Međunarodno poslovanje
Seniko studio
Izvoz
21.11.2011. Hrvatske tvrtke se vraćaju u Libiju
Nakon početka sukoba u Libiji, hrvatske tvrtke ostavile su poslove vrijedne više od 200 mil. eura, a više stotina radnika je ostalo bez posla. Sada su uspostavljeni kontakti s novim vlastima, piše Večernji list

Nakon početka sukoba u Libiji, hrvatske tvrtke ostavile su poslove vrijedne više od 200 mil. eura, a više stotina radnika je ostalo bez posla.

Uspostavljeni su kontakti s novom vlašću u Libiji, a prošlotjedni odlazak novog hrvatskog veleposlanika Petra Ljubičića u Tripoli dodatni je korak prema povratku hrvatskih firmi u ovu zemlju, piše u ponedjeljak Večernji list.

Navodi se kako iz pojedinih hrvatskih kompanija najavljuju da bi Libija mogla postati vrlo zanimljiva destinacija za domaće gospodarstvenike, a prije svega za hrvatsku brodogradnju.

„Budu li ugovori poštivani te s obzirom na to da dugo nije ništa rađeno, morat ćemo povećati broj zaposlenika koji je pao za 30 posto.

Posla će biti ne samo za nas nego i za hrvatsku namjensku i specijalnu brodogradnju“, rekao je za Večernji list Mladen Šarić, direktor tvrtke Adria Mar, specijalizirane za projektiranje, gradnju i remont vojnih i brodova posebne namjene.

Tvrtka nije naplatila potraživanja u vrijednosti od četiri milijuna eura, a upravo je u ožujku trebao krenuti projekt vrijedan 60 milijuna eura – gradnja šest brodova za obalnu stražu. Jedini je problem, kako je rekao Šarić, osiromašen državni proračun koji se dodatno crpi za humanitarne svrhe.

Veleposlanik Ljubičić boravio je već u Libiji i to kako bi se upoznao sa situacijom i ostvario kontakte, kažu za Večernji list iz MVP-a te dodaju da libijsko nacionalno vijeće jamči da će poštovati ranije potpisane ugovore, što je dobra vijest i za Montmontažu, Crosco i Geofiziku, tvrtke iznimno vezane za Libiju.

Iz svih tvrtki poručuju da su u kontaktu s naručiteljima radova i s novom vlašću. (Večernji list)

Povezani članci
05.09.12 Tvrtke i tržišta
Deloitte: 12 hrvatskih tvrtki među 500 najvećih u srednjoj Europi
06.02.12 Financije i gospodarstvo
Roland Berger: Nafta ove godine poskupljuje 15 posto
31.01.12 Tvrtke i tržišta
Hrvatski poduzetnici u zemljama najbržeg rasta
11.01.12 Vijesti iz svijeta
DW: Blago pod ledom Sjevernog pola
03.01.12 Vijesti iz svijeta
Prosječna cijena nafte u 2012. očekuje se na 92-96 USD
31.08.11 Vijesti iz svijeta
Libija najavila skorašnji početak proizvodnje nafte
26.11.07 Vijesti iz svijeta
OMV potpisao sporazume o aktivnostima u Libiji
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa