Info
Seniko studio
Vijesti iz svijeta
14.12.2011. Facebookov IPO stvorit će preko 1000 novih milijunaša
Predviđa se da će IPO najveće društvene mreže zasjeniti sve dosadašnje proslavljene projekte Silicijske doline i u svijet bogatih lansirati nove milijunaše. Obogatit će se inženjeri, prodavači i drugi koji su se kompaniji priključili kasnije, dobivši vlasničke udjele i opcije

Inicijalna javna ponuda (IPO) društvene mreže Facebook prema očekivanjima bi trebala nadmašiti sve dosadašnje, ionako uspješne, inicijalne ponude kompanija Silicijske doline, od Netscapea pa do Googlea.

Analitičari predviđaju da bi Facebook IPO-om mogao prikupiti oko 10 milijardi dolara, što bi bio rekord neke IT kompanije, piše Reuters.

Od osnutka 2004. Facebook je do danas izrastao u najveću svjetsku društvenu mrežu s više od 800 milijuna korisnika i dohotkom od 1,6 milijardi dolara samo u prvoj polovici 2011. godine.

Iako se točno vrijeme inicijalne ponude još uvijek ne zna, Reuters predviđa da bi do izlaska Facebooka moglo doći početkom sljedeće godine, a The Telegraph u srijedu piše kako bi se to moglo dogoditi i do kraja ove godine.

Bez obzira na vrijeme izlaska analitičari se slažu da bi vrijednost Facebooka mogla doseći 100 milijardi dolara, odnosno udvostručiti se u odnosu na siječanj kada je kompanija objavila ulaganje vrijedno 1,5 milijardi dolara od strane Goldman Sachs grupe i drugih investitora.

Informacije o vlasničkoj strukturi Facebooka i o ugovorima sa zaposlenicima nisu poznate javnosti jer ih, još uvijek privatna kompanija, nije dužna objavljivati.

Međutim, analitičari smatraju kako je ovaj dugo najavljivani IPO odgađan kako bi se osnivaču, Marku Zuckerbergu, dalo više vremena za povećanje prodaje i dodatno povećanje broja korisnika te samim time i stvorilo prilike za što uspješniji IPO, koji bi prema sadašnjoj situaciji mogao usrećiti brojne zaposlenike, a čak više od 1000 njih učiniti i milijunašima.

Prema riječima Davida Kirkpatricka, autora knjige "The Facebook Effect", sam Zuckerberg drži nešto više od petine udjela u kompaniji, a predviđanja su da bi najveće koristi od IPO trebali imati inženjeri, prodavači i ostalo osoblje koje se kompaniji priključilo kasnije i uz plaće bilo motivirano različitim vrstama vlasničkih udjela i opcija.

Put u svemir i istraživanje majanskih ruševina
Kako je Facebookov IPO samo pitanje vremena, jedan dio zaposlenika već je započeo s planovima vezanim uz trošenje novaca.

Tako je jedan od bivših zaposlenika koji se kompaniji priključio nedugo nakon njezina osnivanja izjavio kako planira ostvariti svoj san i priuštiti si 200.000 dolara vrijedan let u svemir.

S obzirom da bi njegovo udjel u Facebooku mogao uskoro vrijediti oko 50 milijuna dolara, to mu vjerojatno neće biti problem financirati.

Druga je pak grupa sadašnjih i bivših zaposlenika odlučila krenuti stopama Indiane Jonesa pa su već započeli s pripremama za vlastitu ekspediciju istraživanja relativno netaknutih majanskih ruševina u Meksiku.
Trgovci nekretninama, automobilima i elektroničkom opremom trljaju ruke
Cijene nekretnina u području San Francisca ionako su relativno visoke, ali mnogi vlasnici kuća i agencija za prodaju nekretnina nestrpljivo čekaju navalu novih kupaca, koju očekuju nakon inicijalne ponude Facebooka.

Investicijski savjetnici, fond menadžeri, kao i različite kompanije za upravljanje financijskim sredstvima također očekuju povećanje broja klijenata.

"Mnogo će ljudi postati multimilijunaši u dobi od 30-ak godina, a njihova bi procijenjena životna dob mogla biti oko 100 godina. To znači da je potrebno kreirati 70-godišnje financijske planove, što do sada još nije rađeno", izjavio je, vezano uz utjecaj Facebookovog IPO na poslovanje njegove kompanije, John Valentine iz Valentine Capital Asset Managementa.

Analitičari naglašavaju kako bi učinke Facebookovog IPO-a mogli osjetiti različiti ekonomski subjekti, što direktno, što putem efekta prelijevanja.

Naime ako neki od novopečenih bogataša odluči kupiti kuću, trgovac nekretninama mogao bi od provizije kupiti ženi luksuznu ogrlicu, a vlasnik kuće možda novi automobil. Ako ju potom odluči preurediti, građevinar bi mogao nabaviti nove strojeve i alate itd.

Oko nečeg se gotovo svi jednoglasno slažu, a to je da će zasigurno doći do porasta potražnje za različitim elektroničkim uređajima, pa tako iz jedne analitičke tvrtke duhovito naglašavaju: "Od sada ćete u Appleov dućan sa sobom morati nositi pepper sprej". (Bankamagazin)

Povezani članci
22.09.16 Tvrtke i tržišta
Cijeli sektori mijenjaju se pred našim očima
27.04.16 Tvrtke i tržišta
Prihodi Facebooka skočili više od 50 posto, dobit utrostručena
22.02.16 Istraživanja
Glavni trendovi na društvenim mrežama u 2016.
26.06.15 Tvrtke i tržišta
Treba li kupiti dionice Facebooka i Twittera?
16.01.15 Financije i gospodarstvo
Facebook pokrenuo novu aplikaciju za kompanije
21.08.13 Vijesti iz svijeta
Facebook pokreće projekt za dostupniji Internet
18.06.13 Strateški savezi
Todorić: Jedina dobra prilika je IPO
22.05.12 Brandovi
Apple potvrdio poziciju najvrednije robne marke
04.05.12 Vijesti iz svijeta
Kvartalna dobit LinkedIna se udvostručila
10.04.12 Vijesti iz svijeta
Facebook za milijardu eura kupio Instagram
13.03.12 Vijesti iz svijeta
Yahoo tuži Facebook zbog kršenja 10 patenata
23.12.11 Vijesti iz svijeta
Hoće li Facebook izbjeći sudbinu Groupona i Zynge?
08.11.11 Trgovina na malo
Benetton preuzima Pittarello u Hrvatskoj
28.10.11 Promocije
Na Facebooku premijerno emitiran novi spot PIK-a Vrbovec
12.10.11 Istraživanja
IBM-ovo istraživanje: Direktorima marketinga nedostaju vještine za digitalno doba
08.09.11 Vijesti iz svijeta
Polugodišnja dobit Facebooka 500 milijuna dolara
29.08.11 Vijesti iz svijeta
Facebook ove godine namjerava kupiti 20 tvrtki
31.12.10 Vijesti iz svijeta
Facebook nadmašio Google
29.11.10 Vijesti iz svijeta
IPO General Motorsa najveći u povijesti
05.03.08 Tvrtke i tržišta
Facebook pregovara s izdavačkim kućama o usluzi besplatne glazbe
26.11.07 Korisne informacije
Web oglašavanje pod pojačanim nadzorom EU
16.11.07 Brandovi
Microsoft želi biti među vodećima u internet oglašavanju
25.10.07 Tvrtke i tržišta
Microsoft procijenio Facebook na 15 milijardi dolara
25.09.07 Vijesti iz svijeta
Microsoft u pregovorima za kupnju udjela u Facebook-u
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa