Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
10.10.2011. Gazele 2011. - Izbor brzorastućih malih i srednjih poduzetnika
Gazele je društveno i gospodarski značajan projekt u Hrvatskoj koji već šestu godinu zaredom organizira medijska kuća Business.hr u suradnji sa svojim partnerima.

Svrha projekta je poticanje gospodarskog razvoja tržišta, posebno u području malog i srednjeg poduzetništva, s naglaskom na važnost rasta, razvoja i transparentnog poslovanja.

Gazele započinje sutra, 11. listopada, svečanostima regionalnih dodjela nagrada za šest regija, na koje su pozvani predstavnici svih tvrtki koje su se našle na ljestvici gazela za tu regiju. Projekt završava svečanošću dodjele nagrada najuspješnijim gazelama na razini Hrvatske, 24. studenoga u Zagrebu.

Na prvoj od ukupno šest regionalnih svečanosti, u Splitu, 11. listopada, dodjeljuju se nagrade najuspješnijim gazelama u regiji južne Hrvatske i Dalmacije (Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska i Zadarska županija).

U Karlovcu 13. listopada dodjeljuju se nagrade u regiji središnja Hrvatska (Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Zagrebačka i Bjelovarsko-bilogorska županija), a u Varaždinu 18. listopada za regiju sjeverozapadna Hrvatska (Krapinsko-zagorska, Međimurska, Varaždinska i Koprivničko-križevačka županija).

Slijede Zagreb, 20. listopada s gazelama Grada Zagreba te Opatija s gazelama Istre, Primorja i gorske Hrvatske (Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija).
Posljednja regionalna dodjela nagrada održava se u Osijeku gdje se 27. listopada dodjeljuju nagrade gazelama istočne Hrvatske i Slavonije (Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Osječko-baranjska i Virovitičko-podravska županija).

Cilj projekta ostvaruje se kroz izdvajanje perspektivnih i brzorastućih malih i srednjih poduzeća koja transparentnim poslovanjem predstavljaju moguće sigurnije poslovne partnere. Projekt Gazele temelji se na točno definiranim i brojčano izraženim parametrima kojima se dobiva određeni broj tvrtki podijeljenih u šest regija u Hrvatskoj.
Osnovni kriteriji pri odabiru Gazela 2011. su:
1. tvrtka posluje tri pune kalendarske godine s kumulativnom dobiti u sve tri godine, uz uvjet da je dobit veća od 0 u 2010.godini, najmanje od 1.siječnja 2008. godine, i do danas je aktivna;

2. u radnom odnosu imala je najmanje pet osoba u sve navedene tri godine, tvrtka u 2010. godini ne zapošljava 1000 ili više zaposlenika;

3. predana su najmanje tri završna računa, i to za 2008., 2009. i 2010. godinu;

4. Poslovni prihod ostvaren u 2010. najmanje je 20% veći od poslovnog prihoda 2008.;

5. Poslovni prihod mora biti veći od 3,000.000,00 kn u 2008. godini;

6. Poslovni prihod ne smije biti veći od 500,000.000,00 kn u 2010. godini;

7. tvrtka mora biti tržišno orijentirana (ne može biti komunalno poduzeće niti ustanova);

8. financijske institucije su isključene (zbog drugačijih obaveza izvještavanja);

9. protiv tvrtke i/ili rukovodstva ne smije biti otvorena istraga ili postojati presuda zbog gospodarskih ili drugih teških prijestupa u poslovanju, odnosno postojati osnovana sumnja u legalnost poslovanja.

Prema navedenim kriterijima naručuje se ljestvica poduzetnika od Financijske agencije, temeljeno na podacima iz Finina Registra godišnjih financijskih izvješća. U istraživanje su tako uključeni svi obveznici poreza na dobit, dakle i veći obrtnici i zadruge.

Tako dobivena ljestvica temelji se isključivo na brojčanim podacima, ali ona potom prolazi dodatnu provjeru od strane novinara – kako bi se isključili svi poduzetnici za koje izvjesno da su rezultate ostvarili na nezakonit ili moralno upitan način, ili je protiv odgovornih osoba tvrtke pokrenut sudski postupak.

Nakon toga, prvih 30 tvrtki u svakoj od šest regija prolazi detaljnu provjeru godišnjih financijskih izvješća od strane komisije revizora koju čine Gordana Ćorić sa Veleučilišta Vern, Nikola Nikšić iz tvrtke Bisnode, Željko Šojer urednik magazina Gazele te Lidija Šimrak voditeljica projekta Gazele. Četveročlana stručna komisija prema kriterijima projekta odabire i rangira najuspješnije Gazele 2011.

Svaka od tvrtki koja je ispunila kriterije za ulazak na ljestvicu, dobit će priznanje Business.hr-a i besplatan primjerak magazina Gazele 2011. u kojem će, uz rezultate najuspješnijih, biti predstavljeno više od 1000 najbrže rastućih malih i srednje velikih tvrtki u Hrvatskoj.

Magazin Gazele izlazi krajem studenoga i premijerno će se podijeliti svim sudionicima nacionalnog eventa. Predstavnicima triju prvoplasiranih poduzetnika u svakoj od šest regija uručuje se reljefna plaketa akademskog kipara Hrvoja Dumančića, kao i vrijedni pokloni partnera projekta.

Povezani članci
24.11.11 Financije i gospodarstvo
Najuspješnijim poduzetnicima dodijeljene Gazele
21.10.11 Tvrtke i tržišta
Izabrani najuspješniji mali i srednji poduzetnici Grada Zagreba
19.10.11 Tvrtke i tržišta
Izabrane najuspješnije gazele sjeverozapadne Hrvatske
14.10.11 Tvrtke i tržišta
Tvrtka "Fibis plus" najbrže rastuća mala tvrtka
11.10.11 Financije i gospodarstvo
Nagrade Gazela za južnu Hrvatsku i Dalmaciju
03.12.09 Tvrtke i tržišta
Croz, Tau on-line i Klising među 500 tvrtki s najbržim rastom
15.04.09 Financije i gospodarstvo
Samo pet kompanija s viškom gotovine
11.09.08 Financije i gospodarstvo
500 najvećih u centralnoj Europi: Mol 2., Ina 17.
01.07.08 Financije i gospodarstvo
Hrvatske kompanije prekasno odgovaraju na poslovnu krizu
12.12.07 Seminari, konferencije
Završena 1.SEE Konferencija o spajanjima i preuzimanjima kompanija
28.11.07 Seminari, konferencije
Deloitte: Skup o financiranju brzorastućih tvrtki
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa