Info
Seniko studio
Vijesti iz svijeta
14.12.2011. Norveška je najsretnija zemlja svijeta
Među 110 zemalja, Hrvatska se našla na 41. mjestu po zadovoljstvu i sreći svojih građana

Zbog visokog društvenog kapitala i osjećaja sigurnosti svojih stanovnika Norveška je, prema indeksu prosperiteta koji istražuje Letatum institut, već treću godinu za redom najsretnija zemlja svijeta.

Titula najtužnije pripala je Središnjoj Afričkoj Republici kojoj je još uvijek vodeći problem visok mortalitet djece.

Istraživanje se provodi u 110 zemalja koje nastanjuje 93 posto svjetske populacije i koje ostvaruju 97 posto svjetskog BDP-a. Hrvatska se među njima našla na 41. mjestu.

Znatan dio Hrvata izražava pesimistične stavove i nezadovoljstvo po pitanju socijalne kohezije, državnog upravljanja te mogućnostima koje im se pružaju za budući ekonomski napredak.

Iako mnogi smatraju kako za sreću nisu potrebni novac i bogatstvo, indeks prosperiteta za 2011. godinu u kojoj je istraživano globalno bogatstvo i blagostanje, pokazao je kako su upravo zemlje s veoma visokim dohotkom po glavi stanovnika najsretnije.

Indeks mjeri osam najvažnijih odrednica prosperiteta: gospodarstvo, poduzetništvo, upravljanje, obrazovanje, zdravstvo, sigurnost, osobne slobode i društveni kapital.

Prosječni je godišnji dohodak po stanovniku u Norveškoj 54.000 dolara, pa ne čudi da je 95 posto stanovnika te zemlje zadovoljno životnim standardom i slobodom izbora u državi u kojoj žive.

Uz to, 74 posto ih izražava veliko povjerenje prema drugima, te se osjećaju sigurno u svojoj zemlji.
Drugo mjesto, također treću godinu zaredom, pripada Danskoj. Ta je zemlja na prvom mjestu prema pružanju mogućnosti u poduzetništvu zbog izrazito visoke razine socijalne jednakosti, visoke povezanosti te najnižih troškova osnivanja tvrtke.

Demokracija i društvena jednakost najbitniji preduvjeti prosperiteta
Australija je na ovoj listi zauzela treće mjesto, što joj je dijelom omogućilo i bogatstvo koje stječe prodajom ugljena, željeza i prirodnog plina Kini, dok se neke druge zemlje koje su mnogo bogatije prirodnim izvorima, poput Kuvajta ili Ujedinjenih Arapskih Emirata, nalaze daleko ispod.

Ono što je zajedničko svim zemljama pri vrhu, jest visok stupanj demokracije i društvene slobode. Također visok stupanj socijalne zaštite građana, fleksibilnost tržišta rada, ali i pružanje velikih poduzetničkih mogućnosti, rezultira visokom razinom zadovoljstva njihovih stanovnika.

Australiju slijedi Novi Zeland, kao zemlja s najvišom tolerancijom prema imigrantima, efikasnim upravljanjem, obrazovanjem i društvenim slobodama, a na petom mjestu smjestila se Švedska, u kojoj postoji visoka razina političkog djelovanja te društvene jednakosti u kombinaciji sa zaštitom životne sredine.

Središnja Afrička Republika – najtužnija zemlja svijeta
Među pet najtužnijih zemalja svijeta našle su se čak tri afričke. Prvo mjesto pripalo je Središnjoj Afričkoj Republici u kojoj je situacija najgora. Više od 10 posto novorođenčadi umre do svoje prve godine života, prosječan broj djece na jednog učitelja je 91, a osnove za prosperitet ne postoje.

Središnju Afričku Republiku slijedi korumpirani Zimbabve u kojem ne postoje civilna prava te prevladava političko nasilje. Nakon nje na listi je Etiopija u kojoj stopa pismenosti iznosi samo 30 posto, u kojoj je pothranjeno čak 40 posto stanovništva, a stopa nezaposlenosti doseže 20 posto.

Četvrto mjesto zauzeo je Pakistan zbog svoje neefikasne i nestabilne vlade te također netolerancije prema imigrantima, dok se na petom mjestu našao Jemen. U toj zemlji prevladavaju građanski nemiri, diskriminacija žena, odnosno nemogućnost njihova obrazovanja, a tek trećina ima nekakav posao. (Bankamagazin)

Povezani članci
17.01.13 Ekologija
Izlaz iz krize nadohvat ruke
25.10.12 Seminari, konferencije
Tribina ISO FORUM CROATICUM: Stres i društvena odgovornost
11.01.12 Vijesti iz svijeta
DW: Blago pod ledom Sjevernog pola
28.12.11 Vijesti
Trećina Hrvata su dobrotvori
20.12.11 Vijesti iz svijeta
Norveška: Za kilogram maslaca i do 60 eura
28.11.11 Vijesti iz svijeta
GfK: SAD i dalje zemlja s najboljim imageom
02.11.11 Financije i gospodarstvo
UN: Hrvatska među 50 najugodnijih zemalja za život
26.09.11 Tvrtke i tržišta
Dalekovodu novi posao u Norveškoj vrijedan 81 mil. eura
06.09.11 Vijesti
Nacionalni indeks sreće: Zagrepčani nesretniji od drugih
12.07.11 Zaposlenost / plaće
BDP narastao, a zadovoljstvo životom se smanjilo
02.06.11 Financije i gospodarstvo
Kako je biti građanin u Hrvatskoj
05.04.11 Financije i gospodarstvo
Indeks sreće: Hrvati sretniji od okoline u kojoj žive
03.03.11 Zaposlenost / plaće
Nacionalni indeks sreće u siječnju blago porastao
24.01.11 Korisne informacije
Hrvatska među najsigurnijim zemljama na svijetu
18.08.10 Financije i gospodarstvo
Newsweek: Hrvatska 28. najbolja zemlja za život
24.06.10 Vijesti iz svijeta
Tajna danske sreće
15.03.10 Vijesti iz svijeta
Norveška u nevolji - nezaposlenih 3,2%
22.05.07 Strateški savezi
Store: Hrvatska je atraktivan partner Norveškoj
19.04.07 Ekologija
Norveška do 2050. želi potpuno obustaviti emisiju štetnih plinova
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa