hrvatskih inovatora u HGK
19.09.13 Vijesti
Svim realnim projektima osigurana državna sredstva
09.09.13 Vijesti
HGK osnovala Poslovno vijeće za gospodarsku suradnju s Ukrajinom
12.07.13 Vijesti
Slobodno kretanje roba na unutarnjem tržištu EU - Tribina ISO Forum Croaticum
19.06.13 Vijesti
HGK zatvara predstavništva u Beogradu, Prištini, Sarajevu, a otvorio bi u Washingtonu
18.06.13 Vijesti
HGK i Austrijska gospodarska komora potpisale Sporazum o međusobnoj suradnji
12.06.13 Vijesti
„Be CROative“
07.05.13 Šira regija
Hrvatska u EU može biti među najuspješnijim članicama
08.04.13 Vijesti
Brown Forum 2013: Pred Hrvatskom je ključnih 18 mjeseci
08.04.13 Vijesti
Akcije “Kupujmo hrvatsko” i “Vrijedne ruke”
20.03.13 Vijesti
2. sjednica Skupštine Hrvatskog nacionalnog odbora Međunarodne trgovačke komore (ICC Hrvatska)
20.02.13 Vijesti
HGK dodijelila znakove "Hrvatska kvaliteta" i "Izvorno hrvatsko"
17.01.13 Vijesti
Trgovački lanci koji zavladaju Srbijom vladat će i regijom
13.12.12 Trgovina na malo
Prosinačka potrošnja na razini lanjske, oko 11 milijardi kuna
12.12.12 HGK
HGK: akciji "Kupujmo hrvatsko" podrška građana i tvrtki
11.12.12 DOP
Društveno odgovorno poslovanje omogućuje novu percepciju uloge kapitala u društvu
09.11.12 Seminari, konferencije
Obilježen 10. hrvatski Dan kvalitete
19.10.12 Vijesti
HGK: Vidošević ponovno izabran za člana UO Eurochambresa
11.10.12 Vijesti
Stvaranje nacionalnog brenda drvne industrije je nužno
18.09.12 Vijesti
Akcije "Kupujmo hrvatsko" i "Vrijedne ruke" u Zagrebu
13.09.12 Vijesti
"Kupujmo hrvatsko" u Zagrebu
10.09.12 Vijesti
Eurochambres: Uloga Gospodarskih komora nezamjenjiva je u prevladavanju krize
06.07.12 Vijesti
Vidošević i Poposki o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Makedonije
05.07.12 Vijesti
HGK dodijelila znakove Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko
28.06.12 Vijesti
Akcije "Kupujmo hrvatsko" i "Vrijedne ruke" u Zadru
26.06.12 Vijesti
Akcije "Kupujmo hrvatsko" i "Vrijedne ruke" u Šibeniku
22.06.12 Vijesti
Akcije "Kupujmo hrvatsko" i "Vrijedne ruke" u Pločama
19.06.12 Vijesti
Akcije “Kupujmo hrvatsko” i “Vrijedne ruke” u Splitu
12.06.12 Vijesti
Susret predsjednika gospodarskih komora zemalja bivše Jugoslavije
11.06.12 Vijesti
"Kupujmo hrvatsko" i "Vrijedne ruke" u Osijeku
08.06.12 Vijesti
Akcije "Kupujmo hrvatsko" i "Vrijedne ruke" na Krku
12.05.12 Vijesti
U Bjelovaru započela akcija Kupujmo hrvatsko
04.05.12 Vijesti
Jačanje edukacije za poduzetništvo
02.05.12 Vijesti
HGK: Akcije Kupujmo hrvatsko i Vrijedne ruke počinju u Bjelovaru
24.04.12 Vijesti
HGK: Dovoljna dva granična prijelaza za robnu razmjenu BiH i Hrvatske
23.04.12 Vijesti
Počinju akcije "Kupujmo hrvatsko" i "Vrijedne ruke"
28.03.12 Vijesti
Vidošević: Ulazak u EU otežava razmjenu s BiH
21.03.12 Vijesti
U HGK predstavljena analiza "Stanje i trendovi u trgovini na malo u Republici Hrvatskoj"
29.02.12 Vijesti
Vodič kroz promjene u vanjskoj trgovini nakon pristupanja Hrvatske EU
20.02.12 Vijesti
U HGK dodijeljeni znakovi “Hrvatska kvaliteta” i “Izvorno hrvatsko”
17.02.12 Vijesti
Otvorena izložba “HGK 160 godina”
16.02.12 Vijesti
Skupština HGK smanjila članarine i doprinose
16.02.12 Vijesti
HGK: Rast BDP-a ove godine oko 0,4 posto
07.02.12 Vijesti
Uskoro program potpore hrvatskoj prehrambenoj industriji
07.02.12 Sajmovi i izložbe
Na izložbi "Histria 2012." u Puli 200 izlagača
19.01.12 Vijesti
Održana Skupština Hrvatskog nacionalnog odbora Međunarodne trgovačke komore
10.01.12 Vijesti
HGK raspisala natječaj za dodjelu sredstava Zaklade "Izvorno hrvatsko" za 2012.
19.12.11 Trgovina na malo
HGK: U prosincu će se trošiti više nego lani
19.12.11 Vijesti
Novi dobitnici znakova "Hrvatska kvaliteta" i "Izvorno hrvatsko"
09.12.11 Vijesti
Vidošević o potpisivanju Ugovora o pristupanju EU
02.12.11 Brandovi
Kraš proslavio stotu obljetnicu poslovanja
30.11.11 Karijere
Damir Bulić novi predsjednik Uprave Kraša
30.11.11 Vijesti
Održana Skupština Hrvatske gospodarske komore
14.11.11 Vijesti
Izaslanstvo kineske pokrajne Sichuan u HGK
26.10.11 Vijesti
Vidošević ponovno član Upravnog odbora Eurochambresa
14.10.11 Vijesti
Započeo 16. Forum poslovanja nekretninama HGK
17.09.11 Vijesti
Akcije "Kupujmo hrvatsko" i "Vrijedne ruke" u Zagrebu
06.09.11 Vijesti
Akcije "Kupujmo hrvatsko" i "Vrijedne ruke" u Otočcu
05.09.11 Vijesti
HUP očekuje sveobuhvatnu reformu HGK
02.09.11 Vijesti
Akcije "Kupujmo hrvatsko" i "Vrijedne ruke" u Koprivnici
08.07.11 Vijesti
Kupujmo hrvatsko sutra u Karlovcu
01.07.11 Vijesti
Kupujmo hrvatsko u Dubrovniku
27.06.11 Vijesti
Akcije "Kupujmo hrvatsko" i "Vrijedne ruke" u Šibeniku
20.06.11 Vijesti
Rijeka: Akcija "Kupujmo hrvatsko"
15.06.11 Vijesti
Akcije "Kupujmo hrvatsko" i "Vrijedne ruke" u Požegi
10.06.11 Vijesti
Vidošević o završetku pregovora s EU
08.06.11 Vijesti
U Vukovaru akcija "Kupujmo hrvatsko" uz sudjelovanje 115 izlagača
01.06.11 Vijesti
Split: 14. akcija "Kupujmo hrvatsko"
01.06.11 Vijesti
Hrvatsko-bavarski poslovni forum
30.05.11 Vijesti
Predstavljanje Hrvatske u Parizu
29.05.11 Vijesti
Predstavljanje Hrvatske u centru Pariza
23.05.11 Vijesti
Akcije "Kupujmo hrvatsko" i "Vrijedne ruke" u Sisku
13.05.11 Vijesti
Prve akcije “Kupujmo hrvatsko” i “Vrijedne ruke” u Čakovcu
21.04.11 Vijesti
Ponovno kreću akcije “Kupujmo hrvatsko” i “Vrijedne ruke”
23.02.11 Vijesti
HGK: Svečana dodjela znakova Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko
17.02.11 Vijesti
HGK: Dobitnici znakova Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko
12.01.11 Vijesti
HGK: Natječaj za sredstava Zaklade "Izvorno hrvatsko"
20.12.10 Vijesti
HGK: Akciji "Kupujmo hrvatsko" podrška građana i tvrtki
26.11.10 Vijesti
HGK: Dodijeljeni znakovi "Hrvatska kvaliteta" i "Izvorno hrvatsko"
02.11.10 Vijesti
"Kupujmo hrvatsko" na Facebooku i Twitteru
15.10.10 Vijesti
Vidošević postao član Upravnog odbora Eurochambresa
27.09.10 Vijesti
HGK i HOK potpisali ugovor o suradnji
21.09.10 Vijesti
Akcija „Kupujmo hrvatsko” završava u subotu u Zagrebu
15.07.10 Vijesti
HGK dodijelila znakove "Hrvatska kvaliteta" i "Izvorno hrvatsko"
25.02.10 Vijesti
HGK: Još 25 znakova Hrvatska kvaliteta i pet Izvorno hrvatsko
22.02.10 Vijesti
Dodijeljena prava korištenja znaka Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko
18.12.09 Vijesti
Dodijeljena prava korištenja znakova "Hrvatska kvaliteta" i "Izvorno hrvatsko"
05.11.09 Vijesti
HGK: akciji "Kupujmo hrvatsko" snažna podrška građana i tvrtki-sudionica
11.09.09 Vijesti
Akcija "Kupujmo hrvatsko" u Krapini
07.09.09 Vijesti
Rijeka: Akcija "Kupujmo hrvatsko"
02.09.09 Vijesti
HGK: Nastavak pada BDP-a, Vidošević kandidat za predsjednika RH
30.06.09 Vijesti
U Osijeku akcija "Kupujmo hrvatsko"
10.06.09 Vijesti
U Vukovaru akcija "Kupujmo hrvatsko"
04.06.09 Vijesti
Akcija "Kupujmo hrvatsko" u Splitu
25.05.09 Vijesti
"Kupujmo hrvatsko" u Požegi
19.05.09 Vijesti
Akcija "Kupujmo hrvatsko" u Delnicama
28.04.09 Vijesti
U Samoboru nastavljena akcija 'Kupujmo hrvatsko'
20.04.09 Vijesti
Akcija "Kupujmo hrvatsko" ove godine započela u Puli
26.03.09 Vijesti
Nastavlja se akcija "Kupujmo hrvatsko" po hrvatskim gradovima
19.02.09 Vijesti
Dodijeljena priznanja Hrvatska kvaliteta i Izvorno Hrvatsko
27.01.09 Vijesti
Akcija "Kupujmo hrvatsko" uspješna kod četvrtine potrošača
21.01.09 Vijesti
Raspisan natječaj za dodjelu sredstava Zaklade "Izvorno hrvatsko"
19.09.08 Sajmovi i izložbe
Eko-etno: Nužna zaštita autohtonih i tradicijskih proizvoda
10.06.08 Vijesti
HGK: Konferencija o zaštiti tradicionalnih proizvoda
09.05.08 Prikazi knjiga
Promocija knjige: Potpuno upravljanje kvalitetom u obrazovanju
14.02.08 Vijesti
HGK: Novih 39 znakova Hrvatska kvaliteta i 19 Izvorno hrvatsko
31.01.08 Vijesti
Znak "Hrvatska kvaliteta" za novih 11 proizvoda
10.01.08 Vijesti
HGK raspisala natječaj za dodjelu sredstava Zaklade "Izvorno hrvatsko" za 2008.
17.10.07 Vijesti
HGK: Novi proizvodi sa znakovima "Hrvatska kvaliteta" i "Izvorno hrvatsko"
05.09.07 Vijesti
Vidoševiću i četvrti mandat na čelu HGK
30.06.07 Vijesti
Akcija ''Kupujmo hrvatsko'' u Zagrebu
14.06.07 Vijesti
Split: "Kupujmo hrvatsko" privuklo mnoštvo građana
13.06.07 Istraživanja
GfK istraživanje: 90 posto građana zna za akciju "Kupujmo hrvatsko"
09.06.07 Sajmovi i izložbe
Zagreb: Šesti sajam "Proizvodi hrvatskog sela"
06.06.07 Vijesti
Akcija "Kupujmo hrvatsko - budimo kroativni" u Puli
19.05.07 Vijesti
Novi proizvodi sa znakovima "Hrvatska kvaliteta" i "Izvorno hrvatsko"
10.05.07 Vijesti
Akcija "Kupujmo hrvatsko" počinje u Osijeku
14.02.07 Vijesti
HGK: još 20 znakova Hrvatska kvaliteta i 11 Izvorno hrvatsko
30.01.07 Vijesti
HGK projektom Be CROativ promovira hrvatske brandove u inozemstvu
15.09.06 Najave
Promotivna akcija HGK-a “Kupujmo hrvatsko”
10.09.06 Vijesti
Osijek: akcija "Budimo kroativni-proizvodimo i kupujmo kvalitetno"
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa