Edukacija
Seniko studio
Prikazi knjiga
03.11.2011. Predstavljeno Gavranovićevo "Poslovno novinarstvo između etike i zarade"
Darko Markušić, Darinko Bago, Guste Santini, Ante Gavranović
Darko Markušić, Darinko Bago, Guste Santini, Ante Gavranović
Knjiga novinara i urednika Ante Gavranovića "Poslovno novinarstvo između etike i zarade" u kojoj analizira značenje i ulogu poslovnog novinarstva u današnjem globaliziranom svijetu, predstavljena je večeras u zagrebačkom Novinarskom domu.

Knjigu (342 str.) su predstavili recenzent Guste Santini, predsjednik uprave "Končara" Darinko Bago, glavni urednik "Poslovnog dnevnika" Darko Markušić te autor.

Upozoravajući kako analize pokazuju da je poslovno novinarstvo dočekalo globalno financijsko tržište potpuno nespremno te se priklonilo "mainstream mišljenjima i praksi", Gavranović je rekao kako je važno održati vjerodostojnost medija i novinara.

"Ne mogu novinari biti glavni nositelji sustava upozorenja, niti je to njihova funkcija, ali moraju imati dovoljno znanja i hrabrosti ukazivati na anomalije pojava u društvu, pri čemu su financijske i gospodarske vijesti od posebnog interesa", naglasio je.

Smatra kako poslovnom novinarstvu nedostaje stručno znanje na području financijskih tržišta i financijske tržišne politike, a posebno u spoznaji o kompleksnom umrežavanju financijskih tržišta, realnog gospodarstva i politike.

"Najnovija kriza upozorila je na potrebu dodatne stručne dogradnje i specijalizacije na tom području", ocijenio je Gavranović, istaknuvši kako svjetsko gospodarsko okruženje traži i treba, možda više nego ikada ranije, kvalitetno poslovno novinarstvo, bez obzira na sve praktične, etičke i uredničke potrebe i teškoće.

Na važnost znanja i kriterija upozorio je i Darinko Bago podsjetivši na Gavranovićeve riječi kako je izlaz iz sadašnje situacije u znanju. "Što ljudi više znaju i što su skloniji pridržavati se određenih pravila biti će lakše i gospodarstvu i poslovnom novinarstvu", rekao je Bago.

Napominjući kako je globalizacija temeljena na neoliberalizmu možda još u većoj mjeri prisutna u medijima nego u gospodarstvu, Santini je ocijenio kako su, nažalost, neki novinari postali dio lobija koji ne želi dobro ni čovjeku ni Zemlji.

"Kapital danas određuje što su informacije i kud one idu", rekao je Santini, ukazujući na potrebu vraćanja novinarstva na one norme koje predstavljaju trajnu vrijednost.

Navodeći kako je Gavranovićeva knjiga "Poslovno novinarstvo između etike i zarade" treća knjiga objavljena u "Poslovnoj biblioteci", Markušić je kazao kako je ona izvrstan prikaz ključnih zbivanja na ekonomskoj sceni u Hrvatskoj i u svijetu te pomaže razumijevanju na koji način funkcioniraju mediji.
Ante Gavranović (1933.) radni je vijek počeo i završio u "Privrednom vjesniku", od lipnja 1954. do rujna 1991. Bio je novinar, urednik, glavni urednik i direktor novinsko izdavačke kuće. Također bio je član Upravnog odbora "Končar - elektroindustrija" i glavni urednik časopisa "Končarevac", predsjednik Uprave "Horizont Press-a" te predsjednik Uprave Grupe "Privredni vjesnik" i direktor nakladničke kuće "Binoza Press". Gavranović je, uz ostalo, bio i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) te je autor više knjiga o medijima. (H)

Povezani članci
30.09.15 Seminari, konferencije
Konferencija o sajmovanju i razvitku: Sajmovi čine više od 40 posto svih B2B poslovnih sastanaka
10.06.15 Promocije
Dodijeljene nagrade najboljim gospodarskim novinarima
22.11.11 Tvrtke i tržišta
Pulska tvrtka Andre kupuje 80,32% udjela u Novom listu
18.08.10 Prikazi knjiga
Ram Charan: „Što Vaš generalni direktor želi da znate?“ u izdanju Mozaika knjiga
08.10.09 Prikazi knjiga
„Eros prodaje“ – novi pogled na prodajni proces
27.05.08 Trgovina na malo
Tisak otvorio multimedijalni centar u Zagrebu
03.09.07 Prikazi knjiga
Prikaz/sažeci pojedinih knjiga u biblioteci "Marketing za poduzetnike"
02.05.07 Sajmovi i izložbe
Četvrti zagrebački sajam knjiga od 8. do 19. svibnja
21.01.07 Istraživanja
Novinska web izdanja rastu geometrijskom progresijom
24.09.06 Turizam
Sutra predstavljanje knjige Robina Harrisa "Povijest Dubrovnika"
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa