Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
RSS
Međunarodno poslovanje
Trgovina
Robe
Edukacija
Potrošači
O marketingu
Info
Naslovnica
Naslovnica
>>
Info
>>
Financije i gospodarstvo
Četvrtak, 28.03.2024
Info
Carine
Inspekcijske službe
Ekologija
Korisne informacije
Karijere
Financije i gospodarstvo
Sajmovi i izložbe
Zaposlenost / plaće
Korisni linkovi
Osiguranja
Statistika
Zdravlje
Vijesti iz svijeta
DOP
Vijesti iz regije
Seniko studio
Kontakt
Oglašavanje
Časopis
O nama
Impressum
Financije i gospodarstvo
12.09.2011.
"Stari fijaker" dobio oznaku "Hrvatske autohtone kuhinje"
Restoran "Stari fijaker 900" prvi je hrvatski restoran koji je dobio oznaku posebnog standarda "Hrvatska autohtona kuhinja" u okviru projekta kojem je cilj podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma kroz kvalitetnu ponudu autohtonih gastronomskih proizvoda.
Oznaka se dodjeljuje ugostiteljskim objektima koji nude više od 70 posto jela s popisa hrvatskih tradicionalnih jela, a današnjom dodjelom oznake "Starom fijakeru" započela je primjena Pravilnika o utvrđivanju posebnog standarda - Hrvatska autohtona kuhinja.
Projekt je prije godinu i pol pokrenulo Ministarstvo turizma uz pomoć Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatskog kuharskog saveza, a trajat će još godinu dana, nakon čega bi trebao biti dovršen popis autohtonih hrvatskih jela.
Popis jela hrvatske gastronomske baštine, koji sastavljaju i odobravaju stručnjaci, zasad sadrži oko 450 jela, no očekuje se da će taj broj u idućih godinu dana porasti, s obzirom na bogatstvo i raznolikost hrvatske kuhinje.
Ministar turizma Damir Bajs rekao je da su taj projekt zapravo potaknuli sami turisti koji pokazuju veliki interes za tipičnim hrvatskim jelima, a u jednom istraživanju gastronomija je zauzela visoko četvrto mjesto među motivima za njihov dolazak u Hrvatsku.
Svi restorani koji će udovoljiti uvjetima dobit će standardiziranu ploču s nazivom "Hrvatska autohtona kuhinja" na hrvatskom i engleskom jeziku, te ubuduće mogu računati na potporu Ministarstva turizma koje će ih uvrstiti u svoje promidžbene materijale, najavio je Bajs.
Sve je veće zanimanje hrvatskih ugostitelja, kako obrtnika tako i hotelijera, za dobivanjem takve oznake, pa pokretači projekta vjeruju da će to uskoro postati stvar prestiža.
Osim turističke dobiti, projekt ima i kulturulošku dimenziju jer će se njime niz starih recepata i tradicijskih jela otrgnuti zaboravu, te doprinijeti očuvanju hrvatske gastronomske baštine koja je uslijed povijesnih utjecaja na našem tlu, vrlo bogata i raznolika, rečeno je na predstavljanju projekta. (H)
Povezani članci
13.07.11
Vijesti
Projekt "Hrvatska autohtona kuhinja": Do sada na popisu 454 jela
08.07.11
Vijesti
Počelo zaprimanje zahtjeva za znakom "Hrvatska autohtona kuhinja"
10.06.11
Financije i gospodarstvo
Milošević: trenutno 130 investicijskih projekata
30.05.11
Turizam
Potpisan pravilnik za standarde hrvatske autohtone kuhinje
Međunarodno poslovanje
|
Trgovina
|
Potrošači
|
Edukacija
|
Robe
|
O marketingu
|
Info
Opći uvjeti korištenja
|
O nama
|
Impressum
Copyright(c) 2006, Sva prava pridržana.
Design by:
Stedas
Geared by:
Corvus CMS
Tražilica
Upiši pojam
Newsletter
Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!
E-mail:
Anketa
Hoće li 2016. godina napokon biti bolja?
1. Svakako će biti bolja!
2. Ne očekujem veće pozitivne pomake.
3. Ne vjerujem da će biti bolja.