Info
Seniko studio
DOP
07.11.2011. "Jadran"-Galenski laboratorij objavio Izvješće o održivom razvoju
Prepoznajući važnost poštivanja najviših globalnih standarda suvremenog i odgovornog poslovanja, farmaceutska tvrtka „Jadran“-Galenski laboratorij d.d. iz Rijeke (JGL) ovih je dana objavila Izvješće o održivom razvoju koje donosi pregled ekonomskog, okolišnog i društvenog poslovanja tvrtke u 2010. godini.

Izvješće, u kojemu je obuhvaćen cjelokupni raspon djelovanja i aktivnosti tvrtke, kao i svi odnosi koje pri tome tvrtka gradi, JGL izdaje treću godinu u skladu sa Smjernicama Globalne inicijative za izvještavanje (Global Reporting Initiative – GRI).

Global Compact, inicijativa Ujedinjenih naroda (UN) za uvođenje društveno odgovornog poslovanja, pokrenuta je 2000. godine i danas je najveća takva inicijativa koja okuplja više od 8.000 korporativnih dionika iz preko 135 zemalja diljem svijeta. Temelji se na deset osnovnih načela iz područja ljudskih i radnih prava, okoliša i borbe protiv korupcije.

Kao takav, Global Compact predstavlja jedinstveni primjer suradnje poslovnog svijeta i međunarodne zajednice te uz kompanije okuplja i predstavnike akademske zajednice, civilnog društva, vlada, poslovnih udruga te samog UN-a.

Lokalna mreža Global Compacta Hrvatske osnovana je 2007. godine, a JGL je od tada njen aktivni član te kontinuirano poštuje, provodi i promiče deset općih načela koja su usuglašena i izvedena iz Opće deklaracije o ljudskim pravima, Deklaracije Međunarodne organizacije rada o temeljnim načelima i pravima iz radnog odnosa, Deklaracije o okolišu i razvoju iz Rija, Konvencije Ujedinjenih naroda protiv korupcije, navode iz riječke tvrtke.

Prema riječima Ive Usmiania, direktora JGL-a, 2010. godina je u povijesti tvrtke bila rekordna jer je ostvaren rast prodaje od 36% i rast izvoza od 67% u odnosu na 2009. godinu. Poduzeti su značajni koraci u segmentu internacionalizacije i otvaranja novih tržišta te su dosegnuti najviši svjetski standardi u sustavu kvalitete, dobiveni novi certifikati kvalitete, uspješno provedene organizacijske promjene te niz sustavnih poboljšanja koja omogućavaju još bolje upravljanje vlastitim resursima, navodi Usmiani.

U prvoj polovici 2011. godine Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HRPSOR) tradicionalno su dodijelili nagrade najboljim tvrtkama za društveno odgovorno poslovanje.

Nagrađene su po tri tvrtke u kategorijama malih, srednjih i velikih tvrtki, a JGL je dobio posebnu nagradu za najveći napredak u odnosu na godinu ranije.

Šest osnovnih područja koja definiraju kriterije metodologije ocjenjivanja su: ekonomska održivost i strateška orijentacija na društveno odgovorno poslovanje, radna okolina, zaštita okoliša, ulaganje u zajednicu i tržišni odnosi.
Vrijednosti koje njeguje JGL su timski rad, izvrsnost i bliskost. Strateške odrednice tvrtke su internacionalizacija, fokusiranost, bliskost s kupcima i održivi rast.
JGL-ov primarni terapijski fokus je liječenje osjetila, a najznačajniji infrastrukturni i tehnološki projekt tvrtke u 2010. godini svakako je bila izgradnja novog odjela sterilnih pripravaka, namijenjenog proizvodnji sterilnih kapi.

U travnju 2010. godine JGL je lansirao prve generičke inačice latanoprosta – LATANAX, kapi za oči. Riječ je o najpropisivanijem antiglaukomskom preparatu u svijetu, te „zlatnom standardu“ među pripravcima iz skupine analoga prostoglandina koji se koristi za snižavanje povišenog očnog tlaka u bolesnika s očnom hipertenzijom i glaukomom otvorenog kuta.

Lijek se ne proizvodi samo za hrvatsko tržište, već i za brojna druga tržišta za koja su sklopljeni ugovori o licenci i/ili proizvodnji. JGL također jača brendove Lactogyn i Normia iz područja probiotika, dok je Aqua Maris lansirao nove proizvode. Tijekom 2010. godine lansiran je ukupno 31 novi proizvod, ističu iz ove farmaceutske tvrtke.

U 2010. godini JGL je izuzetno mnogo uložio u sustav kvalitete – investirano je u postizanje uvjeta dobre proizvodne prakse (GMP) u skladištu ulaznih sirovina i mikrobiološkom laboratoriju (lokacija Pulac), kao i u tehnologiju očnih kapi (lokacija Svilno).

JGL je nakon provedenog recertifikacijskog audita ISO 22000;2005, dodjeljivanja ISO 13486;2003 upravljanje kvalitetom za medicinske proizvode, te dobivanjem europskog GMP certifikata u tehnologijama proizvodnje sterilnih oftalmoloških preparata postao farmaceutska tvrtka s u potpunosti certificiranim sustavom upravljanja kvalitetom što je od izuzetne važnosti za opstanak na inozemnom tržištu, kao i za izlazak na nova.

Internacionalizacija je jedna od glavnih strateških odrednica JGL-a. Tvrtka je sklopila ugovore za svoje strateške brendove Aqua Maris, Meralys i Adrience s partnerima u Rumunjskoj, Latviji, Litvi, Estoniji, Rusiji, Guatemali, Turskoj, Kuvajtu i Jemenu. Svoju uspješnu izvoznu orijentiranost JGL je zaokružio nagradama „Zlatni ključ“ za najboljeg izvoznika u Rusku Federaciju u 2009. i 2010. godini.

Što se tiče prodajnih rezultata u 2010. godini, Aqua Maris bilježi rast prihoda na 179 milijuna kuna, što je 69% više u odnosu na 2009. godinu. Na ključnim tržištima CIS-a bilježi rast za čak 66% u odnosu na prethodnu godinu. Aqua Maris je prisutan u 30 zemalja u svijetu, a u svojoj kategoriji vodeći je u regijama Jugoistočne Europe i CIS-a.

S više od 50 milijuna prodajnih jedinica, Aqua Maris je jedan od najuspješnijih hrvatskih izvoznih brendova, gdje izvoz čini 98% njegove prodaje. JGL je zahvaljujući ovom brendu i treći proizvođač prirodnih sprejeva i kapi za nos u svijetu gdje drži 5% svjetskog tržišta nasal saline (preparati za nos na osnovi fiziološke otopine ili morske vode).
JGL danas ima dva jaka strateška partnera iz EU i Kanade u projektima razvoja u portfelju očnih kapi, a njihova prodajna realizacija se očekuje početkom 2012., a do kraja ove godine planiran je iskorak na još novih tržišta s fokusom na Brazil i ostale zemlje Južne Amerike, SAD-a, Velike Britanije, te zemlje Srednje Europe, Skandinavije, Bliskog Istoka i Zapadne Europe.

Ukupan broj zaposlenika u JGL-u na dan 31.12.2010. bio je 477, od toga 338 žena (70,86%) i 139 muškaraca (29,14%). Strukturu top managementa čini 55% žena, a 45% muškaraca, a prosječna dob je 37 godina.

Preko 60% zaposlenih ima visoko obrazovanje, a 92% top managementa u tvrtki je duže od 15 godina. Njih čak 80% na top managerskim pozicijama je izraslo unutar tvrtke. Tvrtku je tijekom 2010. godine napustilo 11 zaposlenika od toga šest žena. JGL je za svoj izuzetan odnos prema zaposlenicima za 2010. godinu dobio i nagradu „Poslodavac Partner“, i to s maksimalnim brojem bodova u svim ocjenjivačkim područjima.

Financijski pokazatelji govore da su prihodi u 2010. godini za 34% veći u odnosu na 2009. godinu što predstavlja jednu od najvećih stopa rasta tvrtke od njenog osnutka.

Prihodi od prodaje u inozemstvu rasli su 67% što navodi na zaključak kako je prvenstveno tržište CIS-a najzaslužnije za rast tvrtke u 2010.

Financijski prihodi rasli su 92% pod utjecajem procesa pripajanja tvrtke kćeri Ardentis d.o.o. prilikom kojeg je iskazan negativan good will u financijskim prihodima JGL-a u iznosu od 6,29 milijuna kuna.

Poslovni rashodi u 2010. iznose 438 milijuna kuna i veći su za 38% u odnosu na godinu ranije. Rast ukupnih rashoda je shodno uravnotežen s rastom ukupnih prihoda i iznosi 35% u odnosu na 2009. godinu.

Pokazatelji okolišnog učinka ukazuju da su najvažnije investicije u 2010. godini bile u proširenju kapaciteta uređaja za biološku obradu otpadnih voda te u izradu postrojenja za obradu mulja na lokaciji Svilno. U 2010. zbrinuta je do sada najveća količina otpada i za to je utrošeno najviše sredstava.
Što se tiče gospodarenja otpadom u JGL-u je 2010. u odnosu na 2009. godinu ukupna količina otpada smanjena za značajnih 21%, i to unatoč povećanju opsega proizvodnje. Najznačajnije za ovakve pozitivne rezultate u ovom izvještajnom razdoblju bilo je uvođenje sustava obrade tehnoloških i sanitarnih otpadnih voda u pogonu Svilno. Na taj način količina otpadnih voda je svedena na minimum.

Na Izvješće o održivom razvoju mišljenje je u konačnici dala komisija UV-a HR PSOR-a koja je u zaključku navela da…“ Izvješće prikazuje sve aspekte poslovanja, uključujući i one za koje sami kažu da ih nisu uspjeli realizirati što smatramo dobrim primjerom transparentnosti. Izvješće o održivosti JGL, iako C razine, donosi pomno odabrane pokazatelje koji daju sliku o ključnim nefinancijskim učincima za izvještajnu godinu čime daju sažet prikaz koji slikovito informira čitatelja o ključnim učincima u najvažnijim područjima održivosti. Posebno treba pohvaliti područje izvješća koje govori o obrazovanju zaposlenika kao i samu praksu JGL-a koja je ovdje opisana.“

Iako je komisija navela i neke manje nedostatke Izvješća u kojem su naglašeniji financijski i ekonomski rezultati ona zaključno izražava svoj stav riječima: „Možemo konstatirati da je ovim izvješćem JGL učvrstio poziciju jednog od vodećih poduzeća u Hrvatskoj u području održivog razvoja, te se nadamo da će i u narednim godinama ustrajati s ovakvom praksom stalnog unapređenja svog djelovanja.“

Povezani članci
21.06.16 DOP
Zaposlenici JGL-a i Adrialaba ponovno darivali krv
28.04.16 Tvrtke i tržišta
JGL završio 2015. godinu rastom ukupnih prihoda i dobiti
21.10.15 Tvrtke i tržišta
Farmaceutska tvrtka JGL objavila izvješće o održivom razvoju za 2014. godinu
22.09.15 Zdravlje
Aqua Maris 4Allergy
04.08.15 DOP
Kozmo prikupio više od 155 tisuća kuna za Palčiće
10.07.15 Tvrtke i tržišta
JGL otvorio "Pharma Valley"
09.07.15 Tvrtke i tržišta
JGL: završena prva faza projekta Pharma Valley
01.07.15 Trgovina na malo
Kozmo uljepšao svakodnevicu djeci u zagrebačkom vrtiću
04.09.14 Zaposlenost / plaće
JGL među top 5 poslodavaca
25.08.14 Tvrtke i tržišta
JGL završava investiciju vrijednu 361 mil. kuna
04.06.14 Financije i gospodarstvo
Treći „Zlatni ključ“ riječkoj farmaceutskoj tvrtki
22.05.14 Promocije
Jgl proizveo sto milijuna Aqua Marisa
28.04.14 Tvrtke i tržišta
JGL-ova inovacija na deset EU tržišta
03.04.14 Tvrtke i tržišta
JGL propulzivno raste, izvozi, investira i zapošljava
25.03.14 DOP
U Zagrebu održana Peta nacionalna konferencija o društveno odgovornom poslovanju
28.02.14 DOP
Grupacija Valamar najavljuje natječaje za donacije
10.01.14 Tvrtke i tržišta
JGL načelno zainteresiran za Imunološki zavod
14.11.13 DOP
Tvrtka JGL, d.d. Iz Rijeke izdala je izvješće o održivom razvoju za 2012. godinu
28.10.13 Tvrtke i tržišta
Jadran Galenski Laboratorij preuzima tvrtku "BG Pharm"
28.09.13 Zaposlenost / plaće
JGL od početka ove godine do sredine rujna zaposlio 45 novih ljudi
30.07.13 Tvrtke i tržišta
JGL osvaja novo EU tržište
28.06.13 Šira regija
JGL spremna za izazove europskog tržišta
23.05.13 Zaposlenost / plaće
JGL ušao na listu top 5 poslodavaca partnera za 2012. godinu
04.04.13 Tvrtke i tržišta
JGL kreće u gradnju kompleksa Svilno 2
03.04.13 Korisne informacije
JGL lani ostvario blizu 70 milijuna kuna dobiti
04.03.13 Tvrtke i tržišta
JGL i u 2012. povećao izvoz
19.12.12 DOP
Ericsson Nikola Tesla predstavio ovogodišnje društveno korisne projekte
19.12.12 Tvrtke i tržišta
JGL će u 2013. rasti 18 posto i zaposliti 50 ljudi
11.12.12 DOP
Društveno odgovorno poslovanje omogućuje novu percepciju uloge kapitala u društvu
04.12.12 Strateški savezi
Jgl i Aqua maris otvorili novo tržište ujedinjene kraljevine
03.12.12 DOP
Društveno odgovorno poslovanje (DOP) nameće standarde suvremenog biznisa
28.09.12 Tvrtke i tržišta
JGL povećao broj zaposlenih unatoč recesiji
03.09.12 Tvrtke i tržišta
JGL povećao prihode za 12 posto zahvaljujući izvozu u Švicarsku
07.08.12 DOP
Dukat pristupio inicijativi UN-a Global Compact
17.07.12 DOP
JGL predstavio Izvješće o održivom razvoju za 2011.
21.06.12 Tvrtke i tržišta
Iskorak JGL-a na američko tržište
18.06.12 DOP
Donacija tvrtke Bosch bolnici u Gornjoj Bistri
30.05.12 DOP
Ulazak Hrvatske u EU potaknut će tvrtke na DOP
30.05.12 DOP
Otvoren Odjel za klinička ispitivanja u Dječjoj bolnici Srebrnjak
26.04.12 Zaposlenost / plaće
VIPnet i Coca-Cola HBC Hrvatska top poslodavci u 2011.
16.04.12 DOP
Nestlé dobio najvišu ocjenu A+ za Izvještaj o korporativnoj odgovornosti
05.04.12 DOP
PBZ Card podržao akciju dm green city project
23.03.12 DOP
HR PSOR obilježio 15. godina rada i dodijelio četvrte nagrade Indeks DOP
23.03.12 DOP
Jamnici nagrada za društveno odgovorno poslovanje
23.03.12 DOP
Coca-Coli HBC Hrvatska treći put dodijeljen Indeks DOP-a
11.03.12 Zdravlje
JGL – vodeći svjetski proizvođač preparata na osnovi morske vode
02.01.12 Tvrtke i tržišta
JGL postao treća farmaceutska tvrtka u Hrvatskoj
23.11.11 DOP
Tvrtke pozvane na ispunjavanje upitnika Indeksa DOP-a
23.11.11 Seminari, konferencije
Savjetovanje o upravljanju društvenom odgovornošću prema normi SA8000
23.11.11 DOP
Mercatoru dodijeljeno priznanje European Business Award
21.09.11 DOP
Edukativna radionica posvećena prevenciji maloljetničke konzumacije alkohola
28.06.11 Promocije
JGL predstavlja Aqua Maris sprejeve za nos
15.06.11 DOP
Carlsberg Croatia objavila svoje prvo Izvješće o DOP-u
06.06.11 DOP
Nacionalna konferencija o DOP-u
18.05.11 Tvrtke i tržišta
Jadran-galenski laboratorij dobitnik nagrade "Zlatni ključ"
06.05.11 Seminari, konferencije
Savjetovanje "Sustav društvene odgovornosti SA8000" koncem svibnja u Zagrebu
22.04.11 DOP
JGL je dobitnik Certifikata Poslodavac Partner
08.03.11 DOP
JGL prvi dobitnik Zlatne kune za društveno odgovorno poslovanje
17.02.11 DOP
JGL objavio Izvješće o održivom razvoju
08.02.11 Promocije
JGL - primjer uspješnog poslovanja unatoč recesiji
10.12.10 Vijesti
HGK: U tijeku anketa o društveno odgovornom poslovanju u 1.500 tvrtki
19.11.10 DOP
Adris grupa pokrenula projekt zapošljavanja visokoobrazovanih mladih ljudi
18.11.10 DOP
Predstavljen humanitarni projekt „Kutak za glazbeni trenutak“
12.10.10 Sajmovi i izložbe
JGL izlagao na farmaceutskom sajmu u Parizu
15.07.10 DOP
HT: Milijun kuna za 27 humanitarnih projekata
24.06.10 Tvrtke i tržišta
JGL-u dodijeljen ISO 9001/2008 certifikat
17.06.10 DOP
U humanitarnoj akciji za djecu leptire prikupljeno 268 tisuća kuna
08.06.10 DOP
Henkel i Ultra gros uručili donaciju SOS - Dječjem selu Hrvatska
08.06.10 DOP
Cemex i Holcim dobitnici Nagrada za korporativnu filantropiju
08.05.10 Promocije
Adrience Aqualift zaštitna dnevna krema
23.04.10 Promocije
Holyplant lagana hidratantna krema iz JGL-a
08.03.10 Promocije
Nasine preparati za začepljen nos i otežano disanje
08.03.10 Promocije
Adrience Marine mattyfing cream iz JGL-a
25.02.10 DOP
Metro donirao milijun eura vrijednu humanitarnu pomoć za Haiti
10.02.10 Promocije
Balzam s arnikom iz JGL-a
28.01.10 DOP
Donacija T-HT-a Bolnici Gornja Bistra
16.12.09 DOP
Dodijeljene nagrade poduzećima za društveno odgovorno poslovanje
09.12.09 DOP
Donacija Podravke Domu za djecu u Nazorovoj u Zagrebu
08.12.09 DOP
Donacija Podravke Dječjem vrtiću Tratinčica
26.11.09 DOP
AEG Electrolux donirao 50 tisuća kuna projektu "Osmijeh za djecu leptire"
23.11.09 Promocije
JGL predstavlja Holyplant vitaminsku kremu
23.11.09 Promocije
Holyplant AntiOx krema za učvršćivanje oko očiju
22.11.09 Vijesti iz svijeta
Pregled gospodarskih vijesti
04.11.09 DOP
Udrugama za napuštene životinje donacija vrijedna 100 tisuća kuna
15.07.09 DOP
Podravka osnovala zakladu za pomoć braniteljima
08.06.09 Promocije
Holyplant bademovo ulje s vitaminom E
20.05.09 DOP
Donacija PBZ Carda Specijalnoj bolnici Goljak
14.05.09 Promocije
Bioslim čaj za regulaciju tjelesne mase
02.03.09 DOP
Spar donirao CTG uređaj Kliničkoj bolnici Merkur
20.01.09 DOP
Podravka: U humanitarnoj akciji dodjeljeni kućanski aparati
08.01.09 DOP
BiH: Podravka u finalu izbora društveno odgovornog poduzeća
18.12.08 DOP
Croatia osiguranje nagradilo najbolje radove diplomanata Akademije likovnih umjetnosti
16.12.08 Vijesti
Dodjeljene nagrade za društveno odgovorno poslovanje
16.12.08 DOP
Coolinarika.com pokrenula humanitarnu akciju
15.12.08 DOP
Donacija Centar banke od 100 tisuća kuna
12.12.08 DOP
Lidl donirao 300 tisuća kuna Gradu Poreču
08.12.08 DOP
Humanitarna akcija Emmezete
05.12.08 DOP
Triglav osiguranje doniralo 10 tisuća kuna konjičkom klubu SATIR iz Vinkovaca
03.12.08 DOP
Split: Donacija Splitske banke Galeriji Meštrović
01.12.08 DOP
Nastavlja se Sparova akcija 'Svaka kuna za osmijeh više'
24.11.08 DOP
Humanitarnom dražbom prikupljeno 121 tisuća kuna za opremanje KBC Split
14.11.08 DOP
Croatia osiguranje uručilo vrijednu donaciju Općoj bolnici Vukovar
01.11.08 DOP
Dan štednje Imex banka posvetila djeci
24.09.08 DOP
Podravka predala na korištenje novi automobil paraolimpijcu Miroslavu Matiću
15.02.08 Tvrtke i tržišta
JANAF objavio natječaj za donacije i sponzorstva u 2008.
24.01.08 DOP
Lidl donirao pučku kuhinju u Zagrebu
24.12.07 DOP
Nastavlja se akcija Konzuma i SPES-a za razminiranje Hrvatske
27.11.07 DOP
Coca-Cola Beverages Hrvatska predstavila Izvješće o održivosti
23.11.07 DOP
Konzum uručio nagradne stipendije učenicima
20.11.07 DOP
Emmezeta pokreće humanitarnu akciju za bolnicu u Požegi
20.11.07 DOP
Spar: Nastavljena humanitarna akcija "Svaka kuna za osmijeh više"
19.11.07 DOP
Crikvenica: Donacija Grawe osiguranja dječjim vrtićima
06.09.07 DOP
UPS: Održan prvi seminar o društveno odgovornom poslovanju
24.08.07 DOP
Imenovani članovi Uprave Zaklade Adris
23.08.07 DOP
Humanitarna akcija „Izradi sam svoj suvenir“
09.08.07 DOP
OMV za sigurnost djece u prometu
08.08.07 DOP
P&G donirao 167 tisuća kuna bolnicama
08.08.07 DOP
Electrolux donacija Domu u Nazorovoj
23.07.07 DOP
Velpro i Plus market uručili 14 automobila dobitnicima nagradne igre
20.07.07 DOP
Tvrtka Metronet donirala 100 ljetovanja djeci i obiteljima iz invalidskih udruga
05.07.07 DOP
Husqvarna pokrenula projekt uređenja dječjih vrtića
29.06.07 DOP
Tuškanac i Brezovica dobili nova dječja igrališta
20.06.07 DOP
Coca Cola i UNDP predstavili projekt zaštite hrvatskih voda
15.06.07 DOP
Podravka i Sportske novosti do 2010. godine u projektu Čokolino višebojac
31.05.07 DOP
Ivica Todorić dobio Povelju Viteškog alkarskog društva Sinj
12.06.06 DOP
Gorenje fondacija za dobrobit novih generacija
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa