Info
Seniko studio
Vijesti iz svijeta
21.12.2011. Bogati uzvraćaju udarac
Nakon što je malo splasnula euforija oko Occupy Wall Street prosvjeda, oglasili su se brojni američki bogataši i iznijeli svoje viđenje stvarnosti. Većina ih je očekivano stala u vlastitu obranu te se usprotivila uvođenju poreza na bogate

Jamie Dimon, najplaćeniji izvršni direktor u konkurenciji šest najvećih američkih banaka, ovog je mjeseca njujoršku investitorsku konferenciju pretvorio u svojevrsnu priliku da obrani bogate. “Ne razumijem stav prema kojem su svi koji su uspješni i bogati loši. Ponegdje ima i koji loš primjer, ali ne možemo zato oklevetati sve”, istaknuo je Dimon, inače direktor JP Morgan Chase & Co čija su primanja 2010. iznosila 23 milijuna dolara, piše Bloomberg.

Na taj se način Dimon pridružio fond menadžeru Johnu Paulsonu i suosnivaču Home Depota Bernardu Marcusu koji su se poslužili javnim govorima, otvorenim pismima i televizijskim nastupima kako bi obranili sebe i 1% najbogatijih od pripadnika Occupy Wall Street pokreta i njihovih teza.

Bogati padaju po pitanju socijalne osjetljivosti
I dok je potpuno logično štiti svoju profesiju i pokušati se oduprijeti generaliziranju i etiketiranju financijske industrije kao "đavoljeg gnijezda", bogati pomalo padaju na pitanju solidarnosti i osjetljivosti spram onih siromašnijih. Taj je primjer najvidljiviji kroz raspravu o uvođenju poreza na bogate.

Prošlogodišnji podaci pokazali su kako je 2009. 1% najbogatijih poreznih obveznika u SAD zaradilo najmanje 343.927 dolara. Ako se u obzir uzmu činjenice poput toga da se dohodak prosječnog kućanstva povećao od 1979. do 2007. za 62%, a dohodak 1% najbogatijih se utrostručio te da je SAD u 2007. prema podacima CIA imao veću dohodovnu nejednakost od Kine ili Irana, lako možemo zaključiti zašto je američka javnost osjetljiva na izjave bogatih koje su često neodmjerene.

Porez na bogate doživljava se kao napad na osobni uspjeh
Međutim, nemaju svi bogati Amerikanci potrebu za grčevitom obranom svojeg bogatstva. Jedan od njih je milijarder Warren Buffett koji je zagovarao povećanje poreza na najbogatije, kao i neki drugi bogataši poput suosnivača Ask.com Garretta Gruenera ili Googleovog direktora istraživanja Petera Norviga. Uz to, prema Bloombergovoj anketi iz listopada ove godine dvije trećine Amerikanaca podupire uvođenje poreza kućanstvima čiji dohoci prelaze 250.000 dolara.

Usprkos tome, većina je onih koji se s time ne bi mogli složiti i povećanje poreza na bogate doživljavaju kao napad na vlastiti uspjeh, ali i cjelokupnu ekonomiju.

Izvršni direktor Blackstonea, najvećeg svjetskog privatnog equity fonda, Stephen Schwarzman, 30. studenog je izjavio kako je napadanje bankarskog sustava i njegovih zarada pogrešno jer on doprinosi "zdravlju" ekonomije.
John Paulson, koji se obogatio na urušavanju američkog nekretninskog tržišta također ističe kako društvo profitira od bogatih. Paulson je na početku prosvjeda na Wall Streetu naglasio kako 1% najbogatijih njujorčana plaća oko 40% ukupnih poreza na dohodak, te smatra kako bi u poreznom sustavu trebali sudjelovati svi pa i oni siromašni koji su trenutno izuzeti. (Bankamagazin)

Povezani članci
02.04.12 Zaposlenost / plaće
Veliki izvještaj o novom siromaštvu: Čudo u Hrvatskoj
24.02.12 Vijesti iz svijeta
Oporavlja se američko tržište nekretnina
10.11.11 Vijesti iz svijeta
Amerikanci masovno bojkotiraju banke
22.09.11 Karijere
Bill Gates i dalje najbogatiji čovjek na svijetu
30.08.11 Financije i gospodarstvo
Todorić za dodatno oporezivanje bogatih
05.10.10 Vijesti iz svijeta
EU odblokirala 500 mil. eura za hranu za siromašne
17.08.10 Vijesti iz svijeta
Kina: Ekonomska sila siromašnog stanovništa
15.04.10 Vijesti iz svijeta
OECD: U godini krize bogati zaboravili siromašne
22.10.09 Vijesti iz svijeta
Berlin: Bogati Nijemci traže porez za bogate
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa