Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Šira regija
24.11.2006. Schengen: pozitivna ocjena granicama novih zemalja članica
Sigurnost vanjskih granica deset novih zemalja članica EU radi njihova prijama u prostor Schengena ocijenjena je "općenito pozitivnom", prema dokumentu o ocjeni EU-a od četvrtka

Nakon 58 misija u 2006., stručnjaci EU-a sastavili su "općenito pozitivnu" ocjenu vanjskih granica tih zemalja, iako još ostaje slabih točaka koje treba riješiti i koje će zahtijevati nove posjete 2007., posebice Slovačkoj.

Najproblematičnija točka ostaje nadzor 90 km granica Slovačke i Ukrajine, što bi trebalo rezultirati s nekoliko dodatnih posjeta Bratislavi.

Slovački ministar unutarnjih poslova Robert Kalinak priznao je u srijedu kako mora poduzeti još "znatne mjere" za pripremu ulaska njegove zemlje.

Mađarski susjed, koji graniči s Hrvatskom, Srbijom, Rumunjskom i Ukrajinom, ne treba dodatnih inspekcija.

Za Poljsku dodatni su posjeti potrebni zračnim lukama Varšave, Krakova i Gdanska.

Sigurnost vanjskih granica jedan je od dva preduvjeta koje treba ispuniti kako bi se novim zemljama članicama iz srednje Europe, kao i Cipru i Malti, dopustio ulazak u prostor slobodnog prometa Schengena.

Drugi je uvjet stupanje na snagu "Sustava informiranja Schengena druge generacije (SIS II)", baze informatičkih podataka koja mora povezati policijske vlasti svih zemalja članica i naslijediti dosadašnji SIS. (H)

Povezani članci
08.03.12 Šira regija
Hrvatska planira u Schengen 2015. godine
02.03.12 Šira regija
Odgođena odluka o ulasku Rumunjske i Bugarske u Schengen
03.05.11 Vijesti iz svijeta
Deutsche Welle: Ostaje li "Schengen" samo na papiru?
28.11.08 Carine
Ministri EU-a odobrili ulazak Švicarske u Schengen
28.10.08 Carine
Švicarska spremna za Schengen
21.03.08 Carine
Bugarskoj 161 milijun eura za pripremu za Schengen
04.10.07 Carine
Schengen se širi 21. prosinca
06.12.06 Carine
EU: ministri dogovorili širenje Schengena
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa