Info
Seniko studio
Financije i gospodarstvo
01.08.2011. RSŠ u prvom polugodištu odobrila 94,94 milijuna kuna kredita
U prvih šest mjeseci 2011. godine Raiffeisen stambena štedionica uspjela je napraviti značajan iskorak i vratiti trend kreditiranja u okvire iz 2008 godine.

Unatoč financijskoj krizi i otežanom stambenom kreditiranju, Raiffeisen stambena štedionica zabilježila je velik porast od preko 220 posto u broju isplaćenih kredita u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a isplaćen iznos u kunama povećan je za čak 255 posto.

To u apsolutnim brojkama čini rast s 23,40 milijuna kuna na 94,94 milijuna kuna u ukupnoj vrijednosti odobrenih kredita, odnosno povećanje s 21,09 milijuna kuna na 74,84 milijuna u ukupnom iznosu isplaćenih stambenih kredita.

"Raiffeisen stambena štedionica, kao lider u ovom financijskom segmentu, prepoznala je potrebe klijenata u ovom kriznom razdoblju značajno olakšavši uvjete kreditiranja kako bi im pomogla u rješavanju stambenih pitanja i potreba. Posebno me veseli što su klijenti uvidjeli prednosti stambene štednje i pogodnosti naših stambenih kredita uz nepromjenjivu kamatnu stopu, što u vrijeme financijske i ekonomske krize daje veliku dozu sigurnosti i neusporedivo manjeg rizika", izjavio je Hans Christian Vallant, predsjednik Uprave Raiffeisen stambene štedionice u Hrvatskoj.

I nakon prvih šest mjeseci ove godine Raiffeisen stambena štedionica zadržala je najveći kapital od svih štedionica u Hrvatskoj i stopu adekvatnosti jamstvenog kapitala od 20 posto.

Za razliku od prethodne dvije godine, kada je zabilježen velik pad u kreditiranju, što je najvećim dijelom rezultat stava Ministarstva financija glede stambenih kredita za međufinanciranje, u prvih šest mjeseci 2011. godine trend kreditiranja vraćen je u normalu, što je u stvari i bit održivosti samog sustava stambene štednje.
Hans Christian Vallant
Hans Christian Vallant
Broj sklopljenih štednih ugovora u prvih šest mjeseci 2011. godine na razini je istog razdoblja prošle godine, pa je tako zadržana razina od oko 13.000 novih ugovora.
Zabilježen je minimalan rast u vrijednosti realiziranih ugovora od nešto više od 1 posto.

U odnosu na kredite vezane uz švicarski franak kod kojih su se rate povećale i do 60 posto, Raiffeisen stambena štedionica svojim je štedišama zajamčila puno mirniju otplatu kredita uz ujednačenost mjesečnih obroka, obzirom da su kamatne stope i mjesečni anuiteti nepromjenjivi.

RSŠ u drugoj polovici ove godine očekuje nastavak povećanog trenda kreditiranja i daljnje ekspanzije proizvoda stambene štednje kao jednog od najisplativijih proizvoda, uz minimalan popratni rizik.

Naposljetku, očekuje se i razumijevanje regulatora i Ministarstva financija te prepoznavanje koncepta stambene štednje, po uzoru na razvijene zapadne države, kao zasebnog sustava sa specifičnim karakteristikama koji bi trebao biti korišten barem kao dio rješenja za izlazak iz krize i jedan od kotača zamašnjaka za oživljavanje posrnulog tržišta nekretnina.

Povezani članci
08.06.16 Karijere
Sonja Skobe i Tomislav Matić novi članovi Uprave RSŠ
11.05.16 Financije i gospodarstvo
Prvo tromjesečje 2016. godine: RBI ostvario konsolidiranu dobit u visini 114 milijuna eura
24.05.12 Financije i gospodarstvo
NL: Banke krenule u rasprodaju stanova
11.10.11 Promocije
Uštedite do 10.000 kuna na opremanju stana
26.09.11 Financije i gospodarstvo
Stambena štednja: Država zakinula tisuće štediša za 5,7 milijuna kn
10.08.11 Financije i gospodarstvo
Pad bruto dobiti stambenih štedionica
06.06.11 Promocije
Obiteljska nedjelja Animafesta uz Bubašparu
04.05.11 Promocije
Bubašpara – prva hrvatska multimedijska aplikacija za djecu
24.03.11 Financije i gospodarstvo
50 godina središnjice Raiffeisen stambene štedionice
16.02.11 Financije i gospodarstvo
Štedionicama isplaćena državna poticajna sredstva
09.02.11 Financije i gospodarstvo
U prošloj godini smanjena bruto dobit stambenih štedionica
07.02.11 Promocije
RSŠ: Stambeni krediti s fiksnom kamatnom stopom
03.02.11 Promocije
„Adresa bez stresa“ dobila stanara
17.01.11 Financije i gospodarstvo
Raiffeisen stambena štedionica predstavila ponudu stambenih kredita
07.09.09 Financije i gospodarstvo
Stambene štedionice se boje ispadanja iz proračuna
20.06.08 Financije i gospodarstvo
Stambene štedionice: Tri u gubitku, dvije s profitom
05.02.08 Vijesti iz regije
Odobreno spajanje Raiffeisen i Hypo stambenih štedionica u Češkoj
   
 
 
Tražilica
 
 
Newsletter

Želite li primati
gospodarske novosti
na Vaš e-mail?
Prijavite se odmah!

E-mail:
Anketa